Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yeni yönetmelikte hangi düzeyde işitme kayıpları emeklilik için yeterli sayılıyor?
Merhaba Arkadaşlar Yazım biraz uzun olacak ama detaylı bilgiler içerecektir.
Bende sonradan engelli oldum her iki kulağımı da sonradan kaybettim.
bir bankanın özel sandığına bağlıyım. Ve emeklilik için baya uğraştım ve araştırdı.
bu konu hakkında sgk uzmanlarından özel ücret karşılığında bilgi de aldım. İstanbul'da bu bilgileri veren bir kaç kurum var.
Şimdi işin aslı şu eğer işitme de erken emeklilik isteniyorsa şart implant olması.
yani ne demek bu eğer sen implant amilyatı olduysan sistem seni hafif iş gücü kaybından değerlendirecektir.
ve genel de implantı olanların tamamı emekli olabiliyor sebebi şu ki devlet zaten iki kulakta hasar varsa implantı karşılıyor.
özel de kendi imkanları ile yapılanları saymıyorum.
orta derece ve ağır derecede tanımlamaları maalesef doğuştan sağır olan veya çok küçük yaşta kayıp olan ve implant takılsa da bir yarar sağlanamaz raporu alman şartı ile değerlendiriliyor.
Aynı kurumdan sağ kulak 90/86 sol kulak 92/86 yüzde 52 engelli raporu olan arkadaşımıza ret geldi.
iş gücü kaybı olmamıştır diye de açıklama var.
fakat farklı arkadaşım tek kulak implant diğer kulak 75/60 işitme cihazlı olarak hafif iş gücü kaybı ile emekli oldu. Yıl ve prim şartı tamamlandı.
burada ki en önemli veri şu eğer implant olmuyorsan ya doğuştan yada implant olsan bile fayda sağlanmaz diye aslında odyo uzmanı rapor veriyor. bu raporda implant olsa dahi fayda sağlanmaz demesi lazım ki bu da en azından 15 sene öncesine dayanan bir total kayıp olacak ki bunu da kolay kolay yazmıyorlar ancak doğuştan yada bebeklikten gelen bir kayıp veya sinirler öldüğünde veriliyor.
YANİ KISACA EĞER EMEKLİ OLMAK İSTİYORSAK BURADA Kİ KISSAS İMPLANT TEK ÇARE..
İMPLANT OLMADAN EMEKLİ OLUNMASI MALESEF MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Sonunda şu soruya net cevap geldi. Yıl primim tamam. işitme kaybım sol 77 sağ 78 . Bu bu sonuçlarla girsem emekli olamıyorum yani. İşitme cihazı kullanıyorum.
@blowteam, AH emekli olup çalışmaya devam etme hayalim vardı. Zaten iş hayatı zor . Zırf engelliyiz diye terfi de alamıyoruz. Engelli persoleniz diye ayrı tutuluyoruz. İş hayatı çok zor mobbingler, geçim sıkıntısı, strest, bunalım, kaos, ne yapalım yani ! Bize yaşamak haram olmuş. Etin kilisu 999 tl kafeler hep dolu'muş. nedeyse ben hiç o kafelere gidemedim. Markete gidiyorsun bir şey alıcan 300 400 tl başlıyor ufak bir şey. İşitme cihazı hergün yeni bir marka çıkırıyor. eski markaların ayarları ile oynuyorlar yenilerini alsınlar diye. Bu dünyaya ot geldin. ot gidicez anlaşılan.
İleri derece işitme cihazı phonak kullanıyorum. benim için yeterli implant olacak bir durum yok. En çok zoruma giden. Önlisan mezunu ve Lise mezunu terfi aldı. Ama ben üniversite mezunu olmama rağmen terfi alamadım. O kadar çok zoruma gidiyorki anlatamam tabi bu durumda beni maaş olarak geçtiler. Ne insanlar var ya ADALET yok eşitsizlik yok. Bu cihanda değil ama öbür cihanda hesabımını elbet soracağım. Allaha havale ediyorum. İşi de bırakamam evde yaşlı annem ve babam var onlarda çok yaşlı . Zaten çok hastalar ağır ilaçlar kullanıyorlar. o ilaçların yan etkileri hep bana küfür , hakaret olarak geliyor. senden bir şey olmadı. Ne evin var ne araban var ne evlendin diye azarlıyorlar. Yahu ben evlenmek istedim ama para yok ev yok araba yok . Bunlar olmıyınca evlilik olmaz. İş yerinde başkasının işlerini bana yüklerler. Yani anlacağın bu dünyaya ot geldin, ot gidicez.
