Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2001 sigorta girişi ve %51 raporla Tarım Bağkur'u emeklilik şartlarım nedir?

Ahmet Topuz
Emekli aylığınız belirttiğiniz rakamların altında olmaz rahat olun.
samedo99
Onu ben demiyorum gelir idaresi başkanlığı diyor.
Sitede de raporu bu tarihten önce olup kabul edilmeyen çok sayıda arkadaşımız var. Sizde istisnai bir durum olmuş ve bence çok da dillendirmeyin.
Buyurun aşağıdaki ifadeler vergi dairesinin resmi web sitesinden alınma, linkini de vereceğim bakabilirsiniz.
Mesajınızdan "kafanıza göre yalan yanlış yorum yapıyorsunuz"gibi bir anlam çıkardım.

Kendisi engelli olanlar için;

-Çalıştığına dair işveren tarafından düzenlenen imzalı ve kaşeli dilekçe,nüfus cüzdanı fotokopisi,bir adet fotoğraf,varsa ilgili yönetmeliğe uygun sağlık kurulu raporu (30/03/2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Engellilik Ölçütü Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)

https://www.ivdb.gov.tr/Engelli-Vergi-Indirimi

Ufukalp

Olabilir usta benimde 2012 Aralık ayı belki oradan kurtarmıştır .....

Ufukalp abi merhaba.. H91 işitme kaybı nedemek bu konu hakkında bir bilğiniz varmı? %44 iştme %12skolyozdan sürekli olan raporun ankarada sürelimi ğelir oran düşermi 2 senede kontrol isterlermi? birde işitme kaybı sürekli raporların sürekli olabilme ihtimali varmı kafama takıldı.

Ahmet Topuz
H91 işitme kaybı sınıflandırmasıdır. H91.0, H91.1, H91.2. H91.3, H91.8, H91.9 gibi alt grupları vardır.
Daha önce de yazdım tıbbi konularda yorum yapmak istemiyorum, nihayetinde doktor değiliz.
Kronik hastalık ve sürekli raporlar için Ankara'da genelde süre kısıtlaması konmaz.

abi nasılsın %44 iştme %12 skolyoz yöetmenliğe ğöre %51 yapar demiştin yanılmıyorsam raporum sürekli ağır ve duymayı ğerektiren işlerde çalışamaz yazıyo şimdi abim benim bizim bi arkadaşın raporu düştü buğün aradı beni %62 den 39 a pisikiatri ve şekerden düştü ankaradan .. bende korktum sana yazdım benim sana dediğim raporda düşermi ?düşerse bütün hayaller ğidcek;(o zaman napcaz abi? sen bunca yıl ğördün tecrüben var yardımcı olurmusun tecrübene dayanarak,,? abi..
Ufukalp abi nasılsın %44 iştme %12 skolyoz yöetmenliğe ğöre %51 yapar demiştin yanılmıyorsam raporum sürekli ağır ve duymayı ğerektiren işlerde çalışamaz yazıyo şimdi abim benim bizim bi arkadaşın raporu düştü buğün aradı beni %62 den 39 a pisikiatri ve şekerden düştü ankaradan .. bende korktum sana yazdım benim sana dediğim raporda düşermi ?düşerse bütün hayaller ğidcek;(o zaman napcaz abi? sen bunca yıl ğördün tecrüben var yardımcı olurmusun tecrübene dayanarak,,? abi..

Ahmet Topuz
%62 den 39 a çok büyük fark var. Usulüne uygun alınmış bir raporda o kadar düşüş mümkün değil.
Özür oran cetvelinde oranlar açıktır, ancak psikiyatrik değerlendirme kesin tetkiklere dayanamadığından biraz doktor inisiyatifine kalıyor gibi. Sanırım ilk raporda psikiyatriye oran biraz fazla verilmiş.
Sizinkinde olsa bile üç beş puandan fazla bir sapma olacağını sanmıyorum.
Çok fazla vesveselisin ve kılı kırk yarıyorsun. Daha henüz vergi indirimine bile başvurmadan aklına neler neler geliyor. Sakin ol kardeşimi kısmetten öteye yol yok. Elinden geleni yaparsın, elinden gelmeyecek şeylere hayıflanmak sadece kendine zarar.
Hele bir sigortalı ol, vergi indirimine başvur, gerisini ondan sonra düşünelim.

@Ufukalp slmlar abi buğün siğorta ğirişim yapıldı düğün salonundan..sonrada salonda çalıştığıma dair yazı .dilekçe olarak verdim .siğorta bildirim işe ğiriş yazısı. verdim ve diğer nufuskağıdı artı hastane raporumla verği dairesine başvurdum raporun aslını istediler onu verdim elimde bir tane kaldı aslı ğibi rapor..iki adet vermişlerdi hastaneden borcu ödeyip siğortaya ğeçtim..verği dairesi kontrol etti bütün evraklar tamam yarın yollarız sonra işyerine cvp ğelir dedi..siz demiştiniz borcu öde siğortalı ol verği indirimine başvur öyle bakarız ondan rahatsız ettim şimdi benim 20 ğün açığım var prim olarak ama 4 ay çalışayım diorum cvp ğelene kadar abi belki maaaş bodrosu alırsam kredi çeker askerlği yatırırım..abi salonun muhasebicisi dediki işkura başvur daha düşük siğorta ödersin ben ğeçen hafta siğorta yaptırdım salonun muhasebecisine ama yanlışlıkla özürlü değil normal siğortalı olarak işe ğiriş yaptı ssk memurda özürlü olarak yazması ğerek işe ğiriş

[FONT=sans-serif]@[/FONT]Ufukalp[FONT=sans-serif] abi neyse bu şekilde ğişrş oldu buğün hallettim yanlız 830 tl aylık salona ödiceksin dedi primleri dedi onlarda yatırcak dedi muhasebeci ama özürlü ğiriş olduğu icin az ödersin dedi az öncede telefon açtı muhasebeci işkura ğit kayıt ol çok az ödersin belkide hiç ödemezsin prim dedi orda kafam karıştı sonuçta salonda çalışıyorum onlar prik ödicekler bende onlara vericem ne kadar ise haziran sonuna belli olurmu abi bilğin varmı bu konularda normalde 830 dedi muhasebeci özürlü olarak ğiriş yapınca daha az prim olcak nasıl olur sence? biraz uzun yazdım hakkını helal et abim..[/FONT]

arkadaşlar özürlü olarak kalan ssk ğünlerimi doldurmak için emeklilik için yani.. çalıştığım yer beni siğortalı çalıştırcak prmleri ben yatırcam ne kadar prim öderim 4 ay yada 5 ay için işverenin muhasebecisi 830 tl dedi ama enğelli olarak başvurduğun için az ödersin işkura kayıt ol işveren az yatırır dedi bilğisi olan varmı bu konuda teşekkür ederim..işkura ğitmesemde enğelli siğorta primi nekadar oluyor..

@Ahmet Topuz
Devletin engelli istihdamını teşvik için engelli çalıştıran işyerlerinden gerekli şartları taşıyanlar için prim teşviki var.
Çalıştırdıkları engelli için asgari ücret üzerinden ödenen SGK priminin işveren payının tamamını devlet ödemektedir.
Eğer salon gerekli şartları taşıyorsa tabi ki engelli çalışan olarak giriş yapın. Bunun için işkur'da kayıt ve vize işlemleri yapılır. Git öğren ve oluyorsa yaptır. Normalde sgk primi oranı toplam %32, bu anlattığım olursa sadece işçi payı olarak %14 ödersin.
Estağfurullah rahatsızlık söz konusu değil.
İstediğiniz zaman yazabilirsiniz.

@Ahmet Topuz
Muhasebecinin bahsettiği devletin engelli prim teşviki.
Diğer başlıkta açıkladım.

Ufukalp abi sağolasın evet enğelli olarak işe ğirişim oldu ama anlamadığım işkura ğitsem senin işyerin değil bizim yolladığımız işyerinle teşvikten yararlanırsın deme şansı olabilirmi bunların?

Ahmet Topuz
Yok yok, siz kaydınızı yaptırın işyeri bu teşvik için uygunsa olur.
Yaptıktan sonra muhasebeciye haber verin teşvik için işverenin işlem yapması gerekebilir, çünkü verilen teşvik işveren için.

@Ufukalp teşekkürler abi sanırım olur bayram sonrası başvurup işkura kayıt olcam belki az prim öderim..

@Ufukalp abim normal şartlarda bana 20 ğün prim yetiyor 4060 ğün var..ama 4 ay daha siğortalı ğörünsem hem o arada verği onayı ğelipte başvuru yapsam fazla olan siğorta pirimi pek fark edermiki..işe yararmı sizce teşekkürler..

Ahmet Topuz
Asgari ücret üzerinden fazladan üç beş ay prim ödemenin bağlanacak emekli aylığına hiç bir faydası olmaz.

peki o zaman ben başvuruyu yaptım 1 ay sonrada prm doluyor çıkış yapsam sorun olurmu abim?

-
/ iş yerine devam edcem zaten,, sadece siğorta olmıcak?

Ufukalp abi kandilin mübarek olsun bi şe sorcam müsaitsen? düğün salonuna enğelli olarak işe ğirdim dün ama siğorta primini az ödemek için iş kura başvurmam ğerek muhasebeciyle ğörüştüm salonun buğün dediki işe ğirmeden kayıt olman ğerekti bizde seni işe alırdık iş kurdan dedi baktım işkura kaydın yok dedi sen ğenede ğit işkura enğeeli raporunla iş arıyorum deyip kaydını yaptır kaydın ğörünürse işveren olarakta uyğun olur aylık 524 siğorta prım olur belkide daha aşağa olur dedi buğün sen ne dersin işe ğirmiş bulundum işkura başvurmadan bi sorun olurmu abi?

Ahmet Topuz
Hayır ne sorun olacak. Olursa olur, olmazsa can sağlığı. 1 ay sonra sigortayı sonlandıracaksın zaten.
Hayırlı kandiller.

Ufukalp hayırlı bayramlar abi bişey sorcam şuan çalıştığım işyerinden 5 ay çalışıp çıkartırlarsa işsizlik maaşı alabilirmiyim, alırsam işsizlik maaşı bitince daha sonra sğk ya verği indirimimle emekliliğe başvursam sorun olurmu? not (
prmlermi kendim ödedeim ek5 .4 adan ama boşluk yok 3 yılda 600 prm ğibisinden?)

Ahmet Topuz
İsteğe bağlı ödenen primlerde işsizlik sigortası primleri de isteğe bağlıdır.
Ödeme yapılırken malullük yaşlılık ve ölüm sigortasının yanında işsizlik sigortasına da prim yatırılmış ise ve salonda çalışırken çıkarılırsanız işsizlik maaşı da alırsınız.
Ama ek 5 ödenirken işsizlik sigortasına da prim yatırılmadı ise 600 gün prim şartı yerine gelmemiş olacağından işsizlik maaşı da alınamaz.

Ufukalp slm abi bi sorum olcaktı şimdi ben işkura kayıt oldum enğelli raporumla .. çalıştığım düğün salonuda zaten iş veren olarak işkura kayıtlı büyük ihtimal ile siğorta ödemesi düşük ödiyeceğim..şimdi sorum şu..benim 3520 prim var askerliği ödersem 2000 öncesine çekip 540 ğün borçla 4080 ğüne tabiyim 3520ârtı 540 4060 yapıyo 20 ğün kaldı malum 15000 ksür para ama yatırmasam 4240 ğün oluyo 2001 ğiriş ozaman 740 ğün yani2 sene kalıyo bekliyeyimmi? düşük siğorta ödeyip yoksa yatırayımmı 15000 tl 2000 öncesi 580 ğün olcak 40 ğün vardı askerlikle 580 bişey fark etmez sen ne dersin ve ne önerirsin abim?

Ahmet Topuz
Bu tamamen kişisel bir tercih.
Gerekli bilgileri verdim. Gerisine tüm kâr/zarar hesabını gözeterek sizin karar vermeniz gerekiyor.

Ufukalp abi sanırım anlatamadım tam konuyu daha önce bu konu hakkında bilği talebim olmamıştı die hatırlıyorum incelerim tekrar teşekkür ederim..

Ahmet Topuz
6 sayfadır yazışıyoruz, nasıl ve hangi şartlarda emekli olabileceğinizi, önünüzdeki seçenekleri, hangisi için ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz artık.
Ama diyorum ki seçimi de size ait artık, o kadarına müdahale edemem, çünkü kişisel tercihtir.
Anlatamadınız değil, ben anladım.
Askerlik borçlanması için 15 bin lira civarında para gerekiyor, anladığım kadarıyla da bunu tedarik etme konusunda zorlanıyorsunuz. Diğer tarafta bunu vermezseniz emekliliğiniz 2 yıl uzayacak. Şu anda İşkur prim teşviki ile daha düşük prim ödeme imkânınız olduğunu belirterek askerlik borçlanmasını ödeyip emekli olayım mı, yoksa düşük prim avantajı ile 2 yıl daha ödeyip borçlanmasız 2 sonra mı emekli olayım diye soruyorsunuz.
Ahmet Kardeşim, bunların hepsi özel durumlar.
Ben sizin o 15 bin lira ile nasıl bir sıkıntıya girebileceğiniz, borçlanıp emekli olmazsanız 2 yıl boyunca ne ile geçineceğiniz, bunun sizi zorlayıp zorlamayacağı gibi bir sürü ayrıntıyı sizin kadar bilemem, böyle bir durumda sizin adınıza karar verip yönlendirme yapamam.
Ben 6 sayfadır bilmeniz gerekenleri, prosedürü, her türlü bilgiyi tarafınıza sundum.
Demem o ki; bundan sonrası ayrıntı ve kişisel tercihtir, o kadarına müdahale etmem yakışık almaz.
Umarım yanlış anlamazsınız.

Ufukalp estağfrulah abim benim verdiğn cvp ve bilğilerinle her kelimeni 2 veya 3 kez okuyarak ezber aldımki senin önderliğinle bilmediğim şeylerde yanlış hareket etmiyeyim bazen aynı şeyi 2. 3 kez sorduğum oluyo oda tam anlayamadığım içindir mazur ğörün kusuruma bakmayın verği indirimine başvurdum 10 ğün ğeçti zaman ğelcek nasip olur ölüm olmaz ise emekli işlerindende senin yardımına başvurcam senide çok soru ile sıkmak istemem abi işe ğirdim 30 mayısta işverenin muhasebecisine sordum enğeelli siğorta prmini kaç ödicem cepten oda dedeki haziran 20 den sonra belli olcak ödicen para neden acaba?

Ahmet Topuz
Yok yok fazla soru ile sıkılmam ben, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Sadece askerliği mi borçlanayım, iki yıl teşvikli prim mi ödeyeyim gibi bir soru için benim yönlendirici olamayacağımı, yukarıda açıkladığım sebeplerden dolayı buna in iyi sizin karar verebileceğinizi belirttim.
Muhasebeci belki primleri yatırırken güncel rakamları görmek ve öyle kesin bilgi vermek istemiş olabilir.
Bekleyin, prim teşviki işi olumsuz olursa 2 yıl o kadar para yatırmaya gerek yok, askerliği yatırırsınız.
Teşvik işi olursa düşünüp en iyi kararı verirsiniz.

acaba mesela benim ğirişim 2001 olup sadece 40 ğün yatmış daha sonra 2008 de ödemeyebaşladım askerlik borcuda ğirişimi 1999 ğirişli yapıyor ancak benem 2000 ve 2008 arası prim ödemem yok olmayan prime a.b.o. oluyormu sanırım 2008 den sonra olduğuiçin çok ama çok düşük maaş bağlanacak bilğisi ve bana tecrübe aktarcak arkadaş okuyupta yardım edecek bir dost bekliyorum teşekkür ederim şimdiden hayırlı bayramlar...

Ahmet Topuz
Askerlik borçlanması yaparsan yaptığın kadar emekliliğin öne gelir. ABO da askerliği yaptığın yıllardan sayılır. Yani 99 yılından ABO %65-70. olur. Maaşa da yansır.

Üst Alt