Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni raporda "ağır engelli" işaretli değil. Evde bakım maaşı kesilir mi?

ugurgokce

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
2012 yılında Babam adına %80 agır engelli saglık kurulu raporu verildi.2018 subat ayında ötv'siz araç alımından yararlanmak için tekrar saglık raporu aldık yeni rapor oranı %91 olarak değişti fakat ağır engelli kısmında hayır yazıyor evde bakım maasını annem almaya devam ediyor babam 2022 den maas almıyor daha önce kesilmişti evde iki kişi ikamet ediyorlar ötv siz araç almak için daha başvurmadık.başvurmalımıyız? ne yapmamız gerekiyor? ilk sosyal incelemede evde bakım aylığı kesilirmi araç alsak yersiz ödeme çıkarmı aile ve sosyal pol.müd.başvurmalımıyım.saygılar

@ugurgokce

Kardeşim öncelikle geçmiş olsun,midyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmuşsun.

Bu platformda bu gibi konuları paylaşıyoruz ve senin gibi durumdaki arkadaşları sıkca uyarmaya çalışıyoruz ama,sanırım siz bu uyarılarımızı dikkate almadınız yada görmediniz.

Ve,şuan istemiş olduğunuz ötv hakkını kazandınız ama evde bakım maaşından oldunuz,bunun böyle olacağı kesin birşeydi.

Neyse bu konuda yapmanız gerekenlere gelecek olursak,ya raporu kabullenip evde bakım maaşından olacak ötv'den faydalanacaksınız.
Yada rapora itiraz edecek ve yeni rapor talebinde bulunacaksınız ki,bu yeni rapor talebiniz sonrasında tekrar başka bir hastaneden daha oran alıp,sonrasındada hakem hastanenin vermiş olduğü karar mecburen uyacaksınız.

Tabi bu arada hakem hastanenin oranı ne olacak o mechul,belki bu kezde ötvdende olacaksınız. Bilemiyorum karar sıze kalmış.

Şuanki aldığınız rapor sonrası malesef evde bakım maaşınız kesilir.bu konuda yapacağınız hamleler size kalmış.Karar sizin yani,ister evde bakıma itiraz edin yeni rapor çıkarma yoluna gidin,ister raporu kabul edip ötv'siz araç almaya gidin.
Tekrar geçmiş olsun.

cevabınız için çok teşekkür ederim.evde bakım maaşından mahrum kalıcaksak ötv siz araç almayacagız öncelik evde bakım çünkü başka hiç bir gelir yok biz yeni raporumuzu 14.02.2018 de aldık hastane ogün düzenledi.rapor veren hastane raporu 3 gün içinde ulusal engelli veri tabanına işliyormuş.rapor düzeltme talebi için raporu aldıgım hastane tabipliğine yada sağlık kuruluna düzeltme talebinde bulunabilirmiyim? vakit kaybetmeden.

il sağlık müdürlüğü öncesi hastaneye başvursam çözüm bulabilirmiyim? siz olsanız ne yaparsınız bunun biçeresi yokmudur teşekkür ederim.

@ugurgokce

Mademki öncelik evde bakım maaşı,biran önce hastane sağlık kurulu kalemi ile irtibata geçin ve raporunuzun sisteme girmesine engel olun.

Hatta pazartesi sabah mesai başlamadan orda olun ve görevli memurlardan ricacı olarak
rapor başvurunuzu iptal ettirin,ki raporunuzu sisteme girmesinler.

Gelişmeleri yine burdan paylaşın.

ya arkadaşlaar konuyu net bilmiyorum ama bu iş bu kadar kesinmi burada kazanılmış bir hak var ağır engelli raporunu zaten daha önceden almış .burada ötv hakkı için alınan yeni raporda ağır engelli yazmamışlar çünkü engelliyi bu yönden incelememiş hastane yani sosyal haklarını düşünmemiş ötv hakkı varmı acısından bakmış çunku raporun alınma amacı farklı burada kazanılmış hak var aldıgımız yeni rapor eskinin jazanılmış haklarının kaybolmasına sebep olmaz diye duşunuyorum o zaman şöyle bi örnek verelim önceden % 40 rapor almış memur olmuş vergi indirimi kazanmış engelli kimliği almış şimdi gidip yeni rapor alsa % 30 verseler eskiden kazandıgı haklr yokmu olacak

@kunta
bu durumu çok fazla arkadaşımız yaşadı ve bu yüzden evde bakım maaşından oldu.

Ayrıca ağır engellilik durumu yada engellilik durumu kazanılmış bir hak sayılmıyor.

Sgk istediği zaman kontrol muayenesine çağırabiliyor. Mesela daha yeni @hassan594 arkadaşımızı hemde başka bir ilde kontrol muayenesine çağırmış,kendisi hatayda oturuyor,adanaya kontrol muayenesine gitmesi gerekiyor,konuyu hassanın form msj'ında göre bilirsin.

tamamen bir mağduriyet yaratma başka bişey değil

19,02,2018 bu sabah erkenden hastane bünyesindeki sağlık kurulu ofisine başvurdum. Çalışan memur raporun engelli veri tabanına henüz işlenmediğini söyledi. Bende ricacı bir dille raporumun düzeltilmesini yada iptal edilmesini söyledim bana cevaben il sağlık müdürlüğüne başvurmam gerektiğini söyledi. Bende ikna olmayarak başhekim yardımcısına çıktım oda yardımcı olmak istedi fakat raporun üstünde bir işlem yapamayacaklarını (yeniden değerlendirme düzeltme iptal ) olmayacağını il sağlık müdürlüğüne başvurmamız gerektiğini söyledi.

kafam çok karıştı kimisi diyorki git ötv den yararlan bu yeni rapor sadece ötv muafiyeti için evde bakım eski rapor üzerinden devam eder diyorlar ben şimdi ne yapmam gerektiğini nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum yardımınıza ihtiyacım var beni yönlendirirmisiniz...çok teşekkür ederim..

bence ugurgokce kardeşim bu ağır engelli ibaresi olmaması evde bakım maaşının kesilmesi anlamına gelmiyorki bu raporlada evde bakm maaş ını alabileceksiniz..

@ugurgokce babanız için annenize evde bakım aylığı ödeniyormuş. şubat ayı içinde yeni rapor almışsınız. aldığınız raporda agır özürlü kısmı "hayır" olarak işaretliymiş.

aldığınız yeni raporu en kısa sürede evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne götürmeniz gerekmektedir. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır. evde bakım aylığı hakkınızı kaybettiğiniz (yeni raporu aldığınız tarihten itibaren) tarihten itibaren aldığınız tüm evde bakım aylıkları faiziyle sizden geri istenir.

önceliğiniz yeni raporu evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne götürmek olmalı özetle. aldığınız rapor ağır özürlü ibareli olmadığı için evde bakım aylığı kesilecektir.
raporu kuruma götürdükten sonra ya da hemen o rapora il sağlık müdürlüğüne gidip itiraz edebilirsiniz. bu kısma şimdilik girmeyeceğim.
öncelikle yeni raporu kuruma bildirin.

Mesaj yazan arkadaşlar çoğunlukla bence şöyle olmalı bence böyle olmalı diye mantık yürütüyor. Yönetmelik ne diyor mevzuat nedir çoğumuz bilmiyoruz. Evde bakım maaşında ölçü rapor oranı değil. %50 ağır engelli raporu ile bakıcı aylığı alınırken %90 hafif engelli raporu ile alınamaz. Ağır engelli demek kişinin yeme içme, giyinme, kendini ifade etme ve tuvalet ihtiyacını giderme de başkasının yardımına ihtiyaç duymasıdır. Rapordaki yüzde oranı kişinin iş gücü kaybını gösterir. Bakıma muhtaç olup olmadığını ağır engelli tabiri belirler. En doğru bilgilendirmeyi Kalem ismiyle yazan Melek hanımefendi yapıyor. Dediğine uyun.

@alperen1

Kardeşim sanırım ya tüm msj'ları baştan sona okumadın yada gelişi güzel yorum yapıp,arkadaşa yorum yapanların hepsini birden mışlı'muşlu yaptın.

Yukarıdaki konunun ana sebebini tekrar oku ve benim yorumumdaki miş'li,muş'lu'larımı tespit et ve ona göre bütün arkadaşların yorumları diye yorumunu yap.

Farka bak :
[FONT=sans-serif]
bence @[/FONT]
ugurgokce[FONT=sans-serif] kardeşim bu ağır engelli ibaresi olmaması evde bakım maaşının kesilmesi anlamına gelmiyorki bu raporlada evde bakm maaş ını alabileceksiniz.

melek hanımın yazdığında bir bölüm :
[/FONT]
[FONT=sans-serif]
aldığınız yeni raporu en kısa sürede evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne götürmeniz gerekmektedir. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır. evde bakım aylığı hakkınızı kaybettiğiniz (yeni raporu aldığınız tarihten itibaren) tarihten itibaren aldığınız tüm evde bakım aylıkları faiziyle sizden geri istenir.

( Burada 3-5 kişi neyin ne olduğuna vakıf olup öyle yazıyor. burada dediğim siteyi diyorum . bilmemek ayıp değil . bilmediğini bilmek gerek. bunu demek niye zorunuza gitti ki)[/FONT]

@alperen1

Senin tutupta yorum yazan herkesi aynı kefeye koyman zoruma gitti kardeşim,hatalı yorumu yazana arkadaşım yorumun yanlış doğrusu budur diyeceksin,yorum yapan herkesi lekelemeyeceksin.

Ayrıca benim yaptığim yorumları baştan okursan,ben maaşının kesileceğini, ta ilk msj'ımda belirtmişim,ve arkadaşa gerekirse sabahtan hastane sağlık kurulu kalemine gitmesini ve yeni raporunun henüz sisteme girmediyse iptal ettirmesini söylemişim.

Sizden ricam,bir yorum yazarken o yorumu düşünerek,herkesi lekelemeden yazmanız hamit kardeşim.

Sağlık kurunlunun başkanıyla görüşün belki yapılır eski raporuda gösterin hastayıda götürün yalnız

Estağfurullah, amaç kimseyi rencide etmek değil. Benim yaptığım ; ciddi hukuki sonuçlar doğuracak meselede mevzuatı bilip uyaranları dikkat almaya çağırmaktır.

ugurgokce tekrar yazayım. evde bakım aylığı alıyorsun. agır özürlü ibareli olmayan engelli sağlık kurulu raporu almışsın.
aldığın bu raporu evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il mdüürlüğüne en kısa sürede götürmek zorundasın. aksi takdirde hakkında hukuki işlem yapılır, yersiz ödenen (agır özürlü olmayan rapor tarihinden itibaren) tüm aylıklar senden faiziyle geri istenir.

rapor bildirimini yaptıktan sonra raporun incelenir. ilgili yönetmelik esaslarına göre düzenlenmiş engelli sağlık kurulu raporu ise ve agır özürlü ibaresi yoksa, evde bakım aylığın kesilir. agır özürlü ibareli olmayan rapor tarihinden itibaren alınan maaşlar geri istenir.

sen, öncelikle aldığın raporu kuruma bildir. daha sonra da rapora itiraz edersin. aylığın kesildikten sonra, eger yeniden agır özürlü rapor alırsan gider evde bakım aylığı için tekrar bavurursunuz. bu süreçte alamadığın evde bakım aylıkları da ödenmez.

Peki raporun istenildiği biçimde çıkmayacağı anlaşılınca ulusal veri tabanına işlenmeden başkekimliğe başvurup eksik yönü düzelttirme şansı var mı ?

alperen1 hayır,yok.
zaten hastane sağlık kurulu tarafından hazırlanmış engelli sağlık kurulu raporunun üzerinde sonradan ekleme ve düzeltme de yapılamaz.

arkadaşa verilen engelli sağlık kurulu raporunun bir nüshası hastanede (sağlık kurulu kaydı yapılmış durumda) , bir nüshası da arkadaşta. bu aşamadan sonra o raporda kimse düzeltme yapamaz.
o raporaitirazdan başka seçeneği yok. İl sağlık müdürlüğüne gidip, o rapora itirazda bulunabilir.

rapora itiraz etmesi de evde bakım aylığı aldıkları aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü ilgilendirmez. onlar agır özürlü olmayan raporu öğrendikten sonra gerekli hukuki işlemleri yaparlar.
il müdürlüğü evde bakıma onay vermeden önce bakıcıya taahhütname imzalatmıştır. bakıcının imzasının olduğu o tahhütnamede de bildirim yükümlülükleri yazıyor. bakıcı tahhütnameyi imzalarken bildirim yükümlülüklerini zamanında yapacagını aksi takdirde hukuki sonuçlarına katlanacağını kabul etmiştir.

Kalem Teşekkür ederim. Sadece engel türü için değil farklı sebep ile de gittiğini düşünelim.
Evet sağlık kurulu kararına itiraz ancak il sağlık müdürlüğüne yapılır. Ancak rapor çıkmadan hastahane süreci devam ederken başhekinliğe her hangi bir talep ile gitmek dikkate alınır mı ? Mesela 6 yıl da farklı gerekçelerle 4 kez rapor istenen biri , ve süreli rapor alan biri son raporun da poliklinikleri dolaştıktan sonra dosyayı sağlık kurulu sekreterliğine verip heyet günü çağrılmayı beklerken başhekimliğe çıkıp anlatsa sürekli rapor almaya faydası olur mu ?
Not : Heyete girerken kurula durumu anlatsın diye düşünebilirsiniz. Ancak kurul içeri çağırıp 2 dk içerde tutmuyor ve 30 saniye konuşturmuyor. )

alperen1 ha sizin sorduğunuz soru farklı. süreli verilen raporlar için rapor çıkmadan önce müdahaleden bahsediyorsunuz. 4 kez süreli rapor verilmiş, poliklinikleri dolaştıktan sonra heyete dosya gitmeden elbette başhekimliğe gidip müdahale etmeye çalışabilirsiniz. başhekimliğe gidip şu genelgeyi göstererek, daha rapor çıkmadan, erken müdahalede bulunun bence de:):https://www.engelliler.biz/forum/sa...erilmesi-ile-ilgili-genelge-16-02-2018-a.html

Kalem aplanını dedigi gibi taahütname imzalatıyorlar orda yazıyor zaten apacık raporda bir degişiklik olursa diyor kesilir diyor bildirilmesi gerek yazıyor apacık yazıyor

-burada tartışılması gereken konu bence raporun alınma amacı bunun hiçbir önemi yokmudur ?

-hangi hastaneye başvurursak başvuralım ilk önce sorulan soru hangi amaçla rapor çıkartmak istedigimiz soruluyor, örnek olarak (ehliyet ,ötv için araç alımı,engelli oranı, silah alımı v.s v.s)

-daha sonra hangi amaç için rapor alıyorsak o amaç istedigimiz dilekçeye işleniyor ve rapor çıkarma işlemi bu aşamadan sonra başlıyor,

- bu aşamadan sonra muayene oldugumuz doktorlar veya girdigimiz heyet bizi bu amaç doğrultusunda inceliyor değerlendiriyor ve engelimiz o amaca uygunmu değil mi diye bakıyor

-yani demek istedigim ağır engelli raporu olan bir engelliye ötv hakkı açıssından inceleyen bir doktor yada heyet o kişinin bakıma muhtaçlığını yada hayatını başkasının yardıma olup olmadıgı açısından incelemeyebiliyor yada tam tersi şeyler

-burada raporun alınma amacının hiçbir etkisi yokmudur zaten ağır engelli oldugunu kanıtlamış bunu haketmiş ve daha önceki raporu ile ispat etmiş bir insan var ortada

-bu insanın herhangi farklı bir amaç için aldığı raporda aldıgı x oranlı veya x ibareli bir rapor doğrultusunda bütün haklarını en son aldığı rapora endekslemek tamamen bir huhkuksuzluk,hak kaybı ve mağduriyet yaratır

-o zaman hiçbirimiz yeni rapor çıkartmamalıyız neden çünkü alacagımız yeni rapor eskiden kazandıgımız bir hakkın kaybolmasına sebep olabilir

-yada herhangii bir rapor alırken farklı amaç için değil engelli insanı butun engelli kriterlerine ve haklarına göre degerlendirip rapordaki butun ibareler doldurulup her açıdan bakılıp tek bir rapor verilip süresiz raporu olan hayat boyu o raporu kullanmalıdır

-uzun lafın kısası evde bakım hizmeti veren kuruma diyelimki yeni çıkan rapor götürülmedi o rapor ile ötv hakkından yararlanıldı

-ileride bir tarihte bu rapordan evde bakım veren kurumun haberi olup resmi işlem başlattı neden bize son raporu bildirmediniz dedi

-raporun alınma amacında yazdıgı ben o rapor ile ötv hakkından yararlandım geçtim size bildirmek zorundamıyım

-zaten evde bakım almaya hak kazandıgım raporum ağır engelli olan rapor sizde mevcut

-bence kamu denetçisinden görüş istenebilir yada mahkemelik hukuki bir konu

-örneğin eskiden % 40 rapor almış ortapedik engelli bu rapor ile engelli kimliği çıkartmış H ehliyeti de var

-ehliyet değiştirmek için rapor aldı yeni raporda oran % 25 verildi ancak sağ ayakta sorun oldugu için ötv hakkı verildi,

-ee bu adamın daha önce aldıgı engelli kimlik kartını yada engelli haklarını iptal mi edicez ne olacak kazanılmış hak

-yada başka bir örnek % 40 engelli raporu almış memur olmuş daha sonra vergi indirimi için ayrı rapor almış diyelimki onda oran düşük verilmiş adamı işden mi atıcaz ? bence hakkınızı sonuna kadar arayın burası türkiye hiç kimsenin dedigi tam olarak doğru veya yanlış diye bişey yokm? ama doğru olan bişey var hepimiz birbirimize yardım etmeye çalışıyoruz. o yuzdeen kimse kimseye kızmasın doğruyu aramaya devam

Son düzenleme:
rapor yönetmenlginde bahsediyor 13 cü maddede raporun kullanım amacı ile ilgili

kuntaya katılıyorum

Öncelikle forumda nacizhane bilgileriniz için herkese çok teşekkür ederim.bütün mesajları ayrı ayrı degerlendirdim yorumların hepsi çok değerli ben ilk önce il sağlık müdürlüğüne gittim (rapora itiraz etmeye)sağlık raporları ile ilğilenen memura yaşadığım maduriyeti(sağlık kurulunun sadece ötv için değerlendirme yaptı evde bakım için değil) zaten biz evde bakım maaşı alıyoruz (2011)tarihli eski rapor üzerinden eski rapor agırözürlü:evet sürekli:evet oran%80 yeni aldiğimiz raporda ağırözürlü: hayır sürekli: evet%91 yazıyor detaylı anlattım.itiraz dilekcesini doldurmamı istedi bende itiraz dilekcesinde yeni çıkartılacak rapor için dilekcede ötv + evde bakım yararlanmak istediğimi söğledim memur öğle birşey olmaz dedi.sadece magduriyetini itiraz edebilirsin ötv hakkını kazanmıssın zaten dedi.bende itiraz etmeden kurumdan ayrıldım.kalem hanımın bahsetiği gibi aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne gittim orada memur bizle ilğili değil il sosyal hizmetler müdürlüğüne yönlendirdi.gittim kurumda durumu detaylı anlattım.yeni raporu incelemek üzere memura verdim ellerindeki bizim eski rapor ile kıyasladi sürekli ibaresi var dedi. evde bakım maaşına muhtaç olduğumuzu defaatle rica ettim aslında kesmemiz gerekiyor mağdur olmamamız için 6 ay sonra yeni rapor al bize getir sisteme girelim dedi.o an endişesiyle fazla kurcalamamakdan dolayı memura soramadım sorum:eski rapormu yeni rapormu yoksa ikisidemi geçerli? ikisinin farkı ayrı ayrımı?kullanılır ötv siz araç almalımıyım?yeni raporu beklemelimiyim? çevremde bu konuyu bizzat yaşayan bilen yok aklım almıyor bunun içinden bitürlü çıkamıyorum temennim yorumlarınız yeni üyelerimizede klavuz olur inşallah herkese güzel sifalı günler diliyorum teşekkür ediyorum.

