Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025 tarihinde yeni tebliği ile artık 5 değil 10 yılda bir araç alınabilecek

ist01

Üye
Konular
45
Reaksiyonlar
45
Geçmiş olsun tebliğ yayımlandı. Sonuç

1- 10 yılda bir kez araç alabileceksin
2- 1 Ocak 2025'den önce ÖTV'siz satın alınan aracı 5 yılı sonra satabilirsin ama sen de yeni araç almak için 10 yılın dolmasını bekleyeceksin.
3- Artık %40 yerli üretim olmayan hiç bir aracı ÖTV'den muaf satın alamayacaksın.

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(SERİ NO: 14)
MADDE 1- 18/4/2015 tarihli ve 29330 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünün ilk paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı bölüme aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde düzenlenen, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi ve yerli katkı oranı en az %20 olan malların malul veya engelliler tarafından on yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabında uygulanan istisnaya ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirlenmiştir.”
“27/12/2024 tarihli ve 32765 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren 26/12/2024 tarihli ve 9321 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Kararla istisna kapsamında alınacak araçların yerli katkı oranının en az %40 olması şartı getirilmiştir.”
MADDE 2- Aynı Tebliğin (II/C/1.1) bölümüne “Sürücü belgesi” tanımından sonra gelmek üzere aşağıdaki tanımlar eklenmiştir.
Yerli katkı değeri: Aracın üretiminde kullanılmak üzere birincil malzeme/ürün, genel üretim ve işçilik maliyetlerinin yurt içindeki üreticilerden ve hizmet sağlayıcılardan temin edilen kısımlarının toplamını,
Yerli katkı oranı: Yerli katkı değerinin, aracın toplam üretim maliyetine oranını,”
MADDE 3- Aynı Tebliğin (II/C/1.2.1) bölümünün birinci paragrafında yer alan “kayıt ve tescile tabi” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve yerli katkı oranı en az %40 olan” ibaresi eklenmiş, aynı paragrafta yer alan “beş” ibaresi “on” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4- Aynı Tebliğin (II/C/1.2.2) bölümünün birinci paragrafında yer alan “vergilendirilen” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve yerli katkı oranı en az %40 olan” ibaresi eklenmiş, aynı paragrafta yer alan “beş” ibaresi “on” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5- Aynı Tebliğin (II/C/1.3) bölümünün birinci paragrafında yer alan “kayıt ve tescile tabi” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve yerli katkı oranı en az %40 olan” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 6- Aynı Tebliğin (II/C/1.4) bölümünün birinci ve dördüncü paragraflarında yer alan “beş” ibareleri “on” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 7- Aynı Tebliğin (II/C/1.5) bölümünün ikinci ve dokuzuncu paragrafları yürürlükten kaldırılmış, üçüncü paragrafının birinci cümlesinde yer alan “ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığından temin edilen bilgileri de içerecek şekilde oluşturulan” ibaresi ile ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış, üçüncü, beşinci, altıncı ve on dördüncü paragraflarında yer alan “beş” ibareleri “on” şeklinde, dördüncü paragrafındaki “yıllık” ibaresinden önce yer alan “beş” ibaresi “on” şeklinde değiştirilmiş, onuncu paragrafında yer alan “yer alan” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve yerli katkı oranı en az %40 olan” ibaresi eklenmiş, aynı paragrafta yer alan “bu şekilde tespit edilen tutarı %50’sine” ibaresi “bu istisna kapsamında iktisap edilebilecek taşıtlara ilişkin yerli katkı oranını yarısına kadar indirmeye, iki katına” şeklinde değiştirilmiş ve aynı bölüme onuncu paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“Yerli katkı oranının tespitinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan güncel motorlu araçlar yerli katkı oranı beyanları esas alınır. Motorlu araç ticareti yapan tarafından beyan edilen yerli katkı oranının %40’ın altında olduğunun tespit edilmesi halinde, Tebliğin (II/C/1.6) bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde işlem tesis edilir.”
MADDE 8- Aynı Tebliğin (II/C/5.1) bölümünün birinci paragrafında yer alan “167 nci maddesine [5 numaralı fıkrasının (a) bendi ile 7 numaralı fıkrası hariç olmak üzere]” ibaresi “167 nci maddesinin birinci fıkrasına [(3) numaralı bendi, (5) numaralı bendinin (a) alt bendi ve (7) numaralı bendi hariç olmak üzere]” şeklinde, ikinci paragrafında yer alan “(5) numaralı fıkrasının (a) bendi” ibaresi “(5) numaralı bendinin (a) alt bendi” şeklinde, üçüncü paragrafında yer alan “(12) numaralı fıkrasının (a) bendi” ibaresi “(12) numaralı bendinin (a) alt bendi” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 9- Aynı Tebliğin (IV/G/1.1) bölümünün ikinci paragrafında ve beşinci paragrafının ikinci cümlesinde yer alan “beş” ibareleri “on” şeklinde değiştirilmiş ve aynı bölümün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“7537 sayılı Kanun ile Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yapılan değişiklikle, 27/12/2024 tarihi itibarıyla, söz konusu istisnadan yararlanma hakkına ilişkin süre tüm malul ve engelliler için on yıla çıkartılmış olmakla birlikte, istisna kapsamında alınan araçların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satılması veya devrinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.”
MADDE 10- Aynı Tebliğin (IV/G/1.3) bölümünün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“Ancak Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satışı veya devri, taşıtın ilk iktisap tarihinden on yıl geçmedikçe malul ve engelliye istisnadan tekrar yararlanma hakkı sağlamaz.”
MADDE 11-
Aynı Tebliğin (IV/G/2) bölümünün altıncı paragrafında yer alan “beş” ibaresi “on” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 12- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 13- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Kanundan önce 5 yıl dolmuş ve aracı satmış olsak bile, toplamda 10 yıl beklememiz gerektiği kesinleşti mi artık?

