melişe
Size gelen SGK aylık bağlama evraklarında nerede ne yazıyor onu anlamak açısından aşağıda bana gelen 3 sayfanın fotolarını paylaşıyorum.Sizinde yazdıklarınızdan yanlış okuduğunuzu sanmıyorum.Ama sağlama açısından fotolara bakarsınız.Sanıyorum printin kayması yüzünden birikmiş kısmında aylık toplamı yerine SYZ ( Sosyal yardım Zammı ) rakamı gibi görüp okuyorsunuz.O birikmiş aylık toplamınızdır.O da ek ödeme hariç birikmişler toplamıdır.
Benim kağıtlarda 3.sayfada birikmişlerle ilgili ek ödeme rakamından bahsediliyor.Sizde de öyle birşey yazıyor olması gerek? Oradan yola çıkarak daha rahat bir sonuca ulaşılabilirdi.
Screenshot by Lightshot
Screenshot by Lightshot
Screenshot by Lightshot
Sonuçta yazdığınız bilgilerde aylık rakamınız göründüğüne göre, yanlış bir yazı olma ihtimali de zor olduğundan, aslında elinize geçecek belli.Verdiğim bilgileri kontrol edip bir farklılık göremiyorsanız aşağıdaki data geçerlidir:
21 nisanda birikmişler dahil elinize geçecek toplam para 1.822 TL civarı olacak.
Buna göre de ek ödeme dahil aylık net emekli maaşınız 654 TL gibi bir tutar olmakta.
Neden bu kadar düşük? Buna cevap verebilmek çok zor.SGK'ya bir şekilde itiraz edin kafanızda soru işareti kalmasın.
dexter
Öncelikle sizin durumda emeklilik gerçekleştiğine göre rakamı azaltmak arttırmak vs sözkonusu değil.Emekli oldunuz ve bitti.
İmkanınız varsa tabii ki çalışın ve 2 maaş alarak tek emekli maaşına mahkumiyeti erteleyin.Çalışamayacak duruma gelene kadar iki maaşla devam eden her zaman kazançlıdır.Emeklilik sonrası çalışmaya başlarken ( malulen emekli iseniz tabii ki çalışma imkanınız yok ama yaşlılık erken emekliliği olduğunuzu varsayıyorum ) işyerinize mutlaka emekli olduğunuzu bildirin ve normal prim değil SGDP ( Sosyal güvenlik destek primi ) yatırmaları gerektiğini bilsinler.Böylece emekli maaşınız kesilmeden 2.maaşı almaya başlarsınız.
Siz emekli oldğunuza göre artık ilginiz kalmadı ama bilgi olarak açıklayayım.Emekli maaşınızın azlığının ya da çokluğunun prim gün sayısı ile direk ilgisi yok.Olay tamamen yatan prim tutarı ile ilgili olduğundan birçok durumda prim gün sayısının artmasının zararı bulunmakta.
Formül basit.Çalışma hayatınızda yatan primler SGK tabanına yakınsa maaş düşük, tavanına yakınsa maaş yüksek olacaktır.Bunun başabaş noktası tam belli değil.Ancak 4000 tl hatta daha da üzerinin maaşınızın çalıştıkça emekli maaşınıza aleyhte etki yapmaması için gerekli olduğuna dair bazı arkadaşların mesajlarını gördüm.
Varsayımsal bir bilgi ile örneği netleştireyim.Sizin emeklilik şartınız diyelim 18 yıl 4080 prim günü idi.Siz fazladan 2157 gün prim ödediniz.( hesap yapmayın varsayımsal
) Şimdi mantık ne öngörür? Fazladan bu kadar yıl çalıştım.Emekli maaşıma birkaç yüz tl olumlu yansıma olur dersiniz değil mi? Ama fiiliyat öyle işlemiyor.Yatan primler 4000 tl hatta üstünde değilse ( ki milletin %90'ının bu tutarın altında olduğunu sanıyorum ) emekli maaşınıza herhangi bir olumlu katkı yapmıyor.Peki ne yapıyor? Yatan primler azaldıkça daha ciddi olmak üzere geçen her gün emekli maaşınızı düşürüyor.Sizin durumda 2157 gün gibi ciddi bir prim gün sayısı maaşınıza olumsuz etki ettiği için maaşınızdaki düşüşünde çok ciddi olduğunu varsayabiliriz.300-400 tl hatta daha fazla bile düşmüş olabilir.
Uzman değilim ve sadece bazı bilgilerle ve tecrübeyle fikir yürütüyorum.Ama sitedeki mesajlar vs hepsinden çıkan sonuç bu bahsettiğim mantığın maalesef geçerli olduğu ve bunun farkında olmadan emekliliğini erteleyen birçok arkadaşın yıllarını maaşlarını düşürmek için harcadıklarını gösteriyor.
Bu nedenle sitede tecrübeli arkadaşların, emekli olma hakkı kazanır kazanmaz emekli olmak için başvuru yapın diye uyarı yapmalarında ciddi haklılık payları olduğu açık.