Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
2001 sigorta girişi ve %51 raporla Tarım Bağkur'u emeklilik şartlarım nedir?
Ufukalp açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Mantıklı olan dediğiniz gibi en düşükten ödemektir. 50-100 lira için değmez açıkçası. Onu amorti etmesi çok uzun zaman alacaktır. O zaman benim şu anda yapmam gereken. Eski tarihli Mr'larımı ve sonuçlarımı yeniledikten sonra tekrar sağlık kuruluna girmektir. Sanırım Eski tarihli mr sonuçlarını kabul etmezler.
berk3435
Vergi indiriminiz var mı, yeni alacağım dediğiniz raporu vergi indirimi için mi alacaksınız, mevcut %42 oranlı raporunuzun tarihi nedir, ve sürekli mi ?
Bir yerde çalışan statüsünde sigortalı olmadan vergi indirimine başvurmak mümkün değil. Tarım sigortanızı yatırırken aynı zamanda bir yerde 1 ay sigortalı olup o arada vergi indiriminden yararlanmak için defterdarlığa başvurmanızı öneririm. Bu hakkı elde ettikten sonra emeklilik için (gün/ay/2001 +) 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 prime tabi olursunuz
Yani prim gün sayınız 4240 olduğunda emekli olabilirsiniz.
Ufukalp abi şimdi elimdeki rapor %42 oranlı ve süreli bir rapor. Süresinin dolmasına 3 yıl daha var. Yeni rapor alma sebebim ise; ağır uyku apnesi çıkmasıdır. Aslında şu anda sahip olduğum kronik rahatsızlıklarıma uyku apnesini de dahil edip, oranı daha yüksek alıp, emeklilik süresini kısaltmaktır. Eğer mevcut rahatsızlıklarım ve uyku apnesi dahil %60 ve üzeri rapor alırsam ki hesaplamalara göre öyle olması gerekiyor. O zaman askerlik borçlanmasıyla birlikte bu sene emekli olabilirim inşallah. Sizin tavsiyeleriniz nedir acaba? Sahip olduğum rahatsızlıklarım ankilozan spondilit, ağır uyku apnesi, gözde görme kaybı ve hafif mitral yetersizliktir. Bu raporunda kullanmış olduğum ankilozan spondilit için bahsediyorum, raporum ve sonuçlar 2012 yılına ait. Sanırım yeni rapor ve tahlil isteyecekler. Bende önceden yaptırıp, yeni sonuçlarla kurula gireyim diye düşünüyorum.
berk3435
Doğru düşünmüşsünüz, ağır uyku apnesine %35 gibi bir oran veriliyor.
Evet bence de bir an önce yeni rapor çıkararak vergi indirimine onunla başvurun.
Zaten 2013 yılından önceye ait rapor vergi indirimi için kabul edilmiyor.
Bol şans.
Ufukalp abi iyi akşamlar iyi dileklerin için öncelikle teşekkür ederim ,perşembe ğünü nasipse siğortaya ğidip dedikleri ğibi resmi yazı ile olursa verği dairesine başvurcam ama derlerseki hayır bi yerde çalışan ğörünmen şart ..benim abim verğili çalışıyor esnaf olarak o yapabilrse 15 ğün için bi sorun olurmu birde benim 5 ay borcum var şu an tarım ek5 kapalı bi kaç aya kadar ödiyecem hepsini,,abi benim borcum varken ek5 ten çıkıp abimin yanında 15 ğün siğortaya ğeçebilrmiyim daha sonrada ek 5 e dönebilrmiyim ve abime para yada ne bileyim bir sorun olurmu?artı olarakta ek 5ten çıkıp abim siğorta yapınca nerden ğörüncek siğortaki başvurayım ..hemen ğörünürmü ve hemen başvurayımmı ??birde arkadaşım var düğün salonu var ordanda yapabilrim siğorta dedi?ne dersin abi ne yapayım ben..?
Ahmet Topuz
Sigortalı görüneceğin yer işe alım bildirgesi verir SGK ya o zaman görünür. Zaten izleyen ay da sigorta primi yatıracak sizin adınıza.
