Tekrar selamlar,
Nisan ayında yaptığım başvuru Eylül itibariyle sonuçlanmış. SGK Sağlık Kurulu iş gücü kaybımın olmadığına kanaat getirmiş ve Ret vermiş.
EK-1 Hastalık listesine göre Crohn hastalığının hafif düzey çalışma gücü kaybı olan durumu yok. Ya ağır düzey ya da orta düzey seviyeleri var. Ağır düzeyi yazmıyorum bile. Es geçiyorum. Orta düzeyde yer alan maddeler öylesine basit ki; kısacası sadece Crohn teşhisinizin olması yeterli gibi duruyor. Aşağıda birlikte bakalım:
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
a) Hafif orta şiddette aktivasyonu olan crohn hastalığı CDAI 150 ila 220 hastaar (CDAI skorlamasına dair belgeler bulunmalıdır)
b)Ayaktan tedaviyi ve oral diyeti tolere edebilen hastalar (Toksisite bulgusu, dehidrasyon, abdominal defans, kitle ve obstrüksiyon veya <%10'dan fazla kilo kaybı olmaması durumu)
c) Postoperatif Rutgeerts i2 nüksü olan hastalar
Bu maddelerin hiçbirinin alt maddesi yok. 1-2-3 diye sıralanan şartları yok. Kısacası bunlardan herhangi biri orta düzey için yeterli. Kaldı ki maddeler öyle basit ki zaten Crohn teşhisi almışsanız otomatik bunlar var demektir. Ayaktan tedaviyi ve oral diyeti tolere edebilen hastalar diyor. Bu en basit Crohn hastasını ifade ediyor. Nispeten şanslı kesimden. Çoğumuz ameliyat geçirdik, bağırsaklarımızı kaybettik, anti TNF ilaçlar kullandık, bağışıklık sistemi baskılayıcılar aldık, kilo kaybettik, gözümüz bozuldu, cildimiz bozuldu, eklemleri yamulttuk.. Bunlara girmiyorum bile en en en basitini yazdım yukarıda.
Şimdi SGK Sağlık Kurulu hastalık listesinde açıkça belirtilmesine rağmen neye dayanarak iş gücü kaybı yoktur kararı verebiliyor? Benim anlamadığım ve atladığım husus varsa bilgi sahibi arkadaşlarım cevap verebilirler mi? Üst kurula itirazda bulunucam ama burda bir "zihniyete" karşı savaş verdiğimiz için hiç umudum yok.