Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni ehliyet için aldığım raporla ÖTV'siz araç alabilir miyim?

Konular
31
Reaksiyonlar
1
Merhaba arkadaşlar.
1 hafta önce 5 yılı dolan elden tertibatlı aracımı sattım şimdi yeni araç almayı düşünüyorum bana daha öncesinden ehliyetini yenilemelisin demişlerdi yeni araba alabilmen için bende 2 hafta önce ehliyet yenilemesi için gerekli işlemleri yaptırdım sadece kurul toplanacak onu bekliyorum.

Yeni ehliyet ötv indirimli araç almama yeterli olur mu? yoksa benden yeni rapor isterler mi? benim 2005 de aldığım %60 oranında sürekli raporum mevcut bu rapor geçerli olur mu? 2014 sıfır araç alırken bir rapor daha istemişlerdi sürücü belgesi raporu adı altında onu alarak yeni aracı almıştım bu raporlar geçerli olur mu yoksa yeniden bir rapor mu almam gerekiyor bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

[SIZE=5]
GÜNCELLEME
[/SIZE]
[FONT=Verdana]Bugün maliyeye gittim ve bende olan raporların geçersiz olduğunu yeni rapor almam gerektiğini söylediler. bende Ordu devlet hastanesi rapor bölümüne gittim 182 arayarak salı günü 16:00 dan sonra arayarak rapor randevusu almam gerektiğini söylediler kim bilir kaç gün verecekler. Bu rapor sadece ötv vb. vergi indirimin de işe yarayacakmış[/FONT]

Eski raporlarım
EO6QVo.jpg

EO6yUH.jpg

Son düzenleme:
erkan_kaptan_52 araç alırken tertibatlı araç kullanabilir raporunuz olduğu için tarihi önemli olmaksızın istememeleri gerekir. Bu konularda en net bilgileri bayiler veriyor. Whatsapp üzerinden resmini attığınızda kısa sürede geri dönüş yapıyorlar. Ama olumsuz yanıtlarda birkaç firmayla iletişime geçin mutlaka veya geçerli değil diyen bir firmadan almak istiyorsanız ısrarcı olun. Farklı şehirlerde bulunan bayileri aramakta bir ihtimal olabilir.

KKELEBEKK
Cevap için teşekkürler.
2 farklı bayiye sordum ayriyetten rapor istediklerini söylediler daha sonradan sıkıntı yaşamamak için yarın maaliyeye gidip net bir bilgi alacağım sonucu buraya yazarım

erkan_kaptan_52 İşte orada da şöyle bir durum oluyor, mesela ilçedeyseniz ve ildeki bir bayiye sormuşsanız, o durumda yine ilçenizdeki vergi dairesine sormanızın bir anlamı kalmıyor. Ama zaten onlar da maliyeden bilgi alıp aktardıkları için sıkıntı çıkıyor. Örneğin ilçe onay veriyor ama il olmaz dediği için yine karmaşık durumlar yaşanabiliyor. Sonuç itibariyle sorduğunuz bayiler de maliye ile aynı ildeyse, o zaman sonuç pek değişmez gibi. Yine şansınızı deneyin tabii ki. Farklı illerde bayiler farklı yanıtlar verebiliyor. Birkaç sene önce ben de şahit olmuştum bu tür olumsuz durumlara. Kolay gelsin şimdiden.

KKELEBEKK
Teşekkür ediyorum.
Ordu merkezde yaşıyorum o yüzden o şekilde bir sorun olacağını düşünmüyorum.

Ehliyet için aldığın raporla araç alamazsın. Yeni rapor alacaksin tebliğ değişti. Raporun açıklama kısmında özel aksamda hareket ettirici özel tertibatlı araç kullanması gerekir yazacak. Vergi dairesi bu ibareyi mutlaka istiyor.

Ehliyet tek başına yeterli değil yeni raporda almalısın.

Yarın vergi dairesine gidip sorarsınız dediğim gibi çıkar bence

20.02.2019 dan sonra alınan raporlarda bu 2 husus mutlaka olacak.

Son düzenleme:
erkan_kaptan_52

Yeni tebliğe göre tertibat ihtiyacınız olduğu açıkça anlaşılıyorsa raporunuzdaki ifadeler yeterlidir. Bunu bazı vergi daireleri ve bayiler bilmiyor, yeni tebliğ çıktı diye raporunuzdaki ifadeleri değiştirin diyorlar. ÖTV tebliği 2019/Ağustos öncesi raporlara istisna tanıyor. Bunda ısrarcı olun.

Hüseyin İlik

Cevap için teşekkürler.
Anladığım kadarıyla 2014 aldığım rapor halen geçerli bu raporla 2014 de aracımı almıştım 2005 deki raporumu kabul etmemişlerdi.

Vergi dairesine yarın soracağım eğer olmuyor derlerse kanıt olarak gösterebileceğim yasa maddesi var mı?

2014 aldığım rapor
EO6QVo.jpg

ÖTV II Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği:

"1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna:

.....
20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce
düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme
bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç
kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren
raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair
değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit
ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine
getirmediği/kullanılamadığı vb.) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem
yapılabilir

....
Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü
belgesinde yer alan özel tertibat kodlarının uygunluğu belirlenirken engellilik sağlık kurulu raporundaki teşhis ve/veya
bulgular esas alınır. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel
tertibat kod/kodlarının uyumlu olmaması halinde istisna kapsamında işlem tesis edilmez. Engellilik sağlık kurulu
raporunda belirtilen engel durumundan, engelin hangi uzvu etkilediğinin açıkça anlaşılamaması nedeniyle tereddüde
düşülmesi durumunda raporu düzenleyen hastaneden açıklama istenebilir.

Vergi dairesine tebliğin bu kısmını gösterin.

Hüseyin İlik

Çok teşekkür ediyorum yarın bunun çıktısını alarak gideceğim.
Son olarak benden yeni rapor isterler mi yoksa 2014 de aldığım sürücü raporundaki ELLE KUMANDALI ÖZEL ARAÇ KULLANABİLR ibaresi yeterli görülür mü şahsi fikrinizi almak isterim. Çünkü ben bu raporla 2014 de bir araç almıştım 1 hafta öncede o aracı sattım

İki ayağınızı kullanıp kullanmadığınıza bağlı. Kısalık vs. varsa tebliğe göre geçerlidir rapor. Ancak özelge red geldiyse vergi dairesi özelgeyi uygular. Başka bir şeye bakmaz. Özelgeyi veren birimle görüşün derim.

Hüseyin İlik

İki ayağımda da kas kaybı var 3 santim kısalıkta mevcut. sattığm aracımda elden tertibatlıydı.

Zaman ayırıp yardımcı olduğunu ziçin teşekkür ederim.

Benim Merak ettiğim ehliyetinizde tertibat kodları yazmıyor mu ? yazıyorsa numaralı burada paylaşır mısınız

Hüseyin İlik

Merhaba; orta kısımda yer alan paragrafta net olarak belirtilmiş gördüğüm kadarıyla. benim 10 sene önce aldığım h ehliyetiyle ilgili raporda özel tertibatlı raç kullanabilir ifadesi mevcut olup rapor SÜRESİZ işaretliydi doğal olarak geçerli boşu boşuna yeni rapor alınmasına gerek yok sanırım bilgi için teşekkürler.

ÖTV indirimi için ayriyetten rapor istendi.

Merhaba arkadaşlar.
5 yılı dolan aracımı sattım yeni araç almak istedim prosedürler hep değişmiş pişman oldum sattığıma.

Yeni ehliyet için 5 adet dokrora gittim rapor çıkardım ayda bir heyet toplanırmış onu bekliyorum bu yeterli olur diye düşünürken araç alımında eski raporumun geçerli olmadığını yeni rapor çıkarmam gerektiğini yeni raporda ise Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir ibaresinin olması gerektiğini söylediler bunu üzerine hastanenin rapor bölümüne gittim salı günü 14:00 dan sonra 182 arayarak heyet raporu için randevu almamı söylediler. Kısacası bizi gene sürtecekler...
Kimbilir hangi tarihe verecekler heyet gününü.

Merak ettiğim şu bu raporla vergi indiriminden de yararlana bilir miyim? aydokar

Ben söylemiştim

Eğer bir yerde çalışıyorsanız defrerdarlık geiir mid. Gidip size gerekli olan evrakları verip hastaneye sevk edileceksiniz. O aldığınız rapor ötv indirimi için erkan bey

erkan_kaptan_52

Vergi indiriminiz için eski (%40 ve üzeri) raporunuz varsa bununla birlikte vergi dairesi başkanlığına başvurmanız yeterli yeni bir rapora ihtiyaç yok. Her halukarda maliye bakanlığı kuruluna girip indirim oranını oradan alacaksınız. Bu arada yeni alacağınız raporda oran verilir ve bu oran eski raporunuzdan düşük olursa o zaman sıkıntı çıkabilir. Tavsiyem yeni raporu bekleyin sonra indirim için başvurun.

Hüseyin İlik

Hüseyin hocam ben bugün maliyeye 2005 engelli kimliği için aldığım raporu götürdüm ve arac alabilmem için yeni rapor almam gerektiğini söylediler ve raporda sizinde dediğiniz gibi 'Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir' ibaresi olması şartmış. Devlet hastanesinin rapor bölümüne gittim durumu anlattım ve 182 arayarak rapor için randevu alın dediler randevu günü ötv indirimi için hazır dilekçe var onla birlikte heyete gireceğimi söylediler. bu rapor vergi indirimine bir engel olur mu?

Yeni raporunuzda eski oranınızdan düşük oran verilmezse indirime engel olmaz. Yeni raporda oran verilmiyorsa yine engel olmaz

Neden bizleri uğraştırıyorlar?

Merhaba arkadaşlar.
Bilateral polio sekeli engeliyim yani iki ayağımdada kas kaybı var ve yürüyebiliyorum 10 yıldır da elden gaz ve fren tertibatıyla aktif olarak araç kullanıyorum.
2 hafta önce ehliyet yenilemek için heyete girdim ve bugün komisyon toplandı ve bana komisyondaki doktor ayaklarımı, ellerimi ve kollarımı kontrol etti sonrasında kollarımın ve ellerimin kuvvetli olduğunu söyleyerek bana 32.01 beklerken 33.02 kodunu yazdı bende bu kodun benim engelime göre olmadığını anlatmaya çalıştım ve fazla beni dinlemeden bunun uygun olduğunu söylediler ve odadan çıktım 33.02 internetten araştırdım ve kolarında da kas kaybı olan engelliler için verildiğini ve bu tertibatın maliyeti 5.000 euro'dan başladığını ve türkiye'de yapılmadığını okudum. Bunun üzerine itiraz yollarını araştırırken bir anda boşluk bularak tekrar komisyon odasına girdim ve rica ederek beni dinlemelerini söyledim ve 10 yıldır aktif olarak araç kullanıyorum dış kuvvet olmadan tek elle gaz ve fren tertibatıyla araç kullandığımı söyledim ve buna uygun kodun 32.01 olduğunu bu konuda bir çok engellinin mağdur olduğunu söyledim ''33.02 İki elle dış kuvvet tarafından idare edilen kombine hızlanma, fren ve direksiyon sistemi'' kısacası burdaki dış kuvvet ellerinde kas kaybı olanlar için elektronik bir cihaz yardımıyla gaz ve frenin kullanıldığını anlatmaya çalıştım saolsunlar karşılıklı fikir alışverişi yaparak doğru olan kodun 32.01 olduğuna karar kıldılar ve kodu düzelttiler biz bu şekilde veriyoruz diyerek diğer arkadaşlarında kodunu o anda düzelttiler.
O rapor odasında 10 yakın uzman doktor ve makina mühendisi vardı bu kadar insana kendimizi kanıtlama çalışıyoruz.. Neden???

Bu durumu yaşayanlar oldu mu?

Bende ehliyet degisimi icin gittigim kurul toplantısında ummadığım birşey seyle karşılaştım.kuruldaki doktoe bana dedi sana özel tertibat yazayim dedi,bende onu araç alirkenki raporda yapilmiyor mu? dedim;bu raporla arac alabileceksin zaten dedi ben şok oldum.Eski raporumu götürdüm bütün islemler hallettiler.İnşallah dediği gibidir.tekrar rapor cikarmama gerek kalmaz arac alırken.

Birde beni güldürdüler muaynede :sağa bak sola bak arkaya dön,bayan doktorun biri demez mi? valla benden daha iyi hareket ettiriyor boynunu. :) :)

Maliye ve Devlet hastanesi arasında kaldım!!!!

Merhaba herkese.

2 hafta önce 5 yılı dolan aracımı sattım SATMAZ olaydım....!

Ortopedik engeli biriyim ellerim kollarım sağlam... tertibatlı araç kullanıyorum...
Yeni ötv indirimli araç alabilmem için ehliyetini yenilemen lazım dediler yenilemek için heyete girdim neyse 20 gün sonra sağlık kurulu toplandı ellerime kollarıma baktılar ve 33.02 kodunu verdiler ben bu kodun yanlış olduğunu söyledim yarım saat dil döktüm ve ikna olarak bana 32.01 verdiler bundan sonrada bu hatayı yapmayacaklarını söylediler...

Neyse gelelim asıl konuya...

Ehliyet tamam.. Bu seferde bana maliye ötv indirimi ile alakalı yeni bir rapor almamı istediler ve bu raporda Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir ibaresinin kesinlikle olmasını gerektiğini söylediler bunun üzerine randevu aldım ve dün heyete girdim ve dilekçemde de bunu belirttim bana %25 rapor oranı verildi ve komisyona sevki uygundur dediler ve dışarı çıktım bu komisyona sevk nedir dedim ehliyet için dediler :) ben ehliyetimi aldım ben ötv ile alakalı rapor almak istiyorum dilekçemde de bu mevcut dedim dedim neyse o komisyon ibaresini çizdiler ve 20 gün sonraya raporunu alabilirsin dediler ben bunların %100 yanlış yapacağını bildiğimden bugün hastanenin heyet bölümüne bugün tekrar gittim ve rapor bölümü başkanına durumu anlattım klasik memur tavırları meymenetsiz ve kaba bir şekilde şekilde ilgilenmek zorunda kaldı bir dünya alakasız soru sordu ve bunu başhekim yardımcısına sormamı istedi yanıma bir memur verdi gittim başhekim yardımcısına durumu anlattım bana dedi ki; ben bu ibareyi yazamam! bak senin çıkacak raporunda Ötv den yararalanabilir ibaresi olacak dedi ve bana örnek raporumu çıkardı bunu maliyeye göster dedi maliyede ilgili bölüme gittim kesinlikle bu ibareyi kabul etmiyoruz dediler ve hastanenin rapor bölümünü ısrarım sonucunda arattırdım artık bu şekilde rapor düzenleyin dediler biz bu seferlik belki istisna gösterebiliriz dedi maliye ama bundan sonra böyle yeni yönetmeliğe uygun olsun dediler ben aracımı istanbul'dan almayı düşünüyorum Ordu vergi dairesi istisna yapabilir ama istanbul'daki yapmaz diye tekrardan hastaneye gittim ve kesinlikle hastalığımın tam tanımının yazılmasını ve açıklama kısmına da ilgili yönetmeliğe ait açıklamanın yazılmasını söyledim ve maliye bunu şart koştu dedim neyse rapor bölümünün başkanı beni başhekim yardımcısına oradan fizik tedavi doktoruna gittik beni görmeden oradaki hastalık tanımı tam olarak yazdığını söyledi rapor odasına geri geldik tamam istediğin ibareler olacak dediler 20 gün sonra raporu alabilirsin dedi. Halen içimde bir şüphe var. Hastane büyük oradan oraya giderken ayaklarımın feri kalmadı... Hakkımı helal etmiyorumm...

İlgili yasa belli biz engelliler neden bunlarla uğraşıyoruz??? Kurumlar kendi aralarında çelişkiye düşüyor!!!
Zaten yeni ehliyeti alırken heyete giriyorsun sana nasıl araç kullanacağına dair kodlarda mevcut sadece bu ehliyetle ötv'den yararlanmamız gerekirken bir dünya iş daha çıkarıyorlar o işi çıkarırken de ilgili yasaya göre yapmıyorlar...

İnşallah bu son olur benim gibi çok mağdur vardır eminim... Bunla alakalı cimer ve bimer yazmayı düşünüyorum sizinde fikirleriniz varsa almak istiyorum...

Hüseyin İlik

Hüseyin bey iyi günler. 1 hafta önce ötv muhafiyeti araç alımı için hastaneden rapor aldım. Raporumdaa Sol alt eksterimite diz altı protez kullanımı %40 engellilik oranı ve "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir"
yazmakta. Araç alımı için bayiye gittim porumu verdim sonra maliyeye sormaya gittiler maliyede bu raporda otomatik vites yazmıyor otomatik vites alamazsın dediler bende otomatik vites zaten tertibatlı araç olarak kabul edilir dedim ama ikna edemedim bana özelge yazdırdılar otomatik vitesli araç alabilir miyim diye. Bende hastaneye gittim bu raporuma otomatik vitesli araç vermiyorlar bu ibareyi ekletmek istiyorum diye ama hastane rapor bölümü çalışanlaarı ağustos 2019 resmi gazetede yeni tebliğ yapıldığı bundan sonr yeni raporlarda otomatik vites diye bir ibare olmayacağını resmi gazete yayımlanan kısımlarını gösterdi. Bu arada 3 ay once B otomatik vites ehliyetimi de almıştım zaten ama maliyedekiler bu değişen yeni yönetmeliği bilmedikleri için beni uğraştırıyorlar. ne yapmam gerekiyor resmen hak ihlali yapıyorlar.

a.murat60
Otomatik vites, sol alt ekstremite kısıtı için kesinlikle özel tertibat kapsamındadır, vergi dairesindekuler tam anlamıyla saçmalamışlar.
Özelgenize cevap olumlu gelecektir, ancak boşu boşuna zaman kaybı olacak. Memuru atlayıp şefe, müdüre falan gitseydiniz keşke.

Ufukalp

Zaten özelge yazmamızı isteyen vergi müdürü biz işimizi garantiye alalım ne sana zararı dokunsun ne de bana dedi. Özelgeye cevap ne zaman gelir diyorum belli olmaz bir seneyede gelebilir diyor memur. Tamamen dalga geçiyorlar

Üst Alt