Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2015 Evde Bakım Aylığı Miktarları ve Kişi Başına Düşen Aylık Gelir Sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
benim öğrenmek istediği eşimin maaş bodrosunda sendika ve vakıf kesintisi var .gelire bakılırken bunlarda hesplanıyomu acaba.yoksa en altta net ödenen tutaramı bakılıyo .acele cevap yazarsanız sevinirim.çünkü pazartesi vermem gerek

Melek abla ben şimdi tam olarak bu en düşük gelir hesaplamasına göre kesilecek aylıkları anlayamadım şu an biz evde 4 kişiyiz annem belediyede çalışıyor taşaron işçisi aylıgı 1100 lira civarında (gerçi 7-8 aydır ödemiyolar) benim raporumda %69 engelli ve geçerlilik süresi yok yani sürekli olarak geçerli kutucugu işaretlenmiş raporu yenilme gibi bir durum yok galiba şu an annem dışında hiç bir ek gelir yok ev kira benim maaşım kesilir mi acaba? sadece ben maaş alıyorum evde bakım parası falan yok

gelirin uygun ablam. sınırı geçmiyorsunuz. annen 7-8 aydır maaş almıyorsa 2022 aylıgıyla nasıl geçiniorsunuz ablası? 7-8 ay maaşı ödenmez mi işçinin ya! şikayet ettiniz mi hiç firmayı?

abla daha fazla oldu hatta annem sağ ve sol omuzundan 2 defa ameliyat oldu ilk ameliyatında sgk 3 aylık rapor verdi ve maaşını ödedi 2. ameliyatında henüz ödemediler ben kahramanmaraşın pazarcık ilçesinde yaşıyorum bu ilçede seçimlerde sürekli chp kazanıyordu annemde chp döneminde belediyeye girmiş sorunsuz olarak güzel bir şekilde çalışıyordu maaşları günü gününe ödeniyordu bu son seçimlerde akp kazandı oda şaibeliydi hatta googleden yazarsanız pazarcık 2014 mart seçimleri diye internet haberlerindede görebilirsiniz bir takım dalaverlarla kazandılar ve kazandıklarından bu yana anneme 2 en fazla 3 maaş ödendi neredeyse 1 sene olacak ben 7-8 ay az söyledim BİMER'e 2-3 defa şikayette bulunduk dediler ki ekonomik sıkıntılardan dolayı belediye ödeme yapamıyormuş en kısa sürede ödemeler yapılacaktır dediler yine ses seda olmadı annem dün dedi tekrar başvur bimere bazı kişilerin (taşaron olarak çalışan) maaşları ödeniyormuş bizimkiler hala yok ayrımcılık yapıyorlar dedi bende şimdi tekrar başvurmak istedim ama mailime başvuru linki gelmiyor, geçinme konusuna gelince ev kiramız 200 lira ve 4-5 kira ödenmedi henüz 2 ayrı markete 1500 2000 liraya yakın borç var adamlar ödeyin artık şu borçu diyorlar elimizden birşey gelmiyor bu kadar vijdansızlık olmaz bu kadar adaletsizlik olmaz başkanlıgını kazandıkalrı partinin birde ismi adalet ve kalkınma partisi, artık aklım almıyor çalışma gücüm olsa birşeyler yapmaya çalışacagım ama çalışamıyorumda Allah sonumuzu hayır etsin :(

Maraş pazarcık belediyesi mi bunu yapan. dur ben şikayet edeyim ablası. işçinin hakkı ödenmedikten sonra ne halta ordalar!

evet K.Maraş'ın Pazarcık ilçesi belediyesi taşaron firmada çalışan katı atık temizleme yani sokakları temizleyen işçilerin maaşlarını ödemiyor bende tekrardan şikayet edecektim ama ilgili link BİMER tarafından mailime gelmiyor.. Annem bu işte çalışırken yanı sıra eski hurdalık malzemeleride topluyordu ufakta olsa satıp biraz katkısı olsun diye onuda yasakladılar anneme toplamayacaksın o hurdaları demiş belediye başkanı olacak şahsiyet..

