@OturanBoğa, Tekrar merhabalar. İtiraz dilekçemi gönderdim ve hastalığımın sigortalılık öncesi hafif düzey olduğuna dair belgelerle bunu yolladım. Hafif veya orta düzey çıkar en azından gönderdiğim belgelerle.
Kafama takılan ise malul olmamak için malul derecede mi olmak zorunda sigortalılık öncesi? Öyle olursa maluliyet için yetmiyor benim sigorta öncesi düzeyler? Bu durumda ret mi gelir?
Anayasa mahkemesinde olan vergi indirimi emekliliği 4c li kamu çalışanları için de işe yarar mı? Orda ağır da olsan engelli emekli olabiliyordun. Okumalarıma göre kamu çalışanlarına uygulanmıyormuş. Doğru mudur?
Nette araştırma yaptım malulıyet ve yaşlılık aylığı ile ilgili şöyle alıntılar gördüm doğru mudur?
birinci kaynak (
https://www.bariserdem.com/pdf/sigortalilara_ozel_sartlarla_yaslilik_ayligi_baglanmasi_2(1).pdf )
1..2. MALUL SAYILACAK DERECEDE ENGELLİLİK HALİ OLMAYAN SİGORTALILAR
Dig er yandan ilk kez sigortalı oldug u tarihte malul olmamakla birlikte,
çalışma kayıp oranları %40 dan fazla olan malullerin durumu so z konusu yasal du zenlemede ayrıca du zenlenmiştir.
5510 Sayılı SSGSSK’nu 28 inci maddesinin 4 u ncu fıkrası uyarınca, Kurumca yetkilendirilen sag lık hizmet sunucularının sag lık kurullarınca usulu ne uygun du zenlenecek raporlar ve dayanag ı tıbbı belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sag lık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; a) %50 ila %59 arasında oldug u anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gu n, b) %40 ila %49 arasında oldug u anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gu n, malullu k, yaşlılık ve o lu m (MYÖ ) sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla sigortalılar, “yaş şartları “aranmaksızın yaşlılık aylıg ına hak kazanırlar. Bu sigortalılar, kanunun 94 u ncu maddesi hu ku mlerine go re kontrol muayenesine ta bi tutulabilirler.
bir diğeri için kaynak(
Erken Emeklilik Hakkı - Gören Life - Görme Engellilere Yardım Derneği )
İşe girerken;
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94.madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.
İşe girdikten sonra yani sonradan engelli olanlardan;
a) Çalışma gücü kaybı oranı % 60 ve üzerinde olanlar 10 yıl /1800 iş günü prim ödenmesi şartı ile malulen emekli olurlar. Ancak başkasının bakımına muhtaç derecede malul olanlar için 10 yıl şartı aranmaksızın 1800 iş günü prim ödenmiş olma şartı ile malulen emekli olurlar.
b) Çalışma gücü kaybı oranı % 50 -% 59 arasında olanlar en az 16 yıl 5760 prim günü
c) Çalışma gücü kaybı oranı % 40 -% 49 arasında olanlar en az 18 yıl 6480 prim günü
ile emekli olabilirler