@bjk11,
Bugün emekli olan bir kişiye bağlanan en düşük emekli aylığı 16.881 TL oluyor.
Kök maaş dedikleri olay yüzünden aslında bu tutarın da altında bağlanıyor yani 11.000 TL veya 12.000 TL maaş bağlananlar Hazine Desteği denilen ek ile beraber 16.881 TL alıyor.
Dul ve yetim aylığı alanlar ise hak sahipliği oranına göre maaş alıyor. Örneğin 20.000 TL maaş alan emekli kişi vefat ettiğinde, kalan eş çalışmıyorsa bu maaşın %75 i bağlanıyor eşe yani 15.000 TL alıyor dul kalan eş. Evlenmemiş bir kız çocuğu var ise onada %25 bağlanıyor oda 5.000 TL alıyor evlenene kadar.
Dul ve yetim maaşı alanlar için yine bayram ikramiyeleri de aynı şekilde hak sahipliği oranına göre alıyor. 5.000 TL olan bayram ikramiyeleri %75 hak sahipliği olan dul kalan eşe 3.750 TL olarak ödeniyor.
Çalışma hayatı boyunca asgari ücretten bayağı yüksek maaş alan, primleri yüksek yatırılan ve ABO oranının yüksek olduğu 2008 öncesi primi daha fazla olanların maaşı 16.881 TL olmuyor onlara daha fazla maaş bağlanıyor.
Şu sıralar emekli olanların primlerinin çoğu 2008 yılından sonra daha çok olduğu için ABO oranından dolayı bağlanan maaşları hep 16.881 TL olarak duyuyoruz.
Bu en düşük aylık kavramı her sene Ocak ayında tekrar belirleniyor.
SSK Bağ-Kur emeklisi ile Memur emeklisi arasında Ocak ayında yapılacak zam oranında biraz fark oluşacak.
Beklenen Ocak ayı enflasyonu ile tahminler şöyle ortalama olarak,
SSK Bağ-Kur Emeklisi %12-13 arası
Memur Emeklisi %18-28 arası ve + 1.000 TL ilave zam alacaklar.
Emekliler arasındaki bu farklı eşitleyecekler mi ve en düşük aylık olan 16.881 TL ne kadar yükseltilecek önümüzdeki ay göreceğiz.
Benim kendi tahminim,
SSK Bağ-Kur emeklisinin zam oranı düşük kalacağı için Memur emeklisi zam oranı ile eşitleme yaparlar ve en düşük emekli aylığını 20.000 TL yaparlar. Yeter mi bu oranlar yinede yetmez...