Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı alıyorum. Araba alırsam maaşım kesilir mi?

@exportlan cevaplarımı üyelerin hane durumlarına göre yazıyorum. hanede vergi indiriminden yararlanmadan alınmış bir araç varsa o durumda kasko/rayic degerinin 120'de biri dahil edilir.
ama siz kızınızın raporuyla ÖTV'siz araç alacaksınız. bu durumda şu şekilde hesaplanır:

b) (Ek:RG-25/3/2014-28952)(3) Vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120'de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanır.

yani vergiden düşülmüş tutarın 120'de biri hesaplanacak.
yalnız harcamalar da dikkate alınıyor. o yazımı çok dikkatli okuyun. aylık gelirinizin uygun çıkması sizi yanıltmasın. aylık harcamalar fazla çıkarsa aradaki fark gelire eklenıyor. konuyu uzun uzun önceki yazımda anlattım zaten.

UYARI! her ne ad altında olursa olsun resmi ya da gayriresmi her türlü gelir, mal, mülk 2022 aylığı gelir hesabında dikkate alınır.

İyi günler kalem said ben engelliyim ve bakım maaşı alıyorum benim 99 model bir aracım vardı bana maaş bağlandı ve maaş bağlandıktan 8 ay sonra aracımı sattım ve 2006 model bir araç aldım bu sebepten maaşım kesilirmi yada bu aracı bildirmem gereklimi
cevaplarsanız dua ederim teşekkürler

canyusuf3 2022 aylığı için bildirimde bulunmanıza gerek yok. ama evde bakım aylığı için bildirim gerekmekte. evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne aracınızı satıp yeni bir araç aldığınızı bildiriniz. hem satıştan hem de alıştan haberleri olsun.

Sayın Melek (@Kalem) Hanım,

Öncelikle bizlere bu çok önemli konularda yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Fakat bu konular çok karışık olduğu için siz uzmanlar ne kadar anlatırsanız da bizim net anlamamız çok zor. Müsait olup cevap verebilirseniz benim de birkaç sorum olacak.

Ben karaciğer nakli olduğum için düzenli olarak ayda bir ( bazen de ayda iki defa) Malatya'ya gitmek zorunda kalıyorum ve ailemin de yardımı ile(iki kız kardeşim öğretmen) bir araba almak istiyorum. Ben babamdan kalma tapusu olmayan bir evde eşim, üç çocuğum ve annemle birlikte yaşıyorum. % 95 ağır engelli raporum var. Annem de %70 normal raporlu ve 2022 maaşı alıyor. Eşim benim evde bakım maaşımı, ben de 2022 maaşı alıyorum. Başka bir gelirim yok. Sorularım şunlar:

1) 2022 maaşım kesilmeden en fazla kaç bin liralık bir araba alabilirim?
2) Ailemin yardım edecek olması parayı nereden buldun sorusuna cevap olabilir mi?
3) Aracın kasko değerinin 120 de birinin gelir olarak hesaplandığını belirtmişsiniz. Giderleri hesaplama adına arabayı peşin veya taksitle almam bir şeyi değiştirir mi? Hangisi daha uygun olur.?
4) Ailenin toplam gideri neye göre hesaplanıyor. Mesela bizim bu durumda aylık giderimiz ne kadar çıkabilir. Sanki araç alacak kişinin işi, biraz da evi kontrole gelecek memurun insafına kalıyor diye düşünüyorum.
5) Şayet araç alıp ta maaşım kesilirse arabayı satıp yine maaş başvurusu yapabilir miyim?
6) Diyelim ki 100.000 TL'lik aracı 70.000 TL'ye aldım kasko değeri 100 bin mi yoksa 70 bin olarak mı alınacak.

Yukarıdaki verilere göre kaba bir hesap yapabilirseniz çok sevineceğim. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler

@diyaray

hanede 6 kişisiniz. anneniz ve siz % 70 üzerinden 2022 engelli aylığı alıyorsunuz. ayrıca eşiniz size baktığından dolayı evde bakım aylığı (1027,06 TL) alıyor. bunlardan başka gelir yokmuş.

öncelikle şunu söyleyim. 2022 aylığında alınan 2022 aylıkları hane gelirine dahil edilmez. ama alınan evde bakım aylığı gelire dahil edilir.
evde bakım aylığında ise alınan evde bakım aylığı hane gelirine dahil edilmez. ama alınan 2022 aylıklarının 1 aylık miktarları hane gelirine dahil edilir.

[SIZE=1]2022 maaşım kesilmeden en fazla kaç bin liralık bir araba alabilirim?[/SIZE]

18 bin TL (tabi bunu sizin verdiğiniz blgilere göre belirledim. 18 binlik araç alındığında bunun aylık ortalaması 1500 TL eder. 1027 evde bakım aylığı da hanenin diğer masraflarına kalır. böylece aylık harcamalar 2541,48 TL altında kalır geçmez.

yönetmelik gereği hanenin aylık harcamaları hanenin gelirinden yüksek çıkarsa aradaki fark gelire ekleniyor.

diyelim ki 18 bin TL araç aldınız. bunun 120'de biri 150 TL eder.
evde bakım aylığı ile birlikte hanenin aylık geliri 1027,06 + 150 = 1177,06 tl eder.

hanenin aylık harcamalarına sadece araç için ödenen 18 bin tl'nin aylık ortalamasını alalım.
18000/12 = 1500 TL

diğer harcamalarınız da 1000 TL olsa bu durumda hanenin aylık harcamaları 2500 TL eder. gelir ile gider arasındaki fark gelire eklenir ve hane geliri 2500 TL kabul edilir.

bu durumda da hanede kişi başına düşen aylık gelir 2500 / 6 = 416,66 TL olur. 416,66 TL 423,58 TL altında oldugundan 2022 aylığı kesilmez.

[SIZE=1]2) Ailemin yardım edecek olması parayı nereden buldun sorusuna cevap olabilir mi?[/SIZE]

hayır,olamaz. hane dışında yaayan aile bireylerinin sizin aracınız için verdiği para da hane gelirine dahil edilir. 2022 ve evde bakım aylığında her ne ad altında olursa olsun resmi ya da gayriresmi her gelir dikkate alınır. bir defalık elde edilen gelirler de dahil. zaten gelirlerde yıllık gelirin aylık ortalaması esas alınır.

[SIZE=1]3) Aracın kasko değerinin 120 de birinin gelir olarak hesaplandığını belirtmişsiniz. Giderleri hesaplama adına arabayı peşin veya taksitle almam bir şeyi değiştirir mi? Hangisi daha uygun olur.?[/SIZE]

ÖTV indirimli olmayan araçlar için dedim onu. ÖTV indirimli araçlar için "vergiden düşülmüş tutarın 120'de biri " dikkate alınır. 2022 aylığı hesabını örnekle 1 numaralı sorunuzda anlattım zaten. evde bakım aylığında peşin paranın aylık ortalaması hane gelirine eklenir. ama bu konuda il müdürlüklerinde farklı uygulamalar da mevcut.

hatta engellinin ihtiyacı varsa ve hakikaten engelli kullanacaksa inisiyatif kullanıp sorun çıkarmayanlar da var. vicdansızlar da var. bir üyenin evde bakım aylığı araç için ödenen paranın aylık ortalaması hane gelirine eklenince sınır geçildi, dolayısıyla evde bakım aylığı kesildi hatta borç bile çıkarttılar. mahkemeye gidildi sonuç da alınamadı.

[SIZE=1]4) Ailenin toplam gideri neye göre hesaplanıyor. Mesela bizim bu durumda aylık giderimiz ne kadar çıkabilir. Sanki araç alacak kişinin işi, biraz da evi kontrole gelecek memurun insafına kalıyor diye düşünüyorum.[/SIZE]

hanenin aylık harcamaları yıllık harcamaların aylık ortalaması alınarak tespit ediliyor. araç miktarı belli olunca bunu hesaplamak zor değil.

[SIZE=1]5) Şayet araç alıp ta maaşım kesilirse arabayı satıp yine maaş başvurusu yapabilir miyim? [/SIZE]

ben de sıra bu soruya gelsin diye bekliyordum:) diğer soruları bilginiz olsun diye cevapladım:) bakın 18 bin üstü hade 18.500 TL üstü araç aldığınız takdirde 2022 aylığı yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kesilir. araç aldınız diye hemen kesilmiyor. sosyal incelemenin yapılacağı zamana baglı kesilmesi. bu süreç siz araç aldıktan sonra 1 ay sonra da olabilir, 3 ay sonra da 1 sene sonra da. ama sosyal ineleme yapılmadan, muhtaçlığınız yeniden sorgulanmadan aylık kesilmez. o yüzden 2022 aylığını dikkate almayın pek. aracı alın bence. kesilirse kesilsin. sonra yine başvurrsunuz:)

evde bakım aylığı için hane geliriniz gayet uygun. lakin hane dışından para girişi söz konusu olacak. araç için hane dışından gelen para haneye dahil edilir. ama edilse bile hanede 6 kişisiniz. evde bakım aylığı hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçerse kesilir.

sizin bu sınırı geçmeniz için hane gelirinin 5082,96 TL'ye eşit ya da üstü geliriniz olması gerek.

yani hane dışından kardeşleriniz para vererek size araç alabilir:) diyelim ki kardeşleriniz size 70 bin verdi. bunun aylık ortalaması 70000/12 =5833,33 TL

o yüzden peşin alacağınız para hesabını dikkatli yapın. alacağınız peşin paranın aylık ortalaması sınırı geçmenize neden olmasın. bir kısmını peşin ödeyin aracın, kalan kısmını da taksit yapın. ve kesinlikle bu ödeme planınızdan da hane dışından ailenizden alacağınız yardımdan da aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirip görüş alarak hareket edin:) belki inisiyatif kulanırlar da benim gibi mevzuata göre didik didik hesap yapmazlar:)

[SIZE=1]6) Diyelim ki 100.000 TL'lik aracı 70.000 TL'ye aldım kasko değeri 100 bin mi yoksa 70 bin olarak mı alınacak.[/SIZE]

2022 aylığında vergiden düşülmüş tutarın 120'de biri dikkate alınır. bu durumda 70 binin 120 biri hesaplanır. evde bakım aylığında bu şekilde hesap yapılmaz. evde bakım aylığı almadan önce aracı varsa araç hesaba bile katılmaz. ama evde bakım aylığı alıyorken araç alınmışsa hane geliri tekrar gözden geçirilir. araç için ödenen para ve beyan edilen gelirle hanenin tepit edilen geliri didik didik taranır. araç hanede kişi başına düşen aylık gelirle alınabiliyorsa sorun çıkmaz aylığa devam. ama hanede kişi başına düşen aylık gelir geçilmişse aylık kesilir.

özetle; araç ihtiyacınız sizin. bence madem aileniz size yardım edecek, aracı alın. aracı aldıktan sonra aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmeyi sakın unutmayın. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır. hele hane sınırı geçilmişse de bir de yersiz ödeme altında borç çıkartılar ki "aman!" dyim.

araç almadan önce gidip il müdürlüğü ile görüşerek rotanızı da çizebilirsiniz.

Melek Hanım,
Verdiğiniz uzun ve detaylı cevaplar için çok çok teşekkür ederim. Ben konuyu daha basit biliyordum.(Örneğin 100 bin TL'lik araç için 70.000/120+1027=1610 TL, 1610/6=268 TL, Bu da 423 TL'den küçük olduğu için araç alabileceğimi düşünmüştüm.) Evde bakım ücretinin hiç bir şartta kesilmeyeceğini duymuştum.

İşin bir de evde bakım boyutunun olduğunu ve hesapta kasko değerinin 120 değil 12 de birinin alındığını bilmiyordum. 18.000 TL'lik sıfır araba olmadığına göre araba hayalimiz suya düştü demektir:) Tekrar çok teşekkür ederim.

@diyaray evde bakım aylığı için 60-70 bin TL araba sorun olmaz bence. hanede 6 kişisiniz çünkü. ayrıca il müdürlüğü inisiyatif de kullanabilir. evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne de sorarsın ona göre hareket edersin.

ama 2022 aylıkları bu durumda kesilir. bence arabayı al. 2022 aylığının sosyal incelemesini ne zaman yaparlar belli değil. ayrıca borç da çıkartılmaz. erken farkedip keserlerse de kessinler sonra tekrar başvurursun 2022 aylıklarına. bu durumda sadece vergiden düşülmüş tutarın 120'de birini dikkate alabilirler. ama belli bir süre geçmesini ve bekelmeni isteyebilirler.

yakınların madem araç alacak, bence al bu fırsatı kaçırma. 2022 aylıkları kesilse bile -bir süre geçtikten sonra- sonra da baglanabilir.

2022 maaş aliyoruz araba alacam 2022 maaş kesilir mi

Ben eşim oğlum 3 kişi 2022 maaş aliyoruz araba el ikinci almak istiyorum 2022 maaş kesilir mi

Üst Alt