annen işten çıkartıldı mı yoksa halen çalışıyor mu?

halen çalışıyor abla, seçim vaadleri sırasında eğer belediye başkanı olursam hiç kimsenin ekmeği ile oynamıyacagım herkes oldugu gibi işine devam edecek demişti bu şahsiyet bazı kişiler dalavera ile kazandıktan sonra kendileri istifa edip çıktılar zaten çıkmasaydılar maaşlarını alamayacaklardı heralde annem gibi, yaklaşık 150 civarında kişiyide kendisi çıkardı işten hatta bir arada toplantı yapmış ve şöyle bir konuşma yapmış talşaron çalışanlarına demiş ki '' asgari ücretle çalışan çalışsın çalışmayan kapı orda çıkıp gidebilir'' demişti..

slm abla gecende konusmustuk babam %90 rapor aldı. tasıt için sana sormustum ne kadarlık alsak bakım aylığında sıkıntı olur mu diye hatırladıysan sureci paylaşıyorum şimdi: ilk gittiğimiz hastane bize süreli 1 yıllık %90 engelli raporu verdi. süre dolmasına yakın araç almaya kalktık araç aldığımız bayıı yenisini çıkartınızdediydi çıkatmamız çok süreçli ve zor oldu .aynı hastane bu sefer bize %88 verdi sasırdık sonra il sağilık müdürlüğüne itiraz ettik.baska bir hastanede bize %89 oran verdi. yine itarz ettik ve hakem hastaneye gittik bu hastane olumlu sonuç verdi ve %90 oranı aldık. bakım aylığından kesinti olurmu diye araştırma yapıp aracımızı aldık sonuç engelliye nasıl zorluk çıkartalım diye bürokrasi yüzünden çekmediğimiz kalmadı. herkese sağlıklı günler diliyorum çok zor bu işler sabır lazım..

Abla simdi bir başka yakın bir abimizin sürekli % 68 raporu var. Kendi emekli evde 4 kişiler oğullarından biri doğuştan %61 engelli lisede okuyor diğer oğlu normal sağlıklı, hanımı ev kadını kendi evleri ek bir gelirleri yok. Hanımına, başvursalar bakım aylığı bağlanır mı? Cevap yazarsan sevinirim hayırlı günler.

merhaba, bişey sorabilirmiyim? gelir artışından dolayı geçmişe dönük çıkarılan evde bakım maaş cezası af edilir mi? benim 2 bacağımda tutmuyor ve kollarımda tutmuyor, tuvaletimi banyomu hepsini annem yaptırıyor.. kardeşim işe girmişti. cezayı ödemek istemiyorum af olur mu.. cezaya yönelik ne yapmam gerekiyor..

eyvah_emin

aracı almışsınız hayırlı olsun ablam güle güle kullanın:) lakin aracı bildirmek zorundasınız evde bakım aylıgı aldıgınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne. bu bildirimi unutma.

arkadaşının engelli oğlunun okuması sorun değil. ama agır özürlü raporunun olması şart. bu olmazsa başvurusu alınmaz. bir de agır özürlü rapor yanında bakıma muhtaçlık kriterlerine de uygun bulunması şart. Bakım muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyin:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

gelirleri uygun görünüyor. hanede kişi başına düşen aylık gelir 572,64 lira altındaysa gelir uygun demektir.
yalnız bu şartlardan birinde bile uygun bulunmasın aylık baglanmaz.
..................

X-Ron

evde bakım aylıklarında hanede kişi başına düşen aylık gelirin 1.1.2015-1.7.2015 tarihlerinde geçerli olmak üzere 572,64 tl altında olması şarttır. hane bazlı gelir tespiti uygulaması 1 temmuz 2014 tarihi itibariyle başlamıştır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir artışı olmuş ve siz bunu en geç 1 ay içinde bildirmemişseniz hakkınızda yasal işlem yapılır.
size borç yazısı mı geldi?
şu an hanede kaç kişsiniz ve hanede yaşayanların hepsinin aylık geliri ne kadar?

