Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme testinden özür oranı hesaplanması

çamlıca

Üye
Konular
46
Reaksiyonlar
7
Arkadaşlar, bu konu başlığında işitme testini (odyogram ) kullanarak işitme kaybı ve tüm vücut fonksiyon oranlarını nasıl hesaplayacağımızı anlatacağım. Bunun temel dayanağı son yayınlanan yönetmeliktir. Bilgi için http://www.engelliler.biz/forum/sag...ari-hakkinda-yonetmelik-16-aralik-2010-a.html

İşitme desibel (db) ile belirli frekanslarda hertz (hz) ile ölçülür.

İşitme özür oranları hesaplaması oranları cetvelinin 1-5. sayfalarında anlatılmaktadır. Cetvel ve tabloları sayfanın en altına ekliyorum.

Bu hesaplamalar için her bir kulakta 500,1000,2000 ve 4000 hz lerdeki işitme değerleri db olarak bilinmelidir. Bu değerler 100 db den fazlaysa 100 db olarak kabul edilir. Değerler 0 dan azsa (normalden iyi işitme anlamına gelir) 0 olarak hesaplanır).

Kendi işitme testimi örnek alarak hesaplama yapacağım. Ancak önce işitme testini görelim.
okpvs5.jpg

Testte kırmızı sağ kulak mavi sol kulağı temsil eder. Testte yatay olarak üst ve alttaki değerler frekansların hertz (hz) değerleridir. Soldaki dik sütunda ise işitme desibel değerleri vardır. Desibel değerleri (-10 ila 120) ve hertz değerleri (125 ila 8000) arasındadır. hertz yataydan desibel dikeyden bakılır. Mesela sağ kulağın 1000 hertz deki işitmesini bulmak için yataydan 1000 değeri bulunur ve bunun kırmızı çizgi ile kesiştiği noktada sol taraftaki sütuna bakılarak bulunan değer 95 desibeldir.

İlk adım : Gerekli desibel değerleri bulunur.

sağ kulak için 500,1000,2000 ve 4000 hertzdeki işitme desibel değerleri sırasıyla : 90,95,85 ve 75 desibeldir.

sol kulak için 500,1000,2000 ve 4000 hertzdeki işitme desibel değerleri sırasıyla : 80,95,90 ve 80 desibeldir.

İkinci adım: Bulunan değerler toplanır. ( Bu değerler 100 den büyükse 100, 0 dan azsa 0 alınır). Sağ ve sol kulak için iki ayrı toplam bulunur.

Sağ kulak toplamı: 90+95+85+75 = 345
Sol kulak toplamı: 80+95+90+80 = 345

Bende bu iki değer eşit çıktı. Genelde farklıdır.

Tablo 1 - A ve Tablo 1- B yi kullanacağız. 1-B , 1-A nın devamıdır. 1-A da olmayan değerler 1-B de bulunur.

Bulduğumuz toplamlardan büyük olan tablo 1-A nın solunda bulunur. Sonra yatay olarak diğer toplam tablonun altından bulunur ve bu iki değerin kesişme noktası bulunur. Yani soldan büyük değerle sağa yatay çizgi çeker gibi gidilir ve alttan bulunan değerle dikey çizgi çekilir ve kesişme noktası bulunur. Bu değer benim testim için 91,9 dur.

Bulduğumuz bu değer işitme kaybı yüzdesi olup benim için bu oran %91,9 olmaktadır.

Üçüncü adım Tablo 2 de işitme kaybı yüzdesine göre vücut fonksiyon kaybı oranı yani özürlülük oranı vardır. Hesapladığımız 91,9 değeri 90.0-93.1 aralığına tekabül etmektedir ve özür oranı ise sağ tarafta 48 olarak geçmektedir. Yani benim özür oranım %48 dir.

[SIZE=6]Tek kulak sağırlığı için [/SIZE] toplamlardan birisi en fazla 400 ken diğer kulak sağlam olduğundan ilgili toplam 0 dır. 400 değeri tabloda yoktur >=370 değeri vardır. Bunu kullanacağız. 0 için de değer yoktur <=100 ifadesini kullanacağız.

