Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2017 yılı evde bakım aylığı miktarı ve kişi başına düşen aylık gelir sınırı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@sırdaş evde bakım aylığı 1027,06 TL oldu.

evde bakım aylığında 2022 aylığında olduğu gibi rapor oranına göre farklı ödeme yoktur. 2022 aylığında % 40-60 engellilere ayda 1132,98 TL, % 70 ve üstü olanlara da 1699,47 TL ödenir. ama bu şekilde rapor oranına göre farklı ödeme evde bakım aylıklarında yoktur.

rapor oranı % 50 de olsa % 80 de olsa bakıcıya ayda 1027 TL evde bakım aylığı ödenir.

@ayse tekayak kızınızın engelli sağlık kurulu raporunda agır özürlü kısmı evet olarak işaretli ise evde bakım aylığına başvurabilirsiniz. ama raporunda agır özürlü kısmı "hayır" yazıyorsa başvurunuz alınmaz bile.
ayrıca şurada yazdıklarımı da çok dikkatli bir şekilde okuyun lütfen:https://www.engelliler.biz/forum/ev...-bakim-maasi-almak-istiyoruz.html#post1861559

Merhaba biz evde 4 kişi yaşıyoruz dedem engelli annem bakıcısı nenem 800 lira 3 aylık maaşı dedem 1700 lira 3 aylık maaşı alıyor ayrıca annem 1250 lira emekli maaşı 1020 lira bakıcı maaşı alıyor.

Atanma durumumdan dolayı adres degişikli yapmam gerekebilir bu durumda ne yapmam gerekiyor bakıcı maaşı etkilenirmi kesilirmi ?

cumadağlı46 atanma durumunda adres değişikliği yapma ihtimain var. adres değişikliği yaparsan hanede kişi sayısı üçe düşecek. sen de bu durumda evde bakım aylığı kesilir mi diye soruyorsun.

hanede 4 kişisiniz. hane gelirleriniz şunlar:
1) dedenin engelli olduğunu ve 3 aylık 1700 TL aldığını yazmışsın. bahsettiğin aylık 3 ayda bir PTT'den alınan 2022 engelli aylığıdır. 3 aylık maaş miktarı 1699,47 TL'dir. bir aylık miktarı da 566,49 TL'dir. rapor oranı da % 70 ve üstüdür.
2) annen dedene baktığı için evde bakım aylığı alıyor. yani ayda 1027 TL alıyor.
3) annen ayrıca ayda 1250 TL emekli maaşı alıyor.
4) nenenin 3 aylık 800 TL maaş aldığını yazmışsın. 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı 3 aylık olarak 754,45 TL'dir. nenen 65 yaş üstü ise PTT'den 3 ayda bir 754,45 TL alıyordur. 1 aylık miktarı ise 251,48 TL'dir.

özetle sizin hanede deden 2022 engelli aylığı, nenen 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı, annen emekli aylığı ve deden için evde bakım aylığı alıyor.

1)dedenin aldığı % 70 ve üstü 2022 engelli aylığı:
bu aylığın kesilmemesi için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 423,58 TL altında olması gerekir.
alınan 2022 aylıkları hesaba dahil edilmez. ama alınan evde bakım aylığı ile annenin emekli aylığı hesaba dahil edilir.
hanede kişi sayısı: 4
hanede toplam gelir: 1250 + 1027 = 2277 TL
hanede kişi başına düşen aylık gelir: 2277 / 4 = 569,25 TL
hanede kişi başına düşen aylık gelir 569,25 TL , 423,58 TL'den fazla olduğu için yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra dedenin aldığı engelli aylığı kesilecektir, bilginiz olsun. sen hanedeyken bile sınırı geçiyorsunuz.

2) nenenin aldığı 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı:
sadece nenen ve denenin gelirleri hesaba dahil edilir. hanede kalan diğerleri hesaba dahil edilmez.
bu hesaba alınan 2022 aylıkları dahil edilmez.
kişi sayısı: 2 (sadece deden ve nenen dahildir)
nenenin aldığı 65 yaş üstü 2022 aylığından başka geliri yoksa, dedenin de aldığı 2022 aylığından başka geliri yoksa ve deden adına annene ödenen evde bakım aylığı gelir hesabına dahil edilmezse nenenin aldığı bu aylık kesilmez ve devam eder. sen hanede kalsan da çıksan da bu aylığı etkilemiyorsun zaten.

3) evde bakım aylığı
evde bakım aylığında sadece alınan evde bakım aylığı gelir hesabına dahil edilmez. ama alınan 2022 aylıklarının 1 aylık miktarları hesaab dahil edilir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçmiyorsa evde bakım aylığı devam eder.
hanede kişi sayısı:3 (sen adres değişikliği yaptın diyelim)
hanede toplam aylık gelir: 566,49 + 251,48 + 1250 = 2067,97 TL
hanede kişi başına düşen aylık gelir: 2067,97 / 3 = 689,32 TL
görüldüğü gibi sen haneden gittiğin takdirde hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altında olduğundan evde bakım aylığı kesilmez, devam eder.

UYARI: hanede kalırsan ve çalışmaya başlarsan bu durumu en geç 1 ay içinde evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır.
ikametini başka adrese aldırdığın takdirde hanede kişi sayısı azalacağından bu durumu en geç 1 ay içinde il müdürlüğüne bildirmek durumundasınız. hanedeki gelir sınırı geçmediyse bile bildirmekle yükümlüsünüz.

NOT: nenen ve deden 2022 aylıkları almıyorsa muhakkak belirt lütfen.

Sevgili Kalem

Eşim sigortalı çalışıyor bu durumda bakım aylığı alamayacağım sanırım

Bizim iki tane engellimiz var ikisininde vasisi benim sorum şu ben ssk lı bir işe girsem evde bakım maaşları kesilirmi

@semranur bahsettiğiniz iki engellinin bakıcısı siz misiniz? 2 engelli için 2 evde bakım aylığı alıyorsunuz di mi?

@aygulsarikus eşin sigortalı çalışıyorsa çocugun için 2022 engelli yakını aylığı alamazsınız.

ama eşinizin sigortalı olması evde bakım aylıgının baglanmasına engel değildir.

evde bakım aylığının baglanması için şu 3 şart aranır:

1) % 50 ve üstü agır özürlü engelli sağlık kurulu raporu olacak. raporda agır özürlü kısmı kesinlikle evet olarak işaretli olacak. aksi takdirde başvurusu bile alınmaz.

2) hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altında olacak.

3) çocuğunuz bakıma muhtaç durumda olacak: https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

bu 3 şarttan birinde bile uygun olmadığı takdirde evde bakım aylığı baglanmaz. üç şartın üçünde de uygun bulunmak zorundasınız evde bakım aylığının baglanması için.

Engeli bakim maasi almaktaydim ikametgahimda esimin kardesinin oglu vardi universite kazandi baska ilde okumaya gitdi ama ikametgah bizde gelir tesbitine onu eklemediler maasimi kestiler ne yapmam lazim kesilirmi saygilar

@Türkan sakallı
[FONT='inherit']Evet maaşınız kesilir. Hanede kişi sayısı azalınca kişi başı gelirde değişir sizde de böyle bir durum oluşmuş büyük ihtimal gelir sınırını geçmişiniz ve bu incelemede tespit edilmiş ve maaşınız kesilmiş.

yeğeninizin ikametinin halen sizde görünmesi lehinize durumunuzu değiştirmez aksine evden ayrılan yeğeni bildirmemeniz aleyhinize olur eğer bildirimde bulunmadınızsa çünkü kanunen bildirmekle yükümlüsünüz.

[/FONT]

-mka

Gecen cevabiniz bir kisiye yegeniniz nerde okursa okusun iksmetgahi sizdeyse gelire tabidir diye cevapladiniz ben okudugunu zaten bildirdim 2 ay gecti bildirdikten sonrs gelire tabi degildir denip maas kesildi

Türkan sakallı
Sizin incelemeniz bildiriminizden 2 ay sonra ancak yetiştirebilmiş, hanede kişi sayısı azaldığına ve dolayısıyla gelir sınırını geçtiğinizin anlaşılması sonucu maaşınız kesilmiş. Bildirim yapılmayıp ya da şikayet olunmaması halinde inceleme olmadıktan kerri ikameti halen hanede görüneceği için bahsedilen kişi nerede olursa olsun gelire dahil edilir çünkü yeni inceleme yapılmadığından eski incelemeye göre hanede göründüğü için (bahsettiğiniz mesajı hatırlayamıyorum linkini verebilir misiniz)

evde 2 kişiyiz annem ve ben %70 üzeri raporluyuz ve 2022 sayılı kanun gereğince 2mizde maaş almaktayız. kendim için evde bakım maaşı almak istiyorum. bakıcım yine benim gibi engelli olan annem evde bakım aylığı alabilirmi? alırsak 2022 aylıklarımızn kesilme durumu söz konusu olurmu. teşekkürler cevap için.

polo42

evde bakım için ilk olarak raporunuzda -ağır özürlü- kısmında evet yazmalı,
sonrasında evdeki tüm gelirlerin toplanıp kişi sayısına bölündüğünde 847 TL'yi geçmemesi şartı var.
bununla da bitmiyor, eve gelen heyetin incelemesi sonunda kararının olumlu olması gerekiyor.

2022 için ise;
Hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı ise şu şekildedir:
01.01.2017 - 31.12.2017 tarihlerinde geçerli olmak üzere 2022 aylıkları için muhtaçlık sınırı 423,58 TL olmuştur

yani evde bakım maaşı bağlandığında 2022 için gelir tekrar hesaplanacak, 423 TL'yi geçmeyecek.

Annenizin raporu *ağır özürlü* ibareli ise bakıcı olarak kabul etmeleri zordur.

Bakıcı maaşı almak için hastanın ağır özürlü raporu yüzde kaç olması lazım acaba ???

Benim kızım aralık ayında 2 yaşına girecek evde bakım masini için yaş sınırı nekadardan başlıyor

Slm annem 60 yaşında yatalak hastadır 1300 TL emekli aylığı var benim 4 çocuğum var inşaat işinde çalışıyorum toplam 3 bin TL gelirimiz var eşim anneme bakıyor bakıcı maaşı alabilirmiyiz tessekurler

Chef47 alabilirsiniz, ama önce sağlık raporu çıkarmanız gerek, maddiyat olarak durumumuz uygun

Merhaba Melek @Kalem Hanım,

3 kişiyiz 1800TL net maaşım vardı + 333 + 12 Tl gelirimiz vardı ve bakım aylığı alıyorduk, geçen ay işten çıkarıldım. Şimdide bir iş görüşmesine gittim olumlu geçti gibi. Ücret olarak 3000 TL istedim, büyük ihtimal verecekler. Bu durumda bakım aylığımız kesilir galiba değil mi?

Benim şöyle bir tereddütüm var bu işte deneme süresi olacak çok büyük ihtimal, diyelim ki 2 aylık deneme süresi sonucunda anlaşamayıp işten çıkarılırsam bu kesilmiş bakım aylığı hemen bağlanır mı, yoksa herşey en baştan uzun bir süreç mi geçiririz ilk başta olduğu gibi. Malum devletin prosüdür işleri çok uzun sürüyor.
Çok fazla hak kaybı yaşamamak için nasıl bir yol izlemem lazım. Bize buradan gelen para çocuğumuzun tedavisi için panzehir hükmümde...

Not: Raporumuz 15 Ocak da bitiyor. Büyük ihtimal yenilecek.

@Kalem Hanım evde bakım için sınır 800 küsür değilmiydi ? Değişti mi yoksa

Kalem hanım özelden size ulaşmam lazım acil yardımcı olabilirmisiniz.

Merhaba öncelikle ben bir soru soracağım.

Ben yürüme engelliyim ve devletten evde bakım maaşı alıyorum 1040tl annem ile babam ayrıldı 600 tl devletten nafaka bağlandı ve Şimdi annem babasından 1400 tl aldı maaş bağlanınca ablamda sigortalı işe girecek ve ben mağdur kalıcam sizce ne yapmalıyım bu maaşıma ihtiyacım var ablam evden gidenilir gitse bile nafaka düşürmemiz lazım ve bunca zaman babam bana bir kere bile bakmadı onu kesitmek istemiyorum ne yapmam lazım buna çok ihtiyacım var

@Kalem hanım merhaba . biz evde 4 kişiyiz 3 yetişkin 1 çocuk. annemin emekli aylığı 1200 tl ikametgah olarak annemin yanında kalıyoruz yalnız sadece eşim ve annem aynı ikamette. benim ve kızımın ikametgah adresim farklı . evler kira. annem kanser hastası 71 yaşında ve obezite derecesinde aşırı kilolu. yürümekte ve kendi işlerini yapmakta çok zorlanıyor. .

bakım raporu için başvursak bakım aylığı bağlanma olasılığı varmı. benim işyerim bu ayın 15 inde kapanacak ve işsiz kalacağız işsizlik maaşı +annemin maaşı toplamda eve 2000 tl felan girecek. bakım maaşı için başvursak çıkarmı aceba ?

erdem__51__

hanede anne ve oğul olmak üzere 2 kişi göründüğü için 2000 liralık gelir ile evde bakım maaşı alamazsınız.

maaşı alabilmeniz için siz ve kıznızın ikametinide resmi olarak haneye almanız gerekiyor( zaten aynı yerde ıkamet ediyormussunuz ikameti alsanız ama raporda ağır engelli evet kısmı onaylı olmazsa maaş bağlanmaz) ve annenizin de alınacak raporunda ağır engeli evet kısmı onaylı olması halinde bakım maaşı bağlanır.

-mka

İkametgah olarak ben ve kızım farklı. Annem ve eşim aynı yer. Maddi olanak tutuyor sadece şimdi heyet raporunu bekliyoruz dediğiniz gibi ağır engelli seçeneği olumlu olursa alabileceğiz. Olur veya olmaz hayırlısı olsun . Cvp için tşkler

s.aleykum ben %80 engelliyim yaklaşık 10 senedir 3 aylık maaş alıyorum annem evde bakım maaşı istemedi başvurmadık bu zamana kadar şükür durumumuz iyi ama herkes alıyormuş bu evde bakım maaşını devletten zengin misin diyorlar al diyorlar bizde şimdi buna baş vursak bizden ne gibi evrak isterler ve annemin üstüne hiç bir mal varlığı yok ama babamın var bunda bir pürüz çıkarmı benim aylıgıma bir zararı olurmu evde bakım aylığı bağlatcaz diye kendi aylığımdan olmayayım bilgi verirseniz sevinirim

Durumunuz iyi ise 2022 kesilir evde bakım maaşına bağlanılir. Hem bu daha iyi düşünsene 3 ayda 3075 tl para☺
Sosyal Hizmetler kuruma gidiyorsun Bakıcın annenle beraber onlar gerekli istenen bilgileri verir.
isocum

şimdi ama ben her ay hastaneye kontrole gıdıyorum sgk dan yararlanıyorum ilaçlarım felan var şimdi benim aylıgım kesılırse evde bakım maaşi baglanırsa diger şeylerden mahrum kalmam değilmi hastaneye felan yatarsam sgk dan yararlnaırım değilmi

Tabii yararlanirsin. Bu sadece bakiciya odenen para

yalniz06;
erdal bağlanır diyon şartları demıyon.öncelikle % 50 ve üzeri ağır engelli evet raporu olacak sonra hane kişibaşı gelir 847 liradan az olacak bunlar en önemli şartlardan.Raporunda ağır engelli evet değilse isterse engeli % 99 olsun mümkün değil bakım maaşı bağlanmaz
@isocum
dediğim gibi hane kişibaşı gelirini hesapla 847 liradan azsa ve raporun ağır engelli evet ise başvuru yapabilirsin eğer öncelikle bu şartların tutmuyorsa boşa yorulma.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt