Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2015 tarihli eski raporumla yine araç alabilecek miyim?

Maliyeye rapor götürmeyin sormaya hemen olmaz derler hangi araç alacaksanız o bayi götürsün en iyi bilgiyi ona veriyorlar. Eğer ehliyetiniz hazırsa hangi marka araç alacaksanız o bayiye gidin onlar hallediyor siz giderseniz ulaştırırlar yada olmaz derler benden söylemesi riske girmeyin

i_brahi_m
Bayide kardeşim çalışıyor o gönderdi 😊 arabayı ordan alıcaktım bayağa uğraştık ama risk göze alamam

Aynen dediğiniz gibi şuan bende tekrar ehliyet rapor falan alamam diye aracımı değiştirmedim. Şuan sizde araç var mı yoksa ilk defa mı alacaksınız.

burda kımse bişey bilmiyor hep kafa karıştırıyorlar doğru bir bil veren yok boşa cabalanmayın kafam allak bulllak oldu

Nerde kimse bilmiyor herkes başından geçeni yazıyor her yerin işleyişi farklı ben mesela ilk arabayı alırken bi ilde alamazsın dediler diğer ilde araç bayii raporu kabul etti dedi aracı sorunsuz aldım.

aslan_55
20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz. Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile "Özel tertibatlı araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanması uygundur" gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı vb.) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır. Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodlarının uygunluğu belirlenirken engellilik sağlık kurulu raporundaki teşhis ve/veya bulgular esas alınır. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kod/kodlarının uyumlu olmaması halinde istisna kapsamında işlem tesis edilmez. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumundan, engelin hangi uzvu etkilediğinin açıkça anlaşılamaması nedeniyle tereddüde düşülmesi durumunda raporu düzenleyen hastaneden açıklama istenebilir.

Maluliyet veya engel durumu itibarıyla sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair engellilik sağlık kurulu raporunun bir örneği (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneği) ile (…) sürücü belgesinin ÖTV mükellefine ibraz edilmesi suretiyle, taşıtın ilk iktisabında ÖTV uygulanmaması talep edilir. Bu yazidan anladigim eski raporlarda engel durumu, ozel tertibat, otomatik vites kulllanilmasi gerektigi acikca yaziyorsa yeni rapor almaya gerek yok.

niksiz gardaş özelden telini atarmısın bi yardımcı olsan

Nicsizz

Burda 20.02.2019 tarihinden önce usulüne uygun alınan engelli raporları geçerli demek oluyor.
BU TÜR RAPORLA ARAÇ ALAMAZSIN DİYEN VERGİ MEMURLARI BU MADDEYİ OKUMUYORLAR YADA KAFALARINA GÖRE YORUM YAPIYORLAR.

Bayilerin, vergi dairelerinin sözlerine bakıpta tekrar rapor peşine düşmeyin.
Vergi dairesine bu maddeyi gösterin.
genede zorluk çıkarırsa bu madde ile birlikte raporunuzla CİMER'e müracaat edin.

Engellilere, engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER şeklinde, engelli sağlık kurulu raporları ibaresi engellilik sağlık kurulu raporları veya ÇÖZGER'er verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.
Malul veya engellinin, birden fazla engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER'nin bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. İlgili mevzuat uyarınca, malul veya engelli adına düzenlenen en son tarihli rapordan önce düzenlenen raporlar, süresine bakılmaksızın yeni rapor tarihinden sonra yapılacak başvurular bakımından geçersiz olduğundan, malul veya engellinin birden fazla engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER'nin bulunması halinde bu uygulamada en son tarihli rapora istinaden işlem yapılır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.
Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER'de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.
Süreli raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılması halinde, raporun süre bitiminde ÖTV istisnasının devamı için yeni rapor ibrazı aranmaz. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) Aynı şekilde, ÇÖZGER'e istinaden istisnadan yararlanılması ve taşıtın alındığı tarihten itibaren beş yıllık süre içinde malul veya engellinin 18 yaşını doldurması halinde, ÖTV istisnasının devamı için erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporu ibrazı aranmaz.
Malul veya engelliler tarafından ibrazı zorunlu (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER'in örneği ile şekli ve içeriğine ilişkin açıklamalar, söz konusu raporun verilmesine dair ilgili mevzuatla belirlenmiş olup, rapor tarihi dikkate alınmak suretiyle bu tarihte geçerli mevzuatla yapılan belirlemeler çerçevesinde raporun uygun olup olmadığı vergi dairesince tespit edilir. Bu kapsamda, engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER verebilecek yetkili sağlık kurumlarının kontrolü de Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılır.

Merhaba benimde raporum 2017 den ÖTV ibaresi yok ama 94 oranım var 2015 yılındaki 2 yıllık rapora araç almıştım,ay sonu yeni araca basvurcam,bgi için teşekkürler

Merhaba benzer bir durum benim de var. 2015 de almış olduğum ÖTV İNDİRİMİ İÇİN.ÖZEL TERTİBATLI, OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ KULLANABİLİR. ibareli raporum var, sağ kol engelliyim. H sınıfı ehliyetim var. 2016 Mart ayında bu raporla 0 araç almıştık. şimdi senelik izine çıktım vaktim varken ehliyetimi değiştireyim diyorum, tekrar rapor mu çıkartmam gerekecek ?

İyi aksamlar öğrenmek istediğim birşey var 1998 yılından b sınıfı ehliyetim var,2018 yilinda yeni tip ehliyet aldım,2015 yılında yüzde 90 ile araç aldım,engelim yok,kısmetse yeni araca basvurdum,ehliyetim sorun çıkarır mı??

aysn41

Böyle bir rapora ben de sahibim 2017 yılında aldım. Aynı ibareyle şimdi yeni araç alırken tekrar mı rapor alacağız. Offff offf

Benim 2010’da aldığım raporda kod yok araçla ilgili bir ibare yok sadece oran biliren bir rapor ve sürekli. Heyete girip ehliyetimi yenilettim şu an ehliyetimde kodlar var fakat bu kodlar raporda yok. Araç alırken sıkıntı olur mu acaba?

ötv r araç hakkında

selam 2020 yılında ötve muafiti için rapor alan arkdaşlar bu gun maliyeye gitttım eski raporu kabul etmediler yeni rapor istediler halbuki 2015 yılında bu raporla arac aldım2015 ylında aldığım rapordaki ibareler şıu şekildeTÜM KUMANDALARI ELLE YAPILAN .ÖZEL TERTİBATLI ARAC KULLANMASI UYGUNDUR . YAZIYOR DİĞER ACIKLYINIZ KISMINDA...TÜM KUMANDALARI ELLE YAPILAN .ÖZEL TERTİBATLI ARAC KULLANMASI UYGUNDUR . YAZIYR BU RARU KABUL ETMEDİLER.RAPOR SÜREĞEN KİRONİK YAZIYOR TEŞHİŞ BÖLÜMÜ .POLİOMYELİT.SEKELİ . BU RAPORU KABUL ETMEDİLER NASIL BİR RAPOR ALMAMIZ GEREKİR YARDIMCI OLURSANIZ YENİ RAPOR ALAN KARDEŞLERİMİN YARDIMINI BEKLİYORUM NASIL Bİ İBERELİ RAPR ALCAĞIZ

aslan_55

Yeni mevzuata uygun olarak raporun açıklama kısmında özel aksamda hareket ettirici özel tertibatlı araç kullanabilir yazısı olması gerekiyor bunun dışında yazan hiç bir ifadeyi kabul etmiyorlar

aslan_55
sizin raporunuzla nasıl onay vermediler hayretler içerisindeyim bulunduğunuz ilin başka vergi dairelerine sorun yada sorunuzu cimere yazın bir şekilde çözüm olcaktır

ah bilsem şaşırdım yeni rapor alcam aylar sürecek

aslan_55

Ben 3 tane eski raporumla 2 farklı vergi dairesine gittim geçen hafta 2 side de bana sürekli ise alırsın denildi yani bilmiyorum kimi alıyor kimi alamıyor ortada ciddi bir bilgi eksikliği var ama bu eksiklik vatandaş tarafından değil kamu memurlar tarafından kaynaklanıyor.

sistem değişiyor o oluyor bu oluyor vatandaşın kafası karışıyor...KURUMLAR ZERRE GÜVEN VERMİYOR...

yarın saat 9 da il sağlık kuruluna gideceğim kod lu rapor alacağım..orayada sorucam bu ötv işini burdan halledebiliyormuyum birinden duydm doğrumu yanlış ı bilemem il sağlık eski tarihli raporuna ötv muafiyet yazısı veriyormuş ne kadar doğru bilmiyorum yarın teyit alıcam ya da öyle bir yazı veriyormusunuz diyeceğim hazır kodlu rapor varken...

yani çok bilgi kirliliği karışıklık var herkese farklı uygulamalar mevcut herkesin bir hikayesi var

bn sordum onu vermıyorlar tekrar muracak edeceksın dedılerrr

aslan_55
%90 üstü eski tüm raporlar geçerli ötv için mevzuat geçerli değil sürekli raporsa
%90 altında 20.02.2020 tarihinden önce alınan ötv muafiyeti raporlar geçerli değil
%90 üstü raporlar eski sürekli ise geçerli...

HUAWEI RIO-L01 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

o yuzde 90 olnda arac kullanmıyor
bnm rapor yuzde 40

Göksal Sazak

sordum böyle bir şey yokmuş tam teşekküllü devlet hastnesi dışında hiçbir kurumötv yazısı yazamaz dediler..:(

aslan_55
O zaman yeni rapor alacaksın o istedikleri yazıyı yazdirwcaksin

HUAWEI RIO-L01 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Üst Alt