Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yetim maaşı alan 2022 maaşı alır mı?

Angara06

Üye
Konular
99
Reaksiyonlar
5
Yetim maaşı alan 2022 maaşı alırmı emekli sandığından yetim maaşı alan sosyal güvencesi olan

ertem
yetim aylığı alan kişi 2022 aylıgı alamaz.

rapor oranınız kaç ve ayda ne kadar yetim aylıgı alıyorsunuz?

rapor oranına göre alabileceğin 2022 engelli aylığı 2016 yılının ilk altı ayı için 489,89 TL'dir.

aldığın yetim aylığı bu miktardan düşük. raporunla birlikte yetim aylıgı aldığın SGK'ya gidip aldığın yetim aylığının alabileceğin 2022 engelli aylıgı seviyesine yükseltilmesini talep edebilirsin. bu durumda aldığın yetim aylığı 489,89 Tl'ye yükseltilecek.
arada az fark var ama, olsun.

Kalem

merhaba kalem hanım az önce konuştum bendede aynı sorun var şuan 2022 maaşı almaktayım babam vefat etti yetim aylığına müracat edeceğim fakat 100 tl civarı yetim aylığı düşecek şimdi bunu 2022 maaşı seviyesine çıkrabilirmiyiz konuştuğum memur yok öyle bişi diyor bu arada babam bağkur emeklisiydi bu kanunun numarası felan varmı aceba tşk ederim

trabzonlu09
2022 sayılı kanun 2. maddesinin son fıkrası şöyle der bu konuda:
"Birinci fıkra hükümlerine göre aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan bu kurumlardan aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları, bu madde gereğince durumlarına göre ödenebilecek tutardan daha az olanlara; aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından (birden fazla sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlar için yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından) ödenir ve bu şekilde ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir."

yetim aylığın baglandığı takdirde; aldığın yetim aylığı rapor oranına göre alabileceğin 2022 aylıgının 1 aylık miktarından düşükse bu durumda yetim aylığın alabileceğin 2022 aylıgı seviyesine yükseltilir.

yetim aylıgı baglandıktan sonra buraya ne kadar yetim aylıgı aldığını yaz ben seni yönlendirrim. memura bakma sen, o bilmiyor:)

çok tşk ederim bakalım başvurumu yaptım sonuç çıkınca tekrar paylaşırım ne oldu ne gitti diye

even uzun süre sonra gelen red cevabı bu ne dersiniz bui kapandımı başka yapabileceğim birşey varmı

ilgili kayıtlı dilekceniz ile 0469 122 941 sicil nolu müteveffa babanız ...ın
emekli dosyasından malul çocuğu olarak 1 4 2016 tarihinden itibaren
emekli aylığı aldığınız tespiti ile almış olduğunuz aylığın 1479 kanun kapsamında
aylık alanların 2022 sayılı kanun çercevesinde aylık alanlardan daha az olamayacağı
iddiası ile aradaki farkların ödenmesini talep etmektesiniz
müteveffa babanızın sigorta dosyasının tetkikinde 1479 sayılı kanuna tabi olarak
1732 gün hizmeti 506 sayılı kanuna tabi 797 gün hizmetleri ile toplam 2529 gün hizmetleri
ile 3990 gün almanya çalışması yurtdışı çalışması yurt dışı sözleşme aylıkları
kapsamında değerlendirilerek türkiyedeki çalışmaları olan 2529 gün hizmetleri
üzerinden 1 11 2001 tarihinde tarafına sözleşme aylığı bağlandığı tespit edilmiş
12 1 2016 tarihi maluliyet durumunuzun tespiti dilekcenize istinaden
30 3 2016 tarih 4263 sayılı sağlık kurulu rapor tarihini takip eden
ay başı olan 1 4 2016 tarihinden itibaren tarafınıza müteveffa babanıza
bağlanan sözleşme aylığı kapsamında tarafınıza aylık bağlanmış olup
sözkonusu iddianıza göre mevzuat çercevesinde maaş farkı ödenmesine imkan bulunmamaktadır

trabzonlu09 burada başka şeyden bahsediliyor sanki.
bizim bildiğimiz yetim aylıklarından farklı mı ki bu sözleşme aylığı kapsamında bağlanan aylık? OturanBoğa ?