Tablo 1- A da >=370 ile <=100 ün kesişme noktalarında bulunan değer 16,7 dir. Yani işitme kaybı %16,7 dir. Tablo 2 den bunun özür oranı karşılığı ise 16.0-18.8 aralığının sağındaki 12 dir. Yani tek kulak sağırlığı için en yüksek özür oranı %12 dir.

[SIZE=3]60 yaş ve üzeri hastalarda özür oranına Balthazard Formülü ile % 10 ilave edilir.[/SIZE]

isitme_oranlari2.png

isitme_oranlari3.png

isitme_oranlari4.png

isitme_oranlari5.png

Arkadaşım Merhaba

Öncelikle bu güzel paylaşım için çok teşekkür ederim, kendi işitme testini örnek alarak açıklaman gayet güzel olmuş.

Ben 26.10.2010 Tarihinde Bursa Devlet Hastanesinden sadece işitme kaybı ile %34 Rapor aldım.

İşitme Kaybı Eşikleri;

500 Sağ 80, Sol 80
1000 Sağ 75, Sol 70
2000 Sağ 65, Sol 70
4000 Sağ 80, Sol 80

Sağ Toplam 300 , Sol Toplam 300 (Bu rakamlar %34'lük rapordaki rakamlardır).

Senin anlattığın yolu izleyerek Tablo 1-b'den İşitme kaybı oranı %75 buldum.

Tablo 2'ye göre benim işitme kaybına göre özür oranım %42 olmalı.

Doğrumu hesapladım acaba ? eğer doğruysa bana neden 6 ay önce %34 verdiler?

Ne dersin, ne yapmalıyım sence?

optix ;
Zaman kaybetmeden bence tekrar müracaat et ve yeni rapor al.. senin verdiğin oranlara göre işitme engelinden %42 rapor alman gerekli yine düşük bir oran verirler ise hemen itiraz hakkını kullan..
Hemen raporunu almaya bak yakın zaman da özürlü kamu personel alımları olacak belki memur bile olursun..

İlker verdiğim rakamlara göre çıkan sonuçlar doğrumu?

Evet tabiki doğru zaman kaybetme hemen yarın işlemlere başla derim..

Verdiğin bilgi saol dostum.

Bana neden %34 verdiler acaba onu merak ettim şimdi?

Ayrıca 6ay oluyor ben raporu alalı yeni başvuru açısından bir sorun olurmu acaba?

İlker , eklentiler için teşekkürler.

optix, ilkerin dediği gibi rapora itiraz edip yeniden değerlendirme iste.

Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, en kısa zamanda başvurumu yapacağım..

yeni rapor oranları biraz yükselmiş galiba dogrumu bu eger dogruysa 3 hastalıktan tekrar bi baş vuru yapmak lazım bakarsınız %47 regale ederim

İşitmede çok hafif yükselme var ancak diğer hastalıkları bilmem.

değerli arkadaşlar; forumunuza yeni katıldım. öncelikle hepinize geçmiş olsun.

küçükken geçirdiğim menejit hastalığı sonucu bir kulağımı kaybettim. sağ kulağım tamamiyle duymuyor. şimdi buna göre hesaplama yaparken tek kulak için farklı bir hesaplama yöntemimi kullanılıyor, yoksa her türlü aynı yöntemdenmi hesaplama yapılıyor?

yada şöyle söyleyeyim.
sağ kulak tamamen duymuyor
sol kulaktada 110 dB üzerinden hesaplanıyorsa, 10 dB lik bir duyma kaybı olduğunu varsayıyorum.
durum bu şekildeyken özürlülük raporum yüzde kaçlık bir orana tekabül eder acaba?
cevap için şimdiden çok teşekkürler.

