Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2015 Evde Bakım Aylığı Miktarları ve Kişi Başına Düşen Aylık Gelir Sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
selam ben daha önce de yazmıştım kalemşör abla sizin de bilgilendirmelerinizle ( çok sağolun ) başvurumuzu yaptık annem bakıcı oldu bakalım bi sorun çıkmadı hani beni saymama gibi.. yine bankaları, tapuydu, belediyeydi, sgk. vs dolaştık tüm evrakları tekrar yaptık verdik bakalım bir ay içinde geleceklermiş. yalnız benim aklıma yine takılan bişey oldu babam geçen yıl engelli raporuyla kendine otomobil almıştı bunu bildirmedik bildirmemiz gerekiyor mu? sorun çıkar mı? krediyle aldık ve 4 yıl kredi ödeyecek hala ödüyoruz her ay..tşkler.

follow

ablam bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelmemiş daha size. heyet geldiğinde beyan edersiniz bunu. ayrıca bildirmenize gerek yok. heyet gelince onlara söylersiniz aracınızın da oldugunu. söyleyin kesinlikle.

barisvan

evde bakım aylıgında gelir hesabına evde bakım aylığı dahil edilmez ablam. söylediğin gelirlerden başka gelir yoksa gelirin uygun rahat ol. yalnız gelir değişikliği,kişi sayısı değişikliği olursa bunları en geç 1 ay içinde il müdürlüğüne bildirmeyi unutma.

marfatih

senden de Allah razıolsun ablam benim.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 572,64 TL ü
stünde mi çıkıyor? hesabı doğru yaptın mı ablam? İstersen aylık gelirleri soyle ben de bir hesaplayayım. hanede kaç kişi oldugunuzu da yaz lütfen.

Kalemşör

Asiyoruz abla ustdeki sorulari biliyorsan yazabilirmisin

teyzem 900 tl (babasinin sgk si hic evlenmedigi icin )
ben 1200 tl
babam 1000 tl

ben eylulde evlenecegim ama hane sayisi dusucek yine geciyor

marfatih

ablam şu başlıktaki tüm yazılarımı ve yazılanları oku. Kağıt da bendim zaten:) http://www.engelliler.biz/forum/evd...gelir-tespitinde-hanedeki-herkes-dahil-2.html
yazıları okudugunda göreceksin ki il müdürlükleri bile 1 Temmuz 2015 tarihinden sonra bocaladı ve yanlış hesap yaptı. Üstelik bakanlık genelge yayınlamasına ragmen. senin linkini verdiğin eski genelge hukumlerini uyguladılar yani. bu sorunun kaynagı da şu: yeni yönetmeliğin yayınlanmaması. yönetmelikte halen gelir konusunda uygulanmayan eski hükümler var.

bunları niye anlatıyorum. il müdürlükleri bile uzun bir müddet bu kanuni değişiklikten haberdar olmayıp yanlış gelir hesaplaması yaptılarsa sen ne yapabilirsin?İl müdürlüklerine hade bakanlık genelge yayınlayarak kanundaki değişiklikleri bildirdi ya ailelere niçin bildirilmedi? il müdürlükleri denetim yapabilirdi. ama yapmamışlar.
şimdi senin yapman gereken şey il müdürlüğüne gidip buradan bu yeni bilgiyi aldıgını ve ona göre hemen gelip bildirim yaptıgını söylemen. git bu durumu daha yeni ögrendiğini ögrenir ögrenmez gelip bildirim yaptıgını soyle.
ama borç çıkartırlarsa hakikaten vicdansızlıgın alasını yaparlar. buyuk ihtimalle 1 temmuz sonrası için de borç çıkartabilirler.
yalnız bu da davalık olmalı bence. aileler işi güç yok kanun değişikliği mi takip etsin ne bilsinler ya?
denetim yapılabilirdi oysa ve bu sorun çözülebilirdi.
hele sen benim linkini verdiğim başlıktaki yazıları oku. İl müdürlüklerinin bile değişiklikten sonradan haberdar oldugunu gör. hazırlıklı git ve gelir durumunla ilgili yeni şeyler ögrendiğini buna göre hemen geldiğini il müdürlüğüne söyle.
İl müdürlüğüne o kadar kızdım ki kızhgınlıktan cümlelri bile zor kurabildim. dilerim anlaşılır yazmışımdır...

merhabalar. dedem kanser hastası ve ağır engelli belgesi var. babaannemle beraber yasiyorlar. gelirleri 1300 tl (emekli maaşı). bakımları yakınlarında oturan bi akrabamiz tarafindan sağlanıyor. evde bakım maaşı hakkından faydalanmak mümkün müdür?

h.aydin16

evde bakım aylığı baglanabilmesi için şu 3 temel şart aranır:
1. % 50 ve ustu agır özürlü engelli sağlık kurulu raporu. anladıgım kadarıyla bu varmış.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelirin 572,64 TL altında olması.
3. bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olması. bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyin lütfen:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
dedeniz yaşlıymış. yaşlılıgından kaynaklı bir başkasının bakımına muhtaçlıgı değil hastalıgından kaynaklı bakıma muhtaçlığı dikkate alınır. Hastalıgına göre bakıma muhtaçlıgını degerlendiriniz lütfen.

hanede 2 kişilerse gelirleri uygun değil. ama evde 2 kişiden fazlalarsa gelirleri uygun.

bu saydıgım 3 şarttan birind ebile uygun bulunmadıgında evde bakım aylıgı baglanmaz.
hanede başka bakabilecek kims eyoksa evet haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini yapması ve en az sekiz saatini engelliyle geçirmesi koşuluyla yakınında oturan akrabası bakıcı olabilir.
şartlarınız uygunsa aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne başvurabilirsiniz. gelir ve rapor uygunsa siz başvurun, bakıma muhtaçlığı zaten bakım hizmetleri değerlendirme heyeti değerlendirir.

Peki araç alımında ötv siz araç bedelimi hesaplanır.

Melek hanım. Bu ücretlerde resmi kurumda çalışan işçilerin ikramiyeleri dahil edilecekmi. Yılda 112 günlük bir ikramiye alıyorlar. Kişi başına düşen gelirin üzerine eklenecekmi. Ayrıca şuan ödenen evde bakım maaşı 10.000*0,079308= 793 tl. olması gerek ama hiç burda belirtilen rakam kadar aylık almadık. örnek 13.03.2015 tarihinde hesaba 733 tl. yattı. Ayrıca annem benim üzerime sigortalı ve babamla resmi nikahı yok. annem bazen kardeşlerimin yanında bazende benim yanımda kalıyor

6 senedir evde bakım aylığı alıyorum, evde 4 kişiyiz, babamın 1500tl emekli maaşından başka gelir yok fakat bu maaşa başvururken ablam başka ilde görev yapmaktaydı, şimdi bizim yanımıza gelip çalışmak istiyor. Ablam bekar öğretmen, ablamın aylığı bu hesaba dahil edilir mi? yoksa ablam başka evde kirada mı oturmak zorunda? nasıl bir yol izlememiz lazım.

Merhaba Kalem hanım.Benim annem 66 yaşında 6 yıldır alzaymır hastası.Geçen yıl bakıma muhtaç parası için başvuru yapmıştık ama babamın emekli maaşı 20 lira fazla olduğu için verilmedi.Annemin raporu % 90 Ağır engelli.Babam 75 yaşında.evde birde bekar erkek kardeşim var o da 1 000 lira maaşla işe girdi 6 aydır. Benim sormak istediğim şu anneme bir kadın tutmayı düşünüyorum .Bakım maaşıda kadının adına almak için gerekli şaartlar neler ?Kadının eşi asgari ücretle çalışıyor.Ev erkeğin adına araba yok. 3 çocuğu var biri ün.okuyor.Babam anneme ne kadar bakabilir ki bir erkek olarak.2.sorum alzaymır hastalarıyla ilgili başka yöntemler yok mu?Teşekkürler.

Kalemşör abla benim evde bakım maaşı bağlandı 2 aydır alıyorum önceden size bahsetmiştim 1800 gün sigoralılığım var 3600 günden emekli olabildiğim için bir yakınım 3nisanda işe girişimi gerçekleştirdi gerçekte işe gittiğm yok tabi kağıt üzerinde sırf sigorta pirimim dolsun diye bende dün sosyal politikalara gittim durum hakkında bilgi verdim masa başındaki bayan bir form verdi boşlukları doldurdum değişiklikleri yazdım eve en kısa sürede bir heyet gelecek dedi bayan sizce bu durum normal mi yoksa sıkıntılı bir durum olabilirmi kağıt üzerinde de olsa benim işe girdiğimden dolayı gelir gibi gözüken aylığıda ekleyince kşi başına düşen gelir sınırını aşmıyoruz abim de asgari ücretli benim çalışır gözüktüğüm yerde de ben asgari ücretli gözüküyorum başka gelirimiz yok şuna 2 aydır bakım maaşı alıyorum hepsi bu sizce bakım maaşında bir sorun çıkarmı

ayperisi babannenizin gelirleri evdeki kişi sayısına bölündüğünde kriteri aşıyorsa benim elime geçmiyor kredi ödüyoruz desenizde sorun olur büyük ihtimalle bu gibi durumlarda kurumun tek baktığı şey hanedeki gelir ve kişi sayısı gerisi pek önemli değil borcum var kredi ödüyorum ben emekli maaşı kullanmıyorum gibi sorunlar maalesef kurumu pek ilgilendirmiyor nş herşey umduğunuz gibi olur

bakıcı aylığı

merhaba Kalemşör Hanım:bakıcı aylığı gelir sayılıyor mu?

Kalemşör

Selam Melek abla. Bizim aylık gelirimiz 2 asgari ücret ve 1 emekli maaşı. 950+950+910 TL. Babama %58 özürlü raporu verildi. Fakat 1 tane evim var.. Üstüme kayıtlı fakat içinde kiracı falan yok... Ben başka bir şehirde kirada oturuyorum.. Ben babam için evde bakım aylığı almaya hak kazanabilir miyim ? Babamla beraber ailemiz 5 kişi.

selamun aleykum, devlet memuruyum aylik gelir 2400 lira , evde 4 kisiyuz, bakim ucreti alabilirmiyiz.

ama benim evde bakım maaşınıkeseceklerdi ,540 diye.

İyi gunler kalem hanim biz hanede Ben esim 've üç oglum var toplam bes kişiyiz. Benim aylik bin lira gelirim var . Esim oglum adina bakim maasi aliyor . Babam bana kendi evlerinden birini hibe edicek bende adima alicam . Ev alırsak bu yuzden bakim maasimiz kesilirmi acaba . Yardımcı olursanız cok sevinirim .

esmalida, Hanede'ki gelir kişi başına 572,46 TL yi aşmayacak bu kritere göre hesaplayabilirsin 4 x 572,46 =.......:confused:

1.7.2015- 31.12.2015 döneminde geçerli olmak üzere hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 606, 95 TL olmuştur.enflasyon farkı olursa 606 deyişirmi

arkadaşlar bugün ankara il müdürlügüne gittim kayın valideme bakım için adresini benim yanıma alınca kayın pederimiminde adresi yanımda olması gerekiyormuş böyle bi kural varmı sadece kayın validemi benim yanımda göstermezmiyiz

Melek abla Merhaba daha önce de yazdım ama net cevap alamadım ben annem ve 2 kardeşim yaşıyoruz 4 kisiyiz evde annem %80 özürlü raporu var hiç bir yardım maaşı almıyoruz ancak sosyal yardımlaşmaya gittik ve annem icin bakım maaşı yardımı almaya bütün başvuruları yaptık bize geldiler eve bakmaya ve onaylandi hesp actirdim evde sadece kardeşim çalışıyo ve annemin bakım maaşı benim üstüme yapıldı ancak benim çalışmayacagımı maaşın kesilecegini söylediler yalnız benim araştırmalarıma göre eve giren gelirin 572 tl yi geçmemesi gerekiyo kardeşim 1080 tl alıyo bende alsam ancak 1000-1200 tl ancak alırım yani geçmiyo sınırı bunu kendilerine izah etsem de Hayır olmaz diyolar ama ben bu konuyla ilgili kaymakamlığa gittim sordum kesmeye hakları yok eğer sınırı gecmiyorsa dediler şimdi ben çalışırsam gerçekten keserler mi acil cevap verin lütfen.. iyi günler

bakıcı olarak siz gözükeceksiniz belki bu yüzden sorun çıkarıyorlar
yani çalıştığınız için hastanın bakımının aksayacağı kanaatine varmış olabilirler

Ama ben kaymakamlığa gidip sorduğumda hani ben bakıcıyım ama çalışmak istiyorum dediğimde sorun olmaz dediler çalışabilirsin dediler kimsenin kesmeye hakkı yok eğer ki sen veya kardeşin annenizin yanında 7 saat duruyosanız olur dediler fakat sosyal hizmetler bunu reddediyo ve keseriz diyolar ve bizde o kadar uğraştık bu maaş için

Elif hanım bildiğim kadarıyla hastaya bakan kişinin çalışması yasak.şunuda söyleyim sydv de çalışan kişiler herşeyi bilmiyorlar ben buna şahidim siz il sosyal hizmetlere gidip sorun yada 183 arayın bilgi verirler size

Zaten bana çalışamazsın diyen sosyal hizmetler ama çalışabilirsin diyen de kaymakamlik o yüzden soruyorum

Ve şunu da ekleyeyim ben olmasam da evden 2.bi kişi çalışamazmış o zaman gelir kriterinin anlamı ne bu durumda adam ne kadar alacağına ben bakmam ben çalışıp çalışmadığına bakarım bende gelir kriterini geçmiyo çalışabilirim veya kardeşim çalışabilir diyorum bunun bi komisyonu var diyo benim bildiğim bunun karşılığında herhangi bi ücret kesintisi olmuyo neyi kastetti anlamadım

Ve şunu da söyleyeyim benim annem yatalak falan değil yani kendi işini kendisi halledebiliyor ama bu bizim hakkımız olduğu için başvurduk bu durumda bile kesilir mi yani Mana etmezler herhalde annemi gördüler sonuçta sırf ben çalışacağım diye bakımı aksamaz buna da bi cevap verir misiniz lütfen bunu çok iyi bilen biri sorduklarıma cevap arıyorum.

falim kardeşim bende bakım maaşı alıyorum benim annem babam sağ fakat fiziki güç olarak yeterli olamıyorlar artık mecburen abimin yanında yaşamaya başladım bakıcımda yengem oldu benden anne baban illa yanında olacak demediler orda bi terslik var bana sorarsan size en yakın aile ve sosyal politikalar müdürlüğüne gidip durum orda yetkiliye aynen anlat en doğru bilgiyi onlar sana verecektir

Melek hanım merhaba
Babam % 92 agır özürlü raporuna sahip.Evde annem,eşinden ayrılan kızkardeşim ve 2 çocugu yaşamakta.eve resmi giren 1 emekli maaaşı 1400 tl civarı.Annem adına evde bakım maaşı için başvuru yaptık bir süre sonra eve gelen görevliler babam adına aldıgımız arabayı falan sormuşlar.Birde en alt katta 350 tl kira aldıgımız kiracımız var ama sözleşme olmadıgı için onu bildirmedik .Gerçi oda eklense kişi başı gelir kurtarıyor ama bize dün sosyal hizmetler müdürlügünden evrak geldi .yönetmelik 7.maddesi 3.fıkrası uyarınca gözlemlenen yaşam standardı ile beyan edilen gelir arasında farklılık var uygun görülmemiştir diyor.İtiraz hakkımız varmıdır ne yapmamız gerekir acaba?

Son düzenleme:
evde 2 engelli varsa 2. ci engelli 2 kişimi sayılıyor. bu konuda bilgisi olan ve uygulanan varsa yazsın

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt