Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2020 Engelli Araç ÖTV Sınırının Arttırılması

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Selamlar,

2020 yılında ÖTV'siz araç alım sınırı, Kasım-Aralık döneminde belirlenecek olan YDO artışı ile şekillenecek.

Ancak geçtiğimiz yıl ve bu yıl yabancı para birimlerindeki yüksek artışlar sebebiyle ve bunların otomobil fiyatlarına direk yansıması sebebiyle, araç fiyatlarında çok yüksek artışlar oldu. Bu noktada önümüze çıkan bu limit, özellikle tekerlekli sandalye gibi engelli aksesuarı çok ve büyük olan arkadaşların daha küçük araba almalarına sebep oluyor.

Bu durumu kısa dönemde rahatlatmak adına, Cumhurbaşkanlığı yetkisi ile YDO'nun 2 kat arttırılması ile ilgili CİMER'den talep oluşturmak istiyorum. Bu konuda benim gibi CİMER'e yazacak arkadaşlar varsa, ortak bir talep yazısı oluşturabilirim.

Bu noktada ricam, CİMER'den talep girecek arkadaşlar varsa, bu başlığa yazabilir mi, ona göre genel bir yazı hazırlayacağım.

Teşekkürler.

StratoS Benim bu konuda her zaman savunduğum normal engellinin kendi kullanacağı araçlar için sınırın kaldırılması. Rapor oranı %90 ve üzeri yakınını üzerine alındığı zaman bu kota uygulanmalı. (lüx araçlar alıp gezen tozanlar yüzünden biz kendi kullandığımız engelli araçlarımız olan hakkımızdan maalesef veto yemek durumunda kaldık.)

cabbarehlinamus

Bu başlıkta limitin kaldırılması, gerekliliği vb. konulara girmeden, kısa vadede yıl sonunda Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile açıklanacak YDO'ya, Cumhurbaşkanı yetkisi ile 2 kat artış için talepte bulunabilirmiyiz diye sizin görüşlerinizi almak için açtım.

Örneğin, %15 YDO çıkıyor. ve limit 284.000 TL oluyor. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile arttırma yetkisi "yeniden değerleme oranına göre belirlenen sınırın %50'sine kadardır." maddesi ile var.

Hazır 300.000 TL altına gelecek bu limiti ortak talebimiz ile 426.000 TL ye kadar yükseltecek yetki Cumhurbaşkanında. Bizim derdimiz D segment büyük araçları da alabilmek. Bu noktada ortalama 350.000 TL limit bizim için yeterli olmaz mı?

Bu şekilde bir yazı oluşturayım mı, CİMER'den gönderir misiniz?

Engelli yakını olarak özellikle en geniş ve yüksek araçlara bakıyoruz. Çünkü araç alırken amacımız şehir içi kullanabileceğimiz bi araç olması yanında babamın hayat kalitesini arttırabilmek. Akülü tekerlekli sandalyeyi yanımıza almadan bi yere seyahat ettiğimiz zaman babam araçta kalmak durumunda kalıyor genelde ve özgürlüğü önemli ölçüde kısıtlanıyor. Eminim benzer durumda çok engelli ailesi vardır.

Mantıklı sebeplerle gitmediğimiz sürece olumlu görüş döneceklerini düşünmüyorum.
Bunu göz önünde bulundurarak girişimde bulunulmalı.

O halde başlığı şöyle ilerletelim:

Yazıda yazabileceğimiz mantıklı sebepler:

1- Tekerlekli sandalye gibi engelli özel donanımı çok ve büyük olan engellilerin büyük araca ihtiyacı var ama limitten alınamıyor.
2- Engellilerin hayatını kolaylaştıracak, tam donanımlı, özel sistemli full donanımlı araçların limite takılması sebebiyle alınamaması.
3-

Ben de destekliyorum .Mesela sıradan vatandaşlara çok lüx gibi gelen adaptif hız sabitleyici, kör nokta uyarısı, geri ve çapraz trafik uyarıları, otomatik park vs engellilerin yaşamını daha da kolaylaştırır ama bunların hepsi ekstra.En azından almak isteyene bunların vergisini ödeyerek alma hakkı tanımalı.Mesela 247 bin araba artı bu tür paketler vb.

Yazıda yazabileceğimiz mantıklı sebepler:

1- Tekerlekli sandalye gibi engelli özel donanımı çok ve büyük olan engellilerin büyük araca ihtiyacı var ama limitten alınamıyor.
2- Engellilerin hayatını kolaylaştıracak, tam donanımlı, özel sistemli full donanımlı araçların limite takılması sebebiyle alınamaması.

3- Limitin 320.000 TL çıkarılmasının önerilmesi mantıklı gibi. Çünkü 320.000 TL anahtar teslim fiyatlı bir araç, 170.000 TL vergisiz fiyata sahip. Ve ÖTV mevzuatına göre vergisiz tutarı 170.000 TL üstünde olan araçların ÖTV tutarı %100 oluyor. Bu durum Engelliler için çok iyi ancak ÖTV muafiyeti artacağı için (Engellilere tanına en yüksek ötv muafiyeti %60 olduğu için) ve Devlet'in vergi kaybı daha fazla olacağı için kabul görmeyebilir.

Ancak 170.000 TL vergisiz fiyata kadar %60 ÖTV matrahında olacağı için kağıt üstünde Devlet'in ek vergi kaybı olmuyor. (Şu dönemde vergi kaybına Devlet'in pek tahammülü yok).

Dolayısıyla 280-290.000 TL arasında beklediğimiz YDO artışını 30-40.000 TL arttırma talebi ile 320.000 TL ye çıkartmış olacağız.

Peki soru şu, 320.000 TL şimdilik sıkıntımızı azaltır mı?

Cevap: a)320.000 TL şuan için C segment SUV/Sedan/HB tüm full+full araçlar alınabilir.
b) D segmenti SUV/Sedan araçların tüm full+full araçlar alınabilir. Ancak Premium segment (Mercedes C, BMW 3, Audi A3 araçların Baz/orta modelleri alınabilir.
c)Tüm 8+1 oturma kapasiteli otomobil sınıfı araçlar alınabilir. (Vito dahil)

bu durumu 2017'de bu limit gelmeden önce engelli vekillere yazdık ama hiç umursmadılar hatta - sizde ağır engellisiniz bize büyük araç şart, hadi alında göreyim dedim ama yok cevap falan.. neyse destekteyiz :cool:

StratoS

hocam burada bir şey aklıma takıldı su anda agustos itibari ile on iki aylık ortalamalarala üfe rakamı yüzde 30-31 civarı ekimde de bu rakam kalırsa zaten limit 321 bine geliyor. devlet öyle bir şey olursa abi çok arttı biz bunu 280 bine mi indiriyoruz diyecek, kanunda ekim ayı on iki aylık üfe ortalaması kadar ydo olur yazmıyor mu?

ousenmez

Yeniden değerleme oranının hesaplanması ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibi. Ben bu bilgiler ışığında baktığımda bazı arkadaşlar katılmasa da (daha düşük belirtselerde) %20 dedim. Oda ortalama 290.000 TL civarına gelir diye düşünüyorum. Sen neye göre %30 dedin, hesaplama bilgilerini açıklarsan sevinirim. Belki bizler yanlış düşünmüşüzdür. Bazı arkadaşlara göre de %15 enflasyonunun olduğu bir ortamda yine şekilde gelir diyorlar yani %10-15 arası. Buda 270.000 TL civarı demek oluyor.

Bu yüzden 320.000 TL yi düşünmüştüm.

Yeniden Değerleme Oranı Nedir?

YENİDEN DEĞERLEME ORANLARI
2019 yılı yeniden değerleme oranı:
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına göre, yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır.

“Yeniden Değerleme Oranı” Nasıl hesaplanır?

Vergi kanunlarında her yıl artırılan maktu rakamlar yeniden değerleme oranına bağlanmıştır. VUK Mük. Md. 298/B madde hükmünde; yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olarak tanımlanmıştır.

Fiyat artış oranında kullanılan endeks öteden beri TEFE iken, 5479 Sayılı Kanunla yapılan değişiklik ile 01/01/2006 tarihinden itibaren ÜFE olarak belirlenmiştir. 6527 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 1 Mart 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 14. Maddesi ile 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 58 inci maddesine “Muhtelif mevzuatta Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Üretici Fiyat Endeksine (ÜFE) yapılmış olan atıflar, Kurumca hesaplanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksine (Yİ-ÜFE), tarım sektörü TEFE ve ÜFE’ye yapılan atıflar Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksine yapılmış sayılır.” Fıkrası eklenmiştir. Buna göre genel olarak Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) kullanılacaktır.

Ortalama fiyat artış oranı; içinde bulunulan yıl ile bir önceki yılın ortalama endeks sayılarının oranlanmasıyla bulunan değişim oranıdır. Bu oran, yıl içindeki diğer aylardaki fiyat değişim oranlarını da yansıttığı için yıllık ortalama enflasyon oranını daha anlamlı yansıttığı söylenebilir. Enflasyon oranı düşük olan ülkeler için on iki aylık ortalamalara göre ya da bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanmak çok farklı sonuçlar getirmeyecektir.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay yayımlanan tabloda "On iki aylık ortalamalara göre %" bölümünde görülen hesaplama VUK Mük. Md 298/B ile tanımlanan ortalama fiyat artış oranıdır. Bu hesaplama yapılırken geriye doğru 12 aylık dönem endekslerinin aritmetik ortalaması, bir yıl önceki geriye doğru 12 aylık dönem endekslerinin aritmetik ortalamasına bölünmektedir.

Tuik verilerine göre ağustos 2019 12 aylık ortalama artış % 30.51 görünüyor. bu şekilde gerçekleşirse 321.000 tl oluyor.
cumhurbaşkanı %50 arttırım yetkisini kullanırsa ydo %30 dan % 45 e çıkar ozamanda limitimiz 358.000 tl olur.

StratoS

ekim 2018 de on iki aylık ortalamalara göre üfe 23.73 dü bu da ydo olmadı mı? ee bu sene şu an gözüken yüzde 30 civarı iki ayda bu yüzde 15e inmez.

ousenmez

Hesaplama örneklerine baktım, geçtiğimiz yıla göre farkı alınıyor. Neyse bu knousa çok tartıştık hatta sevdiğim bir abimiz beni kırmıştı. Yine aynı durumları yaşamak istemiyorum. Bu ayı saymazsak 2 ay kaldı. Belkleyip görelim hep birlikte. O halde hiç sınır hesabına girmeden artış talep edelim.
gestapooo

Yasayı yanlış yorumluyorsunuz, bir avukatımız bizi uyardı.

Arkadaşlar ÖTV istisna tutarına dair yazılan mesajlardan anladığım kadarıyla, herkes istisna limitinin her yıl yeniden değerleme oranında artırılacağını, Cumhurbaşkanı'nın sadece yeniden değerleme oranını %50 ye kadar artırabileceğini sanıyor ki, mevcut düzenlemeye göre bu doğru değil.

700 sayılı KHK ile yapılan ve 9.7.2018 tarihinde yürürlüğe giren değişikliğe göre Cumhurbaşkanı'nın artırım yetkisi yeniden değerleme oranının %50 si değil, yeniden değerleme oranına göre belirlenen sınırın %50'sine kadardır.

Yani Cumhurbaşkanı bu yıl için halen 247.000 TL olan sınırı 370.000 TL ye kadar çıkarabilme yetkisine sahiptir.

Bu yetkisini kullanır ya da kullanmaz bilemem elbette ancak limit artırım taleplerimiz artık daha kolay yerine getirilebilir. Zira en azından bu sene için 370.000 TL ye kadar kanun değişikliği gerekmiyor.

Bilgilerinize sunulur.

Av. Hüseyin İlik

özür dilerim haklısınız dikkat etmemişim. oranı değil bulunan fiyatı %50 ye kadar arttırma yetkisi varmış.
Eğer ydo ile 320.000tl ye çıkarsa 480.000tl ye kadar arttırma yetkisi olur.

StratoS arkadaşımızın alıntıladığı avukat bey'in mesajına destek olması açısından ben de ilgili kanun linkini buraya bırakayım. evet cumhurbaşkanı oranı değil, oran sonrası tespit edilen tutarı %50 arttırmaya yetkili.

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4760.pdf

ilgili pdf dosyasında 6. sayfa, sayfa başlığında 8306-4 yazıyor.

(Ek fıkra: 28/11/2017-7061/72 md.) Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Cumhurbaşkanı, bu şekilde tespit edilen tutarı %50’sine kadar artırmaya yetkilidir.

ya ben tartışmıyorum gecen sene ekim üfe de esas alınan 23.73 on iki aylık ortalama rakam bu sene bunu değiştirecek ne oldu onu soruyorum, bilmediğimiz bir değişiklik varsa söyleyin artık on iki aylık ortalama değil direk yıllık rakam mı alınıyor? bunun kanuni değişikliği var mı?

ousenmez

Bakın tartışma değil. İnternette hesaplama yöntemleri var. Ama enterasan bir şekilde herkes farklı hesaplıyor. Farkın sebebi elbette enflasyon tahimin ve yorumlama. Mesela hesap yapılan bir yerde, geçtiğimiz yılın farkı alınır diyor. Bu ne demek?

Diyelim ki arkadaşların dediği gibi %30 çıktı. Geçtiğimiz yıl, %23'dü, YDO %7 mi diyeceğiz?

Birde çok yoğun tartıştık, çok sıkıldım bu konudan. Şurada 2 ay kaldı, bekleyip görelim.

Genelde senin bilgine gayretine saygı duyarım.Ama bu konuda arkadaşın söylediğinin doğru olduğunu söylemek zorundayım.Daha öncede yazdım arkadaşın dediği 30.31 devletin resmi rakamlarıdır bir önceki ay 32.42 idİ.Kimse hesap yapmyor,devletin ilan ettiği Ydo ya esas Üfe ortalalamasına bakıyor.Arkadaşın dediği gibi 2 ayda o oranlara düşmesi imkansız.Benim tahminim %25 in üzerinde olacaktır miktarda 310bin civarında olacaktır.

memur zamlarında hesaplandığı gibi hesaplanırsa her türlü sonuç çıkabilir ;)

Yazı hazırlansın direk bende CİMER'e yollamaya hazırım. Limit arttırılmalı.

Bu başlıkla haftaya ilgileneceğim. Hem biraz beklemekte istemiştim. Ortak biz yazı hazırlayıp CİMER'Den göndereceğim. Burada da paylaşırım.

350.000 TL sınır sanırım herkes için uygun. Ve çok rahatlıkla C full ve D segment full ve orta donanım araçlar alınabilir.

Arkadaşlar merhaba bugün Honda yeni Civic icin fiyat aldım 204 bin lira dediler ve ÖTV oranını %50 olarak hesapladilar.bende bunun ötv sınin % 60 olduğunu belirtmeme rağmen yanlış hesaplandigini yüzde 50 olacağını söylediler.iki bayide aynı oranı söylediler.hangisi doğru.

Arkadaşlar merhaba bugün Honda yeni Civic icin fiyat aldım 204 bin lira dediler ve ÖTV oranını %50 olarak hesapladilar.bende bunun ötv sınin % 60 olduğunu belirtmeme rağmen yanlış hesaplandigini yüzde 50 olacağını söylediler.iki bayide aynı oranı söylediler.hangisi doğru.

Google da hesaplamalar var doğru değil mi

Silindir Hacmi Vergisiz Satış Tutarı ÖTV Oranı
250cc ve altı motosikletler %0
1600 cm3'e kadar 70 bin TL'ye kadar %30
1600 cm3'e kadar 70 - 120 bin TL arası %35
1600 cm3'e kadar 120 bin TL ve üzeri %60
1600-2000 cm3 arası 170 bin TL'ye kadar %100
1600-2000 cm3 arası 170 bin TL ve üzeri %110
2000 cm3 üzeri Tutar sınırı yok %160

bende 227Bin tl ye kadar 50 biliyorum zaten faturada gösterecekleri için öyle bir hata yapmaları imkansız.

Üst Alt