e devlette emeklilik bölümünde 4 B ölüm aylığı yazıyor

trabzonlu09bu yazı sana hangi kurumdan geldi? sen o kuruma ne yazdın ki böyle cevap geldi? yazın elindeyse bu kuruma gönderdiğin yazıyı bana buradan kopyala. ne yazdın bir bakayım.
Aydın SGK il müdürlüğüne yazdığın yazıyı elinde varsa bana aynen kopyala. bir bakayım ne yazmışsın?

rahat bir zamanımda yazıyı ben yazayım bunda direkt BİMER aracılıyla gönder.

ayrıca ANKARAYA da yollamıştım evrak takipten bakınca bağımsız çalışanlar emek dai balkanlığı gelen giden evrak servisi siztemde evrak kapandı yazıyor ?

trabzonlu09 yetim aylıklarıyla ilgili pek bilgim yok. bu konuda OturanBoğa'nın görüşünü bekleyelim.
2022 sayılı Kanun kısmı da bende. bu kısmı çözebilmem için senin gönderdiğin yazıyı görmem gerekiyor.

sen böyle bir şey yazdıysan yanlış anlatmışsın derdini: "1479 kanun kapsamında
aylık alanların 2022 sayılı kanun çercevesinde aylık alanlardan daha az olamayacağı
iddiası ile aradaki farkların ödenmesini talep etmektesiniz "
ya onlar anlamamış ya da salağa yatmışlar.
nasıl bir yazı yazdın ki talebinin bu şekilde oldugunu yazmışlar?
rahat bir zamanımda bunda ben yazayım. sen benim yazımı BİMER aracılıgıyla gönder. şu an çok yoruldum. yarın da kızım yurt dışından gelecek yogunum. yazıyı ancak çarşamba'dan sonra yazabilirim.

trabzonlu09 ha şu detayı da bilmem gerekiyor. sen en son "bana 100 TL yetim aylıgı baglanacak" demiştin. sana ne kadar yetim aylığı baglandı? en son ne kadar yetim aylıgı aldın, miktarını yaz bana. bir de engelli sağlık kurulu raporunda rapor oranın kaç?

gelen belge bu
r3VVra.jpg
[/url][/IMG]

gelen belge bu
r3VVra.jpg
[/url][/IMG]

trabzonlu09 ben senin ne yazdıgını sormuştum. gelen belgeyi yazdın, ben de okudum zaten. sen yukarıdaki sorumu cevaplar mısın acil?

9Q5EXO.png
[/url][/IMG] buda yolladığım dilekçe

bürüt 140 tl rapor oranım yeni çıkardım yüzde 98 ağır engelli

trabzonlu09 ablam yazında geçen genelge çok eski. genelge'de 2022 sayılı kanun'un ek 1. maddesine göre demiş. oysa 2022 sayılı kanun'un ek 1. maddesi artık mülga (yürürlükte değil).
2022 sayılı kanun'un 2. maddesinin son fıkrasında geçiyor bahsettiğimiz konu.
ama bunuSGK il müdürlüğü anlamalıydı. ek 1. maddede yoksa 2. maddeye baksalardı!
şu yetim aylıgı ile ilgili görüşü bekleyelim Oturanboğadan.

gelen cevapta senin talebin olarak dillendirdikleri kısmın senin yazdıklarınla alakası bile yok. tamam yazdığın yazıda 2022 sayılı kanun'un ilgili maddesi yürürlükten kaldırılmış, Primsiz genel müdürlüğü kaldırılmış vs ama bunların bu konudan hiçbir haberi bilgisi olmadıgı belli.(not: primsiz ödemeler genel müdürlüğü kaldırıldı)
yahu 2022 sayılı kanun'un ek 1. maddesi mülga ama 2022 sayılı kanun'un 2. maddesinin son fıkrasında yazıyor bunda da:)

2022 sayılı kanun'un 2. maddesinin son fıkrası şöyle der:
Birinci fıkra hükümlerine göre aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan bu kurumlardan aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları, bu madde gereğince durumlarına göre ödenebilecek tutardan daha az olanlara; aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından (birden fazla sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlar için yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından) ödenir ve bu şekilde ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir.

