Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı alıyorum. Araba alırsam maaşım kesilir mi?

siz babanların hanede yaşamıyorsanız, alacagınız aracı da kendi üzerinize alacaksanız araç 2022 aylığı alan engelliler açısından sorun olmaz.
babanızla aynı hanede mi yaşıyorsunuz? yani 2022 aylığı alanlarla aynı hanede misiniz?

Aynı hanede yaşıyoruz ama Abi'min üzErine alabiliriz babamı

5 kişi kalacaksınız yani.
o halde 5 kişiye göre hesap yapalım:
769,98 Tl evde bakım
408,33 araç geliri (49 bin liradan hesapladım)
toplam 1178,31 Tl kişi başına düşen aylık gelir 235,662 tl oldugundan muhtaçlık sınırından düşük. başka gelir tespit edilmezse uygunsunuz. ama sen bu aracı hangi parayla alıyorsun? parayı nerden buldun? çalışıyor musun?
Bir sorun da baban için. ikametini abine aldırdıktan sonra sizin evde yaşadıgı tespit edilirse gelire dahil ederler. sizle yaşamamak zorunda.
ikinci bir sorun da eger baban başka ilçeye taşınırsa (yani abin başka ilçedeyse) babanın 2022 aylıgı kesilir.

unutma 2022 aylıgı hesabında da evde bakım aylıgı hesabında da resmi ve gayri resmi her gelir dikkate alınır. bankadaki hesaplar bile didik didik edilir. çünkü sonradan alınan bir araç sözkonusu ve beyan edilen gelirle o araç alınamaz. babanların geliri yok. senin gelirin yok. o aracın parası nerden çıktı diye gelir taramasından geçersiniz.

Yok Abi'm bizim alt katta sadece gidip nüfustan oraya alacak araç ta 60000 tl 39000 tl ye gelir

araç parasını nerden buldun sen?

e ne yapayım ortada risk var ve vakıfların ve il müdürlüğünün nasıl inceleme yapacagını biliyorum:)
onlar sistemden didik didik bu paranın nerden çıktıgını bulurlar da ben sorarak öğrenebilirim ancak.
keyiften ya da meraktan sormuyorum tabe:)
çünkü 2022 aylıgı ve evde bakım aylıgı baglandıktan sonra bu eve bunlardan başka para gelmiyorsa yahu bu para da nerden çıktı diye inceleme yapacaklardır.
o yuzden ortada başka risk var mı onu taramaya çalışıorum:)

Dedemin tarlası var onu satacam bide biraz birikmiş param var kendim çalışıyorum

kendin çalışıyorsun ve bunu İl müdürlüğüne bildirdiniz mi peki? işte araç alınca başına gelebilecek bir sorun daha. Dedenin tarlasını satınca bu parayı da il mü
dürlüğüne bildirmek zorundasın ayrıca. Evde bakım için gerekli bunlar da. 2022 aylıgına girmiyorum bile.

şöyle düşün mantıgı.
6 kişilik bir hanede sadece gelirler 2022 aylıgı ve evde bakım. bu 6 kişilik hane bunlarla anca geçinir.
peki bu 39 bin Tl nerden çıktı derler. ve zamanında beyan edilmeyen bir gelir mi oldu diye gelirleriniz hane olarak taranır.
sadece arac mesele değil bir gelir artışı da söz konusu ve bunu evde bakım aylıgı için bildirmek zorundasınız.
2022 aylıgı için de aylık harcamalar didik didik taranır.

Anladım tm tşk ederim vazgeçtim almaktan en iyisi gidip 2. El temiz bi araba almak yardımlarınız için tşkler

1. aldıgınız aracı 2. el bile olsa evde bakım aylıgı aldıgınız il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız.
2. babanız adres değiştirecek olursa bunu evde bakım aylıgı aldıgınız il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız.
3. çalışıyormuşsun bunu da il mdüürlüğüne bildirmek zorundasınız.
bunları yerine getirmediğinizde özellikle çalıştıgınızı bildirmediğinizde yasal işlem yapma hakları doğar.

bunları yaşayacagınız sorunları düşünerek yazıyorum.
eger gelirinizde bir değişiklik yoksa çalışmanız sorun olmaz. lakin çalışmaya başladıgınızı ve elinize geçen gelirleri tarla satışı vs gibi il müdürlüğüne bildirmediğiniz takdirde sınırı geçmese bile yasal işlem yapma hakları doğar.

Abla ben alacam kesiyorsa da kessin :) sıkıntı yok annem hasta ve hastaneye gidemiyor araba artık ihtiyaç gider değil kimse k bakmasın

ablacım benim için araç sorun değil ki:) en başta ne dedim? engelliler için bu şehirlerde araç bir zorunluluktur.
ben tüm bilgileri verdim sana. Riskleri gördün. ona göre hesap kitap yap:)

Tşk ederim herşey için Şunu anlamadım adam zengin zaten ailesi Sigorta'sı var maaşı var sırf özürlü raporu var diye gidip 150000 tl lik mercedesi 70000 tl alıyor bunu çok gördüm yani devlet bunları araştırmıyor galiba

1 Ocak 2015 itibariyle tüm 2022 aylıgı alanların sosyal incelemeleri yapılacak. O durumda olanların garanti aylıkları gidecek.

Şunu bilin, bir hanede araç,ev,arsa,bahçe, banka hesabı, burs, alınan yardımlar vs ne varsa birkaç saniyede tespit edilebiliyor. sistem aracılıgıyla her kurumdan bilgi akışı alınıyor.

abla burdan yazayım babamı evden ayrılcagı belli degilde annemle kararlaştırdık araba alıcaz köydeyiz zor oluyor ama 2 el ayda 500 500 ödicez peş yok 1.6.cc motorlu arac acaba sorun olurmu maaşımda

hanede 3 kişisiniz ablam. zaten evde bakım aylıgı alıyorsunuz. sen şu ayda 500 TL'yi nasıl ödeyeceğini söyle ona göre ben de hesap yapayım.
NOT: lütfen sadece bir yere yaz. yazdıklarını bulamayacaksın sonra benden söylemesi:)

Mrb kalem said
yuzde 70 3 aylik maasla araba almak istiyorum imkanimiz varmi

@admdvt % 70 oranlı raporun var. 3 ayda bir 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı alıyorsun.

2022 aylığı aldığına göre hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altında olmalı (alınan 2022 aylıkları bu hesaba dahil edilmez).

bu mevcut gelirle arabayı nasıl almayı düşünüyorsun? gelir durumunda bir değişiklik mi oldu yoksa? Gelir artışı mı oldu?

Sayın Kalem,

3 tane özürlü kızım var. Kişi başı 570,00-TL 2022 maaşı almaktayız. 3x570:1.710,00-TL toplam. Ayrıca bir kızımın rapor oranı %90 onun içinde 960,00-TL evde bakım aylığı almaktayız. Ailemiz 5 kişi olup başka herhangi bir gelirimiz bulunmamaktadır.

Toplam 1.710+960:2.670,00-TL aylık gelirimiz olup kişi başı 534,00-TL'dir.

Şimdi ne kadarlık bir araç alabiliriz. Ya da Örneğin 200.000,00-TL'lik rayiç/kasko bedeli olan bir araç alırsak 2022 ve evde bakım aylığı kesilir mi?

@exportlan hesabı yanlış yapmışsınız. öncelikle hesabınızdaki yanlışları düzelteyim.
3 kızınızın da 2022 engelli aylığı aldığını, üçünün de kişi başına aylık 570 TL aldığını yazmışsınız. 570 TL değil 566,49 TL'dir o.

bu durumda 3 kızınızın da rapor oranı % 70 ve üstü. üçü de 18 yaş üstü.
üçü de 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı alıyor. bu aylıkların 1 aylık miktarı da 566,49 TL 3 aylık miktarı da 1699,47 TL

3 kızınıza 3 aylık olarak toplam 1699,47 X 3 =5098,41 TL ödeniyor. 3 kızınızın aylığının da 1 aylık miktarının toplamı 1699,47 TL ediyor

UYARI! 2022 aylığı gelir hesabı yapılırken hanede alınan 2022 aylıkları gelir hesabına dahil edilmez.

evde bakım aylığından başka gelir de olmadığına göre gelir hesabınızı yapalım:
hanede kişi sayısı= 5
hanenin toplam aylık geliri = 1027 TL (evde bakım aylığı miktarı)
hanede kişi başına düşen aylık gelir ise 1027 / 5 = 205,40 TL

araç almayı düşünüyormuşsunuz. kızınızın % 90 engelli sağlık raporundan yararlanarak ÖTV'siz araç alacakmışsınız. bu durumda alacağınız aracın vergiden düşülmüş tutarının 120'de biri hane gelirine dahil edilecek.

1. ÖRNEK: vergiden düşülmüş tutarı 150 bin tl olan bir araç aldınız diyelim. bunun 120'de biri 1250 TL eder.

hane geliri evde bakım aylığı ile birlikte toplam 1250 + 1027 = 2277 TL eder
hanede kişi baına düşen aylık gelir de 2277 / 5 = 455,40 TL eder.
455,40 TL 423,58 TL'den yüksek olduğundan 2022 aylıklarının üçü de kesilir.

UYARI! 2022 aylıklarında 2017 yılı boyunca hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 423,58 tl'dir. hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı bu sınıra eşit ya da bu sınırın üstünde olanlar 2022 aylığı alamaz.

2. ÖRNEK: vergiden düşülmüş tutarı 90 bin tl bir araç aldığınızı düşünelim. bunun 120'de biri 750 TL'dir.
hanede toplam aylık gelir 750 + 1027 = 1777 TL
hanede kişi başına düşen aylık gelir ise 1777 / 5 = 355,40 TL olur.
355,40 TL 423,58 TL den düşük bu durumda gelir uygun görünür.

durun, burada bitmiyor hesaplama. aşağıda devamı var:

ama hanenin aylık harcamaları da hesaplanır yönetmeliğe göre. hane harcamaları hesaplanırken kirada oturanlar için emsal kira bedeli dahil edilmez. onun haricinde sağlık, egitim, ulaşım, eglence vs her türlü harcama dahil edilir.
diyelim ki sizin hanenin aylık harcamalarının toplamı 4000 TL
bundan 3 tane 2022 aylığının 1 aylık miktarları çıkartılır.
4000 - 1699,47 = 2300,53 TL hanenin aylık harcamaları toplamı olur.

hanenin aylık gelir toplamı neydi? 1777 TL (evde bakım aylığı ile 90 binlik aracın vergiden düşülmüş tutarının 120'de birinin toplamı)
hanenin aylık harcamalarının toplamı ise 2300,53 TL
harcamalar gelirden fazla olduğu için aradaki fark gelire eklenir ve hanenin aylık geliri 2300,53 TL kabul edilir.

şimdi hane gelirini tekrar hesaplayalım:
2300,53 / 5= 460,10 TL
hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçtiğinden 90 bin Tl araç aldığınızda 3 kızınızın da 2022 aylığı kesilir.

özetle sadece evde bakım aylığı alıyoruz hanede kişi başına düşen aylık gelirimiz
1027 / 5= 205,40 TL rahatlıkla araç alabiliriz diye sevinmeyin.

özetle, aylık harcamalarınız fazla çıkacağından üç 2022 aylığını da kaybedersiniz.
araca ödemeyi nasıl yapacaksınız? ayda ne adar para ödeyeceksiniz araç için? ne kadar peşinat vereceksiniz vs bunların hepsi dikkate alınır. emsal kira bedeli hariç hanenin tüm harcamalarının (yıllık ödemelerinin) aylık ortalaması hesaplanır. hanenin ortalama aylık harcamalarından alınan 1 aylık 2022 miktarları çıkartılır. bu durumda aylık harcamalar eger hanenin aylık gelirinden yüksek çıkarsa aradaki fark gelire eklenir. yukarıda örnekle açıkladım hesabın nasıl yapıldığını da.

ek bilgi:
2022 aylıklarıyla ilgili Yönetmeliğin geçici 1. maddesinin 1. fıkrasının ç, d, e, f bentleri der ki:

"ç) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
d) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.
f) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez.

NOT: evde bakım aylığı için evde bakım aylığı forumunda yazdığım açıklamaları okuyun lütfen. araç aldığınızda en geç 1 ay içinde evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle mükellefsiniz.

200.000mi? dudağım uçukladı 200.000lik araç alacak paran varsa neden yardım alıyorsun? aldığın yardımla ancak karnını doyura bilirsin başka gelirim yok demişsin eee nerden birikti bu kadar para?

Bızım engelı zengın bıtanesı 400k lık araba soruyordu satınca kar edecekmıs pasam cevabını verdım onada ..

Bunlar parayı yıyemıyor para bırıktıryor.

hemşom bunlar yemiyormu yedirmiyormu içmiyormu içirmiyormu giymiyormu giydirmiyormu kafayı yemek üzereyim ben

3 tane 2022 aylığı alınan ve sadece 1 tek evde bakım aylığı alınan 5 kişilik bir hanede 200 bin liralık araç alındığı takdirde alınan üç 2022 aylığı da evde bakım aylığı da kesilir.

abla gecmıs konularda bırısıne soyle yazmısın araba alındgı takdırde paranın kaynagı dıdık arastırılır bunun bır yaptırımı varmı 2022 acısından .evde bakımda zaten faızıyle gerı alırlar o kesın.

musty35 diyelim ki bu vatandaş gitti 200 binlik araç aldı. 3 tane 2022 aylığı da kesilir. lakin bu durumda 2022 aylığı için yersiz ödeme konusu olmadığından borç çıkartılmaz.

evde bakım aylığında hem evde bakım aylığı kesilir hem de - araç aldığını bildirmeyip evde bakım aylığı almaya devam ettiği takdirde- yersiz ödeme söz konusu olur. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçilmişse gelir değişikliğinin olduğu tarihten itibaren tüm ödenen evde bakım aylıkları faiziyle birlikte geri istenir. o yüzden araç alanların evde bakım aylığı aldığı il müdürlüğüne araç aldığına dair hemen bildirimde bulunmaları menfaatlerine olur. evde bakım aylığı kesilir ama hiç olmazsa borç ödeme sorunu yaşamaz. evde bakım aylığı almaya devam ederse ve sınırı geçmişse o aldığı yersiz ödemelerin hepsini isterse 3 sene sonra tespit edilsin faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalır.

ümüt

Sayın ümid. Sorumu okursanız 200.000 tl.nin başında ÖRNEĞİN kelimesi geçiyor. Lütfen dikkatli okuyup laf edebiyatını kendinize saklayın.

Sayın kalem, yardımlarınız için tşk. Ben hesabı nasıl yapacağımı öğrendim. Lakin bazı cevaplarınızda aracın kasko/rayiç bedelinin 120/1 i yazmışsınız ama burda aracın vergiden düşülmüş fiyatı demişsiniz. Ötv siz Fiyatın mı yani arabayı aldığımız fiyattan mı. Yoksa vergili fiyatın mı 120/1 ni alacağız.

Üst Alt