Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışından araba getirmek istiyorum..?

LORA

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
2
Ortopedik engelliyim. Yurt dışından araba getirmek için ne yapmalıyım. Sıfır mı yoksa ikinci el mi almalıyım. Bu konuda tecrübesi olan varsa bana yardımcı olabilir mi.

Sevgili kardeşim, bundan kırk yıl kadar önce işim gereği bir kaç kere sakat kişilerin araç ithaline aracılık etmiştik. Bankada çalışırken sakat kişilerin araba ithallerine ilişkin prosedürü çok iyi biliyordum. Ama aradan dediğim gibi kırk küsur yıl geçti, mevzuat efendi çok ama çok değişikliğe uğradığından şimdi ne desem hatalı olacak. Bir iki tane gümrük komisyoncusu ile konuş, danış. Yalnız bir iki tane komisyoncu ile görüşüp kalma. Mümkün olduğunca fazla gümrük komisyoncusu ile görüş zira sebebini sen anla. Akabinde içlerinde güvenilir bulduğun bir veya ikisi ile hareket et. Öte yandan bu görüşmelerden önce konu ile ilgili mevzuatı incele ki bir ön bilgin olsun, komisyoncu palavra attığında adamın yalan söylediğini anlayasın ve onu eleyesin. Sakatların araba ithali ile ilgili mevzuata açık kaynaklardan çok rahat bir şekilde erişebilirsin.
Evet arkadaşın da dediği gibi sanırım hala belli bir müddet aracı başkasına satamama yasağı var.
Selametle.
NOT.Bu arada karşına yurt dışından araç getirme işine aracılık etmek isteyen sakat kişiler çıkabilir, sana yardımcı olabileceklerini söyleyebilirler. Dikkatli olasın, hemen güvenmeyesin.

" Sakat kişiler, sakat kişiler, sakat kişiler " bu nasıl bir üslup alifatih1958 bey...... Hiç empati yapmayı düşündünüz mü....

LORA
Hatalı bir tanımla değil sakatlık ve hatta doğru olan. Sakatlık ile engellilik birbirlerinin yerine ikame edilen sözler gibi olsa da aslında değildir. Şurada sakatlık üzerine yazılmış onlarca makaleye bakabilirsiniz ve bu mutlaka yapmalısınız...

"sakat kişilerin araç ithaline aracılık etmiştik." sakat kişi de demesin engelli kişi de demesin. İlgili kişi desin yada sadece kişi desin. Siz bayan doktora gidip "kadın benim neyim var" ? der misiniz. Ya da deseniz bile doktor bunu kabul eder mi. Sonra siz kendinizi "ama sen kadın değil misin" diye mi savunursunuz.
Haklı olmakla nezaket arasında kalırsanız nezaketi seçin. Kazanan siz olursunuz.

LORA
Mesele de bu, siz sakat tanımlamasını kaba veya sizin deyiminizle nezaket dışı buluyorsunuz. Ne yani, cin değil de üç harfliler demek gibi bir durum mu icat edelim? Gizli öznelerle mi konuşacağız? Sakatlardan konuşalım ama belli etmeyelim mi? Biraz tuhaf olmuyor mu? Mesela:

Sakatların araba ithal etmeleri, sakatların araba kullanmaları, sakatların yurt dışından araba getirmeleri
İlgili kişinin araba ithal etmeleri, ilgili kişilerin araba kullanmaları, ilgili kişilerin yurt dışından araba getirmeleri

İlgili kişi kim yahu?

