Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışında avrupa ülkelerinde çalışan engellilerin durumunu nasıl öğrenebilirim?

besalti20

Aktif Üye
Konular
295
Reaksiyonlar
12
Kamu kurumunda çalışan bir engelliyim ve avrupa ülkelerinde çalışan engellilerin durumunu şartlarını vb. öğrenmek istiyorum ve bu farklılıklara yönelik bir proje yapmak istiyorum. Bilgisi olan varmı bu konuda.

Bu konu hakkında daha sonra yazacağım buraya.

Tekrar merhaba,

Ben Hollanda doğumluyum ve kamu kurumunda çalışıyordum. Bu ay sonu ameliyat olmam gerektiği için ayrıldım.
Burda engelliler için özel sınavlar felan yoktur. Kamu kurumlarında engelliler için özel görevide yoktur. Yani engelli olanda olmayanda aynı durumda olmalıdır. Engellinden dolayı haksızlık yapıldığına inaniyorsan Birleşmiş Milletler tarafından engelli hakların ihlal ediliyor diye mahkemeye başvurabilirsin. Bu kuruma Hollanda da €50.000 ceza veriliyor. Örnekleri vardır.
Başka bir nokta ise mesela engellinden dolayı 20 saat çalışabiliyorsan ve bu kuruma 38 saat çalışan lazımsa devlete baş vurup geri kalan saatler için bütçe veriliyor. Bu saatler ve bütçe için başka işçi aranır.

Üniversite mezunuyum ve diplomama göre işim var. İnternette ilan görüp iş başvurusunda bulundum ve alındım.
Önyargılar var mı? Tabi ki var. Ama ben ne yapamadığımdan daha çok işimde neyde iyiyim anlattım. Yürüme, oturma ve ayakta durmanın balansını kurmam gerektiğinide anlattım.

Umarım birazda olsa bilgi verebilmişimdir. Başka soruların varda buyur :)

sleeping beauty

Bu kurum sana iş bulmakta yardım ediyor. Ara bulucu bir şirket (uitzendbureau) türkçesini bilmiyorum. Burdan yardım alabilirsin. Böyle bir kurumlar sadece engellilere yok onuda belirteyim.

sleeping beauty
Senin dediğin wsw (sociale werkvoorziening) genelde zihinsel engelli/ ağır psikiyatrik hasta olan insanlar çalışıyor. Ayrıca kurum değil yasa (participatiewet e bağlı) :)

Sen istesen böyle yerler sana uygun iş ariyorlar.

ÖzgürKız
sleeping beauty

AVRUPADA ÇALIŞAMAYAN ENGELLİ OLAN ENGELLİ MAAŞI NE KADAR ALIYOR NE TÜR YARDIMLAR VAR BAŞKA
BURDA MESELA EVDE BAKIM MAAŞI VAR ENGELLİYE BAKAN ALIYOR 1300 KÜSÜR
ENGELLİ MAAŞI DERECEYE GÖRE ENGEL ORANI 70 KADAR OLAN 500 TL 70 VE ÜZERİ OLAN ENGEL ORANI 750 KÜSÜR BAŞKADA MAAŞ YOK AVRUPADA NASIL BİLİYORSANIZ YAZARMISINIZ

ÖzgürKız

Çok teşekür ederim yinede vakit ayırıp kendinizce cevapladınız..
kolaylıklar başarılar dilerim.

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM!

Ben Hollanda için konuşabilirim.
18 yaş öncesi engelli olduğun takdirde max. €950 civarında aliyorsun. Bunun yani sıra tek oturuyorsanız kira yardımı, su yardımı ve(ya) başka çeşitli yardım alabiliyorsun.
Burda da evde bakım maaşı var ama bu maaşı çok zor veriyorlar çünkü, özellikle yabancılar, yok yere ota boka yardım isteyen çok oldu. Artık Hollanda da etrafında ki insanların sana bakmasını istiyor. Annen baban komşun halan teyzen dayın amcan. Kim ne yapabilirse onu yapiyor.

Asgari ücret Hollanda da aylık €1550 civarında.

Ya issizlik maasi aliyom ben hastalik deil digerlerini bilmiyom

Sen engellinden dolayı çalışamadığını söylemiştin. Neden işsizlikten aliyorsun ki?

bende merak ettim ebru hastalıktan almıyor işsizlik alıyor özel sebebini merak ettim ebru:D:D:D:D:D:D
@sleeping beauty

digerlerini nasıl bilmiyorsun hollandada yaşıyorsun aşkolsun sana :cool::cool:
@ÖzgürKız 18 yaş altı dediniz maxsimum dediniz nasıl oluyor bizim burda rapor derecesine göre 70 kadar olan 500 tl ayda 70 ve üzeri 750 küsür 2 katogori var yani 18 yaş üssü ne kadar alıyor başka yardımlar neler hepsini yazarmısın kira dedin su dedin burdada su indirimi var kira yok ama yeni elektirik uygulaması oldu 60 tl indirim yapıyorlar çocuk parası var 40 tl ayda bir
kömür yardımı var kışın veriyorlar kocası ölenler için dul maaşı var 2 ayda bir 600 küsür yaşlılık maaşı var ayda 600 küsür 65 yaşında olanlara veriyorlar

https://www.ailevecalisma.gov.tr/sygm/programlarimiz/sosyal-yardim-programlarimiz/

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM!

Ben sadece Hollanda da yaşadığım için bildiklerimi paylaşiyorum. Bildiklerim bu kadardı. 18dan önce (doğuştan mesela) hasta/engelli olanların hakları ayrı. 18den sonra ayrı.