@AltayTuna, tabiki süresiz raporları ile emekli olmuş kişiler o dönemin hakkı neyse öyle yararlanır geriye dönük bir işlem olmaz olmasında.
burada yeni adaylara implant onayı alınması artık zaruri...
@blowteam, Yazdıklarınızın büyük bir bölümü doğru.benim eklemek istediğim bir konu var.Eğer işitme kaybınız sensörinöral tip (sinirsel) ise ve ameliyat çözüm değil yazısını doktorunuz raporunuza eklerse SGK sağlık kurulu bazen görmezden gelerek bazen de dikkat etmeden ret verebiliyor.burda elinizde doktor raporunuz varsa yüksek sağlık kuruluna itiraz ederek emekli olma ihtimaliniz yüksek.Bu tıp işitme kaybı geri dönülmez(tedavisi yok) olduğundan,kanunen YSK onaylamak zorunda kalıyor.Bu platformda daha önce emekli olan arkadaşlar oldu.
Benimki sensörinöral sinirsel işitme kaybı yazıyor. Ama hangi doktora böyle bir şey yaptırabiliriz ki ! Ben sağlık kuruluna girdiiğimde ben den bizden işitme cihazı almazsan sana rapor vermem dedi odyometrisk. YSK ne alaka onu alamadım. Yüksek seçim kurulunun bu işle alakası nedir?
@rgofis, Malesef bu raporu ancak sinirleri ölmüş yani tüy kastetmiyorum beyne giden sinirleri ölmüş birine verirler buda sonradan işitme engelli olan biri yada genel olarak olmuş olan biri mümkün değil.
Sosyal medyada da guruplar var tekrar bakabilirsiniz sizlerde tabi ki lakin burada durum net olarak şöyle implant olmadan bu yola girmek direk ret demek.
@blowteam, @AltayTuna, doktor raporunuza ameliyat uygun değildir yazarsa olmamak için hiç bir neden yok.Bu şekilde olan var. tabiki açıklamasını doktor raporda belirtecek.bu herkese yazılamıyor özellikle sensörinöral işitme kaybı olanlar bu konuda şanslı gruplar.çünkü sinir uçları zarar görenler ameliyatla düzeltilemiyor.
@blowteam, benim de ablam doğuştan işitme ve duyma engelli kendisi 60 yaşında şu anda zar zor primin tamamlayarak SGK'ya başvurduk SGK'da sorun çıkmaması için zaten biz 3 ay önceden raporunu yenilemiştik bu raporu SGK kabul etti 2 ay sonra raporu eksik görerek tekrardan bize rapor aldırttı ve 2 ay sonra tekrardan daha detaylı ara karar sevk vererek kişinin implant ile duyup duymayacağı ameliyat ile düzelip düzelmeyeceği ve konuşma düzeyinin ne durumda olduğu bilgisinin doktor tarafından yazılması için ara karar vererek bizi hastaneye sevk etti muayene eden kulak burun boğaz uzmanı implant ile düzelmeyeceğini ameliyat ile iyileşmeyeceğini kişinin doğuştan işitme ve duyma engelli olduğunu detaylı bir şekilde yazdi ve sonrasında ayrıca konuşma terapisti uzmanı ile görüşme sağladık ablamın konuşma ile ilgili bilgilerini de detaylı olarak bir kağıda yazarak imzalayarak onu da dosyaya ekledik ve hastane sekreterliği SGK'ya gönderdi toplam 11 ayın sonunda yaklaşık 3 ay önce orta dereceden süresiz olarak emekli oldu zaten Ablam çok ileri derecede konuşma ve duyma engelli yani anlayacağınız bizi epey bir uğraştırdılar yani SGK emekli etmemek için işi yukarı koşmak için elinden gelen her şeyi yaptı oysa düne kadar bir kulaği işitmeyen insanlar emekli oldu geçmişli yıllarda inşallah şu anki çıkartılan yeni yönetmelik iptali için anayasaya başvuruldu inşallah yakın zamanda iptal haberi gelir tüm engeller rahat bir nefes alır inşallah
@mehmet-41, doğuştan ve sonradan engellilik biraz farklı.sonrdan olanlarda sensörinöral tip olup ameliyatla düzeltilemiyeceği ibaresi varsa SGK red verse dahi yüksek sağlık kuruluna itiraz edip durumunu tespit ettiren emekli olanlar var.ama dediğim gibi doktorun bunu raporunuza yazması gerekiyor.