Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşlılık aylığı ve emeklilik için başvurdum maluliyet çıktı!?

jazzmann

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
2
herkese merhaba

yaşlılık aylığı için başvurdum malulen kararı çıktı. kabul etmeyeceğim ama bilgilerinize ve tecrübelerinize ihtiyaç duyuyorum. nasıl gitmemi önerirsiniz?

- Sigortalılık başlangıç tarihi: 12.09.2008 (4A / SSK)
- 4C'ye geçiş tarihi: 15.06.2011 - Derece / Kademe: 1/1
- Toplam prim günü: 5.977 gün - 4A: 977 gün - 4C: 5.000 gün
- Sigortalılık süresi: 17 yıl 2 ay+
- Engel oranı: %74

sgk cevabı: ktivufd.png - Hızlı Resim

@güllerin efendisi, hocam naısl yapabilirm avukata gideceğim daha. ben böbrek nakilliyim

@aro, malulen mı ıstedınız malulen mı emeklı ettıler. talebınıze gore de emeklı edıyorlar. benım talebım hılafına bır durum var.

arkdaşlar bu ağır düzeyi orta düzeye indirme harici bir yöntem yok mu? normalde bu halimle yaşlılık aylığını hak etmiyor muyum?

@dado84 hocam. bilgi konusunda yardımcı olabilirseniz

Merhaba ,

Eğer engel durumunuz ve raporunuzu işe girdikten sonra aldıysanız malulen emekli ederler.Burada ayrıntı rapor tarihiniz ve işe giriş tarihiniz.

@jazzmann,

Malulen olmak neden sorun? Çalışmak açısından mı? 5434 ile adi vaz. mal. olan kişiler çalışabilir zira:

@OturanBoğa, 5434 adi vazife mal. ayılığı mı? 4a 4b 4c hangısıne bakıyorum hocam? yurtdışında çalışsam da kesilmez mi?

1. Şu Anki Durumunuz (SGK'nın Sizi Koyduğu Yer)
Görselin en son sayfasındaki (sayfa 4) "5510 4/1-(c) (01/10/2008 öncesi sigortalı olanlar) Malullük Aylığı" satırına bakın.

• Sizin Statünüz: 11.09.2008 girişli olduğunuz için "Öncesi" grubundasınız.
  • Yurtdışı Çalışması: sigortalı işiniz bu tabloda "4/1-(a)" (Özel Sektör/Yurt dışı çalışması) sütununa denk gelir.
  • Buz Gibi Gerçek: O hücrede aynen şu yazar: "5510 sayılı Kanunun 27 nci maddesi gereği aylığı kesilir...".
  • Sonuç: Bu tabloya göre, "Malul" olarak kalırsanız yurtdışı sigortanız başladığı an Türkiye'deki maaşınız otomatik olarak kesilir..
2. Sizin İstediğiniz Durum (Yaşlılık Aylığı / Madde 28)
Görselin 2. sayfasındaki "5434 Emekli Aylığı" satırına bakın (2008 öncesi giren memurların yaşlılık/engelli emekliliği buna tabidir).

• 4/1-(a) Sütunu: Bu satırın özel sektör (4a) sütununda şu yazar: "Aylığı kesilmez. Sosyal güvenlik destek primi kesilir.".
  • Fark: Eğer statünüz "Yaşlılık Aylığı" (Madde 28) olsaydı, maaşınız kesilmeyecek, sadece destek primi ödenecekti.

@jazzmann,

Ah! 5344 deyince bir detayı atladım. Çok özür dilerim. Malulen emeklilik, o anda geçerli olan kanun uyarınca olur. 1 Ekim 2008'den sonra geçerli olan 5510 sayılı yasadır. Yani 5434 ile başlamanız malulen emekliliğinizin 5434 olmasını sağlamıyor maalesef. Siz de her 5510'dan malulen emekli olan gibi, aylığınızı sonlandırmadan çalışamazsınız. AMa malulen değil 5434'ten Yaşlılık emeklisi olursanız,i çalışabilirsiniz

@OturanBoğa, nasıl olabilirim hocam yaşlılıktan? Yani bir kaldıracım var mu yoksa verilen karar doğru mu? İtiraz etsem nasıl itiraz etmliyim? Sağlık sorunu genetik doğuştan var ve sürekli ilerlemiş hatta işe girmeden önce ek1deki hafif düzeydeyim. Adi malulen emekliye giriyor herhalde benim durum. Ne yapmalıyım bilmiyorum.

Üst Alt