İşyerinden alacağınız orada çalıştığınıza dair bir belge ve raporla başvuracaksınız vergi dairesine.
Borçlu iken çıkış yapılır mı emin değilim, belki ek 5 i kapatmadan da sigortalı bir işte çalışmak mümkündür, bunu sgk ya gidince sorun.
Abiniz ya da sigortalı görüneceğiniz yerin maddi bir zararı olmaz, çünkü o 15 güne ait prim ve işverene maliyeti siz karşılayacaksınız.
Tabi yine de her yerde dillendirmeyin bunu. Çalışmadığı halde bir yerde sigortalı gösterilmek de görünmek de yasalarca suçtur.
Ufukalp abi dediğim yerlerde çalışıyorum abim pazarcı onla çalışıyorum arkadaşımda düğün salonunda çalışıyom müzisyen olarak..abim benim sorarım hanğisi olursa peki siğorta olur olmaz başvurup ne zaman çıkış yapayım ne dersin?abi?
Ahmet Topuz
Önce raporu alın.
Ondan sonra işyeri tarafından sigortalı işe alım bildirgesi verildikten bir kaç gün sonra orada çalıştığınıza dair bir belge ve raporunuzla başvurun.
Başvurudan 10 gün falan sonra da çıkış yapın.
Hatta ben olsam ek 5 ve vereceğim parayı abime ya da arkadaşıma veririm çıkış yapmam orada sigortalı kalırım.
Ufukalp abi özür dilerim raporu alın demişsiniz??başka rapordamı var? ben yanlış anladıysam kusura bakma abi dediğin ğibi ek5 ile 765 tl ödüyorum eğer siğorta ile 2001
?fark olmazsa dediğin ğibi abi hiç çıkmam prim dolana kadar ordan devam ederim..abicim memur bana dediki 20.02.2001 ğiriş %51 3.derece 4240 ğün ile 20.02.2020 yani seneye şubata kadar 3700 doldur yanıma ğel dedi askerlik 540 ğünüde öder emekli olursun dedi abi ben askerden sonra siğorta oldum bu arad..şu an 3160 prım var dedigm ğibi 6 ay borcumu ödicem 3340 ğün oluyo..abicim yazdığım şeylerde yanlışım varsa nolur düzeltirmisin yanlış bi şey yapmak istemiyorum...
Ahmet Topuz
Kusura bakma kardeş, aynı anda bir kaç kişiye yazınca karıştırdım. Sizin raporunuz tamam ben diğer arkadaşın durumu ile karıştırdım.
Ayne öyle yapın 3700 ü doldurup aynı memura gidin güzel yönlendirmiş, bir çoğunun havasından soru sormaya bile çekiniyor millet, özellikle engelliler.
Orada yine memurun yönlendirmesi ile askerlik borçlanması işlemlerini yaparsınız.
@Ufukalp ne demek abi sen kusura bakma şimdi yapılcak ilk iş siğorta meselesini çözüp verği indirimi almak yanılmıyorsam dimi abim illlakide 4240 ğüne kadar prim ödeyemesemde olduki 6 .7 ay ğec öder ğene .raporlarımla başvurup bakarım işlerime tamam abicim. ben perşembe ğidince sonuçları noldu ne dediler die sanada yazarım çok cok sağol tekrar ğörüşürüz dua et insallah...
@OturanBoğa çok teşekkür ederim cvap için peki dediğinz ğibi ek5 tarım siğortam devam ederken başka bi yerden normal siğortalı olarak defterdarlığa başvurulabilrmi ki? eğer öyle olursa çok iyi olur benim içinde..ayrıca sisteme düşer düşmez siğortalılığım hemen başvurup kaç ğün sonra çıkış yapmamı önerirsiniz? şimdiden teşekkür ettim...
Ufukalp evet abi öyle yapacağım. Bir an önce işlerimi halledip, başvurumu yapacağım. Bu arada benim bahsetmiş olduğum 2012 öncesine ait olan rapor anskilozan spondilit raporuydu. İyi akşamlar dilerim.
Tarım sigortalı olupta sonra normal işçi sgk lı olmak için sgk müdürlüğüne başvurmak gerekebilir değişim ve Geçiş işlemi için. Vergi indirimi için de minimum 15 günlük sigortalı olmak yeterli. Başvuru esnasında sigorta devam ediyor olmalı
dediğimiz ğibi yaptım ssk ya ğittim ek5 4a tarımla verği indirimi olmuyomuş ok ama şimdi memur ne dedi biliyonmu abi? senin 4850 tl borcun var tarıma evet dedim bunu öde 3150 ğün var zaten dedi yani 5 6 ay ğibi borcum var neyse abi bana dediği şu borcu yatır 3 ay bi yerdende siğortalı ol o ara verğiye başvur sonra ğel askerlik borcunla emekli ol yani 3 4 aya emeklisin dedi,,, 4080 ğüne tabisin dedi,,
ben dedimki memur bey 20.02.2001 ğiriş %51 rapor var 4240 olmazmi dedim neyse tekrar hesap etti kğıda bi şeyler yazdı 2000 öncesi şu kadar sonrası şu kadar vesaire vesaire yine dediki 4080 ğün borcun zamanla az kaldı die kalan prmleri karşılıo dedi 5000 yakın borcu öde 3 ayda siğortadan öde o ara verği indirimine başvur ğel dedi..
abim yaa kafam alllak bulllak oldu ben 4240 biliyom bu memur nasıl bir hesapla 4080 yaptı o değil başka memurada sordum 4080 dedi bu nasıl iş abim yardım et,,
Ahmet Topuz
3.derece vergi indiriminde sigorta başlangıç tarihine göre emeklilik şartları:
06.08.1997 - 05.08.2000 arası 18 yıl 4080 gün
06.08.2000 - 05.08.2003 arası 19 yıl 4240 gün
Memur sanırım şöyle bir hesapta bulundu:
Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız için askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi borçlanılan gün kadar geriye çekecek. Bu durumda sigorta başlangıç tarihiniz 05.08.2000 tarihinden önceye gideceği için emeklilik şartlarınız da ona göre 18 yıl 4080 güne düşecek.
SGK bunu bu şekilde kabul ediyorsa ne güzel. Bazı memurlar buna olumsuz yaklaşıyorlar. Askerlik borçlanması sigorta süresinden sayılır ama emeklilik şartlarını değiştirmez diyorlar.
Eğer memur benim dediğim gibi hesaplamış ve olur demişse çok güzel.
Umarım anlatmak istediğimi anlamışsınızdır.
Ufukalp Abi aynen öyle söyledi yani askerlik borcumu 97. 99 arası askerdeydim o zaman 2000 öncesine çekerse 4080 gün oluyor ama böyle bir şey olabilir mi? Abi biz seninle hep 4240 konuştuk o memur aynen dediğim Gibi yazdı çizdi..öncesi sonrası filan bir şey dedi duymuyorum zaten duyabildiğim kadarını yazdım size..şimdi 3150 gün var ya Abi 6 ayda borcum var onu öde bir yerden de ssk lı 3.ay çalış verği indirimine başvur gel askerliği ödeyince emekli olacaksın dedi ne dersin abi?
Ahmet Topuz
Evet olabilir, çok da güzel olur.
Aslında bu bahsettiğim konuyu sürekli savundum, ama SGK memurları çoğunlukla olumsuz yaklaştı. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihini geriye çeker, ama emeklilik şartlarını değiştirmez şeklinde görüş bildirdiler.
Demek ki zamanla bazı şeyler olumlu yönde değişmeye başlamış. Ceberrut memurların astığım astık kestiğim kestik tavırlarının törpülenmeye başladığını görmek sevindirici.
Evet bu durumda askerlik borçlanması ve 6 aylık borcun haricinde tam da 3 ay gerekiyor. Gir düğün salonuna sigortalı olarak, gerekirse primi cebinden öde. 3 olmazsa 4 ay olsun, zaten vergi indiriminin onaylanıp gelmesi 4 ay sürer.
