Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alım süresi 10 yıla çıkartıldı ve menşei kısıtlaması getirildi

@ipkins,

Ben zaten birdaha engelli aracı alamayağım hiç iyi olmadı engellileri en düşük araçlara yönlendirmeleri bu süreçte limit geldi satma süresi uzadı bayiler fazla para aldılar hep olumsuz şeyler yaşandı bilmiyorum araç alım hakkı kaldırılabilir ilerleyen süreçte her geçen gün birşey çıkıyor zaten engelli raporu almak çok zor eğer adam o raporu aldıysa hayatı zordur o parayıda kolay bulamaz

2020 yılında almıştım 3 yıl sonra ötvsini ödeyip sattım. 2026 Ocakta normalde 5 yıl doluyordu. 10 yıl mı beklenecek şimdi? Yoksa yeni alanlar için mi geçerli olacak.

Karar resmi gazetede yayımlandı hatta yüzde 20 yerlilik yüzde 40 olarak geçti 🙂
Durmak yok yola devam🙂

@OturanBoğa, durmak yok yola devam Bülent abi🙂

ÖTV muafiyetiyle satın alınacak taşıtlara %40 yerlilik şartı getirildi.
Bu haber biraz önce haber kanalına düştü.

@Polmiks,

tesla yerli değil. elbette gönül tesla ister. 10 yılda bozulmaz. Ama yeni kanun %50 yerli diyoo. En azından artık çoğu sorunu çözülmüş bir araç. ya toyota ya bu..
Ama benim zaten şöför olarak problemim var. Belki almayacağım.

otvli elektrikli arac almayı düşünüyorum aparat takılma da sorun yaşar mıyım

Azcık araştırma yaptımda konuyu mahkemeye taşısak, haklı çıkarız gibi, araştırmalarım sonucunda aşağıda listelediğim kanıya vardım. Aramızda hukukçu arkadaşlar varsa değerlendirmelerini rica ediyorum.

ÖTV Muafiyetinden Yararlanma Hakkı:
Engelli bireyler, anayasanın sosyal devlet ilkesi gereğince özel koruma ve destek haklarına sahiptir. ÖTV muafiyeti, engelli bireylerin ulaşımda yaşadıkları zorlukları hafifletmek ve toplum içinde daha bağımsız bir yaşam sürebilmelerini sağlamak amacıyla tanınmış bir haktır.

10 Yıllık Satış Kısıtlaması:
Daha önce 5 yıl olarak belirlenen satış kısıtlamasının 10 yıla çıkarılması, engelli bireylerin mülkiyet haklarının Anayasa’nın 35. maddesinde güvence altına alınan şekilde kullanılmasını kısıtlamaktadır. Bu durum, mülkiyet hakkına orantısız bir müdahale niteliği taşımaktadır.

%40 Yerlilik Şartı:
Araçlarda %40 yerlilik şartının getirilmesi, engelli bireylerin serbest piyasa şartlarında tercih yapma hakkını kısıtlamaktadır. Anayasa’nın 10. maddesinde gözetilen eşitlik ilkesi, bu düzenleme ile ihlal edilmiş ve ayrımcılık yaratılmıştır.

Sosyal Devlet İlkesi:
Anayasa’nın 2. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti, sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet, dezavantajlı bireylerin haklarını korumayı ve hayatını kolaylaştırmayı görev edinir. Ancak bahsi geçen düzenlemeler, engelli bireylerin hayatını zorlaştırmakta ve anayasal haklarına aykırı düşmektedir.

Yerleşik markaların farklı ülkelere üretip sattığı özellikle kuzey Amerika kıtası için üretilen MPV/SUV modellerinin bir kısmını ülke içerisindeki üretim bantlarına sokup satışa sunması şart. Diğer markaları bilmiyorum ama Toyota'nın mesela çok fazla MPV/SUV modeli var. Markalara da press yapmak gerek

Yıllardır oluşturamadığımız kamuoyunu oluşturmak için artık ne olması lazım, anlam veremiyorum. Yapılabilecek ne var ona odaklanalım:

- CİMER taslağı paylaşabilecek var mıdır?
- Hukukçu bir arkadaş yönlendirse çok iyi olur.

