Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeşil pasaport verilmemesi hakkında..?

Zardus_123

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
1
Aşağıda yazılan konu haricinde diğer şartları karşılıyorum.

Kısmi bağımlı %64 engelliyim.Ancak kanunda şöyle yazıyor

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 15.01.2026 tarihli, yürürlükte bulunan İkinci Nesil Pasaport Uygulama Talimatının
MADDE 16 – (1) g bendinde;
Hususi damgalı pasaport hak sahibinin çocukları için;
  • “Sürekli bakıma muhtaç” ibareli,
  • “Ağır engelli” ibareli veya
  • Engel oranı %50 ve üzeri, süresiz geçerliliği olan
Sağlık kurulu raporlarının kabul edileceği açıkça düzenlenmiştir.
Bu kanuna dayanarak pasaport vermediler.Ne yapmak lazımdır

Engelliler için yeşil pasaport verilmesi artık şart haline geldi. Bence tek yürek ve tek bilek olarak ilgili birimlere konuyu taşımalıyız.

Maaşlı Çalışıyor musun?
Emekli maaşı alıyor musun?

Eğer bunlardan birisi varsa, yeşil pasaport vermezler anne babadan dolayı

Ben de alamadım tam bağımlı olmam gerekiyormuş.Boşa yol gittiğimle kaldım.

@Zardus_123, İstanbul ilk ikiyi karşılıyorum ama tam bağımlı değilim diye vermediler.Bir kaç kişi biliyordu bunu gittiğim kurumda.

@Zardus_123, diğer tüm şartları sağlamanız yeterli değil. Eğer ki bir maaşınız varsa çalışıyorsanız veya emekli iseniz maaşınız varsa yeşil pasaport vermiyorlar bana da vermediler. Haksızlık ama yapacak birşey yok. Mevzuat öyleymiş. Eğer hiçbir maaşınız yoksa ve memur anne babadan birinin üzerine kayıtlıysaniz veriyorlar.

@NewDay Yanlış uygulama bence ya. Vermemek için kılıf uyduruyorlar. Avukatıma sordum bana hak verdi.

@barcan88 ya kardeşim anlamıyor musun çalışmıyorum maaşım yok anaa

@Zardus_123, memur anne babadan birinin üzerine kayıtlımısın sosyal yardım açısından.

@Operadaki Hayalet, o ayrı konu. Kişiye göre değişir. Konuyu dağıtmayıp arkadaşın sorusuna cevap bulalım.

@Zardus_123, Yapacak bir şey yok kolay kolay düzelmez ama vermeleri lazım.Yurtdışına bizimkiler bir kere çıktı.O günde deprem oldu bana ulaşana kadar sorun yaşadılar.

@Zardus_123, mesela bir çocuk sağlık hizmetleri bakımından anne baba üzerine kayıtlıdır ve anne babanın sağlık hizmetlerinden yararlanır. Okuyorsa işte belli bir yaşa kadar 26 yaşına kadar mı Ne yine yararlanır, ama ondan sonra yararlanma.z. Fakat engelliyse çalışamayacak durumda ise çalışmıyorsa ve bakıma muhtaçsa anne babanın sağlık hizmetlerinden ömür boyu yararlanır. Onun da tabii ki yasal prosedürleri var . Onu demek istedim. Eğer bu Hakkı almışsan anne babanın sağlık hizmetlerinden faydalanıyorsan ve anne baban memursa memur emeklisi ise sen de yeşil pasaport alabilirsin

@Zardus_123, şu madde yüzünden alamadığımı görünce engelli raporu almaktan vazgeçtim.

barcan88 Babamın sağlık durumundan yararlanmak için sgk ya başvurdum 2 hafta önce haber bekliyorum. Raporum %64. Anladığım kadarıyla sürekli bakıma muhtaçlık durumu = tam bağımlı olarak geçiyor. Ama doktora sorduğumda tam bağımlılık gibi bir durumumun olmadığını söyledi. Pasaport da tam bağımlıya verilebiliyormuş

@Zardus_123, ben %91 engelliyim, tüm şartları sağlıyorum, ailemle yaşıyorum ve yaşamak zorundayım, onların veya birisinin yardımına muhtacım, ancak ailemin desteğiyle 2 üniversite bitirdim, bir yüksek lisans bitirdim ve halen bir üniversitede okuyorum. Zekam yerinde😄 üniversite bitirmişim evde oturmayayım çalışayım dedim ve bir aile dostumuzun kurumsal firmasında muhasebe biriminde 4345 gün fiilen çalışarak emekli oldum. Şimdi o nedenle yeşil pasaport alamıyorum. Kanundaki "iş sahibi olmayan" ibaresi nedeniyle. Annemin babamın yeşil pasaportu var ama benden ayrı gidemedikkeri için onlar da var olan pasaportlarıni kullanamıyorlar. 😄

@Zardus_123, benim eski rapor olduğu için ağır engelli ibaresi var. Raporda sorun yok. Sorun, bir işte çalışıp emekli olmam. Onun için alamazsın diyorlar vermiyorlar. Dava açsam alırım da çok yurt dışına çıkan bir aile değiliz. Uğraşmak istemiyoruz. Çıksak da normal pasaportum var vize alıp çıkıyoruz. Yalnız son yıllarda çıkmadık fakat vize almak zorlaştı diyorlar.

@barcan88 Hmm anladım. peki benim konuma gelirsek. Ben mi haklıyım nufüs müdürlüğü mü? Dava açsam kazanır mıyım sence? Avukatım beni haklı buldu

MADDE 16 – (1) g bendinde;
Hususi damgalı pasaport hak sahibinin çocukları için;
  • “Sürekli bakıma muhtaç” ibareli,
  • “Ağır engelli” ibareli veya
  • Engel oranı %50 ve üzeri, süresiz geçerliliği olan

Sizin oran %64. Kabul edilmesi lazım diye düşünüyorum. Ama niye vermiyorlar bilmek lazım.

@barcan88

raporda tam bağımlı işaretli olması lazım diyolar. Ancak kanunda öyle bir zorunluluk olduğuna dair bir şey yok.İdari dava açma tutarı 40 bin lirayı geçiyormuş.O yüzden dava açmak gözümü korkuttu biraz.Kaybersem o para çöp oluyor.Ancak kazanırsam geri ödeme yapıyolarmış

Üst Alt