hozgul alifatih1958 sakat denilmenin neresi doğru ya. LORA 'nın dediğine katılıyorum biraz empati yapın. bilirsiniz sokakta argo olarak "sakat mısın" derler insana, değişik bi hareket yaptıklarında. sakat kelimesi bir engelli için hoş bi kelime değil. biraz insan olun ya. o sakat diyen alifatih1958 beyni sakat

hozgul Gizli özne gibi davranmakla alakası yok Hakan abi. Yorumlarından ve davranışlarından çok bilgili ve çok kültürlü bir insan olduğun belli. Sen bu şekilde bizim gibi "özel" durumda olan insanlar için "sakat" tabirini yaftalarsan, dışarısı bizim için neler der neler... Kolundan rahatsızlığı var diyebilir, gözünden rahatsızlığı var diyebilir. Ama direkt "sakat" tabiri kullanıldığı zaman hiç hoş olmuyor. Üstelik sakat kelimesi 2 farklı anlamda kullanılıyor ki hiç hoş bir kelime değil. Size şu yönden katılıyorum, "ilgili kişi" tabiri ile anlam tam olarak verilmiyor ama "sakat" kelimesi de pek hoş olmuyor.

Sakat/engelli/özürlü kelimelerinden hangisinin kullanılmasının daha uygun olacağı konusunda tartışmalar çok yapıldı. Sanırım bu platformda da bu konuda birden fazla tartışma başlığı açıldı. Bizler problemlerimiz/sıkıntılarımız konusunda biraz adım atmak, neler yapabileceğimiz konusunda kafa yormak yerine bu tür sığ tartışmalara gömülerek enerjimizi boşa harcıyoruz. O nedenle bu konuda hiçbir tartışmaya girmeyeceğim. Ben kendimin sakat olarak adlandırılmasından rahatsızlık duymuyorum, sakat denilmesinden gocunmuyorum. Evet ben bir sakatım, çok şükür kafam sağlam, aklım ve beynim yerinde ama ayağım sakat. Haa isteyen engelli veya özürlü kelimelerini kullanır, bence mahzuru yok.
Selametle.

Hakan Bey kolay gelsin. Savunma sanayi konusunda özellikle de savaş uçakları alanında Levent Özgül isimli bir şahıs çok çıkıyor ekrana, internet kanallarına. Size de benziyor. Akrabanız mı?
Selametle.

O zaman siz annesi olmayan bir çocuğa "buraya gel öksüz" deyin. Babası olmayana da "yetim geldi" deyin. Birine yardım ederken "al sana hayır veriyorum" deyin. Kalbi kırık insanların iyice kalbini kırın. Yarasına öyle çok bastırın ki kanasın. Belki de özürlü, sakat, engelli yerine ayağından rahatsız yada gözünden rahatsız deseniz olmaz değil mi. Siz hassasiyet göstermeye zahmet etmeyin boş verin karşınızdaki kişinin yüreğine acı verin bu daha kolay.
“Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler…” (el-İsrâ, 53)

Sakat kelimesi argoda da kullanılıyor artık ama ben olsam yine de tepki vermem. Adam ne güzel iyi niyetle gayet de güzel bilgiler vermiş. Seçtiği kelime hoşunuza gitmiyor diye kızmanız hiç doğru değil.

Yani adam son derece iyi niyetli, verdiği bilgiler de değerli ama kalkıp felsefe yapıp adama kızıyorsunuz. Sakat değil, engelli değil, özel gereksinim bilmem ne... Yaw arkadaş hepsi kelime oyunu, akılda canlanan aynı şey sonuçta.

Bu tipler karı değil bayan, bayan değil kadın felsefesini de çıkardı başımıza.

Tamam siz eşinize avrat deyin. Sizin bakış açınızı değiştiremem. Kaba insanı nazik yapamam. Uyarırım sadece. Algılaması ne kadarsa o kadar anlar.

Bakın beyefendi 40 sene önce çalışmış, yani onun döneminde sakat kelimesi kullanılıyordu prosedürlerde. Haklı olarak kelimeyi böyle kabul etmiş, akılda böyle kalmış. Üşenmemiş cevap vermiş, deneyim sahibi birinin cevabı...

Durum buyken kalkıp adama kızmanız doğru değil. Konusu açılır veya art niyetle biri sakat kelimesini kullanır, insan kızar. Fakat bu iyi niyetli durumda kızılmasını doğru bulmadım.

