Engelliler neden kendi araçlarına mahkum!?
[SIZE=3]
[SIZE=3]1-[/SIZE] Sağlam birinin kullandığını neden engelli kullanamıyor?..
[/SIZE]
Burada kısmen sorun var. Kısmen diyorum zira portatif iki dakika vida civata kullanmadan herhangi bir araca tak/çıkar şeklinde uygulanabilir kalite belgeli, şu an engellilerin kullandıkları bir çok merdiven altı imalatlara kıyasla ortalamanın çok üzerinde ve gayet başarılı imal edilmiş demonte portatif yanımızda taşınabilir tertibatlar varken, başka araçları neden kullanamıyoruz? şeklinde bir soru mevcut... Örneğin ben kendi aracımdaki tertibata "mahkumum"!.. mahkumum diyorum zira bu tertibat olmadan aracıma daha hakim ve aracımı daha başarılı kullanıyorum. Bu ülkede; benim ne şekilde daha rahat ve başarılı bir şekilde aracı kullanabileceğimle iyi niyetli ve nitelikli bir şekilde ilgilenen bir kurum yok maalesef. Herneyse sorun sorunu gündeme getiriyor ama ben daha anlaşılır olması açısından şu aşağıda resmini gösterdiğim gayet başarılı donanımı herhangi bir otomatik vites araca 2 dakikada uygulayabilirken neden sadece kendi aracıma mahkumum?
[SIZE=3]
2-Engellinin kullandığını sağlam biri neden kullanamıyor...
[/SIZE][SIZE=2]Bu uygulamayı anlamak gerçekten çok güç... Bu uygulama ile engellilerin kendi otomobilleriyle kendi dünyalarında yaşamaları isteniyor gibi bir sonuca varıyorum üzülerek. Endüstrinin, teknolojinin, mekanik çözümlerin bu denli ilerlediği, kolay ulaşılabildiği bu yıllarda bu mecburiyet sanki ortaçağ anlayışı gibi geliyor bana...
Bu mahkumiyetten yorulmuş bir arkadaşımız forumda diyor ki;
"Tertibatlı araçlarımızı en azından 1. derece yakınlarımız sürebilmeli, hasta olduğumuzda eşimiz bile kendi aracımızla bizi hastaneye dahi götüremiyor"
Neden sadece 1. derece yakınlarımız kullanabilsin ki, kurallar bize ortaçağ mantığıyla baskı yaptığı için mi sadece 1. derece yakınlarla sınırlansın? 1. derece yakınlar değil, araç sürebilen en azından "B" sınıfı ehliyet sahibi herkes sürebilmeli... Yakını olmayan engelli araç süremeyecek durumda iken kendi arabası ile bir başkasından kendini bırakmasını rica edemeyecek mi?
Örneğin bacağı olmayan birinin kullanabildiği arabayı engelsiz kişi sadece bacağı var olduğu için mi kullanamıyor?... Engellilerden donanımlı aracı sürebilme becerisi beklenirken, engelsiz insanların
donanımı kullanmadan aracı çok rahat sürebileceği neden ihmal ediliyor?
Deseler ki siz engelliler olarak aracın vergisini ödemiyorsunuz bu yüzden sizi kendi aracınıza mahkum ediyoruz. Bu anlayışta son çıkan yönetmelikte; "donanımsız engelli araçlarını B sınıfı ehliyet sahibi herkesin kullanabileceği" şeklinde çıkarılan düzenleme ile anlamsız bir hal alıyor...
Benim kanaatim şu;
"Biz neden kendi araçlarımıza mahkumuz" biliyor musunuz?
İhtiyaçlarımızı ve haklarımızı makul ve anlaşılan bir dille doğru makamlara anlatamadığımız için... Ne zaman hakkımızı aramaya kalksak, iş üzüm yemek yerine bağcıyı dövmek haline geliyor, doğru hak arayışımızı istismar eden örgütler, partiler, dernekler ve şahıslarda doğru sonuca varamayışımızın tuzu biberi oluyor...
[/SIZE]