Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2001 sigorta girişi ve %51 raporla Tarım Bağkur'u emeklilik şartlarım nedir?

Konular
1
Reaksiyonlar
0
iyi akşamlar herkese benim bi sorum var yardımcı olailcek varsa minnettar kalırırm

ben kendim hastaneden rapor aldım işitme %44 omurilkten %7 verildi raporu dün aldım raporumda sürekli %51 yazıyor
rapor şimdi bende

asıl sorum şu: ben 2001 ğirişliyim şimdiye kadar tarım siğortası yani ek 5 ödedim kendim toplam prim 3300 oldu şu ana dek
siğortadaki tanıdık dediki bu şekil verği indirimi alamazsın düz siğortalı ol bi yerden kalan primleride tamamla emekli ol indirimede başvurabilirsin dedi
askerlik borcunu da sayarsak toplam 3850 ğünüm ouyor

şimdi varsa yardımcı olçak biri şimdiden teşekkür ederim,,

akşamlar herkese

Ahmet Topuz

Hayırlı olsun. Benim ki doğuştan sadece işitme. İki kulak Çok ileri derece kayıplı %52 biyonik kulak (koklear implant) kullanıyorum.

Ne için başvuracaksınız? Öncelik emeklilik mi?

Kerem27

hayırlısı kardeşim bende kemik yolu baha implant kullanıyom ben verği indirimi alıp yaklaşık 1 .1 buçuk sene prim dolunca emekliliğe başvurcam bu siteden araştırmalarımda kulağa verilen oranlar direk onay ve sürekli oluyo hakkımızda hayırlısı ne ise o olsun bakalım

ufuk alp ve bülent abi yardım lütfen

2001 tarım ek 5. 4a siğortalıyım kendim ödüyorum %51 sürekli rapor var siğortadaki memur resmi yazı ile siğortalı olduğuna dair yazı ile verği indirimine başvurursun dedi önceden olmadığını ama şimdi olduğunu dedi peki 3300 ğün olmuş askerliğide 540 borçlansam kalanıda tamamlarsam 4240 ğüne denk işlemlerim olurmu lütfen yardımcı olun..

lütfen yardım siğorta ek5 tarım verği indirimi

%51 sürekli raporum var siğorta memuru ssk dan yazı ile verği indirimine başvurabilrsin dedi eskiden olmazdı şimdi kabul ediliyo dedi birebir ğörüştüm memurla bilğisi olan varmı??

Ben ocak ayında başvurumu yaptım vergi indirimi için çalışıyor olmanız gerekiyor diye özellikle belirtmişlerdi memur arkadaşlar hatta duvarda yazılı beyan vardı bu konuyla alakalı ama şimdi sistem değiştiyse bilğim yok..hakkınızda hayırlısı olsun..

SM-J701F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

denizmm

bende öyle biliyorum ama memur sistem değişti dedi bakalım bu hafta ğidip başvurcam ssk ya hepimize rabbim hayırlısını versin kardeşim..

Ahmet Topuz

Amin [emoji2969] hiç vakit kaybetmeyin duruma görede tabii eğer yaş ve prim de tutuyorsa biryerde çalışıyor gözükür başvurunuzu yaptıktan sonrada duruma göre çıkışınızı yapabilirsiniz

denizmm

kardeşim cevapların için sağol kusuruma bakmazsan bi sorum daha var çok kişye yazıyom cvp veren yok bi ian düşünüyom acaba yazılarımmı ğörünmüyoda o kadar insan konuşuyo die beni ğören yok;) neyse şimdi benim memurun dediğine ğöre 4240 ğünden oluyo
%51 3.dereceden emeklilik

benim prim 3300 askerliğide yatırınca 3800 filan yaklaşık 400 filan ğün doldumu başvurcam seneye bu aylar dielim ama kardeşim kafama takılan şimdi verği indirimi benim tarımsiğortası işi ile olmaz ise onu kapatıp başka yerden siğortalı ğörünüp 15 ğün yada bi hafta olup verği indirimine başvurduktan sonra ,siğortayı kapatıp tekrar tarım siğortaya dönebileceğmmi? ve primleri bunla doldurup başvuru yapabilcemmi?lütfen yardım edin bana...

Ahmet Topuz...hocam kendi üye yazan yerin altında Q ahmet topuz yazar ,etiketlemek istediğin kişi için orayı mausunu sağ tarafı ile bastırarak sağa çek,yazarken de mausunun sol tarafı ile bırak bu kadar..

Ufukalp abi i2001 ğirişim var ek 5 4a tarım siğortası ödedim şu ana kadar 3300 ğünüm oldu %51 sürekli rapor verdi hastaneye kendim ğittim rapor elimde abi siğortadaki memura dedimki bi yerden siğorta ğörünüp verği indirimine başvurayım die o dediki şimdi başvurabilrsin arım ek5 4a siğorta oluyo dedi siğortalı olduğuma dair yazı verip verği indirimine başvurubilrmiyim?bilğin varmı brde 4240 ğünde doluyomuş yani seneye bu aylar askerlik borcumda 540 koyarsak 400 ğün kalıyo seneye kadar tamamlarsam durum ne olur şimdiden çok teşekkür ederım ..

Ahmet Topuz
Ek 5 tarım sigortasının 4A statüsünde sayıldığı doğrudur.
Ancak bu şekilde vergi indirimine başvurulabilir mi emin değilim.
Çünkü vergi indirimi için gelir vergisine tabi bir ücret karşılığı bir işte çalışıyor olmak gerekiyor. Ek 5 de ise prinmleri isteğe bağlı statüsünde sigortalı kendisi ödüyor. Yani tarım ve orman işlerinde süreksiz bir çalışma söz konusu olsa da ortada gelir vergisine tabi bir ücret yok. Kabul edersiniz ki olmayan ücretin vergisi, olmayan verginin de indirimi olmaz.
Bakın kesin demiyorum, benim görüşüm bu.
Bunu sgk daki memur değil, en doğrusunu vergi dairesi bilir. Gidin vergi dairesine danışın, oluyorsa başvurunuzu yapın.
Olmuyorsa bile bir işyerinde 15 günlük sigortalı görünüp başvurabilirsiniz.

Ben 1980 doğumluyum. Sigorta girişim 2002 ve 5500 günüm var. 3 Mart 1980 doğumluyum. Şu anda %42 raporum var. Sigorta girişimden önce 18 ay askerlik yaptım. Eğer oluyorsa askerlik borçlanması yaparsam ne kadar ödemem gerekir? Emekli olduğum zaman maaşıma bir etkisi olur mu? cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler.

Ahmet Topuz
Ek 5 tarım sigortasının 4A statüsünde sayıldığı doğrudur.
Ancak bu şekilde vergi indirimine başvurulabilir mi emin değilim.
Çünkü vergi indirimi için gelir vergisine tabi bir ücret karşılığı bir işte çalışıyor olmak gerekiyor. Ek 5 de ise prinmleri isteğe bağlı statüsünde sigortalı kendisi ödüyor. Yani tarım ve orman işlerinde süreksiz bir çalışma söz konusu olsa da ortada gelir vergisine tabi bir ücret yok. Kabul edersiniz ki olmayan ücretin vergisi, olmayan verginin de indirimi olmaz.
Bakın kesin demiyorum, benim görüşüm bu.
Bunu sgk daki memur değil, en doğrusunu vergi dairesi bilir. Gidin vergi dairesine danışın, oluyorsa başvurunuzu yapın.
Olmuyorsa bile bir işyerinde 15 günlük sigortalı görünüp başvurabilirsiniz.

Ufukalp

allah razı olsun abim ben dediğinz ğibi memura ğideyim siğortalı olduğuma dair resmi yazı ile verği dairesine kabul olursa yollarım.. ama olmaz ise dediğiniz ğibi ek 5ten çıkıp bi yerden ssk lı olarak verği indirimine başvurup tekrar ek 5 e dönebilrmiyim? çünki yaklaşık 13. 14 ay daha var prim doldurmam için? ne dersiniz birde %44 ileri derece işitme ve %7 skolyoz sürekli rapor verdi hastaneden kendim aldım ağır ve iştme ğereken işlerde çalışamaz yazıyor sizce ankara oran düşürürmü süreklimi olur tecrübelerinize ğöre tekrar allah razı olsun..toplam %51 verdiler..

@berk3435
Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız için askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi borçlanma gün sayısı kadar geriye çeker ve o kadar erken emekli olmuş olursunuz. Askerliğiniz 2000 sonrası olduğu için maaşınıza pek bir etkisi olmaz.
Askerlik borçlanmasını asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında istediğiniz bir matrah üzerinden ödeyebilirsiniz.
Şu anda asgari ödeme tutarı aylık 818 tl civarı

@Ahmet Topuz
Bir işyerinde ücretli sigortalılıktan sonra işyerinden çıkış yaparak elbette ek 5 tarım sigortasına geri dönebilirsiniz.
Rahatsızlıklarınız düzelme gösterecek türden değil, zaten raporunuz da sürekli, o yüzden vergi indiriminin de sürekli onaylanacağını düşünüyorum.
Yalnız bir şey dikkatimi çekti.
İşitme kaybından %44, skolyozdan %7 verildi demişsiniz ve rapor oranının %51 olduğunu belirtmişsiniz.
Emin misiniz, rapor oranınız %51 mi ?
Çünkü birden fazla rahatsızlıklarda verilen oranlar o şekide düz toplanmaz, balthazard formülü uygulanır. Buna göre de sizin rapor oranınız %48 gibi bir şey yapıyor.

Ufukalp çok teşekkür ederim. askerliğim yaptığım her ay için 818 tl. ödeyeceğim değil mi?

berk3435
Evet asgari aylık 818 tl.
Yaptığınız askerliğin istediğiniz kadarını borçlanabilirsiniz.

Ufukalp

valla abi vaktin var isi burdan resim atılıyorsa atayım bak bi zahmet ..skolyozlomberdisk henrisi
.tomağrılı ısıtlı defisit yok %12 ...vede otoskopi bilateral kronik otit odsyo sol 93/40 sağ 70/37..%44
yazıyo ve aşağdada %51 sürekli yazıyor ne dersin abii?

Ufukalp anladım. İstediğimiz kadarı olması da güzel olmuş. Peki düşünüldüğü zaman yapılması mantıklı mı?

Ufukalp abi özel olmaz ise teline ğöndereyimmi raporu yada size yazdığım ğibi oranlar tkrar yazayım abi raporda skolyoz lomber disk hernisi tom ağrılı ısıtlı defisit yok: %12 yazıyo altındada otoskopi:bilateral kronik otit odsyo:sol93/40 sağ 70/37 :%44 yazıyor alttada %51 sürekli ağır ve iyi duyma ğerektiren işlerde çalıştırılamaz yazıyor sence nedir durum abim benim?

berk3435
Bu tamamen özel bir tercih. Asgari düzeyde borçlanmanın emekli maaşınıza hiç bir artısı olmayacak. Prim gün sayınız yeterli, borçlanma size sadece süre kazandıracak, dolayısıyla 18 ay daha erken emeklilik sağlayacak. Buna karşılk asgariden bile cebinizden 15 bin lira gibi bir para çıkacak. Emekli olup işyerinizde emekli çalışan olarak devam edebilecekseniz sizin için ne kadar erken o kadar karlı olur. Ancak boş kalacaksanız gerek yok diyorum ben.
Ahmet Topuz
Gerek yok resime falan, durum anlaşıldı.
Önceki mesajınızda skolyoz için %7 yazmıştınız onun için dedim oran hatalı diye.
KBB %44, Kas iskelet %12 ile evet rapor oranı %51 doğrudur.

Ufukalp abi teşekkür ettim kronik otit demek kalıcı kulak kaybımı demek abi ?bazı işlemlerde kafama takılanları size sorabilirim bazı zamanlar kusuruma bakmazsan abi müsait olunca cvplarsanız memnun olurum tekrar hayırlı ğeceler allaha emanet olun..

Ahmet Topuz
Kronik otit; müzmin (süreğen) orta kulak iltihabı demektir.
Birçoğunda çeşitli mikrocerrahi yöntemleriyle operasyonel tedavi mevcuttur.
Bu iltihap özellikle kulak zarı ve kemikçiklerde önemli hasara yol açabilmektedir.
Doktor sizde hastalığın bıraktığı tahribatı geri dönülmez gördü ki raporu sürekli verdi.
İstediğiniz zaman, istediğiniz kadar sorabilirsiniz, burada bulunma amacımız bu zaten.
Sorarken etiketleyin yoksa görmem mümkün olmaz.
Hayırlı geceler.

Ufukalp evet abi dediğin ğibi ben seni sıkmak için anlatmadım ama allah razı olsun açık olduğun için anlatayım ..ben 3.4 kez ameliyat oldum kulaklarımdan ve 4 sene öncede kafama vida ile kemik yollu implat baha denen cihaz taktılar ğerçi onu kullnmıyom çok zorluyo ben kulak arkası aldım o idare ediyo o ciaz olmasa zaten duyma yok dencek kadar az implantta iyi ama meşaketli baya çok zor dediğin ğibi iki kulakta kemikler erimiş ve duyma kaybından defalarca odyoya yolladılar omurilkte yamuk benim ve fıtık var..doktor omur iliğide tedavi yok dedi yıllarca bende tesadüf bu rapor olayına ğirdim belki verği indiriminle daha erken emekli olanlar ğibi die keşki duyabilsemde normal yaşaya bilsem çok zor abi duymamak hakkımızda hayırlısı abim .bakalım bu hafta ssk ya sonrada defterdarlığa ğideyim olmaz ise diğer türlü siğorta işlerine seninde yardımların ve bilğilerinle başvuracam abi benle ilğili cevapladığın her cümle için her kelimen için sonsuz teşekkürler hakkını helal et allaha emanet ol..

