Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2012'de memur oldum. Emeklilikte yeni yönetmeliğe mi tabiyim?

İşe Başlamadan Önce Malul Olanlar ve Çalışma Gücündeki Kayıp Oranı %60'dan Az Olanlar

Bu yukarıdaki linke bakın sorunuzun cevabını orada bulacaksınız.

Kamu Görevlilerinden İşe Başlamadan Önce Engelli Olanlara Yaşlılık Aylığı Bağlanmasının Koşulları Nelerdir?

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra kamu görevlisi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan kamu görevlisinin;

en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir.

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra kamu görevlisi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan kamu görevlisinin;
en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir.

Buna göre %60 mı gerekiyor işe girmeden önce yoksa işe girmeden önce engeli bulunan diyo engelli olmak yeterli mi 15 yil için o kafa karıştırıyor. Rapordan yana hiç sıkıntım yok hocam benim rapor 2010 yılında aldığımda %50 orandi bugun girsem tek hastalıktan %80 yine rahat alabilirim. Ben bu sürecle ugrasmak istemiyorum sadece bu raporla emekli olabilirsem olup gecmek istiyorum, çünkü cok yorucu ve stresli bir surec yillardir rapor hastane islerinden artik bunaldim.
Ben kas hastasıyım kas hastaliklari zatem agir ve ilerleyici bir hastalik.

Myopathy86

Hocam o % 60 yazan yer linktir konu başlığıdır orada geniş açıklamalar var zahmet edip tıklarsanız göreceksiniz.

Okudum hocam daha önce de okumuştum bunlari teşekkür ederim. Peki öyleyse neden beni %50 raporla işe başladım 15 yıl sigortalılık yılına tabi tutmuşlar. 5510'a tabii olarak işe girişte bu raporla girdim ve kayitlara 15 yil hizmet suresini tamamlayınca emekliliğe hak kazanır olarak geçmiş. Kurum hata yapacak değil muhakkak ya kanunlarda bizim bilmediğimiz farkli bir uygulama var ya da memurlar da bazi hükümler hala 5434 e göre uygulaniyor.

Ben de sizinle aynı durumdayım ama benim hitap da 16 yıllık sigorta süresine tabidir yazıyor. Kurumunuza sormakla en iyisini etmişsiniz bildiğim kadarıyla 15 yıl hizmetiniz tamamlanırsa emekli olabiliyorsunuz. Sizin ilk sigorta girişi 2006 olduğu için siz 16 yıl sigortalılık süresini zaten tamamlamışsınız sizin süreyle alakalı sıkıntınız yok eğer primi de tamamlamışsanız emekli olabilirsiniz anladığım kadarıyla primi de tamamlamışsınız.

Bakalim insallah hocam ya hayırlısı olsun. Beni tereddütte bırakan konu zaten 15 yıl hizmete tabidir diye yazmışlar, tekrar dilekçeyle raporu gönderince durumu değiştirip farklı bir cevap verirler mi. Ne bileyim yeni rapor isteme ya da 15 yılı daha uzun surelere çikarma gibi. Bekleyecegim bakalim şu an bir ay oldu rapor sağlık kurulundaymış hala insallah cok uzamaz ve guzel sonuçlanır.

Arkadaşlar emeklilik süresi hakkında bilgi almak için raporumu Ankara'ya göndermiştim. Şu an yeni rapor işleriyle uğraşıyorum. Süreç hakkında merak edenler varsa bilgi vermek istedim;

1-2008 yılından sonra memur olanların engelli kadrosunda işe başlaması sadece engelli olarak işe girmeyi kapsıyor. Emeklilikte sgk bunu umursamıyor, 5510 sayılı kanuna tabii olduğunuz için emekli olurken eski memurlar gibi elinizde raporunuz olması yeterli değil.