@ugurgokce

Memurun anlattığından anladığım kadarı ile almış olduğun en son ötv indirim raporun şu an geçerli olan,bu raporun ile gidip aracını alıyorsun.

Ve,6 ay sonrada,evde bakım maaşı için hasta ağırlaştı gerekçesi ile tekrar başvurup ağır engelli raporu için,raporunu yeniliyorsun.

Bu sayede hem aracını almış oluyorsun,hemde sonrasında ağır engelli başvurusu yapabiliyorsun.
6 Ay sonra tekrar raporunu al gel yenileyelim demesindeki gerekçe,itirazsız raporlarda aradan enaz 6 ay geçmesi gerekli.

Konu hakkında yorumum yanlış ise doğrusunu lütfen arkadaşlar paylaşsın.

@ugurgokce
Diğer bir konuda evde bakım maaşının kesilmesi ile ilgili nokta,ki onda da sistemde yeni raporun görüneceği için son raporunun başlangıç tarihi itibari ile,maaşın otamatikman kesilir.
6 ay sonra ağır engelli raporu çıkarttığında tekrar bağlanır.

yani ötv ile alınan rapora itiraz etmeden 6 ay sonra heyete girse raporu kabul olurmu il saglıga itiraz etmiyecek 6 ay sonra direk rapora girse

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM
Evet kardeşim @ugurgokce'nin anlattığı konudan çıkan bu,yapılması gereken ve doğru olanda bu. Herhangi bir itirazda bulunmadan, Elindeki, enson aldığı ötv raporu ile gidip aracını alıyor. Memurunda dediği gibi,aradan 6 ay geçtikten sonra hastanın engellilik durumunda ağırlaşma ve artma var gerekçesi ile,ağır engelli raporu için başvuruyor.

Tabi,yeni başvurusuna giderken eski ağır engelli raporunuda götürüyor, Bunu götürmesindeki amaç evet bu hastanın daha önceden ağır engleil olduğuna dair ön rapor olarak gösteriliyor. Ve akbinde,büyük ihtimalle bu kez ağır engelli raporunu alıyor ve bu yeni raporunu götürüp bakanlığa veriyor

Bü şekilde @ugurgokce hem aracına kavuşuyor hemde eski raporuna,tabi biu arada 6 ay maaş alamıyor.
Bu arada ugurgokce benim dediğim hamleleri yapmadan bakanlıktan tekrar teyit al ve öyle işlemlere başla.
Şayet daha doğru ve net bilgisi olan varsa paylaşsın.

@kunta böyle bişeyden karşılaşmıştınız rapora itiraz etmeden tekrardan heyete girilirmi? sizin görüşünüz nasıl
özelden daha önce konuşmuştuk itiraz olmadan olmuyor falan dediniz

@Mehmet005
rapor yönetmenliginde kişinin talebi üzerine engellilikte artma olması durumunda heyete başvurulur diyor 6 ay olayı düzmece bence yönetmenlikte hiç bahsetmiyor 6 ay falan diye 6 ay olayı

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM

Bu konunun yönetmelikte ne şekilde geçtiğini bilmiyorum fakat,benim başimdanda böyle birşey geçti,

Şöyleki,hacettepe'den aldığım %60 oranlı raporumu yenilemek istemiştim,o raporum yalnızca kalp damara aitti.

Yenileme işlemi ile ilgili il sağlığı aradığımda,rapora itiraz etmiyorsanız 6 ay sonra hastalıklarımda artma var gerekçesi ile raporunuzu yenileyebilirsiniz dediler,ve bende 6 ay sonra 2017 de,aynı hastaneye gittim ve tekrar rapor çıkarttım.

Çıkarttığım yeni rapor %85 ve şuan onu kullanıyorum. Itirazsız raporlarda böyle bir şey söz konusu,ama aradan 6 ay geçme şartı var.

Üst Alt