Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@feramuz,

23 aralıkta başvurdum, 3-4 günde bitti iş. Yaklaşık bir hafta sonra çalıştığım kuruma yazı geldi. Ama bnm Temmuz'da 20 yılım dolacaktı. 48 rapor almıştım, SGK hastalık listesinde de hastalığım var şimdi benimde yeniden süreci başlatmam gerekecek sanırım.

@hassan44,

Dijital Vergi Dairesinde mi yoksa direkt vergi dairesine gidip başvurdunuz?

Vergi indirim yazını aldıysanız hemen sgk başvurun yasadan önce işleme alınsın.

Son düzenleme:
Bu kanun teklifinde ilk imza sahibi olması ile övünen hanımefendi şöyle diyor,

Adil ve hızlı bir sistem geliyor 🤔

CHP 9 maddeyi anayasaya götürücek en geç 7 ay içinde olumlu olumsuz sonuçlanmasını bekliyoruz

Ankarada ki eylemde ÖTV siz araç alım diye bağıran sağlam insanlar tekerlekli sandelyeli engellileri konusturmadılar 2 selfi çekip dağılmışlar reklamları yapıp çıkmışlar ordan ordaki başka bir engelli kardeşimizde engelli emekliliği konusu açmış derneklere verilen cevap şaka gibi burası onun yeri değil demişler şimdi size soruyorum engelli olmayan kişiler seni beni düşünür mü düşünmez dertleri araba almak yerin dibine batsın o arabalar

@marto1, Bu engelli emekliliği ile ilgili konu Kasım ayı sonundan beri gündemde. Engelli federasyonu denilen dernek mi her neyse bu konuyla ilgili hiçbir şey yapmadı.

Ne zaman ki ÖTV muafiyeti ile ilgili durum ortaya çıktı o zaman sesleri çıkmaya başladı.

@Bilgi Hazinedir
selam , amacım polemik yaratmak değil yanlış anlamayın lütfen , görüşülecek 28 madde vardı , 2 madde çıkatıldı ise 26 madde onaylanır , ama gene 28 madde de onaylandı :)

@exgratia,
Valla benim aklıma geleni @Bilgi Hazinedir o kadar güzel açıklamış ki, yazdığı son bilgiyi okumanı tavsiye ederim.
@cdj,

Merhaba,@cdj, arkadaşımızın ilettiği üzere ilgili maddeler 10. ve 17. Maddeler olup T.B.M.M. Tutanaklarını tekrar okuduğumda 3. ve 7. Maddelerin kanun metninden çıkarıldığını farkettim.

Bu bağlamda ; 10. Ve 17. Maddeler kanun teklifi metninde 12. ve 21. Maddelerdir.Neden 21. Madde oluyor derseniz kanun teklifinden 19. ve 20. Maddelerde çıkartıldığı için kanun metni düzeltilmesinde 21. Maddenim yeni kanun numarası 17. Madde olmuştur.

Yayımını izleyen ay başında yani 1 Şubat günü yürürlüğe girecek bu 2 madde İşveren Asgari Ücret SGK prim teşviği oranlarını %5’den %4’e düşüren düzenlemerdir.Bu ödemelerin tahakkuk eden tahsilat sistemi olması nedeni ile SGK sisteminde düzeltilebilmesi için Şubat ayı başında yürürlülük tarihi verilmiştir.

Bizleri ilgilendiren kanun maddelerinin yeni madde numaraları 1. Madde, 14. Madde ve 15. Madde olmuştur.

Bizim ile ilgili 3 kanun maddesi de resmi gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir.

Saygılar.
@exgratia burada çok aydınlatıcı açıklamış aslında @Bilgi Hazinedir

Benim özellikle üstünde durma nedenim; emeklilik hakkı gelmiş ama yasa 1 şubat da yürürlüğe gireceğini düşünüp bu yüzden hala başvurmayan olursa mağdur olmasınlar diye. Senin başvuru hakkın ne zaman ? @exgratia

Arkadaşımız tiktokta canlı yayın açtı resmen ağzım açıkta kaldı o bile dehşete düştü bir tane tekerlekli sandalyeli konusturulmadı canlı yaın açan abimiz engelli emekliliği iptal oldu konuşalım dediğinde burası yerin konusu değil deyip başından savdı süs bitkisi olarak garibim iyi niyetli engellielr vardı ama malesef vizyon yok arkadaşlar biz niye burda toplandık neden biz konuşamıyoruz diyen yok onların yerine sapa sağlam kişiler saçma sapan bir konusma yapıp sadece ötv siz araç hakkında konusup kapattılar sonra ne oldu 2 selfie çekip herkes sosyal medyasında paylaştı reklamını yaptı noldu ötv siz araç hakkımzı hakkında toplandık yazık işiniz gücünün menfaat...Ben uzun zamandır ÖTV siz araç ile ilgili bilgi ve fikirlerimizi ilettim burda taner abi-siyahpelerinli abimiz olsun ismini hatırlamadığım diğer arkadaşlarım konuya hakimiz yer yer tartışır kavga ederdik lakin fikrimiz aynıydı görüyoruz ki bu haklarıda emeklilikte olsun ötv siz araç alma hkkda olsun hep engellinin bizzat kendisi sömürülmekte ve tek söz hakkı verilmemekte..Diyecek söz yok

@BnymnYldz Örgütlü mücadelenin önemini EYT'liler bizlere çok güzel gösterdiler aslında. Çok güzel seslerini duyurdular. Resmen sinekten yağ çıkardılar. Biz ise mevcut haklı haklarımızın elimizden alınışına en ufak ses çıkaramadık. Umarım bu bize ders olur. Bir şeyler yapmak organize olmak gerektiğini bizlere gösterdi.