O memuru da kaybetme, hepsi o kadar olumlu ve pozitif değil emin ol.
Ufukalp abi çok çok teşekkür ettim ğüzel dileklerin için yanlız memur dedi fakat memur öyle bir yasa yoksa kendi yapabilrmiki?belki kabul ğördüğü için olur dedi hayırlısı abim benim..ben borcu yatırıp ek5 tarımdan çıkıp düğün salonundan ssk ğirişimi başltcam 3 ay ğibi aylık 1000 lira ödiycem cebimden ..öyle biliyorum. ve bakcam seninde yardımlarınla inşallah çözeriz bu ğünleri allah razı olsun..
Ahmet Topuz
Var kardeşim öyle bir şey mümkün. Sadece eskiden memurlar işgüzarlık yapıyordu.
Merak etme, memur da aynen benim dediğim şekilde konuşmuşsa o iş olur.
Sadece işlem yaptırırken iş bilmez memurlara denk gelme diye o memura yaptır dedim.
Hayırlısı olacak inşaallah.
Ufukalp allah razı olsun abi o borcu ödemek için ses sistemim var onu satcam yarın ..;(eski sistemimle idare etçem neyse abim çok erken ama benim kızım soruyo baba uğraşıyon ama maaş ne?bende dedimki ufuk amcana sorayımailece seni sevdik abim sence en düşük ne kadar olur abi?
Ahmet Topuz
Allah hepimizden razı olsun inşaallah.
İşte onu tahmin etmek çok güç .
Emekli aylıklarının hesabı 3 ayrı döneme göre hesaplanır, her birinde aylık bağlama oranı farklı.
2000 öncesi
2000 - 2008 arası
2008 sonrası
Prim günlerinin bu dönemlere dağılımı, prime esas kazanç tutarı gibi konular bağlanacak maaşı etkiler.
Bu konuda emekli maaşı hesaplama siteleri var. SGK nın resmi sitesinde de var doğruya yakın sonuç çıkar.
Bir de özel site vardı hatırlayamadım.
Yeğenimize selam söyle, de ki, maaş ne olursa olsun, ömür boyu tüm aileyi kapsayan bir sağlık güvencesi ve az bile olsa aç kalmayacağını bilmek güzel bir şey.
Tabi ki boş durmazsın çalışmaya devam edersin.
Ufukalp abi eşimin kızımın hepsinin selamı ve duaları var sana biz karar veremedik hanım dioki satma sistemi biraz çalış borcu öde sonra salona ğir bende hmn borcu verip ek5i kapatıp 3.4 ay siğortadan sonra o arada verği inoirimi anca ğelir dedim en son işlemlerde askerlik borcu parasını bulmak kalıyor...abim yaa olduki verği indirimi ve ğün tamam ..askerlik borcu parasını bulamazsak sğk emekli edip maaştan kesme ğibi olayı varmı yoksada iherşey tamamsa hemenmi askerlik borcunu yatırmam ğerek 15 bin ğibi o parayı biraz zaman sonrada yatırabilrmiyiz bulunca yani atıyorum birisi kredi çekse bana bende emekli oldumu kredi verirlerse ödeyebilrmiyim ona ne dersin emekli oldumu varmı bi imkan abim benim?
Ahmet Topuz Aleyküm Selam.
Emekli edip askerlik borçlanmasını maaştan kesme gibi bir imkan yok malesef.
Kredi olayı olabilir. Gün tamam olur olmaz borçlanmak zorunda değilsiniz.
Borcu kapatıp vergi indirimi işini halledin. İş askerlik borçlanmasına kalınca gidip aynı memurla görüşün kaç gün gerekiyorsa ödeme miktarını hesaplatın ama işlem yapmayın.
Uygun bir durumda kredi imkanı sağladığınızda hesaplanan miktar kadar kredi çekip gidin işlemi yapıp parayı yatırın.