2- 2008 öncesi memur olanlar 5434 e tabii olduklari için engelli kadrosunda olanlar yeni bir rapora ihtiyaç duymadan 39/j ye göre 15 yıl hizmeti doldurunca emekli olabiliyor. 2008 yilindan sonra memur olanlar artık SGK'nın 13.09.2021 sayılı maluliyet ve çalışma gücü kaybı tesbit yönetmeliğine göre emekli olurken raporlari inceleniyor ve sağlik kurulunun raporu onaylamasi gerekiyor. Genelde raporlar eski olduğu için ve birçok rapor oranlar birleştirilerek engel orani belirlendiği için SGK sağlık kurulu yeniden değerlendirmek için yeni rapor istiyor. Önceki yönetmeliğe göre raporu gönderip onaylatanlar şanslı hakları devam ediyor. Örnek verecek olursam; Diyelim ki şekerden %20 kalpten %30 gözden %20 oran alarak engelli raporu aldınız. Balthazard formülü uygulanarak raporunuz %55.2 engelli olarak çıkıyor. Önceden bu raporlar kabul görüyordu ama artık SGK sağlık kurulu balthazard formülü uygulamıyor. Yani tek hastalıktan alınan en yüksek orana bakıyor ve ona göre işlem yapıyor. Buna da bir örnek verecek olursam; Hafif düzey çalışma gücü kaybı için tek hastalıktan %40 ve üzeri oran olacak ve kurul değerlendirip, çalışma gücü kaybı hafif düzeydedir derse 18 yıl çalışma süresi olarak olarak onaylayacak. Orta düzey çalışma kaybı da 16 yıl sigortalılık isteyecek onun içinde yine rapora bakacak ve tek hastalıktan en yuksek orana bakacak uygun görürse onaylayacak.

3- Raporunuzun %60 olmasi %80 olmasi SGK sağlık kurulunu bağlamıyor. SGK sağlık kurulu, kendi yönetmeliğinde çalışma gücü kaybına göre değerlendiriyor. Yeni yönetmelik bu konuda birçok engelli çalışanı mağdur edecek.

4-Benim rapor %52 oranlı rapordu. İşe engelli memur sınavıyla 2012 yılında engelli kadrosunda başladım. Raporumu ne zaman emeklilik hakkından yararlanabilirim diye bir dilekçe ile kurum vasıtasıyla Ankara'ya gönderdim. Tam 3 ay sonra cevap geldi ve ara karar verilmiş. Yani ne reddetmişler ne onaylamışlar eksikliklerin tamamlanmasını istemişler. Gelen yazıda devlet üniversiteleri veya eğitim araştırma hastanesinde yeniden muayene olarak, hastalığıma dair bilgilerin ayrıntılı yazıldığı, yapılan tetkiklerin ve sonuçlarında eksiksiz yazıldığı yenir tarihli rapor alarak raporun aslının gönderilmesini istemişler. Raporum 2010 yılında almış olduğum ve işe girişte kullanmış olduğum sürekli engelli raporuydu. Şimdi yeni rapor alıp göndereceğim onunla uğraşıyorum.

5-Raporunuz yeni tarihli ve SGK sağlık kurulunun yönetmeliğine uygunsa değerlendirip onaylama ihtimalleri var ama eski ve hastalığ ait bilgiler tam yazmiyorsa kesin rapor istiyorlar. Yani emekli olurken artık ben engelli kadrosundan girdim raporum var olayı yok. Genelde yeni rapor istiyorlar artık. Emekli olmayı düşünenler veya da raporları sıkıntıli olanlar erkenden raporlarını gönderip SGK sağlık kurullarinda değerlendirtsinler. Hem sorun olursa erkenden halletmiş olursunuz hem zamandan kazanirsiniz. Rapor gönder, bir daha al bir daha gönder derken 6 ayım gidecek. Gelecek cevap da belli değil belki de başka sorunlar çıkacak ve süreç uzayacak.

6-Elimden geldiğince ayrıntılı şekilde bilgi vermeye çalıştım. Süreç devam ediyor gelişmeler olursa tekrar yazacağım. Sağlıkla kalın.

Raporu alabilecekmisiniz eskisi balzartlami 52 ydi

Eskisi ayni hastaliktan bacak ve kol ayri degerlendirilip balthazardla %52 orandi ama 10 sene önce bacak ve kol kaslarım daha iyiydi. Şimdi yeni duruma göre %60 alırım diye düşünüyorum. Hafif düzey zaten %40 olmuş şu an benim orta hatta ileri düzeyde etkilenme mevcut. Bakalım inşallah yüksek oranlı hakkim olan raporu alırim da tekrar uğraşmak zorunda kalmam.

Raporu alirsaniz 16 yil 4320 günle emekli olur yazisi gelmesi lazim

5510 göre 60 ve üzeri 15 yil süre 3960 50 59 arasi 16 yil süre 4320 gün pirim 40 49 arasi 18 yil süre ..

