Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2015 Evde Bakım Aylığı Miktarları ve Kişi Başına Düşen Aylık Gelir Sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kalem

Emektar Üye
Konular
108
Reaksiyonlar
0
1.1.2015- 30.6.2015 döneminde geçerli olmak üzere evde bakım aylıkları 793,08 TL olmuştur.
.........

1.1.2015-30.6.2015 döneminde geçerli olmak üzere hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 572,64 TL olmuştur.

1.7.2015- 31.12.2015 döneminde geçerli olmak üzere hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 606, 95 TL olmuştur.

23tl artmış

Allah bereket versin.

melek abla;
hanede 4 kişi yaşıyoruz 2 kişi asgari ücret ssklı görünüyor bakım parası almada sorun olurmu?
teşekkürler

abla ali şahinin bilgilerine baktımda benimde aynı evde üc kişiyiz gelir gider ev kira degil kesilmiyormuş 2022 ama babam evden ayrılcam iş bulmaya falan diyor bende biraz bekle dedim 2 kişi olursa kesilirmi abla

gelir sınırı için açıklanan bu rakamlar asgari ücretten düşülen -asgari geçim indirimi- çıkarılmış halimi dir ?

evet. kişi başına düşen aylık gelir sınırı için net asgari ücretten asgari geçim indirimi (90,11) çıkartılmış olup kalan miktarın üçte ikisi bulunmuştur.
asgari ücret tutarları için bkz:T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

dua20,
ablacım baban evden ayrılır ve 2 kişi kalırsanız 2022 aylığın kesilir tabi.
evde bakım aylığı alıyorsun. eger 2 kişiye bölünürse 2022 aylığı için muhtaçlık sınırını geçeceğinden 2022 aylıgı maaşın kesilir ablam.

kalem hanım evde bakım maaşı zammı 6 ayda birmi gelecek yoksa yılda birmi yukarıda ilk 6 ay yazmışsınızda tam anlamadım

evet, ablacım ikinci altı ay evde bakım aylık miktarı değişecek.
ikinci altıncı ay için enflasyon farkına göre düzenlenmiş memur katsayısının güncellenmesini bekleyeceğimden 2. altı ay evde bakım aylığı miktarını buraya almadım.
yoksa 2013 toplu sözleşmesine göre memur katsayısı belli. lakin enflasyona göre maliye bakanlığı -gerekli şartlar oluştugunda- düzenleme yapacaktır diyerekten 2. altı ayın hesabınıı yapmadım.
Haziran sonlarında 1.7.2015-31.12.2015 evde bakım aylık miktarlarını duyururum buradan.
gerçi şimdi bile hesaplayabilirim ama bu hesap 2-3 lira artışla değişecektir. kesin olsun diye şimdiden hesap yapmadım o yüzden:)

23 lirayla yaşam şartlarımız mükemmel derecede artacak. artık çocuğumuzu kolejde bile okutabiliriz o derece bir zam !

Işsizlik maaşı ve evde bakım ücreti de arttı

Yeni asgari ücret, işsizlik maaşı ve evde bakım ücretlerine de yansıdı. En düşük işsizlik maaşı aylık 476,95 liraya çıkarken, en yüksek işsizlik maaşı da aylık 953,90 liraya ulaştı. Bakıma muhtaç engelli ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti veren kişilere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca ödenen evde bakım ücretleri de arttı. Bu kişilere asgari geçim indirimi çıkarılmış net asgari ücret olan 858,96 TL ödenecek. lütfen kalem hanım bu haberden sizin bilginiz varmı bu doğrumu haberler bunu söylüyor

Merhaba Melek (Kalem hanım) ben şunu öğrenmek istiyorum, evde biz 4 kişiyiz sadece ben çalışıyorum eşimin yada çocuklarımdan birisi 2022 maaşı almak istediği zaman kişi başına düşen gelir 31.12.2015'e kadar ne kadar olacak yani bizim 2022 maaşı almamız için neyi taşımamız gerekir..? Vereceğin cevap için teşekkür ederim...

melek hnm merhaba size bir sorum olucak umarım cevap alabilirim çünkü benim için çok önemli. Evde 4 kişi yaşıyoruz annem babam abim ve ben. babam beyin felci gecirdi ½91 engelli durumunda annem babama bakıyor abim çalışmıyor Ben ise yaklaşık bir bucuk aydır asgari ücretli bir işe girdim. Annem babama baktığına dahil bakım parası alıyor babam emekli maaşı alıyor şimdi bende asgari ücret alıyorum. İşe girdiğimi bildirmemiz gerekmiş bunu ne kdr sürede bildirmemiz gerek ve bildirdiğimiz andan itibaren bakım ücretimiz kesiirmi çünkü kirada oturuyoruz ve yetmiyor. bilgi alabilirsem çok memnun olurum twitterdanda ulaşmaya çalıştım size. iyigünler

bakım aylığı için başvurulduğunda hane gelir hesaplamasına alınan 2022 aylığı da dahil ediliyor mu?

murat6677,

2022 aylığı için hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı yani muhtaçlık sınırı için bkz:http://www.engelliler.biz/forum/202...iktarlari-ve-muhtaclik-siniri-belli-oldu.html
Siz sigortalı çalışansanız ve çocuğunuz 18 yaş altındaysa hane gelirine bakılmaz ve 18 yaş altı engelli yakını aylığı baglanmaz size. eşiniz de sizden dolayı 2022 aylığı alamaz. ancak 18 yaş üstü çocugunuz varsa onun için hanede kişi başına düşen aylık gelire bakılır.
ama evde bakım aylığında sigortalı çalışan olmanız sorun teşkil etmez hiçbir zaman. sadece kişi başına düşen aylık gelire bakılır.

mehmetingo,

evet çalışmaya başladığınızı bildirmek zorundasınız. 3 ay içinde gelir değişikliği Aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirilmek zorunda. gecikmeden bildiriminizi yapınız. bir buçuk aydır çalışıyormuşsunuz henüz süreniz geçmedi. bu hafta içinde hemen bildiirim yapıın. size yönetmeliğe bakıp 1 ay süresi vardı diyebilirler. öyle durumda 2828 sayılı kanun ek 7. madde gereği bu süre 3 aydır diye belirtin lütfen.

evde bakım aylığının kesilip kesilmeyeceğini anlamanız açısından hesabı anlatayım ona göre siz hesabı yapın. Bu hesabı yaparken alınan evde bakım aylığını dahil etmeyeceksiniz. onun haricinde hanedeki tüm gelirleri toplayın ve kişi sayısına bölün. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 572,64 TL'yi geçmiyorsa evde bakım aylığı kesilmez.

denizvmavii,

evde bakım aylığı gelir hesabına sadece evde bakım aylıkları dahil edilmez. onun haricinde 2022 aylıkları ve her ne ad altında olursa olsun her türlü resmi ya da gayriresmi gelir evde bakım aylığı gelir hesabına dahil edilir.

memur katsayısına göre degilmi 790 idi

858 mi

allah berket versin

bugünki internet haberlerinin hepsinde bu haber var

Bakıma muhtaç engelli ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti veren kişilere Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca ödenen evde bakım ücretleri de arttı. Bu kişilere asgari geçim indirimi çıkarılmış net asgari ücret olan 858,96 TL ödenecek

Haberin Tamamı İçin: Asgari Ücrete Zam Tüm Çalışanların Maaşlarını Etkiledi. Geçim İndirimi de zamlandı.Maaşlar Arttı son durum,haberi, haberleri
HABER.SGK.NET evet öyle iyor bakalım yetkili arkaşarlar ablalar incelesin

ben %80 engelli oğlumla yaşıyorum bakım parasını bağlatırken ablamlara yakın bir ev tuttum ve ablamda bize yardımcı olacağı taahhüdünde bulunarak bakım maaşını bağladılar.. 2022 maaşıda alıyoruz. yeni çıkan düzenlemeye göre bizim maaşlarımızdan kesilen olurmu.. bu iki maaşdan başka hiç bir gelirimiz yok. ayrıca ben 894 günüm var çocuğuma bakmaktan dolayıda çalışıp emekli olamıyorum.çünkü bana sigortalı bir işde görünmeyeceksin denildi aksi taktirde bakım parası kesilir dediler.

melek hanım mrb evde bakım parası nasıl alırım

Melek abla bu sene yine eski sisteme dönüldü galiba sydv yetkilileride 858 diyor aradım sordum ve bu bakım maaşını gelirden sayıyolar ve eğer bir evde 3 kişi yaşıyorsa ve hiç bir gelirleri yoksa bakımdan başka 2022 maaşı alabiliyor ama eğer 860 olsaydı bakım parası 2022 maaşı alamazdı yani anlıyacağınız ona göre uygun hesap yapılıp 858 yapıldı abla bide 1 senede sadece 20 tl zam yapmazlar kendi görüşüm şubat ayında 858 tl alacağız inşallah

Özel bilgileriniz icin çok teşekkür ederim. Ben 22 yasindayim asgari ucret alicam 950 lira babamin emekli maasi ise 1250 . Evde 4 kisi yasiyoruz kisi basina 562 tl dusuyor. O halde ayligimiz kesilmiyor dogrumudur acaba

Mehmetingo, evet geliriniz uygun bu durumda sınırı geçmiyor. geliriniz belirttiğiniz gibiyse kişi başına düşen aylık gelir 550 tl ediyor ve bu da 572,64 TL'nin altında oldugundan uygundur.
lakin ben yukarıda bilgilendirme hatası yaptım onu yeni fark ettim. o kadar sık mevzuat değişiyor ki kafam 2012 kanun değişikli,ğinde kalmış. 2012'de yapılan değişiklikle gelir ölçütü aşıldıgında bunun 3 ay içinde bildirilmesi gerekiyor deniliyordu. ama o da değişti ve kanunda bu yönde bir ibare yok. dolayısıyla yönetmelikteki süre geçerli. gelir değişikliğinin en geç 1 ay içinde bildirilmesi gerekiyor yani. lakin şükür sizin geliriniz sınırı aşmıyor. lütfen gecikmeden hemen bu hafta içinde il müdürlüğüne gidip çalışmaya başladığınızı bildirin.

thespian
vakıf çalışanı saçmalamış ablası:)

kanun değişikliği oldu da benim mi haberim yok?:)

Sizi Kanun'la başbaşa bırakayım en iyisi.
son söz Kanun'un:

Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)
Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama
aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel
bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede
birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının
hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır.
Bakıma ihtiyacı olan engellilere özel bakım merkezlerinde sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek
kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, (20.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak
tutardan fazla olamaz. Bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımına destek için ise (10.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar aylık sosyal yardım yapılır

"
..........................................................................................
Keşke asgari ücrete göre hesaplansa. ama maalesef asgari ücrete göre hesaplanmıyor.
memur katsayısı da 0,079308

hesaplayalım hemen:
10000 x 0,079308 = 793,08

Ablacım peki simdi ne olucak benim ise basladigim bir ayi gecti cezami kesicekler :( ben uc ay diye rahattim :(

evde bakım parası 3 kişiye kac kira düşerse alır

evde bakım parası 3 kişiye kac kira düşerse alır

tolga-78;
Temmuz'a kadar, 572,64*3 = 1717,92 TL'yi
Temmuz'dan sonra 606,95*3 = 1820,85 TL'yi geçmemesi gerekiyor aylık gelirin.

kaplan19,

ablam evde 2 kişi yaşıyormuşsunuz ve evde bakım aylığı alıyorsunuz. dolayısıyla 2022 aylıgınız kişi başına düşen aylık gelir 286,32 ^TL'yi geçtiğinden kesilecektir. eve bir kişi daha alın ikameti sizde olsun ve sizle yaşasın. 3 kişi olursanız kesilmez.

Mehmetingo,
ablam hanede kişi başına düşen aylık gelir 1 Ocak itibariyle sınırı aşmıyor. borç çıkartacaklarını düşünmüyorum. hemen yarın git il müdürlüğüne bu bildirimi yap. bundan haberin olmadıgını öğrenir ögrenmez bilgi vermek için koştugunu söyle. gelişmelerden haberim olsun lütfen.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt