trabzonlu09 pazartesi alo 150 BİMER'i arayarak ister telefondan yazdır, istersen BİMER üzerinden yazılı olarak yaz ama kesinlikle bunda BİMER aracılıgıyla aşağıdaki talebini ilet:
.......... Bağkur numarası ile 1479 Sayılı kanun gereğince çalışamayacak durumda malul bulunmam sebebiyle ....... TL yetim aylığı almaktayım.
ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş % 98 engelli sağlık kurulu raporum da mevcuttur. engelli sağlık kurulu raporumdaki engel oranına göre 2022 sayılı Kanun'un 2. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamındayım.
.......... Bağkur numarası ile 1479 Sayılı kanun gereğince yetim olarak aldığım aylık tutarı, 2022 Sayılı Kanun'un 2. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında alabileceğim 1 aylık bakıma muhtaç engelli aylık tutarından azdır.
2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un 2. maddesinin son fıkrası gereğince;
yetim olarak aldığım aylık tutarı ile 2022 Sayılı Kanun'un 2. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında alabileceğim 1 aylık bakıma muhtaç engelli aylık tutarı arasındaki farkın tarafıma ödenmesi hususunda gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.
Ekte 2022 sayılı kanun'un bahsettiğim maddelerini ve 2022 sayılı Kanun doğrultusunda çıkartılmış Yönetmelik'in ilgili hükümlerini de kopyalayıp eklersin.
2022 sayılı Kanun'un 2. maddesi'nin 1. fıkrasının (a) bendi şu şekildedir:
) İlgili mevzuatı çerçevesinde alınacak sağlık kurulu raporu ile engelli olduklarını kanıtlayan, 18 yaşını dolduran ve talebine rağmen Türkiye İş Kurumu tarafından işe yerleştirilememiş olan Türk vatandaşlarından; sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış ya da nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak üzere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilenlere muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (3.240) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda,
aylık bağlanır.
2022 sayılı Kanun'un 2. maddesi'nin son fıkrası da şu şekildedir:
Birinci fıkra hükümlerine göre aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan bu kurumlardan aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları, bu madde gereğince durumlarına göre ödenebilecek tutardan daha az olanlara; aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından (birden fazla sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlar için yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından) ödenir ve bu şekilde ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir."
65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik'in 2. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi ile 21. maddesi şu şekildedir:
"Kapsam
MADDE 2 âââ¬ââ¬Å (1) Bu Yönetmelik;
...
d) Sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engelli olanların aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları toplam (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engel oranlarına göre bu Yönetmelik kapsamında ödenecek olan aylık tutarından düşük olanları,
kapsar.
"Aylık farkı ödemeleri
MADDE 21 âââ¬ââ¬Å (1) 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılacak olan tüm iş ve işlemler ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yerine getirilir.
(2) Aylık farkı almaya hak kazanacak şekilde (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engelli olduğunu belgeleyen ve sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan, aldıkları aylık ya da gelir toplamı tutarları (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engellilik derecelerine göre bu Yönetmelik kapsamında ödenebilecek olan aylık tutarından düşük olanlara, bu Yönetmelikle belirlenen diğer şartlar aranmaksızın aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenir. Birden fazla sosyal güvenlik kurumundan ya da birden fazla dosya üzerinden aylık veya gelir alanlar için aradaki fark yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından ya da tercih edecekleri tek bir dosya üzerinden ödenir. Bu kapsamda aylık farkı başlangıç tarihi Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularının kayda geçtiği tarihi izleyen aybaşıdır.
(3) İlgili sosyal güvenlik kurumu tarafından fark olarak ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir. Ödemenin yapılabilmesi için ilgililerce, yetkili hastanelerden alınacak (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engelliler için sağlık kurulu raporu ile birlikte, yetim olarak aylık veya gelir alınan sosyal güvenlik kurumuna bizzat veya kanuni temsilcilerince başvuruda bulunulması gerekir.
(4) Sosyal güvenlik kurumlarından 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında ödenmekte olan yetim aylığı veya gelirinin kesilmesi durumunda alınan aylık farkları da kesilir.
2022 sayılı Kanun için bkz:
65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun
Yönetmelik için bkz:
Mevzuat Bilgi Sistemi