Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Şubat 1 e kadar emekli başvurusu yapanlar bu yeni düzenlemeye tabi değiller Şubat 1 sonrası yeni düzenleme ile başvurular değerlendirilecek durum bu

@cdj,

1.maddedeki 87.gecici maddesi iptal edildigi icin 17.maddenin yururluk tarihini degistirdiler

@cdj,

Tesekkür ederim.
Dun gece maddelerden birinde geriye dönük 1 ocak başlangici gibi bir tarih bahsedilmiş o yuzden sormak istedim.

@iLhan,

Inş hastalık listesinde vardır sizin rahatsizliklar yeni yasa değişikliği cikmasina cok az kaldi . Mecliste onaylandi deniliyor , cumhurbaskani imzalayacak ve resmi gazetede ilan edilince yasalaşacak. Inş mart ayını bulur yasa degisikligi diyeceğim iyimserligimle.

yasa önerisini veren vekilin , sgk dan gelip uzman ünvanıyla bizi bilerek isteyerek mağdur eden (acaba ona neler vaat edildi) , bu yasa bizi mağdur ediyor diye bas bas bağırıp tepkimizi her kanaldan ilettiğimiz halde ses çıkartmayan muhalefete beddua ediyorum.Bunlar gider de anayasa hak hukuk bunlar gelmeden önceki haline döner de yargılandıklarını görürüz umarım ben göremem ama öleceğim güne kadar beddua edeceğim şimdi adaleti onalrın hakimi ve savcısıyla bulamayız (yeni çıktı savcı seçen heyette akp li vekil torpilci) .... Biz engelliler , engelli yakınları ve tüm engelli adayları ( uyurken bir pıhtıya bakar) yazmalı itiraz etmeli ses çıkartmalı.

Terörist başı ev hapsine çıkıp evlilik hayali kurarken buna zemin hazırlayacak kadar şuurunu kaybetmiş bir yönetim gitmelidir. ŞEHİTLERİN AİLELERİ NEREDE HANİ GAZİLER NERDE GÖRMÜYORUZ .ERKEN SEÇİM İSTİYORUZ. ERKEN SEÇİM ŞART ŞART ŞART ŞART

HERKES TBMM DEN DİLEKÇE YAZMALI .SES ÇIKARTIN

@avci0606,

İşte şu anda ki 17.nci madde bizim engellilerle ilgili madde olmayabilir, çünkü aradan kanun maddesi çıkardılar. Ve şu anda bizi ilgilendiren madde 16.ncı madde olabilir. Mutlaka bilgi sahibi birinin bunu netleştirmesi lazım.

@cdj,

selamlar , maddelerde kayma oldu ise 27. madde yürürlük maddesi bu madde de kayması lazım ama o madde sabit 27. maddeye göre tarih değiştirdiler , tabi bu işin uzmanı değilim son hali resmiyet kazanınca belli olur

@exgratia,

Benim tüm çabam 1 şubat yürürlüğe girecek nasılsa deyip, emeklilik dilekçesi vermeyenlerin mağdur olmaması. Biraz teknik bir konu, o yüzden mutlaka bilen birinin cevaplaması şart.

Şimdi bir arkadaşım gösterdi tam bu konuya gece 4'de @Bilgi Hazinedir değinmiş. Onun yazdıklarını aktarıyorum tekrar buraya ;

Arkadaşlar merhaba,

Konumuz kanun teklifinin 27. maddesinde yapılan değişiklik ile ;

"a) 10'uncu ve 17'inci Maddeleri yayımını izleyen ay başında
b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer "
şeklinde değiştirilmiştir.

Kanun metninde düzeltme yapıldığından (7.Madde kanun metninden çıkartılmıştır) 10. Madde ile belirtilen aslında kanun teklifinin bulunan 11. Maddesi ve 17. Madde le belirtilen aslında kanun teklifinin 18. Maddesidir.

Özetle ;kanun teklifininde 7. Madde çıkartıldığı için kanun maddelerinin numarası değişir ve burada bahsedilen maddeler 11. ve 18. Maddelerdir.( 11. Madde SGK katılım payının artırılması ,18. Madde kurumlara idari para cezası düzenlemesidir.)

Bu bağlamda bizleri ilgilendiren maddelerin tamamı resmi gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir.

Saygılar.

Not: Bu işleme Redaksiyon (Yazı veya metin düzeltilmesi) veya metin düzenlemesi denilmektedir.

Saygılar.

@logos,

ekim 2008 den önce sigorta girişi olanlar 18 yıl, ekim 2008 den sonra sigorta girişi olanlar 20 yıla tabii, acaba bu değişebilir mi?

@hanifeaydin,

Dünkü meclis tutanaklarını açıp okumalısın kardeş. Chp milletvekili aylin yaman konuşmuş hakkımızı savunmuş.... daha ne yapsınlar anayasa mahkemesine götütürler inş....

Bu kanun teklifinde ikinci önemli konumuz, 2008 Ekim ayı öncesinde sigortalanmış olan engelli vatandaşlarımızın vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin bundan böyle Sosyal Güvenlik tarafından çalışma gücü kaybına göre yürütülecek olmasıdır. Çalışma Bakanlığı yetkilileri ve Sosyal Güvenlik Kurumu temsilcileriyle dün uzun görüşmeler yaptık; 1'inci,14'üncü, 16'ncı ve 17'nci maddelerin geri çekilmesini talep ettik. Yetkililer olaya 2008 öncesi ve sonrası grubun standardizasyonu olarak bakıyorlar maalesef. Olay keşke bu kadar basit olsa; kırılgan grupların çaresiz bırakılmasına bir örnektir bu. Biz "Dünya Sağlık Örgütünün kriterlerine aykırı olarak uygulanan en az yüzde 40 vücut fonksiyon kaybı koşulu kaldırılsın." derken koşullar daha da ağırlaştırılıyor. Çalışma gücü kaybı değerlendirmesi engelliyi tüm koşullarıyla değerlendiren bir sistem değildir, çalışma hayatına katılana kadar engellinin geçirdiği yaşam zorlukları mutlaka değerlendirilmelidir. 2008 Ekim ayı öncesi sigortalı olup da vergi indirim belgesi üzerinden emekli aylığı alan kişi sayısı yaklaşık 300 bin kişidir, bu kişilerin maliyeti yaklaşık 4 milyar liradır sadece ve zaten2028 yılında sonlanacaktır. Hepi topu üç yılımız var, bir üç yıl daha beklenerek bu maliyet üstlenilemez miydi? Mahkemelerin Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine verilen kararlardan bir an önce kurtulması için ve tasarruf kalemi olsun diye yapılan alelacele bir kara rbu. Nerede kaldı sosyal devlet anlayışı? Sayısız mesaj alıyorum engelli vatandaşlardan "Kimse bize net bilgi vermiyor." diyorlar çünkü verilecek hak kaybı bilgisi vicdanları yaralayan bir bilgidir. Ben size anlatayım gerçeğini: Bu kanun teklifi yürürlüğe girdikten sonra vergi indirim belgesiyle emekliliğe hak kazanacak olan kişiler yeniden SGK' ye giderek hesaplama yaptıracaklar. Kısacası, kanun Resmî Gazete' de yayınlandıktan on beş gün sonra hak kazanacak kişiler bile yeniden değerlendirmeye tabi olacaklar ve özellikle yüzde 40 ila 59 arasındaki engelli vatandaşlarımız için süre hesabı değişecek. Tıpkı EYT' deki kademelendirmeden kaynaklanan hak kaybı gibi bir günle hak kaybedenin duygu durumunu lütfen düşünmenizi ve vicdanınıza sormanızı rica ediyorum. Sosyal devlet, bireylerin ama özellikle de kırılgan grubun gözünden bakabilmeyi bilmelidir.
Engelliler için koşullar zaten çok ağırdır. Daha yeni yürürlüğe giren düzenlemeyle yerli üretim katkı oranı yüzde 40 olanaraçların ÖTV muafiyeti kullanımı beş yıldan on yıla çıkarıldı. Bunu, suistimallerin önüne geçmek için yapan yetkililer bilmeli ki buuygulama engellilerin hayata katılımı için son derece önemli bir uygulamaydı. Yanlış yapılanı denetleyip ceza kesmek yerine, doğruuygulayanı cezalandırmaktır bu. Lütfen engellilerin yaşamını daha fazla zorlaştırmayın. (CHP sıralarından alkışlar) Zaten istihdamalanı zorluklarla dolu, özel sektördeki yüzde 3'lük, kamudaki yüzde 4'lük kotanın dolu olup olmadığını kontrol ediyor musunuz acaba?İşte bunları denetleyin esas olarak, zaten zor olan hayatlarını daha da kaosa sürüklemeyin.

https://www.tbmm.gov.tr/Tutanaklar/SonTutanak

burda son sayfalarda yazıyor arkadaşlar mecliste yasalaştı. Cumhurbaşkanı imzasi ve resmi gazete sonrası yürürlüğe girer....

Hiç ama hiç bir muhalefet çabası kanunlarda bir değişikliğe neden olmuyor. TBMM olmuş akpoyunalanı. CHP çaresizce çabalıyor ama akp kapı duvar! Nasıl ki yüzbinlerce emekli, milyonlarca asgari ücretli akp tarafından gık demeden mağdur ediliyor ve muhalefetin söylemleri akp cenahında karşılık bulmuyorsa, onbinlerce engelliye dair söylenenler de boşluğa söyleniyor...
CHP'nin zerre sorumluluğu yok bu süreçte. Suçlu olan tek başına akpdir, saraydır, ona ölümüne bağnazca bağlı olan seçmenleridir. Bunca hak kaybı dahi akplilerin oyunu değiştirmiyor. akp de bunu biliyor. Her şeyin nedeni bu.

@OturanBoğa Sayın Admin; Akşam ki oturumu ve daha önce de birçok oturumu an be an izleyen biri olarak dün Aylin hanım Kayıhan bey ve İyi partiden Yüksel Selçuk Türkoğlu dışında sesimizi duyuran olmadı. Dünkü oturumda muhalefet grup başkanvekilleri bile yoktu 1 kere söz alıp meram belirtmediler. Açıkçası baş sorumlu zaten belli. Ancak haklarımız kesinlikle dün çok daha iyi savunulabilirdi ancak savunulmadı. Evet sorumlu belli, ancak sırf görüşme uzamasın sırf 1 günde bitsin gitsin diye sınıf başkanı seçer gibi inip kalkan elleri de unutmamak lazım.
Her bir madde de gruplar öneri getirebiliyor. yasanın ilk maddelerinde bu hakkı gruplar kullandı. Ancak 17. madde de 1 kişi bile söz almadı. İnanın gözlerime inanamadım.
Evet tekrar ediyorum Kesinlikle bu işin sorumlusu belli. Ancak yanımızdayMIŞ gibi duranları da görmemiz lazım

@hanifeaydin,

Bizzat Cumhurbaşkanı talimatı ile yapılmış bir yasa..yani milletvekili tek başına karar verip yapmamış...bilginiz olsun

Arkadaşlar bilgisi olan cevap versin lütfen çok acayip bir durum söz konusu. Şimdi normalde eski yasaya göre günüm 31 ocakta doluyordu. Burada yazılanlara istinaden 1 şubat mevzusu var. Onu değerlendirmek istesem 1 Şubatta başvuru yapmam gerekiyor. Ama o gün cumartesi gününe geliyor sgk kapalı 3 şubattan önce başvuramıyorum sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Eski yasaya göre 22 günüm eğer 1 şubat kadar geçerli olursa 2 günden kaybetmiş gibi oluyorum haftasonuna denk geldiği için. 30 ocak veya 31 ocakta sgk ya gitsem vermezler mi belgeyi ? 😢 Bir yolu var mı bunun?

@Senyorsen,

Yasama tekniği açısından, meclis işleyişi açısından teamüle uygun süreç dün yaşanan. Canı yanan biz olduğumuz için zorumuza gidiyor ama meclisi izleseniz göreceksiniz ki bu hep böyle. akp-mhp çoğunluğu meclisi önemsiz, etisiz bir notere dönüştürdü. muhalefet boşa kürek çektiğini biliyor, komisyonlarda söyleyip hiç bir etki etmediğini görüyor ve genel kurulda anlamsız yere enerji harcamıyor. İnan bana ben de olsam sen de olsan o mecliste böyle ilerlerdi.... Komisyonda her şey belli olur ve genel kurul çok çok istisna değilse onaylar geçer. Çoğunluk sarayda zira.
Ve ısrarla söylüyorum, bu yaşananların akpye oy açısından zararı tüm ülkede 1000 kiş olmayacak. Onun için de umurunda bile değil.... Haklılar da.

Bu 17. maddenin yururlulugu ile ilgili bize birazda olsa umut isigi var gibi duruyor.Sonucta kayma olsa gorusme asamasinda belirtmeleri gerekmezmiydi.Cunku diyorya 17. Madde yayimi izleyen ay basinda diye.17 den kasti orada konusulan mevcuttaki madde olmasi lazim diye dusunuyorum.He ama 7. Maddeyi cikarinca onlarin ekraninda maddeler otomatik kayiyorsa tabi kasttettigi madde farklidir.Bunuda resmi gazetede yayinlanmadan bilemeyiz.Bu kadar saf degiller bence.Bu acigi bize vermezler diye dusunuyorum.