Aslında avrupa ülkelerinde standart bir genelleme olmalı. yani bir yasa gibi. her ülkede böyle farklı şartlar olması bence yalnış.

Bütün ülkelerde engelli hakları hemen hemen aynıdır. Birleşmiş Milletler'in, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmeleri ile tanınan hak ve özgürlükler altında yapılan anlaşmayı (Engelli bildirgesi)Türkiye 2008 yılında imzaladı. Kanada, Norveç insan haklarına verdiği önem derecesi yönünden daha gelişmiştir. Türkiye de ki çoğu uygulama engelli yaşanırlığını düzenlemek adına dış ülkelerden model alınmıştır. maaş, bakım parası, belediye kartları, vs. sistemleri yurt dışında da aynı şekilde uygulanmakta.

Nurtan

Arkadaşların yorumlarına bakınca. Holanda farklı. engelliye ayrım yok. örnegın çalışma şartları vs. evet bildirge var fakat yok. Anlam veremedim.

çalışma şartlarını devlet kendi düzenler. ağır bir engelliye bakım maaşı verirken, hafif ve orta düzeydeki engelli diğer çalışanlarla eşit konumdadır.

besalti20

Demek ki adamlar engellilere o kadar iyi imkanlar saglıyor ki, ayrı bir sınava sokmuyor seni.

Eğitiminden tut, saglık şartlarına, mimari koşullarına kadar herşey engelliye uygun, diye düşünüyorum.

Bu konular birazda ülkelerin toplumsal refah seviyesi ile ilgili, Tüm Avrupa ülkelerinde aynı kanun olsa bile hepsinde uygulamalarda farklılık olur diye düşünüyorum. Mesela Mayıs ayında Stockholm'deydim. Bariz şekilde insanlar mutlu, huzurlu. Metroya evcil hayvanlarıyla, bisikletleriyle, tekerlikli sandeyeleriyle vs vs binen insanlara bakıyorum adamlar kendi dünyalarında kibar ve mutlular. Ayrıca İsveç' de benim hoşuma giden bir başka konuda engellilere yönelik zaten negatif bir ayrım yok ama bazı yerlerde olduğu gibi pozitif ayrımcılığıda bu insanları rencide edecek derecede abartmamışlar. Az yukarda bahsetmeye çalıştığım gibi herkes eşit kendi dünyasında huzurlu. İnsanın huzurlu ve mutlu olduğu bir ortamda ekonomik durumlarda dahil herşey güzel olur. Buda böyle bir eyyolamamdı :)

ÖzgürKız

ayrım dediğim kolaylık. engelli biri ile sağlıklı birinin çalışma şartları saatleri vs.

ayrım dediğim kolaylık. engelli biri ile sağlıklı birinin çalışma şartları saatleri vs.

Engelliden engelliye fark ediyor. Benim ihtiyacım olan tek şey oturmada, yürümede, ayakta kalmanın balansıdır. Ve ergonomik bir sandalyem var ama iş yerinde engelli olmayan bir çok kişide var.

ÖzgürKız

Muhakak var,vardır da...
Bazı engellilerin çok oturmasında sorun olabilir. Ben trafik kazası sonucu Omurilik felçisiyim. tekerlekli sandalye kullanıyorum.Çok oturmam iyi değili,yara oluşabilir cunki. bundan dolayı çalışma saatlerim Normal insanlara göre az,az olmalı zaten,Ayrıca çalıştığım kurumda bazen istisnalarda tanınıyor,tanınmalı. İdari izin almam konusunda sorun çıkartmamalı.
AYRICA. !
Avrupa ülkelerinde engelliye bu tür ayrımcılıklar daha yüksek,daha duyarlı olmalı diye dusunuyorum. Kamuda çalışan engelinin maaşı,emekliliği,yaşam şartları gibi konularda yardımcı olunmalıydı.

besalti20

İş başvurusunda 40 saatlik eleman arandığında başvurmicaksın o zaman mesela. Hollandada 20 saat çalışabiliyorsan devlet o kuruma diğer 20 saat için bütçe veriyor başka bir eleman aransın diye.
İzinler herkese eşittir. Ki böyle olmalı diye düşünüyorum.
Hollandada engelli veya engelsiz ayrımı yapamiyorlar, bu yasaktır teorik olarak. Oluyor mu tabi ki oluyor ama bunu kanıtlayıp mahkemeye başvurursan o kurumada €50.000 ceza veriliyor.
Ayrıca sence neden sadece kamuda çalışana böyle haklar tanınmalı sence. Diğer sektörlerin farkı nedir. Engelli heryerde engelli değil mi sana göre.

ÖzgürKız

40 saatlik normal çalışma saati tamam. diyorum ki. engelli içinde 40 saatlik ücret verip,20-25-30-35 saatler çalışabilirdi.

sizin bahsettiğiniz biraz da kurumun inisiyatifine kalmış.

besalti20

20 saatlik çalışana 40 saatlik ücret veren hangi kurum var ki? Engelli olmayanın hakkına girilmiyor mu? Şahsen ben 36 saat çalıştığım halde 20 saatlik çalışan benimle aynı ücreti alacak, engelli veya engelsiz. linç ederim o kurumu :)))

ÖzgürKız

20 saatlik olayını süreklilik gibi anlama. sağlık sorunlarından dolayı x engelli arkadaşımız 30 saat çalışabildi örneğin. Sağlık sorunlarından dolayı tabi.. Böyle şeyleri hoş görmeli idare edilmeli idara izin verilmeli.

Üst Alt