Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Mevcut emeklilerin kontrol muaynesinde rapor ile kazanımları hakkında kaybedilen birsey varmı ? Bu konuda sizin yorumunuz çok değerli saygılar @OturanBoğa,

İnşallah yetişir. Resmi gazetede yayınlana kadar mevcut kanun ve hükümler geçerlidir.

Chp li aylin hanim cok guzel birsey soyledi dun aksam.Zaten en fazla 2008 girisliler vergi indiriminden yararlaniyordu.Onlarda en gec emekli olani 2028 de olacakti.3 sene daha sabredemedinizmi dedi.Engelli emeklilerin yillik maliyeti 3-4milyarmi neymis.Bu para icinmi geleceklerini yaktiniz dedi.Harbiden oyle yani 3 sene daha dokunmasalar zaten vergi indirimli emeklilik diye birsey kalmicekti.Bunlar bunu bilincli yaptilar.Biliyolardi bu yillarda herkesin emeklilik zamaninin geldigini.Allah insallah engelli durumuna dusururde bunlari muhtac kalirlar 🤲

@OturanBoğa,

Bunu n cevabını bende merak ediyordum, yasayı ve maddeleri okununca çoksa anlaşılmıyor . Bilgi için teşekkür ederim

yeni yasaya göre, 1 Şubat'tan sonra emeklilik için SGK'ya başvuranlar tekrar hastaneye sevk edilip tekrar rapor alacaklar,,, doğru mu? peki birden fazla hastalığı olsa dahi bi hastalığında %40 üzerinde alamayan emekli olamayacak. peki yine de engelli raporu alabilecek mi? ya da rapor iptal mi olacak. bugün emekliliğin yanı sıra telefon, su ulaşım gibi indirim ve ücretsiz hizmetlerden de faydalanılıyor, bu haklar devam edecek mi? ya da iptal mi olacak her şey?

@frkn5906,

Yapmayın şunu arkadaşlar! Yalan yanlış bilgiler verip insanların kafalarını karıştırmayın! Bugün emekli olma imkanı olan birini yanlış yönlendirerek kaderiyle oynuyorsun! Kanun maddesinin içinde vergi indirimi ile emeklilik kalktı diye ibare mi olur ?? Allah aşkına tehlikeli bi yere çevirdiniz burayı ya! Vergi indirimi ile emeklilik kalktı, artık maliye belirliyici kurum olmaktan çıkıyor, sgk belirliyor çalışma gücü kaybını!

@cdj, 1 şubatta vergi indirimi ile emeklilik yok 31 ocak a kadar dilekçesini veren verir.emekli olur.

@the__erdem,

Dostum 1 şubat diye bişi yok, resmi gazetede yayınlandığı an yürürlüğe girecek.
Bu yeni kanun sadece EMEKLİLİK ile ilgili. Senin elinde ki mevcut raporla emeklilik hariç, diğer faydanlandığın herşey devam edecek (su-ulaşım-telefon vs)

@oxzd,
1 şubat yok arkadaşım. CB onaylayıp resmi gazetede yayınladığı gün geçerli olacak.

@cdj, madde 27 yi inceleyin..biraz araştırın madde 27 ile 10.cu ve 17.madde ay başında geçerli olacak şubat 1 yani 17.madde vergi indirimi ile emeklilik ile alakalı madde

Çok teşekkür ederim algılayabilene söyledikleriniz o kadar doğruki yıllardır bugünleri anllattınız durdunuz simdi yasadıkça sizi daha dikkatli takip etmeye basladım saygılarımı sunuyorum @OturanBoğa,

Merhaba. 02.01.2025 tarihli %42 SENSORİNÖRAL İŞİTME KAYBI, BİLATERAL tek organ engelli raporum var. 04.01.2025 tarihli engelli vergi indirimi başvurum var (Henüz bir netice çıkmışmıdır bilmiyorum) Ben bu yasadan etkilenirmiyim. (Bir de bu yasada sürelerde bir değişiklik oluyormu. Mesela benim sigorta başlangıcım 1993. Halen SGK lı olarak çalışıyorum. Engellilik oranıma göre 3760 pirim günümü tamamlayınca ki ben 1 yıllık borçlanma ile bu ay sonu itibariyle bu süreyi tamamlayacağım. Bu sürenin atıyorum mesela 4000 pirim günü tamamlanması şeklinde gibi bir süre uzatması falan olur mu?)

Emekliler kontrolde emekli oldukları zamanki mevzuata/cetvele tabiler @Konyaereğli
Abi biseyi anlamadim ben kimisi diyor hafif orta yada agir calisma gucu kaybi aranicak.Kimiside diyorki yuzde 40-49 arası yada 50-59 arası olacak.Peki dedigi sekilde oranli kayip istiyorsa mevcut surekli raporumuzla direkt emeklilik icin basvuracakmiyiz acaba 🤔

Burada ben dahil bilmediğim konularda soru soruyorum, ve cevaplarını öğrenmeye çalışıyorum.

Ancak bazı arkadaşlar sordukları sorulara verilen cevapların gerçeğe dayalı bilgi olmasını değil, duymak istedikleri cevap olmasını istiyor.

Halbuki @OturanBoğa @BnymnYldz @Bilgi Hazinedir kullanıcıları o kadar aydınlatıcı bilgiler paylaşmasına rağmen ısrarla insanları yanlış yönlendirmeye devam eden kişiler var. Bir gün önce cevabını bilmediği soruyu soran kişi, ertesi gün o konunun uzmanı gibi insanları yönlendiriyor.