O halde tebliğten anlaşılan şu bundan sonrada 10 senede bir araç alım hakkı doğacak ama satamama süresi 5 yıl bu değişmemiş sanırım 10 yıl geçmedikçe yeni bir hak doğmayacak ama aldığımız araçları 5 yılı doldurunca satabiliyoruz anladığım kadarıyla

Arkadaş bu kanunları neden net bir şekilde yapmazlar? Ne tarafa çekersen çek. Nasıl yorum yaparsan yap. 27/12/2024 tarihinden önce aracımı satıp yeniden almaya hak kazanmışım. Bu şekilde onlarca belki yüzlerce insan hak kazanıp aracını almış. Bir grup da ocak ayını beklemiş almak için. Bu hakedip de almayan tayfaya şimdi hakkın yok alamazsın demeye hakları yok. Bu tebliğden o manayı çıkarmak da abes olur zaten (kanun net olur neden mana çıkarmaya çalışıyorsak o da ayrı bir durum). Ama benim yorumum bu tebliğ 27/12/2024 tarihi itibarıyla 5 yılı dolmamış olan kişiler için süreyi 10 yıla çıkartmış.

Aksi halde 27/12/2024 tarihinden 3-5 hafta önce araç alanların, alma hakkı olmayacaktı. Ama aldılar. O zaman ne olacak? Araçlarını iade mi edecekler ya da ötv sini mi ödeyecekler...

@CaVaLieRe,
Yorumuna katılıyorum ancak Emre Özpeynirci X ‘te aşagıdaki yazıyı paylaşmış ;

ÖTV muafiyetli araçlara yönelik 27 Aralık’ta yürürlüğe giren yeni düzenlemeye ilişkin detaylar bugün Resim Gazete’te yayımlandı.

Bildiğiniz gibi ÖTV muafiyetli araçlar için %40 yerli katkı oranı sınırı getirilmiş ve 5 yıl olan satış ve devir sınırı 10 yıla çıkartılmıştı.

Düzenlemenin geçmişe dönük nasıl uygulanacağı da tebliğin sonuna eklenen paragrafla belirtilmiş;

“… Kanunun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra satışı veya devri, taşıtın ilk iktisap tarihinden 10 yıl geçmedikçe mamul ve engelliye istisnadan tekrar yararlanma hakkı sağlamaz.”