Biraz karışık geldi. İki kulağınızda da mı işitme kaybı var ? Tek kulağınız sağırsa %12 rapor alırsınız. Hesaplama yöntemi tektir, bir kulak sağlam olduğunda ilgili toplam 0 alınır.

sağ kulak zaten tamamen duymuyor o kesin de,, sol kulakta bazen işitme sıkıntısı çektigim zamanlar oluyor ama önemli bir durum değil. ben sol kulak için yüzde beş ya da onluk bir duyma kaybı olabilir diye tahmin yürütmüştüm. yaklaşık olarak hesabını yaparsak %40 lık engelli kapsamına girebilirmiyim diye düşünmüştüm. işsizim ve kafayı yemek üzereyim. ama yorumunuzdan anlaşılacağı üzere olanaksız görünüyor.

bence bu konuda daha duyarlı olmaları gerekirdi.

ve şunu da eklemek istiyorum; iki kulağın az duyması,, kulağın birinin tamamen duymamasından kat kat iyidir. iki kulakta az da olsa işitme kaybı olanlar, benim durumumu görüp kendilerine şükretsinler.
kafaya sağ taraftan ses gelmesi nasıl bir duygu bilmiyorum hatırlamıyorum. yürürken denge problemi yaşadığım zamanlar oluyor. kalabalık ortamlarda sağımda oturan kişi kulağıma bir şey fısıldadığında yerin dibine giriyorum. kafamı ters çevirip sol kulağımı ona dönderdiğimde insanlara çok garip geliyor. herhangi bir açık ortamda arazide, biri bana seslendiğinde sesin nereden geldiğini anlayamıyorum.
normalde sağdan gelen sesleri sağ kulak duyar kafa sağa döner. soldan gelen sesleri sol kulak duyar kafa sola döner. ama durum benimki gibi olunca, 360 dereceden gelen tüm sesleri sadece sol kulak algıladığı için sesin nereden geldiğni anlamak çok güç oluyor. her yere bakmam lazım sesin geldiği yönü belirlemek için.

herneyse 24 yaşındayım ve özürlü kadrosuna girebilmeyi umut ederdim. olmassada yapacak birşey yok.
bir anda içimi dökesim geldi. kusura bakmayın:)
yorumlarınız içinde çok teşekkürler.

Arkadaşlar aklıma geldi, ben başvurumu nasıl yapayım? Yani direk hastaneyemi gideyim yoksa işçi bulma kurumundan başvuru kağıdı alıp öylemi gideyim?

Geçen sefer direk hastaneye başvurdum kayıttaki elemanlar elime bir dilekçe verdiler evdeki yatalak hastamın bakımı için vs. yazıyordu, bende işitme kaybım dolayısıyla başvurduğumu belirterek dilekçeyi ona göre yazmaya çalıştım.

Rapor'u alırsam sonraki aşamalarda sorun olmaması açısından hangi yolu izleyip dilekçeye ne yazayım?

Arkadaşlar bugün hastaneye tekrar başvurumu yaptım 6 ay önce aldığım rapor nedeniyle tekrar rapor veremiyeceklerini ancak il sağlık müdürlüğüne giderek rapor'a itiraz edebileceğimi belirttiler (Tekrar rapor almak için 6 ay yada benzer bir süre söz konusu değilmiş).

Hastanede tekrar muayene olabilmem için ancak Epikriz Raporu (Rahatsızlığımın-İşitme kaybımın ilerlediğine dair rapor) getirmen gerekiyor dediler.

Benim burada kafama takılan nokta ben il müdürlüğüne itiraz ettikten sonra rapor yine %40 altında çıkarsa rapor kesinleşip bir daha hiç itiraz hakkım kalmıyormu? Sonuçta benim işitme kaybım devamlı ilerliyor. Bu durum hakkında bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim..

Arkadaşlar

Bugün Hakem Hastaneden %41 oranı ile raporu aldım. Burada konuyu açan çamlıca arkadaşımıza ve forum yöneticilerine çok teşekkür ederim, bence üst kısım forumda sabit başlık olursa iyi olur. Bizim durumumuzdaki arkadaşlar daha kolay ulaşır konuya.