Ben eşime ne karı diyorum ne kadın diyorum. Bahsederken de demiyorum. Desem de bu tür takıntılarımız olmaz. Saygı, iyi niyet varken felsefeye gerek duyulmaz

@alifatih1958 Amcacığım; tüm mesajlarınıza baktığımızda son derece faydalı, bilgili, kültürlü ve güngörmüş bir kişi olduğunuzu çok net bir şekilde belirtiyorsunuz. Bunun için size müteşekkiriz. Fakat bu konuya gelince, burada koca bir aileyiz ve hepimizin özel durumları/rahatsızlıkları farklı. Kullandığın kelime sana rahatsızlık vermeyebilir; ama, bu ortamın içerisinde herkesi düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. Alınganlığı olan var, psikolojik rahatsızlığı olan var. Herkes ne sizin gibi ortopedik ne de benim gibi işitme yönünden "özel" kişi. Ondan toplum içerisinde daha nazik ve kulağa hoş gelen kelimelerle kendimizi ifade etmemiz daha güzel olur. @Kevok21 Dostum; biz amcanın verdiği bilgiler kötü demiyoruz, kullandığı kelimenin yanlışlığından bahsediyoruz. Burada kaç bin üye var, herkes aynı değil.

biraz insan olun ya.
o sakat diyen @alifatih1958 beyni sakat
Şimdi ben bir insanlık yapıp sakatlık üzerinden bu hakaretleri görmezden geleceğim. Lütfen, hiç olmazsa şu sitede beyinden sakat gibi laflar edilmese? Zira buna tahammül edilemez!

Meseleye gelince, insanlığın en büyük düşman kavramlarından biri ırkçılıksa, sakatlar bakımından da "sağlamcılıktır" (yabancılar buna "Ableism" demektedir). "Sağlam" bedenler kendileri normal, diğerlerini ise anormal olarak tanımlar. Buradan yola çıkarak bir hiyerarşi kurar "sağlamcı zihniyet". Bu ideolojinin argümanlarından da biri inkar politikasıdır. (Ben seni sakat olarak görmüyorum, aynı bizim gibisin) İşte tüm dünyadaki sakat hareketinin çıkması, mücadelenin beslenmesi, sakatlığın inkarına karşı bir duruştu bir bakıma. Sakatlık fonksiyon kaybından ileri gelebilmekte ise de engellik yetenek kaybettirilmesi halidir. Biz sakatlıkla değil engellilik veya engellenmiş olma haliyle kavga ederiz. Sakatlık politik bir kavramdır, sakatların inadına ve inadına savunduğu da buradan güç alır. Bu konuda şu makaleyi de önerebilirim.

Bu alanda yazılmış o kadar makale yazılmış, o kadar sempozyum yapılmıştır ki anlatamam. Merakı veya okumaya motivasyonu olanlar şu foruma bakıversin lütfen.

Kişi kendisini nasıl tanımlıyorsa odur, nokta! Ve üstelik alanda çalışan bir kişi bile bulamazsın ki, "yahu bu laf kabadır" diyen.

@alifatih1958
Hayır, o kişiyi tanımıyorum...

@hozgul "Beyinden Sakat" kelimesi için tahammül edilemez diyorsun, "sakat" kelimesine tahammül edileceğini nereden biliyorsun abi? Bu forumda üstelik "editör" görevindesin. Herkesin "özel" durumları çeşitli çeşitli. Psikolojik rahatsızlığı olanlar var. Psikolojik rahatsızlığı olmayıp da psikolojik olarak güçlü olmayanlar var. Herkesi kavraması da algılaması da aynı olmadığına göre demek ki böyle bir ortam içerisinde pek kullanılmaması gereken bir kelime. Ben senin ifade etmek istediğini çok iyi anlıyorum ama böyle bir ortam içerisinde senin söylediğine göre hareket edebilmek mümkün değil. Herkesin kültürü, okuması, çevresi, yetişmesi her kelimeyi aynı şekilde kabullenmesi mümkün değil. Sen de biraz bunun bilincine var bence.