Ufukalp çok teşekkür ederim. Emekli olduktan sonra yine aynı yerimde çalışmaya devam edeceğim. O konuda sorun yok aslında. Hesaplama yaparken nasıl hesaplama yapılıyor? Borçlanma yapsam ne kadar öderim acaba? Tam olarak nasıl çıkarabilirim? Bilginiz var mı?

@Ahmet Topuz
Rica ederim güzel kardeşim, seni çok iyi anlıyorum. Benim de işitme kaybım var. Elimden gelen yardımı elbette yapacağım. Biz burada birbirimizin tutmayan eli ayağı, görmeyen gözü, duymayan kulağı olamazsak, empatiden yoksun dışardan ne bekleyebiliriz ki ?
Aynen dediğin gibi devam edelim, gelişmeleri yaz ona göre yön verelim duruma.

@berk3435
Aynı yerde emekli çalışan olarak devam edeceksiniz en kârlı yol bir an önce emekli olup iki maaş birden almaktır.
Borçlanma hesaplamasına gelirsek:
Borçlanmada prime esas kazanç tutarı şu anki brüt asgari ücret olan 2.558 TL ile bunun 7,5 katı yani 19.185 TL arasında olmalıdır, bu aralıkta istediğiniz tutar üzerinden isteyebilirsiniz.
Ödenecek prim miktarı ise bu kazancın %32 si olarak hesaplanır.
Yani en düşükten ödeyeyim derseniz ödeyeceğiniz miktar
2558:30= 27,285 TL en düşük günlük ödeme miktarıdır. Kaç gün borçlanmak isterseniz bu rakamla çarparak ödeyeceğiniz en düşük borçlanma rakamını bulabilirsiniz.
Örneğin ben 10.000 TL aylık kazanç üzerinden ödeyeceğim derseniz:
10.000:30=333,333
333,333x0.32= 106,666 TL günlük ödeme miktarı
106,666x30= 3.200 TL aylık ödeme miktarı olacaktır.
Ben olsam askerliğim 2000 sonrası olduğu için en düşükten öder geçerim.
Tabi bu konuda karar sizin.

Ufukalp Cevabınız için çok teşekkür ederim. O zaman hastalıklarıma ait raporlarımı yenilettikten sonra tekrar engelli raporu için başvuru yapayım ben. Ondan sonra borçlanmayı yapıp bir an önce emekli olayım. Yukarıda bahsettiğiniz bir şey hariç her şeyi anladım. Ödeme kısmında kafama takılan şeyler var. Diyelim ki; ben en düşükten ödeme yapmış olmamla daha yüksekten ödeme yapmam arasındaki fark nedir? maaşıma çok bir etkisi olmayacak sanırım. Çünkü 2000 sonrası girişli olduğum için değil mi?

berk3435
Orada ben kendi tercihimi belirttim, isterseniz yüksekten de ödeyebilirsiniz.
Evet emekli maaşınıza etki edecektir. Ama ben ödenecek tutara değecek bir fark olmayacağını düşündüğüm için öyle söyledim.
Aylık bağlama oranları farklı 3 döneme ayrılır. 2000 öncesi en yüksek, 2000-2008 arası orta, 2008 sonrası ise en düşük aylık bağlama oranına sahiptir.
10 bin lira kazanç üzerinden idediniz diyelim.
Ve emekli maaşınıza 50 TL bir katkısı oldu diyelim.
Buna karşılık 18 ay için ödeyeceğiniz tutar 57.600 TL olmaktadır. Maaşınızda sebep olduğu 50 liralık artış, cebinizden çıkan bu parayı kaç yılda amorti edebilecek, siz ortalama kaç yıl emekli maaşı alabileceksiniz ?
Bunları hesapladığınızda değil 50 lira,100 lira farkın da cebinizden çıkan miktarı amorti etmediğini göreceksiniz.
Tekrar hatırlatıyorum; bu sadece benim görüşüm, sadece biraz fikir vermek istedim. Tercih tabi ki sizin.

Üst Alt