Ufukalp çok sagol abi aynehn öyle olcak hesap ettirip parayı ayarladimı ğiderim lakin o zaman siğorta primi ödemiceme ve işten çıkmış olcam için o zaman sağlık ğibi işlerde muayene olamazsam çünki belki askerlik borcunu 5 6 ay sonra bulup veririm o zamana kadar GSSden yararlanabilirmiyim abi/?
O süreçte herhangi bir sosyal güvenceniz, prim ödemeniz ve yasal olarak görünen bir geliriniz olmayacağından ücretsiz gss kapsamına alınabilirsiniz.
Sigortadan çıkış yaptıktan sonra gss gelir testi talep edersiniz. Hanede kişi başı aylık gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az tespit edilirse ücretsiz gss kapsamına girer prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Aynı eskinin yeşil kartı gibidir.
@Ufukalp abi slm nasılsın rahatsız ettim tekrar dün konuşmuştuk ya askerlik borcu işini ben araştırdım abi doğruymuş..askerliği yaptıktan sonra işe ğirdiğim için 2001 ğirişim 4240 ğün olurken askerlik borcunu ödeyince 1999. 2000 lere çekip siğorta ğirişimde 1999 2000 oluyo bu durumdada 17 yıl 4080 ne tabi oluyo internette çok araştırdım her yerde doğruymuş.abi. bende memura hava yapıyodum dün sen yanlış biliyon 4240 olcak die şimdi kendime kızıyorumneden memurun işine karıştım die..abim yazma ğereği duydum sana...birde abi askerlik borcum 2000 senesi öncesi oluyorsa olası maaşıda etkilermi yüksek olurmu biraz bülent beyede sordum cvp alamadım.2000 öncesi biraz fark ediyo die okudum bazı yerlerde .teşekkürler abi
@OturanBoğa bülent bey slm bi sorum olcaktı size müsaitseniz cvlarmısınız..%51 raporum var 2001 ğirişim var 4240 ğüne tabiyim..askerliğimi 2000 den önce yaptım 97.99 arası sğkdaki memur askerlik borcunu ödersem 1999.2000 tarihine siğorta ğirişimi çekip 4080 ğüne tabi olursun dedi doğrumudur? bu? ikinci bir sorumda askerlik borcum 15000 civarı..siz tecrübelisiniz 2000 öncesi olarak ödenicek olan askerlik borcumun emekli maaşıma etkisi olabilrmi? özellikle 2000 öncesi 97. 99/yılları arası askerlik borcu içinödemeler emekli maaşına etkisi yüksek die okudum ve araştırmalarımda her konuda belirtilen bir tanı.. şimdiden çok teşekkürler..
Ahmet Topuz
Yukarıda da yazdım, olur kardeşim merak etme. Aslında bunun önünde hiç bir zaman yasal bir engel olmadı, ama işgüzar memurlar ellerinden geldiğince engellediler bu avantajı. Şimdi artık taşlar yerine oturuyor.
Diğer konu:
Askerlik borçlanması ne zaman yapılırsa yapılsın, askerlik yapılan döneme sayılır.
Borçlanma ve ödemeyi bugün de yapsanız primler askerlik yaptığınız 1999-2000 dönemine sayılacaktır.
Bu dönemdeki aylık bağlama oranı günümüzdekinden daha yüksek olduğu için de emekli aylığı için artı bir avantaj olacaktır.
Tabi borçlanmanın hangi möatrah üzerinden yapılacağı da önemli olduğu için çok da bir fark beklemeyin.
Ufukalp evet abi dediğin ğibi benim zaten beklentim çok bi şey değil sadece elimde ve enğelimde olan birşeyin hakkımın olması yani 2000 sene öncesi için fark çıkmasın. fazla .ama düşmesinde ğibisinden dediğiniz ve sizinde takdir ettiğiniz ğibi bütün bu işlemler son bulurda emekli olursam aylık 800 yada 900 maaşım olsa inan abi yeter beklentim bu miktar.. sonuçta primde ödemiyeceğime ğöre en düşük 700 .800 lirada karım olcak rabbim izin verir o ğünleri ğörürsek abim benim..