@cdj,

13.01.2025 sürem doluyor , pazartesi başvuru yapacağım

tbmm sayfasında kanunlaştı olarak gözükmektedir. bugün cumhurbaşkanına gönderilmiş , orada dediğniz gibi bizim madde şubat değil malesef

@exgratia, @cdj,

Herkese merhaba,takip ettiğimiz kanun metni hazırlanmış ve T.B.M.M. sitesinde yayınlanmış.En son yazımda ilettiğim gibi 14. ve 15. Maddeler bizimle ilgili olup resmi gazetede yayınlandığı tarihte yürürlüğe girecektir.

Kanun numarası 7538 olarak sisteme yansımış, kanun metni linki ektedir;

09.01.2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmiştir.Bu tarihten itibaren 15 gün içinde resmi gazetede yayınlanacaktır.

Saygılar.

@Bilgi Hazinedir
selam , amacım polemik yaratmak değil yanlış anlamayın lütfen , görüşülecek 28 madde vardı , 2 madde çıkatıldı ise 26 madde onaylanır , ama gene 28 madde de onaylandı :)

Merhaba,

@exgratia yazdığım metin sorunuzun yanıtıdır.Toplamda 4 madde bir önceki kanun metnine eklendiği içi bu kanun metninden çıkarılmıştır.

Kanun tasarınında karışıklık yaratmamak için kabul edilirlen madde numaralarını değiştirmeden,kabulu sonrası redaksiyon yani düzeltme yapılır.T.B.M.M. kanun yapım yöntemi bu şekildedir.

Saygılar.

ilk maasimi bugun itibariyle aldim. Buradan destek olan herkese tesekkurlerimi sunarim. 3-5 gunle kurtardik cok sukur. Darisi herkesin basina. Allah saglikla yemeyi nasip etsin cuzi bir miktarda olsa. Yine calismaya devam…

Merhabalar sağlık kurulundan 36 oran aldım itiraz edebilir miyim bu oranla vergi indiriminden yararlanabilir miyim

@Konyaereğli,

Merhaba,yasa metni linki ektedir.Buradan okuyabilirsiniz 15. Madde üzerinde mevcuttur;

"
MADDE 15- 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “ve ikinci” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

“Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar hakkında 28 inci maddenin beşinci fıkrası ile 94 üncü madde hükümleri uygulanır.”

Saygılar.

@cdj,

teşekkür ederim şansa çok ihtiyacım var , 4 gün oyalansa cumhurbaşkanı yırtıcam

@Barbut,

Merhaba,

Kanun metni içinde "vergi indirim belgesi esas alinarak yapilan emeklilik islemleri sgk kurulu tarafindan yapilir tarzinda madde gormedim" şeklinde bir ibare ne yazık ki hiç olmadı.

Bu bilgiler komisyon konuşmaları,T.B.M.M. genel kurul konuşmaları ve kanun teklifi gerekçelerinde belirtiliyor.

Bu bağlamda SGK konu hakkında yönetmelik veya kurum için genelge şeklinde resmi yazılar ile işlemleri gerçekleştireceği için SGK yönetmelik ve genel yazılarını takip etmekte fayda görüyorum.

Saygılar.

Merhaba,
Artık nihai durumda resmi gazetede yayınlandıktan sonra ne yapmamız gerekmekte. Örneğin benim şuan geçerli tek rahatsızlık %54 raporum var.
Ben SGK'ya nasıl başvuracağım?
E Devlet'te Maluliyet ve Hastaneye Sevk Talep Başvurusu kısmı var. ilk buradan mı başvuracağız?

@Bilgi Hazinedir,

Tabikide uygulama esasi yonetmelikte belirtilir ama sonuc itibariyle bu kanun degisiklik icin ciktiysa burada belirtilmesi gerekmezmi diye dusunuyorum.Sgk sadece sozlere gore yonetmelik yazamaz heralde.Bu kanun degisikligi cumhurbaskanina giden hali.Yani eski sistemin bittigini gosteren maddeyi goremiyorum..Mesela bazi maddelerde yaziyor degilmi su madde kaldirildi yerine şu eklendi diye.

@Barbut,

Eğer vergi indirimi aldıysanız ve emeklilik şartlarını taşıyorsanız emeklilik için başvurabilirsiniz. Fakat emeklilik şartları daha oluşmadıysa,
engelli raporunuz ile engelli kadrosundan işe girebilir, Engelli haklarından faydalanabilirsiniz.

Fakat engelli emeklilik için daha sonraki senelerde başvuru yapacaksanız engelli raporunuzun bir faydası olmayacak sizi yeni yönetmeliğe göre çalışma gücü kaybınızı belirlemek için hastanee sevk edecekler diye anlıyorum

Üst Alt