@cdj,

Merhaba,@cdj, arkadaşımızın ilettiği üzere ilgili maddeler 10. ve 17. Maddeler olup T.B.M.M. Tutanaklarını tekrar okuduğumda 3. ve 7. Maddelerin kanun metninden çıkarıldığını farkettim.

Bu bağlamda ; 10. Ve 17. Maddeler kanun teklifi metninde 12. ve 21. Maddelerdir.Neden 21. Madde oluyor derseniz kanun teklifinden 19. ve 20. Maddelerde çıkartıldığı için kanun metni düzeltilmesinde 21. Maddenim yeni kanun numarası 17. Madde olmuştur.

Yayımını izleyen ay başında yani 1 Şubat günü yürürlüğe girecek bu 2 madde İşveren Asgari Ücret SGK prim teşviği oranlarını %5’den %4’e düşüren düzenlemerdir.Bu ödemelerin tahakkuk eden tahsilat sistemi olması nedeni ile SGK sisteminde düzeltilebilmesi için Şubat ayı başında yürürlülük tarihi verilmiştir.

Bizleri ilgilendiren kanun maddelerinin yeni madde numaraları 1. Madde, 14. Madde ve 15. Madde olmuştur.

Bizim ile ilgili 3 kanun maddesi de resmi gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir.

Saygılar.

@reciss,

Reciss Hastalık listesinde var rahatsızlığım. Eğer ki var ise tekrar rapor çıkarmama gerek yok sanırım değilmi?

@Senyorsen,

Senyorsen Sgk Sağlık listesinde mevcut rahatsızlığım. buna göre ben resmi gazete yaınlandığında bu raporumla emekli başvurusu kabul edilirmi* yoksa yeni bir rapor isterler mi? Sonuça 1 yıl geri çekti. Raporum sürekli olarak %72 Tek rahatsızlık %60

@Age,

hayır başvuru yapabilirsiniz. Benim 15 nisanda doluyordu. Ben evraklarımı 12 nisanda götürüp vermiştim. Zaten siz evraklarınızı verince sadece evrak kaydını aldık deyip başvuruyu sisteme sokuyorlar incelenmese karar bağlanması 2,5 ay sürüyor. Bence bu durum varsa araştırıp verin

@iLhan,

Durumumuz benzer.Aynı soruyu ben de sordum daha önce buradan.Birden fazla kişi raporum 2012 yılına ait olduğu için yeniletmem gerektiğini söyledi, süresiz olmasına rağmen. Yine birden fazla kişi de süresiz olduğu için yeniletmene gerek yok dedi.Anlaşılan o ki kimsenin net bildiği bir şey yok

@Gülçnn,

sgk ya sorup daha net bilgi alabilrsiniz. sürekli raporları yenileyin demezler diye düşünüyorum. yinede onlar daha iyi bilir...

@engellibilgi,

Bende merak ediyorum.Benim raporum 2024 ocak ve suresiz.Yeni kanuna gore bu rapora gore islem yapilacakmi yoksa illaki tekrar saglik kurulunami gonderecek

@Gülçnn,

Evet Resmi gazete yayınlanmadığı sürece hiç kimse net bilgi sahibi olamıyor o yüzden bekliyeceğiz.

Herkese iyi günler. Bu yeni değişiklikler mevcut emeklileri ne gibi etkiliyor. Benim mevcut erken emekliliğim var rapor sürem bu yıl doluyor yenilemem gerekiyor. 2008 öncesi girişliyim herhangi bir değişiklik olacak mı. Yasa tasarısını nerden görebilirim. Yardımcı olurmusunuz.

Merhaba, %46 engelli, süresiz raporumu iki hafta önce almıştım. Çalışma sürem 18 yıl. Mesela şuan Dijital Vergi Dairesinden Engelli Vergi indirimine başvurduğum takdirde vergi indirimi kaç günde sonuçlanır, daha önce başvuru yapanların kaç günde sonuçlandı bir standartı var mıdır?

@Gülçnn,
sgk da engelli servisine sorarsanız , emeklilik başvurusunda onlar daha güncel bilgiyle hareket ediyorlardır. sonuçta onlar işlemleri yapıyor.

@ozzykarakus Kardeşim hitap ediş şeklin bu kibrin nedir? Burada herkes eşit ondan ziyade biraz saygılı olmalısın. burası dingonun ağrı değil kusura bakma.

Üst Alt