Hayır, henüz borç yazısı gelmedi ama gerekli evrakları teslim ettikten sonra ön bilgi verildi. Eve tekrardan memur geleceği ve borç çıkarılma ihtimali olduğu söylendi. Bundan sonra artık bedava maaş verseler bile istemem, çünkü zoruma gitti, kardeşim çalışsa maaşı kendine, ben kardeşimden para mı dilencem hep? zaten nişanlı kendi masrafı kendine yetmiyor birde ben mi para isteyeyim? engelliyim diye benim gururum onurum yok mu? artık bedava verseler maaş istemem.. sizden tek ricam, bu geçmişe dönük cezadan nasıl kurtulurum? Af edilir mi, yoksa ne yapmam gerekiyor?

X-Ron
borçlandırılırsan af yok. af gelir mi, af gelirse ne zaman gelir bilemem.borçlandıırlırsan ancak taksitlendirme yapabilirsiniz.
önceki mesajımdaki son sorularımı cevaplar mısın lütfen? yersiz ödeme konusu olmuş mu (borçlandırma durumu var mı?) emin olmak istiyorum
kardeşiniz ne zaman çalışmaya başlamıştı? çalışmaya başladıktan sonra il müdürlüğüne gidip işe başladıgını bildirmiş miydiniz?

ayrıca şu an hanede kaç kişisiniz ve hanedeki herkesin aylık geliri ne kadar? eger şartlarınız uygunsa evde bakım aylığına tekrar başvurmanızı önereceğim. sorularımı cevaplayın lütfen.

ALLAH razı olsun. ilginiz için teşekkür ederim ama Hayır tekrar başvurmam.. kriterler tutsada AND İÇERİM başvurmam.. 29 yaşındayım ve ben dersimi aldım.. Merak ettiğim af yoksa, indirim yaparlar mı?

hayır, indirim yapmazlar ablası.

Böyle birşey bana göre yanlış, çünkü engelli bir insan kardeşi üzerinden veya babası üzerinden onların aldığı maaşa tabi tutulması, bu durum engelli insanı bana göre Aile içi muhtaçlılığa, yani ekonomik yönden muhtaçlılığa sevk eder.. Fiziksel muhtaçlılığı yetmiyormuş gibi, birde ekonomik açıdan muhtaçlılığa sevk etmek, engelli vatandaşın belkide bağımsızlık ve hürriyetinin elinden alınmasıdır.. Bir engelli vatandaş olarak bu benim görüşüm..

bu gün sosyal hizmetlere gittim güya bilgilendirme toplantısı.bize birer kağıt imzalattılar biz herşeyi anlattık artık bişey olursa biz demiştik diycekler.sanki sıkı yönetim.her gittimiz yeri haber vericez,araba falan alırsan neyle nası aldın açıklama yapcan .artık her ayın maaş bodrosunu saklayıp en geç altı ayda bir vericez.ani baskınlar yapcaklarmış.kendimi azılı suçlu gibi hissettim valla iki lafın biride dediklerimizi yapmazsanız parayı keseriz .nası bişery anlamadım artık kesersede kessi sevincem valla bu ne böyle.

gökçekız bakıma muhtaç engelli yakınına bakım hizmeti vermek için bakıcı mı olmuştun?:)
evde bakım aylıgında bakıcılara taahhütname imzalattırılır. taahhütnamaden bahsediorsun sen. o taahhütnamede bahsedilen bildirimleri/sorumlulukları yapmalısın.

evet melek hanım yüzde 92 doğuştan bedensel engelli 16 yaşında kızım var.üstelik bir kaç senedirde böbrek yetmezliği var .sekiz yıldır bakım maaşı alıyorum.şaşırdığım sekiz sene sonra akıllarına gelmesi.zaten oğlum seneye staj görücek artık ondan sonrada keserler herhalde kısmet artık..

oğlunuz ne stajı yapacak? niçin kesileceğini düşünüyorsunuz ki? rahat olun gerekli bildirimleri yaptıgınız ve sınırı geçmediğiniz sürece sorun olmaz. zaten kafanıza takılan bir şey olursa buradan da yazar sorarsınız.

sağ olun sorarım tabi.meslek lisesi son sınıfta üç gün staj iki gün okoul oluyor.yüz elli veya ikiyüz lira veriyorlarmış.onuda ekleriz dedi ordaki bayan onun için.birde oğlum burs alıyor ama bir belgei yok eşimin iş yeri oğluma veriyor onudamı bildirmeliydim .kafamı çok karıştırdılar.mesela iş yeri sadece şok markette geçen çek vericek üç yüzlira ama para olarak değil napıcamı şaşırdım yani her şeyi söylemelimiyim kafam çok karıştı.cezalı duruma düşmekten korkuyorum

gökçekız kafan karıştıgı zaman buradan sorarsın. Guzel canını sıkmak yerine cevabı bulur rahatlarsın:)

oğlun staj yaparken aldıgı para evet dikkate alınır. ama aylık ortalaması dikkate alınır:) diyelim ki 3 ay staj yapıyor. bunu 12'ye bölersin aylık ortalaması neyse o eklenir aylık gelir hesabına.
işyeriniz market alışverişiniz için çek verecekmiş. bu dikkate alınmaz. alışverilş yapacaksınız zaten.

burs dikkate alınır. ne kadar alıyor ayda?

Kalemşör

Merhaba Melek Hanım,

Birkaç sorum olacaktı.

%100 engelli teyzem var. Annem ona baktığı için evde bakım ücreti alıyor. Evde toplam 4 kişi yaşıyoruz. Ben annem teyzem babam. Teyzem hiç evlenmediği için 900 tl maaş alıyor. Vefat eden dedemin yani babasının maaşını.

1-) Gelir testinde hiçbirimizin maaşı hesaplanmıyor değil mi? Şu kişiler gelir hesabına dahil edilir başlığının altında evli olmayan kardeşleri tabiri var.

http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

Birinci bölüm; “üveyler de dahil olmak üzere bakıma muhtaç özürlünün kendisi ve kendisi ile birlikte aynı evde yaşayan; eşi, çocukları ile ana ve babası, çocuklarının eşleri, evli olmayan torunları, ana ve babasının ana ve babası, [SIZE=5]evli olmayan kardeşleri[/SIZE] eşinin ana ve babası, eşinin evli olmayan kardeşleri;

2-) Teyzemin üzerine araç alırsam annem babam ve ben zaten gelir hesabına girmediğimizden bir sorun olmaz değil mi?

Teşekkür ederim şimdiden

Kolay gelsin melek abla ben alti yildir evde bakim maasi aliyurum is kazasindan dolayi surekli is goremez aliyurum 1350 lira 900da kira gelirim var toplam alti kisiyiz evde bakim parasini katmadim soysal yardimlasmada bugun memurlar geldi bende maas bandrusu ve maliyede gelir vergisi istediler bu ne anlama geliyur acaba asiyirmu gelirim simdiden tesekurleer cevabin icin

Kalemşör[FONT=sans-serif]

1.1.2015-30.6.2015 döneminde geçerli olmak üzere hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı [/FONT]
572,64 TL olmuştur.

1.7.2015- 31.12.2015 döneminde geçerli olmak üzere hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 606, 95 TL olmuştur.

kalem abla aylık gelir sınırı ne oluyo muhtaçlık sınırımı bu bu gelir aşılırsa ne olur mesala

