Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylıklarında muhtaçlık değerlendirmesi-soru-cevap

Konular
5
Reaksiyonlar
0
65 yaş ve engelli aylığı alanlar ve yeni başvuru yapacak olanların aylık almalarına veya kesilmesine neden olan durumlarını yazsınlar. öneri ve tavsiye şeklinde cevap verilecektir.

merhaba fatih bey ben 2022 maaşı alıyorum hiç bir gelirim yok ve ailemle yaşıyorum..babam emekli aylık 1200 TL Emekli Maaşı Alıyor başka bir gelirimiz yok evde 4 kişi yaşıyoruz ayrıca kardeşim üniversite ögrencisi ev bizim kira degil.. büyük ihtimalle kesilecek ama yinede sormak istiyorum..yeni yönetmelige göre maaşım kesilirmi.?

Umay bey muhtaçlık tespitine göre durumunuz aylığınızın kesileceğine işaret ediyor. tavsiyem. özür oranınız %70 in altında ise, muhtaçlık durumu zayıf olan bir yakınınızın yanına taşının. bakım ilşkisi varsa bu zor tabi. ikamet değişikliği yaptığın evinde durumunu bir gözden geçirin. bu sadece bir öneridir.

Fatih Bey, bakım ilişkisi 18 yaş altı özürlü çouklarda aranıyor. 18 yaş altı çouğu için engelli aylığına başvurmuş ebeveynin aynı hanede olması ve fiilen bakması şartı var.

18 yaş ütü engelliler için ve yaşlılar için böyle bir şart yok. Engellilerin yaşı 18'den büyükse özür oranları kaç olursa olsun fark etmez bakım ilişkisi aranmaz.

18 yaş üstü engellilerin hanesinde muhtaçlık kriterleri uygun değilse ve muhtaçlık kriterlerine uygun olan bir haneye taşınma seçeneği düşünülürse şunlara dikkat edilmelidir:

1. Evde bakım aylığı alıyorsalar sorun olur. hanedeki kişi değişiklikleri, adres değişikliği, bakıcı ile aynı hanede olunmayacaksa bakıı ile aynı hanede olunmaması gibi bir çok değişiklik gündeme geleceğinden ilgili Kurum'a gerekli değişikliklerin bildirilmesi. tabi bu bildirimden önce evde bakım aylığını durdurulmasını etkileyeek değişikliklerden kaçınılması gerekir. Diyelim ki bakıı değişikliği gerekecek bu durumda aylık durdurulur. Evde bakım aylığı alanların bunu çok dikkatli düşünmesi, araştırması ve durum lehindeyse karar vermesi gerekir.

2. 2022 aylığı açısından ise adres değişikliğinde şunlara dikkat edilmesi gerekir:
Eğer taşınacagı ikamet ettiği adresin bağlı olduğu Vakfın sorumlulugu dışındaysa 2022 aylığı durduuralacak biliyorsunuz yeni Yönetmelikle. O yüzden taşınacagı hane şu süreçte ikamet ettiği adresin baglı olduğu Vakfın sorumluluk alanında olmalı ki 2022 aylığı durdurulmasın.

Diyelim ki başka adrese taşındı. Bu adres de başka vakfın sorumlulugu altında. Bu kişinin 2022 aylığı durdurulur. aylığı durdurulan kişi taşındığı adresin baglı olduğu vakfa başvurusunu yapar. Bu vakıf da bu kişinin sosyal incelemesini yapar. Muhtaçlığı karara baglandıktan sonra eger bu karar olumluysa aylığı durdurulduğu tarihten itibaren başlatılır.
Dolayısıyla görüldüğü gibi böyle bir risk var.

Kalem;

Engelliler bireydir arkadaşlar yıllardır aldığımız maaşı kimse kesemez siz peşin peşin mağlubiyeti kabullenmişsiniz kolay mı öyle kesmek

bi arkadaş adına soruyorum şimdi bi engellieşinden ayrılmış 8 sene önce eşinden ayrılan engelli özürlü olmadan önce çalıştığı zaman aldığı 90 m'2 lik evini eşine ve çocuklarına bırakıp gitmiş kendisi kira ödemeden izmitte bi arkadaşının evinde yanlız başına yaşıyor ve 2022 maşından başkada geliri yok buna göre eşine bıraktığı evin rayiç bedelinin 120/1 kendi oturduğu kira vermediği evin rayiç bedeli 270/1 hesaplanırsa zate bu toplam 119 tl yi geçer hiç bir geliri olmadığı halde bu maaşı alamazsınmı diyecekler?

Hatac, Allah aşkına saçmalamayı bırak e mi?

Kim maglubiyeti kabullenmiş ya! İşin mi yok kardeşim?

Buradakilere bulaşmayı kes!
Çıldırtma insanı!

Önce herkes Yönetmeliğin ne getirdiğini öğrenecek!
Bu rezalete tanık olaaksınız!
Bu rezaletin sorumlusu değilim!
Ama bu rezaleti, yönetmeliğe uygun cevaplayarak açığa çıkartırım!
Rezalete dayanıp dayanmayacagınız da sizlerin bileceği iş!
Ya tepkinizi koyarsınız ya da sonuçlarına katlanırsınız!

mertata, saol ablam. Sinir mi kaldı ya hepimizde? Çıldırmamak elde değil olanlara. Yoksa biliorum sorun birbirimizde değil. Ne hatac'ın yazısında bişi var benim sinirlenmemi gerektirecek, ne başka bir şey.

Yönetmeliğe bakıp bakıp çıldırmamak elde değil ki!
neyse gidim dinlenim biraz ben ablası... Teşekkürler.

sen bize lazımsın ablam aman bu kargaşada senin desteğindende olmayalım inşallah el birliğiyle şu zor günlerimizide atlatacağız. aynen sen biraz dinlen heba ettin kendini bizler için

ablam 39 yaşında yüzde 80 ağır özürlü 2022 maaşı alıyor 5 kişilik aileyiz ev kira babam emekli 1080 lira maaş kira 375 adımızı kayıtlı mal ev araç yok ablamın maaşı kesilir mi?

ne saçma yönetmenlik 2022 ye göre muhtaçlık 119 lira evde bakım alıgı 450 küsür v.s daha yazamadıgım bir çok çeşit var yönetmenlik yönetmenlikle çelişiyor

sosyal yardımlaşma ve dayanışma dan yardım alabilmek için ise 233 küsür falan filan

hane bazlı gelir kriterinde aynı soyadını taşımak gibi bir gerekçe- şart var mı.örneğin evdeki kişilerle engelli aynı soyadını taşımıyorsa ne olur.hane değince aklıma anne-baba-eş-çocuk geliyor..

Aynı soyadını taşıma şartı yok. nüfusa dayalı kayıtta görünen evdeki herkes dahildir

walera;
Arkadaşım yıllardır aldığımız maaşıo kesemezler keserlerse kendileri belalarını bulurlar, rayiçmiş bilmem neymiş, şimdiye kadar yoktu böyle birşey, insanlar evlerin duvarlarını mı yiyecek, nerden çıktı bütün bunlar, biz yıllardır alıyorduk da gelip rayiç hesaplayan mı vardır neden bu sene çıkardılar bu saçmalığı

BAkın bu maaşlar kesilirse biz internee falan da giremeyiz, hangi parayla interneti ödeyeceğiz, yapmak istedikleri tek birşey var engellileri sosyal hayattan tamamen söküp almak, eve mahkum etmek, parası olmadan zaten dışarı çıkamaz, daha evrimi bile kabullenmeyen, bütün bilim adamlarına sırt çeviren AKP den başka ne benlenir, belki bu engellilerden de Stephen Hawking gibi bir bilim insanı çıkacak, nasıl olur da onları her türlü eğitim, sosyal haktan mahrum ederler, şimdi ben üniversite okuyorum, evrim öğretiyorlar ama Akp Tübitak'a bile el atmış DArwin başta olmak üzere bütün bilim adamlarının kitaplarının yayınlanmasını yasaklamışlar, zorla "Peygamberimizi şöyle seviyoruz, böyle seviyoruz gibi" dersler sokuyorlasr müfredeta

kalem hanım, bakım ilşkisiyle alakalı değil, bahsetmiş olduğunuz zorlukları ifade ediyorum. malum iş yoğunluğu arasında yazdım. açıklamaları akşama yapacaktım. sağolun benden önce gayet güzel ve net anlatmışsınız.elinize sağlık.

posmeh;
Yönetmelik gereği 2022 aylığı alan vatandaşlarımızın durumları tekrar incelemeye alınırsa yani her sene yenilenirse ki yenileneceği söyleniyor. bu durumda kişi başına düşen gelirde sıkıntı yaşarsınız.

sana katılıyorum paranoya muhtaçlık sınırı hiç adil değil biri başka öbürü başka .2022 maaşını keserek tasarruf edilmez zaten 3 ayda bir .o 3 aylık zamanda engelli maaşının kaç katını kar ederler.ben 32 yaşıma geldim maaş kesilince babamdan paramı istiyecem .bunu gözlerinin önüne getirsinler .( sydv memurlarına lafım yok )bence başka şeylerden kesinti yapsınlar bu kadar insanın ahını alınca rahatlıyacaklarmı bu yönetmeliği çıkarırken hiçmi düşünmediler.mantığım almıyor bu işi

fatih bey şimdi ben 7 yildir hacizlik durumdayim adres beyen edemiyorum simdi adres beyan etsem başıma üşüşecekler saten çalışma gücüm yok 7/24 evdeyim hiç biryerden yardım alamıyorum destek yok tek dayanam 2022 maaşı 10 yıl once bağlanmıştı şimdi adres yok maaşı keseceklermi ozaman ölüm fermanımızı imzalamışlar saolsunlar bu hükümet darbe üstüne darbe vurdu bize bide bunu keserlerse napacaz biz ben saten yıllardır maaşım kesilir kaygısıyla piskoojim bozuldu şimdi çaresiz ben ne yapcam devlet dedigin yalancinin önde gideni bimer attimiz yazilar cevapsiz yandıkki biz ne yandık

öncelikle herkese slm kalem abla daha önce seninle bu konuyu yazmıştım eşim tarım bağkuru yatırıyordum sorun çıkar demiştiniz bunun üzerine bende primsiz ödemelere dilekçe gönderdim cevap gelmeden primsiz ödemeler devir oldu benim dilekçeme de cevap gelmedi şimdi benim durumum ne olur yeni yönetmeleğe göre evde 4 kişi yaşıyoruz evde bakım maaşıda alıyorum 2022 de alıyorum şimdiden teşekür ederim

fatih bey biz aynı hanede 13 kişi yaşıyoruz oturdugumuz ev babamdan kalma kimsenin üstüne degil ben emekliyim 860 tl annemden babamdan 750 tl dul maaşı alıyor kızım %90 kardeşim %70 engelli bu durmda kardeşimin ve kızımın 2022 maaşı kesilirmi ? bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim ayrıca şimdilik sydv başvurumu yapacagız yada onların gelmesinimi bekliyecegiz sizden ve kalem hanımda bu konuda fikirlerinizi bekliyorum saygılar

peki alanlar olarak şuanda birşey yapmamız gerekiyor mu yoksa kestirelim mi yoksa onların kesmesinimi bekleyelim
çünkü 1200 tl babam maaş alıyor emekli 3 kişiyiz zaten alamıycaz

yasa, kanun ,yonetmelık, adı her neyse; çıkalı nezaman oldu ılçe syv dan 1mektup kaç gunde gelır en fazla 1hfta olsun evıne yazı geeln varmı bu durumu acıklayan ,acaba kendı kendımızemı gelın guvey oluyoruz:confused:

ist01

10 yıl önceki adresinin bağlı olduğu vakıf ile şimdiki adresinin bağlı olduğıu vakıf aynı ise herhangi bir değişiklik olmaz. eğer vakıf sorumluluk bölgesi dışında bir yerde ikamet ediyorsan, durumunu bildirip tekrar müracaat etmelisiniz.

erkan80

eşiniz 2022 alıyorsa ve tarım bağkuru aktif ise, Yönetmeliğin 7 inci maddesinin 2 inci fıkrasının (a) bendi kapsamında hak sahipliği doğurur. bu durumda maaş olumsuz etkilenir.

ekrem kanar;
Verdiğiniz bilgiler ışığında aılık geliriniz 860 TL ise 860/13=66,15 TL kişi başına gelir düşer. bu durumda muhtaç sayılırsınız. Evin nasıl bir ev olduğunu bilmek lazım. rayiç bedeli 12.000 TL yide geçmemelidir. şu an bir başvuru yapmanıza gerek yok. her yıl yenilenir, deniyor. bekleyelim.

sekobaba;
şu an bir bildirimde bulunmayın. evdeki 2022 maaşı alan bireyin durumunu özele yazınız. ayrıntılı olarak. ordan yanıtlayayım.

musty35

bir yazı yada açıklama gelmeyecek. vakıflar sadece bilgilendirme yaparlar. kaymakamlık ve valilik sitelerinden.

hane sahibini ve maaş alanı bilgilendiremedenmi gelecekler habersizce ?

arkadaşlar ben az önce ankara sosyal yardımlar daire başkanlğı ile görüştüm kira vermeden oturulan evin varsa başka bi evin tarlanın hayvanların rayiç bedelleri hesaplanacak eski aylık alanlar için ilk incelemede bunlar hesaplanacakmış eğer siz bir yerde bi akrabanızın size tahsis ettiği kira vermeden oturduğunuz bi ev varsa başka bir yerde kira almadan çocuklarınızın oturduğu ev varsa annesiyle babasıyla yaşayıpta ev babasının veya annesinin üstüneyse ilk incelemede bunların rayiç bedelleri alınarak sizin hiç bi geliriniz olmasa dahi maaşınız kesilecek bunu anakara sosyal yardımlar daire başkanlığın da bu yönetmeliği hazırlyan söylüyor mart maaşını ya alırız yada alamayız 2. önemli konuda amacam şunu söyledi maaşı kesilen otomotik gssli olmuyacaka vakfa gidip gelir tespiti yaptırak şimdiden hayırlı olsun artık vakıfların söyledikleri bir kenara ankara sosyal yardımlar daire başkanlğını arayıp öğrenebilirsiniz 0312 705 80 00 artık bu yönetmelik devreye girmiş mahkemede açılamazmış sadece muhtaçlı değilsiniz diye karar çıkarsa muhtaçlık karı hakkında yargıya gidilebilirmiş

arkadaşlar bir evde 2 tane özürlü var.Özürlünün biri % 80 raporlu ve sadece 2022 maaşı alıyor ve bu şahsın 3 çocuğu var.Diğer özürlü kardeşi ise hem 2022 maaşı hemde bakıma muhtaçlık maaşı alıyor ve bu şahıs bekar.Anne ve babaları ile kalmaktalar.Babaları emekli ve 1200 tl maaş almakta.Bunların durumu ne olan ur.Kalem abla ve oturanboğa dan cevap bekliyorum lütfen...

walera bu söylediklerin doğru ama ev dediğin arsa dediğin olayın tespitini vakıf yapar, iş yine vakıflara kalıyor. çok fazla karamsar olmayın. büyükşehirlerde yaşayan ailelerde sıkıntı olur. refah seviyesi yüksek olan muhitlerde yaşayan aileler sıkıntı yaşar.

ackurt19;
hanede 6 kişi mi yaşıyor. eğer altı kişi ise kişi başınan 200 tl gelir düşer ki muda muhtaçlığa engel bir durum olur.

ayşe ceren; yönlendirmeniz doğru yönde... harcamalar da beyan üzerine, çok aşırı harcama beyan etmemek lazım. gelir kadar gider göstermekte fayda var.

Üst Alt