Bilgi olması açısından İşitme Kaybı Eşikleri;

500 Sağ 75, Sol 75
1000 Sağ 70, Sol 70
2000 Sağ 70, Sol 70
4000 Sağ 75, Sol 80

Bu arada emekli olmak istiyorum forumdan okuduğum kadarıyla sgk'dan önce vergi indirimi için başvurmam gerekiyor sanırım, bu konuda bilgisi olanlar yazarsa sevinirim.

ilker;

Hocam ben de işitme kaybı nedeniyle özürlü olarak erken emeklilk hayali kurmaktayım. Linkten indirdiğim tablodan hiçbirşey anlayamadım. Keza elimdeki odyo raporundan da çok birşey anladığım söylenemez. Raporumu size özelden nasıl gönderibilirim, raporuma göre özürlülük oranımı öğrenmeyi çok istiyorum.

Tekrar muayene olmak için belli bir süre geçmesi lazım diye bir kural yoktur. Ayrıca her hastane farklı veriyor. Her ne kadar bunun için belli bir zaman geçmesi lazım değil desem de, en fazla 1 ay sonra gidilmesini tavsiye ederim. Farklı hastane olabilir.

çamlıca arkadaşımıza çok tşk ediyoruz bende çok merak ediyordum nasıl hesapladıklarını bende doğuştan her iki kulakta eski testte göre %85 db işitme cihazı da kullanıyorum 2003 te %43 vergi indirimiyle rapor aldım şimdi özürlü kapsamında emekli olursam yeniden rapor istenecek mi?

Konuya dair tecrübelerinizi paylaşmaya devam ederseniz çok yararlı olur...

saf ses ortlaması (db ile) hava; sol : 63 db , sağ : 73 db

konuşmayı anlama eşiği (db ile) sol : 55 db , sağ : 55 db

konuşmayı anlama testi (% ile) sol : 95 db , sağ : 95 db ' ye karşılık sol : 28 , sağ : 28

yukarıdaki 28 kırmızılı yazan rakamı konuşma özürlülük derecesi midir?

işitme kaybı ile konuşma bozukluğunun toplamı özürlü raporu ne kadardır?

Arkadaşlar

Yukarıda verdiğim işitme kaybı oranları ile aldığım %41'lik rapor Defterdarlık tarafından'da yine aynı oranla onaylandı ve vergi indirimi aldım.

(Vergi indirimi başvurum 1 Ayda sonuçlandı ve tarafıma bir nüshası yollandı)

Konuyu takip eden arkadaşların bilgisi olsun...

Eyvallah çamlıca

Yaptığın bu güzel paylaşım sayesinde inşallah 1-2 ay içerisinde emeklide olurum :)

Hayırlısı inşallah...

Yemeğe beklerim :)

sağlık raporu

işitme grafiğim saf ses ortalaması sol 77 sağ 95 konuşmayı ayırdetme sağ 0 sol 44 konuşmayı alma sol 85 sağ 0 verdikleri rapor oranı sürekli ama yüzde 44 normalmi sizce itiraz için ne yapmalıyım

normal arkadaşım %48 olsa ne olacak sonuçta engelli raporunu almışsın.

Yüzde 40 la yüzde 60 aynı tarihte emekli olmuyo dikkatinizi çekerim

İşitmeden %60 alamasınız..almanız için konuşmanızında olmaması gerekiyor..en fazla %52 alabiliyorsunuz...oda hiç duymayanalr için...

O neden ben daha önce yüzde 51 almıştım şimdi az verdiler

işitmeden alınacak maksimum oran %52 dir oda hiç duymayanlar için.siizn sol kulak oret.77db kayıp olduğu için %44 normal bende he riki kulakta 95 db kayıp var %46 raporum var bence normal ama konuşma durumunuz nasıl bilgim yok konuşmanız kötüyse onuda rapaora eklettirebilirsiniz ama sanırım konuşmanız iyi çünkü yazınız gayet iyi.

Üst Alt