marfatih
Merhaba ablam:)
1. ablam alıntı yaptığın Genelge yürürlükten kaldırıldı. aynı hükümler evde bakım ile ilgili yönetmelik'te de var ama yapılan Kanun değişikliği ile birlikte Kanun hükümlerine aykırı olan hükümler yönetmelikte geçse bile uygulanmıyor. bu durum da bakanlığın yayınladığı Genelge ile tüm il müdürlüklerine tebliğ edildi.
1 Temmuz 2014'ten itibaren İlgili Kanun gereği evde bakım aylığı gelir hesaplamasında hane bazlı gelir hesaplaması yapılıyor. Hanede ikamet eden herkesin geliri hesaplanıyor. yani bakıma muhtaç engelliyle yaşayan hepiniz gelir hesabına dahilsiniz.
2. gelir hesabına elbette dahilsin. teyzene araç aldığın zaman bunu annen aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmek zorundadır. beyan edilen ve tespit edilen gelirle o araç alınıyorsa ve yapılan incelemede hanedekişi başına düşen aylık gelir 572,64 TL'yi geçmiyorsa araç sorun olmaz. önemli olan resmi ya da gayriresmi her ne ad altında olursa olsun hanede kişi başına düşen aylık gelirin sınırı geçmemesidir. siz aracı bildirince gelir incelemesi yapılır ve sınır geçilmiorsa aylık kesilmez.
yalnız sen gelire dahil edilmediğinizi sanıyormuşsun. senin annen ve babanın bildirmediğiniz gelirleri yok di mi? evde bakım aylığı aldıktan sonra gelir değişikliği oldu mu? başka geliriniz var mı?

barisvan
güncelleme yapıyorlar o yüzden belge istemişlerdir. eger hanede belirttiğin gelirlerden başa gelir yoksa geliriniz uygun ablam. ama yine de emin olma adına sorayım:
hanede 6 kişi yaşıyormuşsunuz. hanede sadece senin aldığın işgöremezlik aylığı ve yine senin aldıgın kira gelirinden başka gelir yok mu?
daha net yazayım diğer 5 kişinin hiç geliri yok mu? eger gelirleri varsa onları da yaz lütfen.

basari

ablam evde bakım aylığının bağlanabilmesi için şu 3 temel şart aranır:
1. % 50 ve üstü ağır özürlü engelli sağlık kurulu raporu
2. hanede kişi başına düşen aylık gelirinin 572,64 TL altında olması.
1.1.2015-30.6.2015 döneminde geçerli olmak üzere hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 572,64 TL olmuştur.
şimdi sen hanede 2 kişi yaşıyorsun ve hanenin aylık gelir toplamı 1000 Tl diyelim. toplam aylık geliri hanede yaşayan kişi sayısına böldüğümüzde hanede kişi başına düşen aylık gelir 500 çıkıyor. Bu miktar da gelir sınırı dediğimiz 572,64 TL altında olunca gelirin uygun kabul ediliyor. ama bu sınırı geçseydi aylık baglanmazdı.
3. bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olması. bkz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
işte bu 3 şarta da uygun bulunan engelliye evde bakım aylıgı baglanır. ama bu saydıgım şartlardan birine bile uygun değilse aylık baglanmaz. diyelim ki bakıma muhtaç ustelik raporu da uygun. ama hanede kişi başına düşen aylık gelir, sınırı (572,64 TL'yi) geçiyor. aylık baglanmaz. 3 şarta da uygun olmak zorunda.

Ablam dedigim 5 kisiden dordu cocuklarim daha kucukler esimde sadece bakici geliri aliyur baska gelirimizde yok bakici maasida dahil ediliyurmu

Kalemşör

abla biz hic birsey bildirmedik yasadan haberimiz bile yok.. Ama banka hesaplari maaslar hepsi yasal kayitli temmuzdan beri niye kesmemisler o zaman.Cunku gelirimiz bu paralarin ustunde. Sonucta tc kimlik noyu girince tum gelirleri goruyorlardir.

01.07.2015 ve 01.07.2015 arasi sizin geliriniz yuksekmis deyip cikarilan ceza 12 ay x bakim ucreti + gunluk faizi mi olur ortalama ne kadar ceza gelir.

Ben eylulde evlenecegim kismet olursa evden gidicegim.Babamda ikametgahini baska eve alsa..Annemde calismiyor.Bakim ucretini almaya devam edebilir miyiz..

Forumda google da ne arasam sizin adiniz geciyor.. Allah razi olsun.

Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt