Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olup yasadan sonra kontrol muayenesine çağırılacaklar hangi mevzuata tabiler?

@DAĞYAR,
Ben muktesep haktan falan anlamam. Mesela Sen farklı kişileri aynı zamanda, aynı miktarda, aynı şartlarda dolandıran 2 kişiye farklı cezalar verirsen orada problem vardır. Bu cezalar keyfidir. Bizim iş de Aynen buna benziyor...

Arkadaşlar,kardeşler lütfen hepimiz sayın Aylin Yaman'a İnstagramdan bu kontrol muayeneleriyle ilgili olarak yazalım.Kendisi mutlaka dönüyor ve yine sayfasında 1-2 gün önce açıkladığına göre olayı Anayasa mahkemesine götürüyor

Haydi gözümüz aydın. https://hizliresim.com/idbmv22

@Profsör, Engelli emekli maaşı olarak sabit bir ücret yok herkesin aynı olmaz. Çalışma hayatı boyunca yatırılan primlere göre değişir.

En düşük alınan ücret 2025 Ocak itibariyle 14.469 TL olarak belirlendi bu tutardan daha az alınmıyor.

@BnymnYldz,

Anladim. Tesekkur ederim. Kalp amelyat oldum 3 damar degisti. Ilk defa heyete girdim 48 puan aldim tabi 3 hastaliktan. 15 0cak 2025 nasil bir şansızlık. Yasa degisiyor ve basvuru yapamiyorum. Ssk genelge bekliyor. Arafta kaldim resmen..

Primleri vs tavandan yattıysa 2000 öncesi @Profsör,

Primleri tavandan yattıysa 2000 öncesi abo günleri fazlaysa ikramiyeler vs yüksek maaş olabiliyor kurumsal firmalardan emekli olanlar vs @Konyaereğli,

@DAĞYAR,

Kontrol muayenesine birileri girip uygulamanın bu şekilde olduğunu görmeden ben inanmam , son dakikada hersey değişiyor çünkü

Ben almadım. Başka bir forumda mağdur paylaşmıştı bana yolladı.Ama kontrol muayenesi zamanı gelmeden 3 ay önce SGK dan sevk alıyorsunuz ya,bu kağıt o.SGK sizi hastaneye sevk ediyor

chp engelliler ile ilgili toplantı yaptı ayrı.
aylin hn mecliste engelliler ile ilgili komisyonda bildiğim ...

ben erken seçim istiyorum....2008 öncesi engelli olsun olmasın hep mağdur edilmiş yasada ....hep ama o 10 yılda işe girenler prim yaş hep mağdur bu yasaları çıkartanların eli kırılsın yüzü gülmesin ömrü boyunca ...bir taraf nasıl bilerek mağdur edilir.eyt için de ayısı ....adam 1 günle nasıl 19 yıl fazladan çalışır...bu nasıl bir adalet

Mesajlara şaşırıyorum kontrol muayeneleri emekli olanlar icin 15 ocak 2025 öncesi yani emekli olduğu şartlardan yapılacak

cimer den yasayı çıkartana ve sgk uzmanına mecliste konuşan şikayet dilekçesi yazdım...sonra da KDK ya yazacağım.....engelliyi her çıkarılan yasa ile daha da muhtaç hale getiriyorlar.sişz de yazın KAMU DENETLEME KURUMU

170 i aradım. Süreli raporlarda kontrol muayenesinde raporu aldığınız tarihteki mevzuat göz önüne alınarak iş gücü kaybına bakılarak ( Buraya takılmayın zira elinizdeki sağlık kurulu raporuna bakın orada da iş gücü kaybı yazar ) değerlendirileceksiniz dedi. Genelge yayınlanmış. Yani değişen tek şey artık gelir idaresi başkanlığı değil,sağlık raporunu SGK değerlendiriyor.

Bende süreli raporla emekliyim bugün gastroenteroloji ye göründüm heyet randevum vardı kronik hbv ye bağlı child a siroza yüzde 30 puan verdi daha önce nöroloji sağ ayakta polip sekeli yüzde 20 verdi fizik tedavi yuzde21 verdi Çarşamba günü de kardiyoloji ye gorunecem onunda puanı klas 2 hipertansiyon karşılığı puan olarak yüzde 20 sol elimde cam kesisi aksonal etkilenmesi damar ve sinir hasarı yüzde 10 bu puanlara yani eski yönetmelikle raporunuz düzenlenecek dediler bütün hastalıklarımin puan olarak karşılığını biliyorum onun için endişem yok Allahım herkesin gönlüne göre versin inşallah

Benim de anlamadığım; işe girişteki dönemde yürürlükte olan emekli olma yaşı, ödenmesi gereken prim, sigortalılık süresi gibi hususlara "hak kaybı" olmasın diye dokunulmaz. Yasalar yayımlandıkları zamandan sonra işe girecekleri kapsıyor. İşe giriş tarihine göre bu şartlar değişiyor.

Buna rağmen neden engellilerin işe girişteki emeklilik şartları korunmuyor, değiştiriliyor? "Hak kaybı" olayı neden bizim için geçerli değil? Ben işe girerken işitme engelliler %40 raporla emekli olabilirdi ama şimdi "cerrahi işlemle takılan cihaz" şartı getirilmiş...

Henüz emekli olmamış olmak, hak kaybına uğramamaksa neden engelli olmayanların emeklilik şarları değişmez, işe başlarkenki tarih baz alınır da engellilerin işe giriş tarihindeki şartlar değiştirilebiliyor?

Şimdi aklıma geldi; engellilerin de prim gününü, sigorta süresini değiştirmiyorlar. Yani değiştirmeyi "hak kaybı" sayıyorlar. Peki engellilik şartlarını değiştirmek neden hak kaybı değil?

Merhaba, Eğer engelli maaşı bağlandıysa hak kaybı olmuyor ben 13.02. birikmiş emekli maaşımı aldım 27.02 bu ayki maaşımda yattı şu anda bir sıkıntı yok.

Son düzenleme:
09/01/2025 tarihli ve 7538 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun

15/01/2025 tarihli ve 32783 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanması ile birlikte engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlara yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin uygulama yürürlükten kaldırılarak yeni düzenlemeye gidilmiştir.

Düzenlemeye ilişkin usul ve esaslar SGK tarafından yayımlanan 2025/4 sayılı Genelgeyle açıklanmıştır. Genelgede; engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını tespit edilmiş olanlarla, uygulamanın değiştirildiği tarihten sonra ilk defa aylık talebinde bulunacaklarla ilgili açıklamalara yer verilirken, mevcut durumda bu kapsamda yaşlılık aylığı alanlardan kontrol muayenesi bulunanlarla ilgili yapılacak işlemler de belirtilmiştir.

7538 sayılı Kanunla birlikte engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlara yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin 506 sayılı Kanunun geçici 87. maddesi ile 5510 sayılı Kanunun geçici 10. maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırıldığından, 7538 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği, 15/01/2025 (dahil) tarihinden sonra bu kapsamda talepte bulunanlara aylık bağlanmayacaktır. Diğer bir ifadeyle, haklarında düzenlenmiş geçerli vergi indirim belgesi olanlardan, 15/01/2025 tarihinden önce aylık talebinde bulunanlara 506 sayılı Kanun hükümlerine göre, bu tarihten sonra aylık talebinde bulunanlara ise 5510 sayılı Kanunun 28. Maddesinde (yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları) belirtilen koşullara göre yaşlılık aylığı bağlanacaktır.

Düzenleme Öncesinde Süreç Nasıl İşliyordu?

Düzenlemeden önce engelliliği bulunan 4/a (işçi) sigortalılar, işyerlerinden sevk alarak bağlı oldukları vergi dairesine vergi indirimi için başvuruda bulunup, başvuru sonucunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından yüzde 40 ve üstü engellilik oranı kabul edildiği taktirde, aldıkları yazıyı SGK’ya vererek erken emeklilik koşullarından yararlanabiliyorlardı. Yapılan düzenleme sonrasında engellilik derecelerine göre emeklilik hakkı yerine çalışma gücü kaybı getirilerek tüm süreç SGK uhdesine alınmıştır.

Yeni düzenleme kapsamında sevk işlemleri nasıl yapılacak?

15 Ocak 2025 tarihinden sonra emeklilik talebinde bulunanlar için yaş sınırı olmadan erken emeklilik şartları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

15 Ocak 2025 tarihinden önce herhangi bir sağlık kurulu raporu almamış veya raporu geçerli sayılmamış, çalışma gücü kaybını tespit ettirmek isteyen sigortalıların sevk işlemleri SGK tarafından yetkilendirilmiş hastanelere yapılacaktır.

Bu sevk işlemi için en az 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 prim gün sayısının tamamlanmış olması şartı aranacaktır.

Bu şartı sağlayan sigortalıların sevk işlemi yapılacak ve sevke ilişkin masraflar SGK tarafından karşılanacaktır.

Ancak:

3 bin 700 prim gün sayısının hizmet borçlanması yoluyla tamamlanması veya
Ödenmiş prim gün sayısının 3 bin 700 günden az olması
durumlarında sevk işlemi yapılacak, ancak sevke ilişkin tüm masraflar sigortalılar tarafından karşılanacaktır.

Sevk işlemleri, sigortalıların en son bağlı bulunduğu SGK Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından gerçekleştirilecektir.

Yeni düzenlemeye göre birden fazla hastalığın oranlarının hesaplanmasında kullanılan Balthazard formülü artık uygulanmayacak; oran, SGK’nın Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde belirlenecektir. Vergi indirimine esas engelli raporunda birden fazla hastalık için belirlenen engellilik oranları toplanarak o kişinin genel engellilik oranı bulunabiliyorken SGK sağlık kurullarının raporlarında ise sadece en yüksek engellilik oranını gösteren hastalık sonucu ortaya çıkan çalışma gücü kaybı dikkate alınmaktadır.

Kontrol muayenesi (durum değişikliği kontrolü) tarihi olanların durumu nasıl değerlendirilecektir?

Kontrol muayenesi 3 durumda yaptırılabilir:

Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından engellilik derecesi tespiti yapılırken kontrol muayene tarihi belirlenmişse,
Hastanelerden alınan sağlık kurulu raporlarının gerçeği yansıtmadığı yönünde SGK’ya yapılan ihbar veya şikâyetler sonucunda engellilik dereceleriyle ilgili tereddüde düşülmüşse,
SGK denetim elemanlarının yaptığı inceleme ve soruşturmalar sonucunda düzenlenen raporlarda kişilerin kontrol muayenesine tabi tutulması istenmişse.
SGK’nın 2025/4 sayılı genelgesinde, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı kontrol muayenesine gönderilen sigortalıların işlemlerinde Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik hükümlerinin esas alınacağı belirtilmiştir.

Bu kapsamda, kontrol muayenesi değerlendirmesi çalışma gücü kayıp oranı baz alınarak yapılmayacak, Balthazard formülü uygulanacaktır. Böylece kişilerin kontrol muayenesi sonucu hak kaybı yaşanmasının önüne geçilmiştir.

Ancak, kontrol muayenesi sonrasında aylık hakkı düşen sigortalıların yeniden emeklilik başvurusunda bulunmaları hâlinde, yeni emeklilik şartları ve çalışma gücü kayıp oranı belirlenerek emekli edilebilecektir.

Saygılar.

@abdcal güzel insan benim rapor tarihim 2012 diyelim engelli oran cetveli iki senede üç senede bir güncellendi diyelim benim rapor tarihim dikkate alınarak engelli oran cetveline göre değerlendirileceğim 2012 epilepsi %40 sa oran 2021 engel oran cetvelinde %20 düşürülmüş diyelim ben 2012 engelli oran cetveline göre %40 alacağım

Üst Alt