@Myopathy86

Kardeş senle aynı durumdayım rapor almak için belli bir süre var mı bunu merak ediyorum 25 mayısta cevap geldi bana da ara karar verilmiş senin gibi durumum sen kurumunun sevkiylemi gittin sana verielen yazıyla şahsi mi başvurdun rapor için

Son düzenleme:
Evet öyle ama aklıma şu takıldı. Diyelim ki %80 oranlı rapor verildi, o zaman nasil olacak. %60 işe girişte engelli olmak gerek diye biliyorum.

Süre olsa gelen yazıda belirtilerdi diye düşünüyorum. Şu süre içinde işlemleri tamamlayıp gönderin diye bir ibare yok. Zaten ara karar verilmiş yani beklemede, ne zaman giderse o zaman işleme devam edecekler. Kurum sevki derken SGK nın sevki mi? Çalıştığım kurum mu? Gelen yazı zaten herhangi bir sevk yazısı değil. Sadece üniversite hastanelerinden veya da eğitim araştırma hastanesinden yeni rapor alıp aslının gönderilmesini isteyen bir yazı. Ben eski raporumu aldım hastaneye benim hastalığımla ilgili olan branş doktoruna gittim, dedim ki bu raporumu sgk kabul etmedi. Elimde olan yaziyi da gösterdim eksiklikler varmış, her şeyin tam yazili olduğu yeni bir rapor istiyorlar. Muayene etti, bazi testler istedi sonuclara göre yazariz sonra heyete girersin heyet karar verir dedi. Yani yeni rapor için işlemleri başlattım, hastalığımda ilerledi zaten yeni bir engelli raporu çikacak. Onu da göndereceğim. Ben ilk başta durum bildirir raporu mu alcam acaba diye düşünüyordum ama yazida da engelli raporu veya da durum bildirir raporu diye bir şey belirtmemişler. Sadece onceki raporumda olan hastaligima ait ayrintilarin acik yazıldığı, durumumun tam olarak degerlendirildigi bir yeni sağlık kurulu raporu istemişler.

60 ve üzeri degerlendirilir

15 süre 3960 gün pirim

Ankara'nın istediği bu rapor durum bildirir raporu mu olacak, yoksa yeni alacağım bir engelli raporu mu bunu tam anlayamadım. Hastaligim hakkinda herseyin ayrintili olarak yazıldığı 28.09.2021 tarihli maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespit islemleri yonetmeligine göre değerlendirilmiş yeni bir sağlık kurulu raporunun aslının istenilmesine karar verilmiştir diye yazmışlar. Engelli sağlık kurulu raporu vs diye belirtmemişler. Sanki durumumu ayrıntıli belirten durum bildirir raporu gibi bir sey istemişler. Ankara'ya da telefonla ulaşıp sormak mümkün değil yeni engelli raporumu aldim onu gönderecem artık kabul etmezlerse bir 3 ay daha uzayacak işler.

Myopathy86

BENDE
geçen hafta SGK 'ya gittim sorunu çözemedim sgk'nın uygulaması böyleymiş sağlık kurulu ara karar verebildik diyor aylık bağlama servisi emekli edecek bizle alakası yok aslında diyor hitab' a göre emekliliği haketmişsin aylık bağlama servisi anlamsız şekilde bize gönderiyor raporları diyor aylık bağlama servisi 2008 den sonra memur olanların raporlarını sağlık kuruluna gönderiyoruz uygulama böyle diyor. rapor işine girmedim henüz durumdan haberdar et bizide kardeş nolacak bakalım

Tamamdır sonucu yazarım.

Arkadaşlar yeni engelli raporu aldım ama bana elden rapor vermediler. E devletten alacaksın deyip gönderdiler. Sgk benden yeni sağlık kurulu raporu aslının gönderilmesini istemiş. Muhtemelen yeni raporlar e imzalı olduğundan karekodlu ve elektronik imzalı çıkıyor onu gönderiyoruz. Sgk bu konuda sıkıntı çıkarır mı artık aslı ve aslı gibidir dönemi bitmiş.

Myopathy86
gelişmeleri bizimle paylaşın maaşıda yazarsanız seviniriz ssk kan asgari ücrettenmi yatmıştı

Arkadaşlar yeni aldığım raporu Ankara'ya göndermiştim, bugün cevabı bana ulaştı. Yazıda "ağır engelli olduğuna" şeklinde karar verilmiştir. Bu nedenle hakkında 5434 sayılı kanunun malullüğe ilişkin hükümleri uygulanacağından ilişiğinin kesilerek aşağıda yazılı belgelerin gönderilmesini arz ederim. Boyle bir yazı göndermişler aşağıda da hizmet belgelerim, malulen emekliye sevk onayi varsa diger belgeler vs vs maddeler halinde belirtmişler. Kurumum özlük birimi beni aradı emekliliğin onaylanmış hemen ayıralım seni istersen falan dedi. Ben de yilbasindan sonra düşünüyorum dedim tamam o zaman sen ne zaman istersen o zaman bu yaziya istinaden emeklilik işlemlerini baslatiriz dedi. Ne oldu simdi beni malulen mi emekli ediyorlar. Ben ne zaman emekli olurum diye dilekçe vermistim ama sgk beni direkt emekliye sevk etmiş. Bir de 5434 sayili kanun hükümleri uygulanacak diyo ben 5510 a tabi memurum bir sıkıntı yok degil mi ? Emekli olacagimda bir sorun yasamam insallah.

Myopathy86

sen 5510 tabisin 5434 ne alaka anlayamadım senden yeni çıkan yönetmenlige göre rapor istemişler oransız rapor
senin aldıgın rapor oranlımıydı nasıl bişeydi özürlülük ölçütümü yazıyor başta rapor çeşitleri çok hepsi ayrı ayrı

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/yonetmelik/7.5.38968-EK.docx

buradan emekli olacaksınız bi inceleyin yeni çıktı bu yönetmenlik
not: AGIR:60 VE ÜZERİ
ORTA:50--59 PUAN
HAFİF 40--49 PUAN

Malulen sevk etmişler seni malulen olacaksın ama 5434 neden yazmışlar onu anlamadım 5510 tabisin sen maaşı yazarsanız seviniriz

Ama 2012'de memur olan kişi 5434'e değil 5510'a tabidir. Bir yanlışlık yapıyorlar.

SGK TESCİL ve HİZMET DÖKÜMÜ nde
5434 SK. diyemi kayıtlı acaba arkadaşımız.
Ben yanlışlık olacağını pek sanmıyorum.

ayDÜNYAvazo

Ama 1 Ekim 2008'den sonra memur olanlarda 5434 olmaz ki. 5434 eski memurlar için geçerli...

(Gölge)

5434 kısmını ben de anlamadım. Malulen veya diğer türlü emekli olmam bir şeyi değiştirir mi? Muhtemelen ağir engelli olduğum için direkt maluliyet olarak değerlendirdiler. Ben engelli kadrosunda başladım sgk kayitlarinda da 15 sigortalılık yılına tabidir yazıyordu. Maaşı yazarim hocam, şubat veya mart gibi ayrilmayi düşünüyorum. Hayırlısı bakalım.

Evet Abi sanırım AĞIR ENGELLİLİK söz konusu onunla "bağlantı kurmaya çalışıyorum" yine olmuyor.

ACABA göz den KAÇMIŞ OLABİLİRMİ?

(Gölge)

Yeni rapor istediler ben engelli raporu aldım gönderdim. Nereye sorsam bilgi alamadım, acaba durum bildirir mi istiyorlar ki diye düşündüm ama engelli raporu aldim. Ağır engelli olduğuna karar verilmiştir diye belirtmişler. Tek hastalıktan %84 rapor verdiler. Emekliye sevk işleminin gerçekleşmesi için yazıyı göndermişler.

OturanBoğa

Onu bende biliyorum hocam da acaba maluliyet işlemleri memurlar da o yönetmeliğe göre mi yapılıyor acaba diye düşündüm. Bu konuda ben bi sıkıntı yaşar mıyım emekliye ayrılacağım zaman? Sonuçta kararı veren kamu emeklileri daire başkanlığı, işe giriş tarihim de belli.
OturanBoğa Evet bu konudaki kanunlar da öyle söylüyor ama bana yazı 5434 maluliyet hükümleri uygulanacağından ilişiğinin kesilerek sevkinin yapilmasi şeklinde geldi.

Zaten bir yanlislik varsa emeklilik basvuru yapınca maaş hesabı yapılırken elbet fark edilir. Beni magdur etmesinler de valla 8 aydir bürokrasiyle uğraşıyorum. Artik iyice sıktı zaten bu işlemler.

Üst Alt