Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2020 Engelli Araç ÖTV Sınırının Arttırılması

Cabbar bey O zaman hesaplamalari doğru mu diyorsunuz

Ben doğru diyorum. Hatta bir arkadaş tablo hazırlanıştı 227 bin 50 den 60 a geçiş bölgesiydi.

Katilirim.
Ben de tekerlikli sandalya dayim arti
Ailem le beraber 5 kisiyiz yani bir seyhat halinde valiz ler vs
Kücük arabaya sor simdi 7 kisilik c4 Picasso kullaniyor um cok rahat oluyor
Seneye 5 yilim doluyor

Ötv muafiyet ydo dan sonra artılınca bize ne faydası olabilir. Ben passat almayı düşünüyorum 150 bin TL ye.ydo yu beklersem 150 bin TL ye daha iyi araç alabilir miyim yoksa benim için Bi faydaaı olmaz mı?

Esatbey

Teşvikler bitti. Yeni ÖTV limitleri aşağıdaki gibi:

204.000 TL anahtar teslim fiyatı olan araç, vergisi olarak yaklaşık 115.000 TL civarına geliyor. Zaten %60 ÖTV'de 225.000 TL üstü bir araç olması gerekiyor. Daha aşağısı net fiyatta 120.000 TL ye ulaşmaz.

Yaptıkları hesap doğrudur.

1600 cm3'e kadar 70 bin TL'ye kadar %45
1600 cm3'e kadar 70 - 120 bin TL arası %50
1600 cm3'e kadar 120 bin TL ve üzeri %60
1600-2000 cm3 arası 170 bin TL'ye kadar %100
1600-2000 cm3 arası 170 bin TL ve üzeri %110
2000 cm3 üzeri Tutar sınırı yok %160

arkadaşlar yazalım bir dilekçe örneği sınır kaldırılsın.engelli olanın neden araç alma sınırı olsun ki? anayasaya aykırı değilmi? bizde istediğimiz aracı alabilelim ötv muafiyeti ile.

Arkadaşlar selam,

Biliyorsunuz, Engelli ÖTV Limiti 2 yıldır gündemimizde olan bir şey. Ve Meclis'de büyük tartışmalarla çıktı. O dönem Meclis tutanaklarını incelerseniz bizlerin burada savunduğu her şeyin söylenip tartışıldığını görürsünüz.

Orada tartışılan ve hatırladığım Milletvekillerinin sözleri: 1.6 motor hacim kısıtı yerine mutlaka bir limit getirilmesi gerekiyor ve birçok kişi tarafından ÖTV'siz araç almak bir ihtiyaç değilde ticarete döndürmüş. Bu yüzden Devlet'in vergi kaybına uğramaması için bunu yapmamız şart...

Sözün özü, daha 2 yıl önce tartışılan ve aynı siyasi konjektürde olduğumuz şu ortamda bu limitin kaldırılacağını düşünmüyorum ve inanmıyorum.

Ancak Cumhurbaşkanlığına verilen yetki ile 247.000 TL limit 2 katına çıkartılabilir. Zaten burada da bunu konuşuyoruz. Başlığı açtığımdan beri de bu konuda sözlü girişimelerde bulunuyorum.

İsim vermek istemediğim Kamu çalışanı kaynağım ile şunu konuştuk: YDO yıl sonunda artacak. Şuandaki rakamlar arkadaşların hesaplarına göre 25-30 seviyesinde. (Ben bu hesabı zaten yapmıştım. Sadece ikilem olarak okuduğum kısım geçtiğimiz yılın farkının alınması YDO oranı olarak belirlenir yorumları) Ve eğer arkadaşların dediği %30 oran yayımlanırsa, sınır 321.000 TL olacak. 320.000 TL anahtar teslim fiyatı geçtiği için, %60 değilde, %100 ÖTV'li araçlar alınabilir hale gelecek. Devlet başından beri bunu istemediği için limit getirdiğinden ben velevki YDO ile bu artışı yaşasak bile Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile düşebileceğini de değerlendirmeliyiz. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığına verilen yetki bu limiti arttırmaktı birde yanlış hatırlamıyorsam azaltma yetkisi de vardı.

Sonuç olarak acaba Kasım&Aralık YDO açıklamasını bekleyip, o şekilde mi girişimlerde bulunsak? Yoksa hiç o açıklanmadan önce hızlı bir şekilde aksiyon mu alsak?

Ben kendi adıma bunu düşünürken önümüzdeki hafta fırsat bulduğumda bu konudaki CİMER yazısını oluşturup paylaşacağım. Herkes nasıl değerlendirirse o zaman istediği gibi başvuruda bulunsun. Herkes kendi kararını kendi vermiş olsun...

Bence beklememek daha mantıklı. Zamanından önce Cumhurbaşkanının önüne giderse en azından arttırma yetkisini kullanabilmesi kafasında bir fikir oluşur. Çok düşünmesine gerek kalmaz :)

Hazırladığım yazı:

Sayın Cumhurbaşkanımız Makamına,

700 sayılı ve 09.07.2018 tarihinde yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname ile engelli araç alımında ÖTV kısıtlama sınırı gelmiş ve anahtar teslim fiyatı sınır üstünde kalan araçlar engelliler için ÖTV muafiyetli olarak alınamaz hale gelmiştir.

Ancak geçtiğimiz yıl ve bu yılbaşında yaşanan afaki artan araba fiyatlarından ötürü, engellilerin kullanabileceği büyük ölçüleri olması sebebiyle alabilecekleri araçlar alınamaz hale gelmiştir. Ayrıca otomotiv sektöründe aile aracı olarak tabir edilen C segmentinde yer alan araçların tam donanımlı modelleri de limite takılmakta ve alınamaz duruma gelmiştir. Bu durum, Engellilerin kullanım kısıtlarından dolayı aldıkları araçların tam donanım olmamasına sebep olmakta ve kullanımlarını zorlaştırmaktadır.

Belirttiğimiz Kanun Hükmünde Kararname ile aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımıza bu sınırın arttırma yetkisi verilmiş ve biz engelliler için bu durum bir büyük bir umut ışığı yaratmıştır.

Her ne kadar bu sınır yılsonu Yeniden Değerleme Oranı kadar arttırılsa da, yılbaşı itibariyle araçlara yapılan yeni model zamları bu artışı eritecek ve engelliler için gittikçe araç alımını zorlaştıracaktır.

Bu hususta Sayın Cumhurbaşkanımızdan ÖTV muafiyetli engelli aracı alabilecek engelliler olarak ricamız, bu yıl uygulanan 247.000 TL sınırın, yılsonunda Yeniden Değerleme Oranı artışını beklemeden, yasa çıktığı dönemde 200.000 TL olan düz rakama benzer olacak şekilde 300.000 TL olarak arttırılmasıdır. Bu sınır 300.000 TL olarak belirlendiğinde hem Aile araçlarının tam donanımlı modelleri alınabileceği gibi, hem de özellikle tekerlekli sandalye kullanan engelli arkadaşlar için zorunlu olarak baktıkları büyük bagajlı 8+1 minibüs ve yine büyük bagajlı D segment araçlar alınabilir olacaktır.

Engelliler olarak tüm iyi dileklerimizi ve Saygılarımızı sunar, gereğini Sayın Cumhurbaşkanımız Makamından arz ederiz.

-----------------------------------------------------------------

Ben CİMER ile gönderdim. Cevap gelince paylaşırım.

Herkese desteği için teşekkür ederim.

Yazı çok güzel olmuş fakat karakter fazlalığı olduğu için tam metni yazamıyoruz. Cimer'de 1500 karakter sınırlaması var.

[FONT=Cuprum]T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne yapmış olduğunuz
başvurunuz 1902202236 sayısı ile alınmıştır.
[/FONT]

Başkan, yazı çok uzun sığmıyor vede 8+1 minibüsleri otomobil olarak görünmesine rağmen firmalar %15 lik ticari dilimden veriyorlar..

Tekrar selam,

Benim ekranımda karakter kısıtından hata vermiş, gönderildi sanmıştım.

Tekrar düzenledim:

YAZI

--------------------------------------------------------------------------------------

700 sayılı ve 09.07.2018 tarihinde yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname ile engelli araç alımında ÖTV kısıtlama sınırı gelmiş ve anahtar teslim fiyatı sınır üstünde kalan araçlar engelliler için ÖTV muafiyetli olarak alınamaz hale gelmiştir.

Ancak yaşanan afaki fiyat artışlarından ötürü, büyük boyutlu olan araçlar alınamaz hale gelmiş ve ayrıca aile araçlarının da tam donanımlı modelleri limite takılmıştır . Tam donanımlı araçlar engellilere kullanım kolaylığı sağlaması açısından önemlidir.

Ayrıca ilgili kanun ile Cumhurbaşkanımıza bu sınırın arttırma yetkisi verilmiş ve biz engelliler için bu durum bir büyük bir umut ışığı yaratmıştır.

Her ne kadar bu sınır yılsonu Yeniden Değerleme Oranı kadar arttırılacak olsa da, yılbaşı itibariyle araçlara yapılan yeni model zamları bu artışı eritecek ve engelliler için araç alımını gittikçe zorlaştıracaktır.

Bu hususta ÖTV muafiyetli engelli aracı alabilecek engelliler olarak ricamız, bu yıl uygulanan 247.000 TL sınırın, yılsonunda Yeniden Değerleme Oranı artışını beklemeden, yasa çıktığı dönemde 200.000 TL olan sınıra benzer şekilde 300.000 TL'ye arttırılmasıdır. Bu şekilde hem Aile araçlarının tam donanımlı modelleri alınabileceği gibi, hem de özellikle tekerlekli sandalye kullanan engelli arkadaşlar için zorunlu olarak baktıkları büyük boyutlu araçlar alınabilir olacaktır.

Engelliler olarak tüm iyi dileklerimizi ve Saygılarımızı sunar, gereğini Sayın Cumhurbaşkanımız Makamından arz ederiz.

[FONT=Cuprum]T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne yapmış olduğunuz
başvurunuz 1902212794 sayısı ile alınmıştır.
Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri CİMER’in internet adresinden takip edebilirsiniz.

LÜTFEN HERKES @StratoS ARKADAŞIMIZIN METNİNİ CİMERE GÖNDERSİN[/FONT]

[FONT=Cuprum]T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne yapmış olduğunuz[/FONT]
[FONT=Cuprum]başvurunuz [/FONT][FONT=Cuprum]1902214040[/FONT][FONT=Cuprum] sayısı ile alınmıştır.[/FONT]
[FONT=Cuprum]Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri CİMER’in internet adresinden takip edebilirsiniz.[/FONT]

Evet, bu kadar arkadaş mı, gönderdi?

Hani istiyorduk, hani talebimiz vardı? Yok mu başka kimse arkadaşlar?

Desteğiniz için teşekkürler.

Ben OMBUDSMAN'a bile başvurdum resmi olarak aylar oldu tenezzül edip cevap bile vermediler.

Yılbaşında büyük zamlar geliyor!

Başta vergiler, harçlar ve trafik cezaları olmak üzere iğneden ipliğe birçok şeyin yeni yıl zammı her yıl Yeniden Değerleme Oranı (YDO) kadar zamlanıyor. YDO,
4 Kasım 2019 günü açıklanacak ekim ayı enflasyonuyla netlik kazanacak. Ekimde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) henüz açıklanmasa da YDO yani yılbaşı zamlarına otomatik olarak uygulanacak olan kritik veri büyük ölçüde ortaya çıktı. SÖZCÜ'nün Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verileri üzerinden yaptığı hesaplamalara göre, bu ay Yİ-ÜFE hiç artmasa dahi YDO en az yüzde 22.55 olarak gerçekleşecek. Doğalgaz ve elektrik zamlarının da etkisiyle ekim ayında Yİ-ÜFE'nin yerinde sayması beklenmiyor. Bu nedenle ekim ayında Yİ-ÜFE oranı yüzde 0.5 olursa, otomatik zamlar yüzde 22.6'ya, yüzde 1 olursa yüzde 22.67'ye yükseliyor.

Yılbaşında vatandaşın üzerine adeta yağmur gibi yağan vergi ve ceza zamları bu yıl çok daha etkili olacak. Üstelik bu artış, enflasyon yine düşerken yaşanacak. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıl sonunda ekonomi yönetiminin tahmin ettiği gibi yüzde 12'de kalsa dahi zamlar Yİ-ÜFE'ye ayarlı olduğu için yüzde 22.55'ten daha aşağıda olmayacak. İktidar eğer isterse bu oranı yarıya kadar yani yüzde 11.28'e kadar düşürebilecek.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonom...liyor-5378404/

Eğer Hükümet hiç düşürmeden YDO'yu %22 olarak çıkarırsa, 247.000 TL olan engelli limiti, 302.000 TL lere çıkacak.

Bu arada %30larda olacak diyip hatta bana hakaret eden arkadaşa sevgilerimi gönderiyorum.

StratoS

iyi de sen de gecen yıldan farkı alınabilir diyordun arkadaşım. senin hesaba göre de ydo 22-23 , -1 olmalı limit inmeliydi. Ekim sonunda açıklanacak işte su an 26.44 de ama tuik iyi çalışıyor gelecek sene yuzde 2 li 3 lu rakamları gördürür ydo da.

ousenmez

Bakın, ben dediğim şeyleri derim, söylenenleri de yazarım. O okuduğunuz yazıa tekrar bakın, "Bazı kaynaklar YDO'yu bir önceki fark olarak açıklamış mesela" yazmıştım. Bunu ben demedim, okuduğumu söyledim. Bu yüzden bu hesap iddasında olmadığımı her kafadan bir ses çıktığını ve tartışmak istemediğimi söylemiştim arkadaşım.

Yani ben oran vermezken (Aylar öncesinde %20 ler seviyesinde bekliyorum yazmıştım) sizler 30 vb birçok oran verip birde tartışmalara girdiniz...

Değdi mi acaba arkadaşım...

Merhaba,
2019 ocak ayında yapılan ydo ya göre oran Ekim ayı on iki aylık ortalamalara göre alınmış ve Yİ-ÜFE %23.73 olarak belirlenmiş ve 200.000,00 TL olan üst limit 247.500,00 TL ye çıkarılmış.
Eğer bunu referans olarak alırsak (ki öyle olması gerektiğini düşünüyorum) son yani eylül 2019 Yİ-ÜFE verisi %26.44 olarak geldi. Gelecek olan ekim ayı verisine göre bu oran güncellenecek ve bunun yaklaşık üstünde veya altında ydo oranı olarak alınacak diye düşünüyorum.
Gönderdiğiniz linkteki adres açılamıyor. O yüzden neye istinaden %22 olarak belirttiğinizi teyit edemedim.

o değilde artış olacak zaten 300 bin civarı. bu bayileri nasıl edecegiz normal insanda kazandıgının fazlasını kazanmaya çalışıyorlar engelliden
2010 bin tl ye bırakırız diyorlar ötv muaflı alacam deyince 210 binden olmaz 220 binden hesaplanır diyor 5 BİN tl geçiriyor.
şunları biriniz eşrefle kınasın. BURDAN HUNDAİY BAYİSİ RENULT BAYİSİ PGOUT BYİSİ WOLSVOGEN BAYİSİ BAŞTA OLMAK ÜZERE ALLAH SİZE YEDİR MESİN ZEHİR ZIKKIM OLSUN ENGELLİDEN 3 BİN 5 BİN DAHA FAZLA KAZANIYORSUNUZ. BUNLARI YÜZLERİNE VURDUGUMDA İSE YOK DEVLET TEŞVİĞİ VAR HURDA TEŞVİGİ VAR 225 BİN TL ÜZERİNDE ARAÇDA HURDA TEŞVİĞİ KULLANILAMAZ. SATIŞ DANIŞMANIN BİRİ HASTAYI YATAKKDA Sİ..... CEN DEDİ YANİ BİZ HASTA YATAGA DÜŞMÜŞ KIMALDIYAMIYORUZ İSTEYE GELİP IRZIMIZA GEÇEBİLİRMİŞ DEMEK İSTİYOR

ÖTV arttırılması

İyi bir konuya değiniyorsun,bir de eksik kalan kısmının (örneğin 290 bin yapacaklarsa,300 bin tl lik araba beğendi engelli,10 bin tl nin gerekirse MTV sini ödeyebilmeli Engelli.Bari burada alacağımız arabada küçük miktarlarda engel olmasınlar Engelli Kardeşlerimize,(GEREKİYORSA BUNA DA BİR ENGEL KOYSUNLAR YÜZDE 10 GİBİ,BİRÇOK ENGELLİ ARKADAŞIM KÜÇÜK MİKTARLARDAKİ ARTIK MTV Yİ ÖDEMEYİ KABUL EDEBİLİR,HERŞEYİMİZ ENGEL NASIL OLSA BUNA DA KOYSUNLAR BİR ENGEL):((

Son düzenleme:
cos

Ben bu görüşünüze çok katılmıyorum. Zaten limite 20-25.000 TL altı farkalrda oturup Bayi ile pazarlık edebiliyorsunuz. Elinde araç kaldıysa ve satmak istiyorsa zaten veriyor. Ama sizin dediğiniz yöntem olursa, pazarlıkla çözülebilecek bir konu vergi ile engellilerin karşısına tekrar çıkacak.
mustafa-toprak

Hocam ifadeleriniz enteresan. Pazarlık yapmak bir yetenek değil ki. Gidip bu kadar param var, veriyor musun bu aracı diyeceksiniz. Bu kadar yani...

Merhaba arkadaşlar, aranıza yeni katıldım, ilk defa ÖTV siz araç alma imkanım doğduğu için son 15 gündür araçları inceliyorum, forumda daha önce yazılanları okuyup Bilgi Sahibi olmaya çalıştım. Ben şu anda şöyle bir ikilem yaşıyorum, almayı düşündüğüm passat/superb veya tucson/3008 tarzı araçların dizel otomatik en full modelleri 247 sınırını aştığı için ÖTV siz alamıyorum, yılbaşından sonra ydo güncellenecek. Eğerki umduğumuz gibi sınır 300 bin civarı olursa muhtemelen bu araçların dizel otomatik fulleri alınabilir olacak. Ancak sınır aynı kalır veya çok cüzi bir artış olursa (örneğin 260 gibi) o zaman da yeni yılda araç fiyatlarına zam geleceği için belki şuanda alabildiğimiz orta donanım paketleri bile alınamayacak. Şimdi riske girmeyip orta donanım alıp yılbaşından sonra full alma imkanı olursa bu kezde keşke bekleseydik biraz olacak. Sizler ne tavsiye edersiniz, benim gibi bu ikilemi yaşayan varmıdır, şimdiden teşekkür ederim

Üst Alt