Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

@Freedomm,

kesinlikle katılıyorum memurlar hiç bişey bilmiyor. hatta DR bile verilen oranlarda hatalı. SGK listesinde valgus oranı var diyorum Dr. bizdeki listede yok diyor. Sıyırmamak elde değil

arkadaşlar selamlar;

tecrübelerinize dayanaraktan bir kaç sorum olacak şimdiden cevap veren arkadaşlarıma teşekkür ederim

4A TESCİL BAŞLANGIÇ 29.04.2008
PRİM ÖDEME GÜN SAYISI: 5084
SİGORTALILIK SÜRESİ 16 yıl, 11 ay, 16 gün

çalışma bilgilerim bu şekilde nisan 7 de heyete girdim ve durum bildirim raporu bu gün açıklanmış raporda şu şekilde yazıyor.

FIZIKSEL TIP VE REHABILITASYONOPERE KONJENİTAL MENİNGOMYELOSEL SAĞ AYAK BİLEK DF 3-/5 DÜŞÜK AYAK MEVCUT. HAFİFDÜZEYDE YÜRÜYÜŞ BOZUKLUĞU+, TOROKOLOMBER ''S'' SKOLYOZ MEVCUT. kauda ekuinaSENDROMU.İDRAR GAİTA İNKONTİNANS. TAK 6X1 KULLANIYOR.GENEL CERRAHIORŞİEKTOMİLİ HASTAORTOPEDI VE TRAVMATOLOJIOPERE KONJENİTAL MENİNGOMYELOSEL SAĞ AYAK BİLEK DF 3-/5 DÜŞÜK AYAK MEVCUT. HAFİFDÜZEYDE YÜRÜYÜŞ BOZUKLUĞU+, TOROKOLOMBER ''S'' SKOLYOZ MEVCUT. kauda ekuinaSENDROMU.İDRAR GAİTA İNKONTİNANS. TAK 6X1 KULLANIYOR.ÜROLOJIİDRAR GAİTA İNKONTİNANS. TAK 6X1 KULLANIYOR.

hastalığım spina bifida meningomyelosel durum bildirim raporunda herhan gibi bir oran yok rapor geçerlilik süresi 2 sene yazıyor sgk ya engelli emekliliği için 13/02/2025 tarihinde baş vurdum ve sgk beni antalya eğitim ve araştırma hastahanesine sevk etti. Kurul günü olarak 7 nisan belirlendi ve girdim. Süreç bu şekilde işledi. Durum bildirim raporunun 2 senelik olması normal mi çünkü benim hastalığım kronik doğumsal yani tedavi edilemiyor maalesef. Bir de sizce bu sonuçlara göre emekli olabilir miyim malulen olmak istemiyorum zaten başvurumu da ona göre yaptım.

vereceğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum.

arkadaşlar merhaba ,
sgk sağlık kurullarından ara kararlar sonrası hastanelerden uzun süredir durum bildirir rapor bekleyen varmı acaba ?
ben 3 kez hastaneme gidip geliyorum , bakanlık nezdinde e-imzalarda problem olduğunu , raporları e-imzaya veremediklerini ve raporu sistemsel gönderemediklerini iletiyorlar 1 aydır.
sizde de durum aynımıdır ?

@Avcı05,
ICD KODU VE TANI(LAR):
İÇ HASTALIKLARI
Z00.0-GENEL TIBBİ MUAYENE

NÖROLOJI
Q05-SPİNA BİFİDA

RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
Z00.4-GENEL PSİKİYATRİK MUAYENE, BAŞKA YERDE SINIFLANMAMIŞ

FIZIKSEL TIP VE REHABILITASYON
Q05-SPİNA BİFİDA

GENEL CERRAHI
Z00.8-GENEL MUAYENELER, DİĞER

ORTOPEDI VE TRAVMATOLOJI
Q05-SPİNA BİFİDA

ÜROLOJI
N33-MESANE BOZUKLUKLARI, BAŞKA YERDE SINIFLANMIŞ HASTALIKLARDA

KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI
Z01.1-KULAK VE İŞİTME MUAYENESİ

GÖZ HASTALIKLARI
Z01.0-GÖZ VE GÖRME MUAYENESİ

bu şekilde

@Kaçkar0834
En yüksek oran üzerinden işlem yapıyorlar, artık birleşik orana göre emeklilik yapılmıyor, sizinkisi en yüksek /30 gözüküyor, başuru yaptığınız sgk ile görüşün, postayla haber veriyorlar o yüzden kararın size ulaşması uzun sürebilir

@romulus
durum bildirir raporu cıktıktan sonra tek tek gezdiğiniz doktorlar e imza ile onay veriyor en son baş hekım ve kurul başkanı e imza veriyor, bu doktor ve kurul başkanı hastanede degılse izindeyse işleminiz tamamlanmaz

@olgunbodur, Yapılmıyorsa o zaman SGK neden söylemiyor kardeşim sen tek hastalıktan %40'a ulaşamamışsın bu şekilde başvuru kabul edilmez demesi gerekmiyor mu? Eğer öyle bir durum var ise insülinle ayakta durabiliyorum sağ gözüm komple kör nasıl oluyorda benim bütün beden bütünlüğümü etkileyen hastalıklarım yok sayılıyor böyle saçmalık mı olur... Hangi işe gitsem hastalıklarım bahane edilip almıyorlar ne yapmam lazım benim ailemi geçindirmem için hırsızlık mı? Çok doluyum gerçekten intihar eşiğindeyim sıkıldım artık hergün Allah'a yalvarıyorum bu sabahta mı canımı almadın diye..

@Kaçkar0834 başvuruyu alma nedenleri sizden durum bildirir raporu istemeleri, çıkan durum bildirir rapour belki yuzde 40 ve üzeri çıkacak belki düşecek bunu bilemezler bu nedenle başvurunuzu alıyorlar, açıkcası amaç engelli den ne kadar az kişiyi emekli edersek o kar demeleri, eyt nin faturasını önce ötvsiz araç sonra da erken emeklilik hakkının elinden alınmasıyla engelliye ödetmek

çocuk felci (polio sekeli) nedeniyle tek ayakta 3,5 cm kısalık ve güç/motor kaybı ve zayıflık var. ilk raporumu aldığım doktor (sincan meslek hastanesi) 3mt uzaktan pantolonunu indir dedi ve sonra tamam çıkabilirsin dedi raporum %20 oranında verildi, buna hacettepe üniversite hastanesi nezdinde itiraz ettim ve ayakta kısalık yanında yıllarca yamuk basmadan kaynaklı eklemlerde ağrı, ağır kireçlenme, şekil bozukluğunu çok detaylı inceleyen (gata dan sivil hastaneye geçiş yapmış) bir doktora denk geldim ve %47 oran vermişti (hatta tüm tespitlerini oran oran ve detay detay ansiklopedi gibi bir kitaptan tek tek yazmıştı ki bir itiraz olursa sonraki doktor da bu tespitleri incelesin bilsin diye) tabi bu orana da sgk itiraz edince bu sefer atatürk şehir hastanesinde çok yüzeysel şekilde yapılan incelemede (önceki doktorun değerlendirmelerini hatırlatmama rağmen son doktor bana işimi mi öğretiyosun havasındaydı ve umursamadan) bu kere %22 oran verilmişti. Aradan geçen 5 yıl içinde ağrım arttı ve ancak çok kısa mesafe yürüyebiliyorum her 200 mt de bir 2-3 dakika ayağımdaki acının dinmesini bekliyorum ve en fazla 1 km yürüme sansım var. bir süre sonra ayağımdaki acı, kasığıma ve belime kadar çıkıyor. İşin özeti; MUAYENE EDEN DOKTORA TÜM RAHATSIZLIKLARINIZI ANLATIN VE MUTLAKA TETKİK TALEP EDİN, TABİ BU TAMAMEN DOKTORUN İLGİSİNE, VİCDANINA VE İNSANLIĞINA KALMIŞ BİR DURUM, GERÇEK ANLAMDA İNCELEME YAPILDIĞINDA GERÇEK MALULLUĞUNÜZ DE ORTAYA ÇIKIYOR. Herkesin iyi doktorlara denk gelmesini dilerim.

herkesin tanıdığı sgk uzmanı ali tezel adlı vatandaşın hayat hikayesini biryerde dinlemiştim, kendisi sgk da uzman iken bir şekilde emeklilik veya sosyal yardım / maaş alma hakkı olan veya doğan insanları tespit ettiğinde bizzat telefonla kendilerine ulaşarak bu haklarını bildirdiği (yani uyuyan vatandaşı uyandırdığı) için çeştli soruşturmalar geçirdiğini nihayetinde ise mobinge dayanamayarak istifa edip özel sektörde çalşmaya başladığı anlatılıyordu. Gelinen aşamada MALULEN emeklilik ile ENGELLİ emekliliği uygulamasının ayrı ayrı devam ettiğini anlıyoruz ancak sgk bilgilendirmeleri açık ve net olmadığından esasen engellilik nedeniyle emeklilik hakkı olanların yanlış yönlendirmelerle malulen emekliliğe yönlendirildiğini ve malulen emeklilikten faydalanamaması nedeniyle engelli emekliliği hakkını gözden kaçırdıkları anlaşılıyor. Bu grubun en güzel tarafı ve faydası da farkındalığımızın artması oluyor. bilgi paylaşıldıkca doğru ortaya çıkıyor. herkese teşekkürler

Emeklilik için bende yeni başvurdum sevkle sağlık kuruluna başvurdum, hastane işlerim bitti tip 1 diyabet+tiroid+retinapoti+nöropati mevcut emekliliğe hak kazanır mıyım acaba

@hasan_0107,

BU şekilde bakamayız sadece tanılar var. Örnek: KVC gittiniz Staz ülseri var dedi buna bakılır.
Yada Ortopedi: Ayakta kısalık gibi varsa kaç santim kısalık
sadece tanı ile listeye bakılmaz

@Osman19, Başvuru şeklinizde bir yanlışlık yok gibi görünüyor. Çalışma gücü kayıp tespiti talebi yapmışsınız ve yapılan inceleme sonucunda size gönderilen yazıya göre herhangi bir düzeyde çalışma gücü kaybı olmadığına karar verilmiş.

Eğer başvurunuz malulen emeklilik için olsaydı size gelen cevap şu şekilde olacaktı. 👇

Verilen bu karara itiraz edebilirsiniz. Dosyanız Yüksek Sağlık Kuruluna gönderilir ve tekrar incelenir.

@cengizcik,
Niye biliyor musun maluliyet emekli normal engelli emeklilik maaşları arasında fark var o yüzden öncellik maluliyet sisteme sokuyor işte akepe hükumeti böyle yapıyor

@Avcı05,

anladım hocam durum bildiri raporunda bu şekilde yazıyor başka bir şey yazılmamış acaba senin bahsettiğin kısımları ben görüntüleyemiyor olabilir miyim ? sadece sgk nın sistemin de kurulda mı görüntüleniyor anlamadım gitti. Oranda yazmıyor yüzdesel olarak DYS sistemin de bi harekette yok kaç ay bekleyeceğiz kim bilir.

@BnymnYldz,
Sanırım yanlışsın var bak oraya maluliyet EK1 hastalık listesine uyuşmadığına karar verilmiş ve kendisi çalışabilir diye karar verilmiş yani 28/5 listeye eklemeniz lazımdır yanlışım varsa düzeltebilirsiniz..

@BnymnYldz,

Ek1 listesine göre çalışma kaybının olmadığına karar vermişler 28/5 olarak gözden Geçirmeleri gerekmezmi çalışma gücü kaybı sadece ek 1 degil 28/5 de var SGK nin burada usulünde problem var

Sizde söylemişsiniz itiraz edip dilekçeye detaylı bir şekilde 28/5 olarak değerlendirilmesini başvurusunu buna istinaden yaptığını belirtmesi lazim

@Freedomm,

Engelli emekliliği başvurusu yapıp malulen değerlendirilip Ek1 listesi uzerinden red yiyenler icin bir başlık yazıp Osman’a yazdığın cevabı bir başlık altında konu acabilirmisin? Daha faydalı olur ek 1 ile çalışma gücünde 28/5 karıştırılıyor hem engelliler hem SGK sağlık kurulu tarafından en azından ne yapılacağı ile ilgili yol gösterici olur

Red yiyenler

@Osman19
@AsLi35

VALLA YORULDUM ARKADAŞLAR
DYS YE BAKMAKTAN HERHANGİ HAREKETLİLİK OLMAMASINDAN
3 AYDAN FAZLADİR BEKLİYORUM
MENTAL OLARAK BİTİK DURUMDAYİM
SAGLİK KURULU 15 GUNDUR DOSYA KALDIRMIŞ BEKLİYORUZ YOLLAMASİNİ

@Freedomm, @Manemm, 28/5 olarak herhangi bir liste yok maalesef. Bahsettiğimiz Ek-1 Hastalık Listesi hem maluliyet tespiti hemde çalışma gücü kayıp tespiti için kullanılıyor. 28 Eylül 2021 tarihinde ikisi MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ adı altında tek bir yönetmelik ile düzenlenmiş.

SGK Sağlık Kurulu tarafından verilen karara daha öncede söylediğiniz gibi itiraz edilebilir. Red kararına karşılık kişinin bu hakkı kullanması gereklidir. Bir üst kurul olan Yüksek Sağlık Kurulu kararı nihai karar olacaktır. Daha sonrasında dava açabilir red kararı verilen arkadaş.

Tekrar baktım sonuç evrağına ama red kararı alan arkadaşın başvurusunda herhangi bir yanlışlık göremedim. Maluliyet başvurusu yapılmamış son çıkan yasaya göre çalışma gücü kayıp tespiti isteğinde bulunmuş ve o şekilde değerlendirilmiş.

Son düzenleme:
@BnymnYldz,

• 7538 sayılı Kanunun 12. Maddesiyle 5510 sayılı Kanunun Geçici-2. Maddesinde yapılan değişiklikle;
5510/1-4 (a) bendi kapsamındaki sigortalılardan, 5510/28-5.fıkraya göre çalışma gücü kaybı oranı %40 ila %59 arasında olduğu SGK sağlık kurulunca belirlenip aylık talebinde bulunanların 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önceki hizmet sürelerine ilişkin aylıklarının hesabında, 5510/Geçici-2. Maddenin 1. Fıkrasının (a) bendine göre esas alınacak aylık bağlama oranı yerine 506 sayılı Kanunun mülga 61. Maddesinin 4. Fıkrası dikkate alınarak belirlenmesi yönünde değişiklik yapılmıştır.

2) Engelli vergi indirim raporu ve emeklilik işlemleri ile ilgili olarak:

• 7538 sayılı Kanunun 15. Maddesiyle 5510 sayılı Kanunun Geçici-10. Maddesinde yapılan değişiklikle;
2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak, 506/Mülga 60. Maddenin (e) bendinin (b) alt bendi ve 506/Geçici-87. Maddeye göre yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510/28. Maddesinin 5.fıkrası ve 94. Maddesi kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın vergi daireleri yerine SGK tarafından yürütülmesi şeklinde değişiklik yapılmıştır.

Yeni değişiklikte bunlari belirtmisler

Kaynak; 7538 Sayılı Kanundaki Sosyal Güvenlik Düzenlemeleri

Red gerekçelerin net sekilde öğrenip itirazlarını yapmaları burada haklarının verilmeleri adına mevzuatı itiraz dilekçelerine eklemeleri itiraz eden kişiler icin faydalı olur

@BnymnYldz,

Peki güzel açıklama yapmıştınız ben engel oranı %43 alan nasıl emekli oldum o zaman? Ben işini düzgün yaptım bana verilen ilk evrakı maluliyet yere silip 28/5 yazdım ve sonunda tahsis numarası çıktı

@BARRACUDA35, Arkadaşım. Zaten sgk işlem başlatırken malûl ise başka birine yönlendiriyor. Yok engelli emekliliği ise başkası bakıyor. Ben işlem başlatırken ağzımdan malul çıktı. Adam başka yere yonlendiriyordu, malullüğü ora bakıyor diye. Sonra açıklama getirdim 3. Derece engelli emekliliği diye. Ondan sonra evraklarimi aldı.

Yanlış değerlendirmelere sebebiyet vermemek için şunu atlamamak gerekir; Başvuruyu malulen emeklilik değilde normal engelli emeklilik olarak yapacak arkadaşlarımız aşağıdaki düzenlemeye istinaden başvuruyu başlatacağı SGM şubesinde sağlık kuruluşuna sevk talep başvuru belgesindeki ilgili yeri ekte resmini paylaştığım şekilde doldurlamalarını hatırlatmak isterim.

"Kanunun 28. maddesinin 5. fıkrasına göre talepte bulunan sigortalıların “Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri” Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Kurum Sağlık Kurullarınca hafif ve orta düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespiti yapılacaktır."

SGK nin her bölgede yaşanan süreci. Farklı oldugu icin burada ihtilaflar yaşanıyor insaallah herkes icin hayırlı sonuçları olur

İlk başvurumda 5510 ( calisma gücü kaybı tespiti olarak başvurdum ) dysye skr tespit düzenlemesi maluliuet diye sevk edildi sevk edildiği hastanede bu sekilde yapıldığını söyledi sonuc olarak isimlendirme olarak malululiuet tespit olarak degerlendirilip SGK sağlık kurulunda tespit olarak ek 1 içindeki 28/5 e göremi yoksa ek1 de maluliyet durumuna goremi değerlendirirken bunu ayırt etmeyen SGK sağlık kurulunun problemi olduğunu düşünüyorum

Üst Alt