Sayın hozgul lütfen hayatın içine dönün ve anlaşılmayan hukuk kitabı gibi sözlerin hayatın dışında olduğunu kabul edin. Bu sözleriniz anlaşılır değil ve kimseye bir faydası yok tıpkı modern resim gibi.
Benim demek istediğim şeye gelince; belki örnek verirsem anlarsınız. Bir toplumda sohbet ederken "zavallı sakat " ya da "gariban öksüz" gibi kelimeler kullandığınızda o toplumdaki bir çocuk öksüz olsun hemen üzgün bir şekilde yere bakar ve içi sızlar. Çocuğun acı çekmesinden başka çocuğun dedesi, annesi ve diğer aile yakınları nasıl üzülürler. Biz buna pot kırma diyoruz. Kimseyi üzmeye hakkımız yok.

OĞUZATAY
Yahu ne kadar da tuhaf yazdıklarınız. Editörlükle ne ilgisi var?
LORA
Hepsini birbirine karıştırıyorsunuz... Yazdıklarımı ve verdiğim linkleri lütfen okuyunuz ve sonra yeniden dertleşiriz...

Bu başlığı isterseniz bağlamından koparmayalım, olur mu?

hozgul Demek istediğim bu sitede en üst görevlerden birindesin, senin bu sitenin durumunu bilip, ona göre ifade etmen gerektiğini anlatmaya çalıştım. Valla senin yazdıkların tuhaf olduğu için, ikisinin çakışması normal bence. Olur, başlığı koparmayalım. Selamlar.

Evet konu başka bir yere geldi sizin deyişinizle bağlamından koptu. Neden çünkü ben bir soru sordum. İyi niyetli olduğundan emin olduğum kişi sağ olsun cevap verirken her cümlesinde "sakat kişi" dedi. Sakatlığımı yüzüme vurmaya ne kadar da meraklıymış. Belki de kendi acılarını bu şekilde dindiriyordur benim gibilerin canını acıtarak. Bilemiyorum artık belki de bir kalbi yoktur. Ben araba alınca arabanın arkasına " Sakat arabası " yazdırayım. "yahu bu laf kabadır" diyen tek bir kişi çıkmaz ya. Demek ki siz uzayda yaşıyorsunuz. Ben oraya gitmek istiyorum.

KORKMAZ4423 çok geçmiş olsun hayat bizler için gercekten zor. ama ne kadar cok insan o kadar fazla sorun bence. büyük şehir daha zor olmasın senin için

Bionic lakaplı kardeşim. Belki senin baban yaşında insanım. Biraz daha adaplı olsan, karşındakine hitabında saygı kurallarına uysan, klavye kahramanlığı yapmasan daha çok sevilir ve sayılırsın, düşüncelerine değer verilir bir zat olursun. Kusura bakma senin seviyene inmeyeceğim.
Selametle.

Çok geri, kalmış kırsal kesimde, bir yerinden rahatsızlığı olan insanlara;

"Topal Hasan"

"Çolak Ayşe"

"Kör Ahmet" gibi lakaplarla çağırır, bahsederler ya işte beni anlamayan kişiler onlardan daha cahil. Hatta böyle insanlara iyilik yapmak adına

"kendisi MADUR biraz indirim yapsan "diyen insanlar kadar cahil.
Hem kan kusturur hem çanak tutar.

NOT: Cahil yanlış konuşur ama yanlış konuştuğunu kabul etmez ısrarla kendini savunur.

[SIZE=2]Aslında bu gereksiz tartışmaların yaşandığını bildiğim için çoğu zaman sakat veya engelli, ya da özürlü kelimelerinden birini kullanmak yerine sakat/engelli/özürlü kelimelerini birlikte yazarak kişinin kendi kulağına veya gönlüne hoş geleni içinden seçmesi yoluna gidiyordum. Bu sefer sadece sakat dedik diye gereksiz yere kıyamet koptu, laf cambazlığı başladı. Geri aldım sakat kelimesini. Sakat/engelli/özürlü diyorum. İsteyen beğendiğini alsın.
Selametle. [/SIZE]

Üst Alt