işin açıkçası Aydın SGK'dan sana gelen yazıdan anlaşılıyor ki bunların 2022 sayılı kanun'dan haberleri yok:)
bu arada yazında bahsettiğin de genelge de yürürlükte değil:)
rahat bir zamanımda şunlarayazıyı ben yazayım. sen benim yazdıgımı BİMER aracılıgıyla gönder:)

ilginize teşekkür ederim sizden haber bekleyeceğim evet hiç bir şeyden haberleri yok telle aradım oradaki memur yok öyle bir artırım felan dedi üstelik birde akıl verdi =) neymiş ölen babanızın eksik primlerini sen yatır onun maaşı artınca otomatikman senin maaşında artar deyim zevzeklik yapmaktan geri durmadı tekrardan hayırlı akşamlar

trabzonlu09 pazartesi alo 150 BİMER'i arayarak ister telefondan yazdır, istersen BİMER üzerinden yazılı olarak yaz ama kesinlikle bunda BİMER aracılıgıyla aşağıdaki talebini ilet:

.......... Bağkur numarası ile 1479 Sayılı kanun gereğince çalışamayacak durumda malul bulunmam sebebiyle ....... TL yetim aylığı almaktayım.
ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş % 98 engelli sağlık kurulu raporum da mevcuttur. engelli sağlık kurulu raporumdaki engel oranına göre 2022 sayılı Kanun'un 2. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamındayım.
.......... Bağkur numarası ile 1479 Sayılı kanun gereğince yetim olarak aldığım aylık tutarı, 2022 Sayılı Kanun'un 2. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında alabileceğim 1 aylık bakıma muhtaç engelli aylık tutarından azdır.

2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un 2. maddesinin son fıkrası gereğince;
yetim olarak aldığım aylık tutarı ile 2022 Sayılı Kanun'un 2. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında alabileceğim 1 aylık bakıma muhtaç engelli aylık tutarı arasındaki farkın tarafıma ödenmesi hususunda gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.

Ekte 2022 sayılı kanun'un bahsettiğim maddelerini ve 2022 sayılı Kanun doğrultusunda çıkartılmış Yönetmelik'in ilgili hükümlerini de kopyalayıp eklersin.

2022 sayılı Kanun'un 2. maddesi'nin 1. fıkrasının (a) bendi şu şekildedir:
) İlgili mevzuatı çerçevesinde alınacak sağlık kurulu raporu ile engelli olduklarını kanıtlayan, 18 yaşını dolduran ve talebine rağmen Türkiye İş Kurumu tarafından işe yerleştirilememiş olan Türk vatandaşlarından; sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış ya da nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak üzere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilenlere muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (3.240) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda,
aylık bağlanır.

2022 sayılı Kanun'un 2. maddesi'nin son fıkrası da şu şekildedir:
Birinci fıkra hükümlerine göre aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan bu kurumlardan aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları, bu madde gereğince durumlarına göre ödenebilecek tutardan daha az olanlara; aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından (birden fazla sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlar için yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından) ödenir ve bu şekilde ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir."

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik'in 2. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi ile 21. maddesi şu şekildedir:
"Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik;
...
d) Sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engelli olanların aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları toplam (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engel oranlarına göre bu Yönetmelik kapsamında ödenecek olan aylık tutarından düşük olanları,
kapsar.

"Aylık farkı ödemeleri
MADDE 21 – (1) 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılacak olan tüm iş ve işlemler ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yerine getirilir.
(2) Aylık farkı almaya hak kazanacak şekilde (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engelli olduğunu belgeleyen ve sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan, aldıkları aylık ya da gelir toplamı tutarları (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engellilik derecelerine göre bu Yönetmelik kapsamında ödenebilecek olan aylık tutarından düşük olanlara, bu Yönetmelikle belirlenen diğer şartlar aranmaksızın aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenir. Birden fazla sosyal güvenlik kurumundan ya da birden fazla dosya üzerinden aylık veya gelir alanlar için aradaki fark yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından ya da tercih edecekleri tek bir dosya üzerinden ödenir. Bu kapsamda aylık farkı başlangıç tarihi Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularının kayda geçtiği tarihi izleyen aybaşıdır.
(3) İlgili sosyal güvenlik kurumu tarafından fark olarak ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir. Ödemenin yapılabilmesi için ilgililerce, yetkili hastanelerden alınacak (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engelliler için sağlık kurulu raporu ile birlikte, yetim olarak aylık veya gelir alınan sosyal güvenlik kurumuna bizzat veya kanuni temsilcilerince başvuruda bulunulması gerekir.
(4) Sosyal güvenlik kurumlarından 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında ödenmekte olan yetim aylığı veya gelirinin kesilmesi durumunda alınan aylık farkları da kesilir.

