elifsu2010
Mesajınıza baktım.Fikrimi şöyle belirteyim:
Emekli maas.com da çıkan rakam kuruşu kuruşuna doğru olmasa da özellikle maaşların düşük olduğu durumlarda sonuç birkaç tl farkla doğru çıkmaktadır.
Sizin hesaplanan emekli maaşınızın 950 tl olması, primlerinizin neredeyse tamamının asgari ücretten yatmış olduğunun bir belirtisi gibi? O konuda birşey yazmamışsınız ama öyle görünmekte.
Gün sayısının ve engellilik oranının emekli maaşı hesabında ( özellikle erken engelli emekliliğinde ) bir etkisinin olmadığı defalarca yazıldı çizildi.Maaşınızın hesaplanmasında dikkate alınacak iki şey var; biri yatan priminizin aylık seviyesi SGK tabanına mı tavanına mı yakın, bir diğeri de prim yatırılma günlerinin ağırlığının 2000 öncesi, 2000-2008 arası ya da 2008'den sonra mı olduğudur.Bu son yazdığım boyut aylık bağlama oranlarının 2008 sonrası %30'a düşmesi nedeniyle ciddi önem kazanmaktadır.
Sizin maaşın böyle düşük çıkma sebebi 2008 sonrası prim gün sayınızın tüm primleriniz içinde ( bunların asgari ödemeler olduğunu varsayıyorum ) asıl ağırlığı oluşturması olmuş.2008 sonrası çalışma hayatına başlayacakların emeklilikte anormal düşük maaşlar alacak olmalarına sebep olan 2008 kanunu size de bu yüzden ( 2008 sonrası işe başlamamış olmanıza rağmen ) ciddi etkide bulunmuş.
Askerlik borçlanmanızın da asgari ücretten ya da ona yakın birşeyden yapıldığını sanıyorum.Yani maaşa ciddi bir artısı olmamış görünmekte.Belki bağlanacak maaşı 900 yerine 950 tlye çıkardı.Hesaplamak lazım.Ama öyle bile olsa o verdiğiniz 9500 tl civarı parayı emekli maaşınızla geri alabilmek için 9500/50=190 ay ya da başka bir deyişle 16 yıl kadar emekli maaşı almanız gerekecek ki amorti olsun.Belki hatalı bir hesap yapıyorum 50 tl değil 100 tl arttırdı.Bu seferde yinede 8 yıl amorti süresi var.Süreye takılmadan fikrin anlaşılması açısından vurguluyorum.Yani askerlik borçlanmasının katkısının hesaplanarak yapılması, amorti etme süresi düşünerek yapılması gereken bir hareket olduğunu vurgulamak için bunu belirttim.
Bu aşamadan sonra 1 yıl çalışmanın emekli maaşınıza katkısının olabilmesi için ciddi yüksek primler ödeyerek çalışmanız gerekir.Sonuçta 3760 günlük çalışmanız var.Ve hesaplarda ağırlıklı olarak asgari ödeme olarak işin içindeler.Bunun üstüne ciddi prim ödeyerek 360 gün daha eklemenizin ciddi prim yatırsanız bile cüzi bir etkisi olacaktır.SSK tavanının 13 bin tl üzeri olduğu bir dönemden bahsediyoruz.3000-4000 tl primin bile maaşınıza bu aşamada ciddi katkısı olmaz.Sadece çalıştıkça daha fazla düşmesini önler.Belki ayda birkaç tl de artış yapar.Yani bence 1 yıl ya da 2*3 yıl ek çalışmanın maaşınıza anlamlı bir artış sağlaması çok yüksek primler ödemedikçe zor.
Sonuç olarak bütün bunun asıl sebebinin 2008'de çıkarılan yasa ile emeklilik aylık bağlama oranının %60'tan %30'a düşürülmesi olduğunu bilin.Eskiden olsaydı asgari ücretle priminiz yatsaydı bile %60 aylık bağlama oranı durumu biraz kurtarıyordu.
Artık asgari ücret ya da ona yakın rakamlardan primleri yatanlar için 2008 sonrası durumda emeklilik aşamasında işler vahim ötesi.