Son düzenleme:
@CaVaLieRe,

Merhabalar, Bence şimdi almayla ilgili size sorun çıkarıcak bu tebliğte satmasında sorun yok 5 yıl dolunca satabilir demiş ama alma konusunda maalesef sizide 10 seneye tabi edecekler

@CaVaLieRe , @arizona

Sanki yasanın doğru bir tarafı varmış gibi siz sadece sizi ilgilendiren kısma odaklanmışsınız. İşin ilginç tarafı yasanın tamamını eleştirirken haklı olabilecekken sadece sizi ilgilendiren kısmına itiraz edince bence haksız duruma düşüyorsunuz.

1) Yasa ile engellilerin en çok ihtiyaç duyduğu konulardan birinde engellilere bir mağduriyet oluşturuldu. Okuduğum kadarıyla siz buna itiraz etmiyorsunuz. İhityacı olan olmayan, araba alma hakkı olan olmayan herkesin bu yasanın tümüne itiraz etmesi gerekir. Engelliler mağdur ediliyor.

2) Siz yasanın içindeki 5 yıl süresi dolup araba alma hakkı varken almayanların mağdur edildiğini söylüyorsunuz.
- "Bu hakedip de almayan tayfaya şimdi hakkın yok alamazsın demeye hakları yok." demişsin,
basitçe anlatmaya çalışayım, köprü ücretleri 5 lira 3 - 5 gün sonra köprü ücreti 10 lira olacak denildi. o 3 -5 gün içinde her gün milyonlarca araç köprüden geçti, sen geçmedin. hakkın vardı ama geçmedin. 1 hafta sonra benim hakkım vardı ben de köprüden 5 liraya geçmem lazım diyebilir misin ?
kırmızı ışıkta duruyorsun diğer araçlarla birlikte, yeşil yandı. senin önündeki araç kalkamadı ama diğer şeritteki araçlar geçti gitti. hatta son saniyede önündeki araçta geçmiş olsun ışığı. sıra tam sana geldiğinde tekrar kırmızı ışık yandı. benim hakkımdı geçerim diyebiliyor musun ?

yasanın tamamına şiddetle itiraz edilmeli. 10 yıl beni ilgilendirmiyor nasılsa denilmemeli. eşe dosta herkese bu hükümetin engellilere yaptığı zulüm tekrar tekrar anlatılmalı.
şu ara seçim yok ama seçim zamanı verdiğiniz her oy kaderimizdir.

MADDE 9- Aynı Tebliğin (IV/G/1.1) bölümünün ikinci paragrafında ve beşinci paragrafının ikinci cümlesinde yer alan “beş” ibareleri “on” şeklinde değiştirilmiş ve aynı bölümün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“7537 sayılı Kanun ile Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yapılan değişiklikle, 27/12/2024 tarihi itibarıyla, söz konusu istisnadan yararlanma hakkına ilişkin süre tüm malul ve engelliler için on yıla çıkartılmış olmakla birlikte, istisna kapsamında alınan araçların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satılması veya devrinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.”
MADDE 10- Aynı Tebliğin (IV/G/1.3) bölümünün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“Ancak Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satışı veya devri, taşıtın ilk iktisap tarihinden on yıl geçmedikçe malul ve engelliye istisnadan tekrar yararlanma hakkı sağlamaz.”

AKP ve MHP nin sadistçe almış olduğu bir karar ..ALLAH bildiği gibi yapsın...

@ucuncubahar, haklısınız yasanın her tarafı kabul edilebilir değil. Lakin kabul etmemek yasaya aykırı hareket etmeyi netice vermiyor. Mevcut yasal durumda hak aramayı düşünüyoruz refleks olarak. Eminim zamanı gelince bu yasalar kökten değişecektir.

kesinlikle adam satmış belki yasa çıkmadan önce. nerden bilsin 10 yıla çıkacağını , yeni yılı bekliyordu . Şimdi ne yapacak tekrar eski arabasını piyasa fiyatından geri alacak...