Ben vicdanım rahat olsun diye tekrar ediyorum, lütfen yarın bile vergi indirimi ile emeklilik başvurusu hakkı olan varsa hemen başvursun! Vergi indirimi ile emeklilik kalkıyor! 1 şubat sonrası değil! Bugün yarın CB onayladığında resmi gazetede yayınlandığı gün yasa yürürlüğe girecek..

Umarım derdimi anlatabildim. Herkes için hayırlısı..

@Hayrullah Diyaroğlu,
Merhaba geçmiş olsun.
Ne yazık ki etkileniyorsun siz de bu yasadan. Çünkü vergi indirimi belgenizin çıkma süreci ve ay sonu yapacağınız borçlanmaya kadar zaten yasa resmi gazetede yayınlanır.

@Hayrullah Diyaroğlu,
Prim gün sayınız tam değilse, elinizde vergi indirimi belgeniz yoksa işleme almazlar.
Vergi indirimi ile emekliliğiniz biraz zor artık süreden kaynaklı.

Ama bu kanun çıktıktan sonra, çalışma gücü kaybı ile emekli olmak için sgk'ya uğrayın eksik gün bilgilerini size versinler, bu şekilde emekli olmayı deneyin.

Abi biseyi anlamadim ben kimisi diyor hafif orta yada agir calisma gucu kaybi aranicak.Kimiside diyorki yuzde 40-49 arası yada 50-59 arası olacak.Peki dedigi sekilde oranli kayip istiyorsa mevcut surekli raporumuzla direkt emeklilik icin basvuracakmiyiz acaba 🤔
@Barbut,

Orta Düzey %50-59
Hafif Düzey %40-49 oluyor.

Çalışma gücü kayıp tespitinde kullanılan hastanenin vereceği durum bildirir raporunda oran olmaz. Hastalıklar ile ilgili detaylı bilgiler teşhis ve tanılar yazar.

Bu rapor SGK Sağlık Kurulu tarafından incelenecek ve başvuran kişi için Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kayıp tespiti yapılırsa o kişi %50-59 aralığına girer. Çalışma yılı ve prim günü yönünden kriteri sağlıyorsa emekli olur.

Engelli raporundaki oran ile çalışma gücü kayıp oranı aynı şeyler değildir. Örneğin kişi mevcut engelli raporundaki %56 orana bakarak eskisi gibi hesap ederek şartları sağlıyorum diye düşünürse hayal kırıklığı olabilir.

Engelli raporundaki oran %56 diyelim. Fakat o hastalık eğer SGK'nın hastalık listesinde Hafif olarak görünüyorsa oranı %40-49 aralığı olur. Tam tersi durumlarda olabilir.

@cdj,
Kanun bu eksik prim günlerinde bir artış yapıyormu. Mesela borçlanma ile birlikte bana 417 (Toplamda tamamlamam gereken prim günüm 3760 dı) günün eksik demişlerdi. Şimdi bu kanunla eksik prim günlerinde bir artış olacakmı? (Yani toplamda prim gününü 4000-4100 falan gibi yaparlar mı?)

Peki çalışma gücü kaybını almak için işten ayrılmak şartmı çalışırken rapor alıp istediğimiz zaman emekli olabilir miyiz

merhaba, 2021 yönetmeliğinin ekinde bulunan hastalık listesinin sonundaki etke ortak hükümlerde 3 madde var,,,
son madde şöyle;
''bu hastalık listesine göre birden fazla hafif düzeyde çalışma gücüne neden olan durumlar, orta düzeyde çalışma gücü kaybı olarak dikkate alınır.''

sorum şu;
yeni yasaya göre bu uygulama üzerinden işlem yapılacaksa örneğin X rahatsızlığı 20, Y rahatsızlığı 30, Z rahatsızlığı 15 olan için bu hüküm mü uygulanacak ya da ille de X rahatsızlığı tek başına %40 üzeri mi olacak?

desteğinizi rica ederim.

Peki çalışma gücü kaybını almak için işten ayrılmak şartmı çalışırken rapor alıp istediğimiz zaman emekli olabilir miyiz
@Emrah., SGK malulen emeklilik için son 6 ay içerisinde alınmış durum bildirir raporlarına göre işlem yapabiliyor.

Bu çıkacak yeni yasa ile ilgilide aynı prosedürü uygulayabilir belki bilemiyoruz.

Bu konuda en sağlıklı sistem SGK'ya başvuru yaptıktan sonra SGK sevki ile SGK'nın istediği bir hastaneden durum bildirir raporu almak daha doğru olacaktır.

@Hayrullah Diyaroğlu,
Çalışma gücü kaybı 40 ile 49 arasında olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 prim günüyle, yüzde 50 – 59 arasında olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 prim günüyle emekli olacaklar. Çalışma gücü kaybı yüzde 60 ve daha fazla olanlar ise halen olduğu gibi 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 güne tabi tutulacaklar.

Merhaba 12.05.2005 SSK girisim var vergi indirimi aldım 20 yıl 4400 gün prim şartı vardı 7020 gün primim doldu geçti bile 20 yılın dolması mayıs ayinda Doluyor ve emekli olacaktım ortepedik engelliyim sağ diz altı ampute orta diye geçiyor 19.12.2024 yeni saglik raporu çıkarttım süresiz ve bağımsız %40 oran verdiler tek hastalık. benim durumum yeni yasaya göre emekli olabilecekmiyim? yoksa yine heyeti yönlendirip iş gücü kaybı oranına mı bakacaklar? @OturanBoğa @Bilgi Hazinedir @BnymnYldz

Son düzenleme:
Üst Alt