10 yılın, %40 lık yerliliğin üzerine birde bu düzenleme yapılmış bu dogru mu? HANGİ ENGELLİLER ÖTV'DEN MUAF OLACAK?

ÖTV muafiyeti, kapsamı gereği tüm engelliler için aynı şekilde uygulanmayacak. Engel oranı yüzde 40 ila 89 arasında kalanlar için %26.3 oranında ÖTV indirimi ve %15.24 KDV indirimi yapılacak. Yüzde 90 ve üzeri engel oranına sahip olanlar ise bu ödemelerden tamamen muaf tutulacak.
%90 engelli arac kullansbiliyor mu?

Tskkrler bilgi kirliligi cogaliyor noteri aradim. 5 ve 10 yil ibaresi hanhisi ile suresi dolan satis yapabilir dedim. Henuz bilgilendirme gelmedi dediler. Yani 10 yil ibaresi yilbasi ilk hafta belli olur . Herkese gecmis olsun .

Bu kanun 2025 ten once arac alanlar icinde geçerlimi? Tam bilgisi olan varmi.yurt dışından arac getirmistim .10 yılda satılıyordu.son zamanlar arac sanayiden çıkmıyordu.2025 öncesi arac alanlar içinde geçerliyse durum vahim.arac ayağımız nasıl olacaksa...

SİZE ŞÖYLE BİR SORU SORMAK İSTERİM.SIFIR ARAÇ ALDIĞIMIZDA BİLE TÜM AVRUPANIN MÜŞTERİDEN DÖNENİ FABRİKADAN HATALI OLDUĞU BİLİNDİĞİ HALDE HAK HUKUK BİZDE OLAMDIÜI İÇİN ÜLKEMİZE KAKALANDIĞI BU ARAÇLARI DURMADAN SERVİSE BIRAKMAKTAN GINA GELMİŞKEN HANGİ ARAÇ 10 YIL DAYANACAKMIŞ ? PEKİ BİZ GARANTİSİ BİTMİŞ ARACI ARTIK MADDİ DURUMUMUZDA ELVERMEDİĞİ İÇİN TAMİR PARASINI DA DENKLEŞTİREMEYİNCE ÖTV Yİ ÖDEMEMEK İÇİN 10 YIL SOKAKTA PARK HALİNDE Mİ BIRAKACAĞIZ? YENİ NESİL ARABALARDAN HANGİSİ 10 YIL ÖMÜRLÜ? BU ZIRHLI MAKAM ARACI DEĞİL Kİ 500 MİLYONLUK ...kaç tanesi 10 yıl dayanır ...ÖTV yi vermemek için bozuk araba kapıda duracak ..bu nasıl olacak?

@bfb_91,

yaşamazsın rahat ol tüm markalardan tertibat olmak kaydı ile plan ve tse ile MTV Muafiyet hakkımız var

Herkese merhaba;

Yeni kanunu okumuş ve bilen arkadaşlardan rica ediyorum;
Daha önce satın aldığımız ÖTV indirimli araç 5 yıl sonra satılıyordu ve muafiyet bu şekilde işliyordu. Ben ve benim gibi daha önce araç satın almış olan kişiler, 5. yılda aracını satabilecek mi? Yoksa bizde 10 yıl satamayacağız? Ciddi anlamda kafam karıştı.
Fikri ve bigisi olan arkadaşlardan cevap rica ediyorum

@35efe35,

daha önceden aldığımız aracı süresi dolduğunda satabiliyoruz o konuda bir sorun yok...
Yeni kanunda gibi %40 yerli araç al ama 10 yıl bekleme süresi var illa çok zor duruma düşersen ÖTV sini ödeyip satabilirsin ama okkalı ÖTV çıkıcaktır..
ÖTV ödemeden net 10 yıl bekliyorsun

Bir de arkadaşlar 2024 yılında 350 adet araç satış performansı var muhtemel kuvvet 2025 te zaten 5-6 tane araç var bizim için araç arzı sıkıntısı olacaktır ya da bayiler bu durumu kendi lehlerine çekip extra paralar talep edecektir bayiler bu işi nakdi olarak suistimal edecektir...Geçmiş durumlarda buna benzer olaylar yaşadık rekabet kısıtlı olacak ve araç arz talep dengesizliği olacak..

Keşke tertibat kullanalar kısmen muaf tutulsaydı kurunun yanında biz dımdızlak kalacağız

SİZE ŞÖYLE BİR SORU SORMAK İSTERİM.SIFIR ARAÇ ALDIĞIMIZDA BİLE TÜM AVRUPANIN MÜŞTERİDEN DÖNENİ FABRİKADAN HATALI OLDUĞU BİLİNDİĞİ HALDE HAK HUKUK BİZDE OLAMDIÜI İÇİN ÜLKEMİZE KAKALANDIĞI BU ARAÇLARI DURMADAN SERVİSE BIRAKMAKTAN GINA GELMİŞKEN HANGİ ARAÇ 10 YIL DAYANACAKMIŞ ? PEKİ BİZ GARANTİSİ BİTMİŞ ARACI ARTIK MADDİ DURUMUMUZDA ELVERMEDİĞİ İÇİN TAMİR PARASINI DA DENKLEŞTİREMEYİNCE ÖTV Yİ ÖDEMEMEK İÇİN 10 YIL SOKAKTA PARK HALİNDE Mİ BIRAKACAĞIZ? YENİ NESİL ARABALARDAN HANGİSİ 10 YIL ÖMÜRLÜ? BU ZIRHLI MAKAM ARACI DEĞİL Kİ 500 MİLYONLUK ...kaç tanesi 10 yıl dayanır ...ÖTV yi vermemek için bozuk araba kapıda duracak ..bu nasıl olacak?
Zaten devlet planmasında bunu yapmış olmalı ki 10 yıl yapmışlar amac burda kaybedilen ÖTV yi kısmen bu şekilde tahsil etmek...Develt zaten bunun bilincinde 10 yıl araç kullanılması zor ve sizin bizim bu aracı satacağımızı biliyorlar.

Bakın şuan ki maliye bakanı işi bunlar eski olanlar bilir isim vermeden devam edeceğim başımzıa iş gelmesin 3 kişi malesef engellielrin aldığı araç konusnda hep şikayetciydi geçmiş konuda bir arkadaş dillendirmiş o kişinin işiyle oluyor tabi talimat bakanlıktan neyse amaç ÖTV tahsil kaybını kısmen realize etmektir...

Bazı arkadaşlar aynı şeyleri sorup sorup duruyor cevaplarını veriyoruz

Son düzenleme:
30 yıldır 2 AYAK DİZ ALTINDAN AMPUTE OLARAK HAYATIMI SÜRDÜRÜYORUM
AKP İKTİDARA GELMEDEN ÖNCE O KÖTÜ OLARAK GÖRÜNEN TÜRKİYEDE İSTEDİĞİM MOTOR İSTEDİĞİM ARACI ALABİLİYORDUM.
AKP İKTİDARINDA İLK ÇIKAN KANUN 1.6 MOTOR SINIRI
SONRASINDA LİMİT
VE SON OLARAK DİYECEĞİM SON OLDUĞUNUDA DÜŞÜNMÜYORUM ŞU ANDA ÇIKAN KANUN DİYECEK BAŞKA KELİME BULAMIYORUM.

BURANIN KONUSU DEĞİL AMA AKP İKTİDARA GELMEDEN ÖNCE PROTEZİME 5 KURUŞ ÖDEMİYORDUM ŞU ANDA SADECE 2 AYAK İÇİN 300 BİN TL EK PARA TALEP EDİLİYOR.

Arkadaşlar şu soruma cevap verebilir misiniz:
2024 Kasım ayında raporu yeni almıştım. Daha önce araç almadık çünkü rapor yeni. Ama yeni yılda araç alamadan bu kanun çıktı. Şimdi ben araç aldığımda, rapor tarihine bakılmaksızın 10 yıl şartına mı tabi oluyorum?

Raporla alakası yok. Alacağınız aracın tescil tarihinden itibaren 10 yıllık süre başlıyor.

@hs06,

ampute engellilere de son dönemde süreli rapor veriliyordu .2 yıllık gibi.sizinki sürekli mi...devletimiz o kadar geleceğe ümitli olumlu bakıyor ki kolumuz bacağımız gözümüz yeniden çıkacakmış gibi.....

cimer den yazın herkes yazsın .günlük bir talep hakkımız var ben her gün yazıyorum .

Üst Alt