19361054-960x200.jpg

:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
MYNET HABER RESİME BAK

Arac alımında her zaman eşitsizlik kanunsuzluk vardı ortapedik yüzde 40 engelli veya daha az engelli arac alabiliyorken ÖTV muafiyetle ( almaları bence adil olan ) adil olmayan yüzde 80 60, 50 oranlarda kalıcı doğuştan tek hastalıktan engelliler hatta 89 oranlık engelli dahil , muafiyetli araç alamıyorlardı 60!80 yaşında adamlar çevremde bildiğim kalp hastaları bile 0 arac aldı biz yıllardır resmî engelli raporu ile arac alamadık normalde yasanın adı engelli ÖTV arac alımı tezatliga bakarmisiniz!
Kısaca zaten bu kanunlar ÖTV muafiyeti adil değildi tamamen bozulmaya kadar gidiyor cunku adaletin a si yok bu ÖTV muafiyetinde benim suçum 90 üzeri engelli, veya ortapedik olamamam mi yanı bu haklardan yararlanamıyoruz boyle adaletsizlik olurmu ? Sunu söylemek isterim burada ortapedik engelli kişilere kesinlikle lafım yok onların hakkıdır,
Velhasıl söyleyeceğim su ki adil olmayan duzenlemeler le adaletli düzenleme beklenemez!

@reciss,

6 ay 1 sene sonra süresi dolacak insan süreci izleyebilir ona gore aksiyon alabilir . kampanya bekler yada planlarını buna gore şekillendirir. benim boyle bir şansım yok.en kısa sürede en uygun seçenegi belirleyip almam gerekiyor

mynet denilen rezil sitenin haber içeriği ile yaratmaya çalıştıkları algıya bakın. yazıklar olsun. bizi iyice dilenci, sahtekar pozisyonuna düşürdüler

2015 tarihinde satın aldım ilk defa,2020 de hakkım olmasına rağmen kullanmadım,kasım ayında sattım çünkü yasaya göre hakkım vardı ocak 2025'i bekledim,şimdi o kakkım yok 9 ay bekleyeceğim,bu yasa taslağı 1 günde oluşmadı kanun yapıcı bizi aldattı bilgi verseydi aracımı satmazdım şimdi aracım yok,bir çok kişi benim durumumda,çok yazık.

@AGANTA7,

neyseki süreniz az kalmış yasa değişmeden 5 yılı dolup , satıp , 2025 te almak isteyenler için çok mağdur oldular. 5 yıla yakın süresi olan arkadaşım var

Yasanın tamamı keşke iptal olsa , hatta en basından beri diyorum keşke hiç kimseden ötv alınmasa.
Ama keşkelerle olmuyor.Sonuç olarak kanun çıkarıldı ve herkes mecburen öncelikle kendisi için hak aramaya başlıyor.
Bu yasanın iptal olmayacağını hepimiz biliyoruz.Bari geçmişe dönük yaşanmasın diyoruz. Bu saatten sonra herkes bu kanuna göre araba alır satar yada elindekini değerlendirir.

O zaman siz hukuki açıdan tahlil yapın da öğrenelim doğrusunu

@gunduzm,

Benim yorum yapmama gerek yok. Yukarıdaki tebliği okuyan herkes için konu nettir. O videodaki uzman da okuyunca yeni bir video çekip doğrusunu anlatacaktır.

Abiler tasarının çoğunu anladım ama şu noktayı anlayamadım. Biz ilk defa araç satın alacağız. Kanuna göre 10 yıl içinde tekrar alamıyoruz onu anladım ama satışını 5 yıl sonra yapabilir miyim yoksa satış için alışta ki gibi 10 yıl mı beklememiz lazım?

Avukat arkadaşım : "Tebliğin 10. maddesi, 15 Ocak 2025 tarihinden sonra ÖTV istisnasıyla ilk kez araç satın alan kişiler için geçerlidir. Bu düzenleme, tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınan ve satılan araçları etkilemez." dedi....

@gunduzm,

Ne diyeeyim bilemedim. Arkadaşınız bizim için gidip başvursun lütfen. Bakalım ne diyecek Maliye. 9. madde o kadar net ki.

@arizona,

Kardeşim benim anladığımda o şimdi araç alacak kişi 5 yıl sonra satabilecek ama yeni araç alması için 10 seneyi doldurması gerekecek bu şekilde değilmi yeni alımlar içinde

Üst Alt