2022 sayılı Kanun için bkz:65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun
Yönetmelik için bkz:Mevzuat Bilgi Sistemi

çok teşekkür ederim ancak bir tereddütüm oldu okuyunca emin olmamakla birlikte kanunda diyorki haneye giren gelir yine 2022 de olduğu gibi asgari ücretin 3 de 1 i ni gecemez oysa ben bakım maaşı alıyorum bu hesaba göre haneye gren gelir bakım maaşı hariç 948 tl buna 140 tl yetim maaşını eklemiyorum buna göre müracat etmelimiyim aslında bu sitede bir arkadaşta aynı benim pozisyonumdaydı önceden o sorun yaşamadan bağlandığını ifade etmişti ?

trabzonlu09 senin o terreddütüne 2022 sayılı kanun doğrultusunda çıkartyılan yönetmeliğin 21. maddesinin 2. fıkrasının siyahla belirginleştirdiğim kısmı cevap versin istersen:)

(2) Aylık farkı almaya hak kazanacak şekilde (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engelli olduğunu belgeleyen ve sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan, aldıkları aylık ya da gelir toplamı tutarları (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engellilik derecelerine göre bu Yönetmelik kapsamında ödenebilecek olan aylık tutarından düşük olanlara, bu Yönetmelikle belirlenen diğer şartlar aranmaksızın aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenir.

senin tereddüt etti,ğin kısım 2022 sayılı kanun kapsamında sorun bile değil. SGK'nın asla sorunu olamaz:) 2022 sayılı kanun konusunda sorun yok rahat ol. yetim aylığın alabileceğin 2022 aylık miktarından az ise sgk aradaki farkı ödemek zorundadır. 2022 aylığı hak sahibi olup olmadığın konusunda SGK'nın yetkisi yok:)
SGK yukarıdaki yazının gereğini yapsın kafi.

şimdi ben tam meramımı yazayım daha açıklayıcı olsun babam ölmeden önce ben 2022 maaşı alıyordum ve o dönem bu gelir krterleri farklıydı o ölünce ve gelir krıterleri deyişince 2022 kesildi bende yetim maaşı için mracat ettim şuan annem dul maaşı olarak 300 tl ve almanyadan yine dul maaşı olarak 160 euro alıyor bende 140 tl birde evde bakım maaşı var kaba bir hesap yaparsak annemin aldığı
300+640= 940 tl almanya ve türkiyedeki dul maaşı bu şartlarda yinede müracat etmelimiyim sizce

=) oho ben yazana kadar siz cevabı yazmışsınız tşk ederim =)

2022 aylıgı açosından sorun yok. 2022 sayılı kanun açısından tek şart aldığın yetim aylığının rapor oranına göre alabileceğin 2022 aylıgından düşük olması. hane gelirine vs bakılmıyor yani:)
ama evde bakım aylıgı açısından yükseltme işlemi olunca bildirmen gerekli. hanede kaç kişisiniz siz? evde bakım aylıgı gelir hesabına alınan evde bakım aylıgı dahil edilmez. ama alınan yetim aylıkları ve dul aylıkları dahil edilir.

hesabıma göre geçmiyecek 644+300+600 =1544 ½ 772 yapıyor ki olduda bağlanırsa diye o 600 yetim maaşı evde bakım krterini aşmıyor

kafa gitmiş:) evet evde bakım aylıgında da gelir kriterini aşmıyorsun. sen başvurunu pazartesi BİMER üzerinden yap muhakkak. direkt SGK'ya yazma. BİMER'e yazarken ilgili kurum olarak SGK'yı yazarsın zaten. BİMER ilgili kurumlara iletir mesajını ve gelen cevabı sana gönderir.

oldu

oj6lGX.jpg
selam evet cevap geldi öncelikle teşekkür ediyorum her şey için şimdi anladığım kadarıyla olumlu cevap geldi şimdi tereddüdüm şu bundan sonraki alacağım maaş yükselmiş oldumu yoksa sadece toplu ödememi olacak ?

Son düzenleme:
trabzonlu09 hadi gözün aydın ablası��Aylık yükseltme işlemin yapılmış. Nisan'da 529,82 tl yetim aylığı alacaksın. Ayrıca 2016 aralık, 2017 ocak, şubat ve mart aylarının farklarını toplu alacaksın. Toplu paranın tutarı gelen yazıda yazıyor zaten. Özetle, nisan'da 1531,42 tl toplu para ile birlikte 529,82 tl yetim aylığı alacaksın�� Yetim aylığın 150 tl'den 529,82 tl'ye yükseltildi.

Üst Alt