Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 vakıf uygulama kılavuzu yayınlandı 01.02.2013

Konular
5
Reaksiyonlar
0
Yönetmeliğin aynısı: 2022 YAŞLI VE ENGELLİ AYLIKLARI KILAVUZU | 2013

ÖRNEK DOSYA İNCELEMELERİ

1.Örnek
4 kişilik bir hanenin özellikleri
1. Başvuran: 30 yaşında, %70 özürlü, sosyal güvencesiz, günübirlik işlerde çalışıyor, aylık ortalama 300 TL gelir beyan etmiş, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş,
2. Eşi: 25 yaşında, sosyal güvencesiz, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş, çocuğu için Şartlı Eğitim Yardımı alıyor. Eşi nedeniyle evde bakım aylığı alıyor
3. Çocuk: 7 yaşında
4. Anne: 62 yaşında, ev hanımı, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş

Değerlendirme
Aylık Ortalama Gelir : 300 TL
Aylık Sosyal yardım : 35 TL
- Şartlı Eğitim Yardımı = 35 TL
- Evde Bakım=734 TL (Hesaba katılmayacak)
Toplam Hane Geliri= 300+35= 335 TL
Kişi Başına Aylık Ortalama Gelir = 335/4= 83,75 TL

Sosyal İncelemede Tespit Edilen Hane Harcaması = 1.000 TL
Değerlendirmeye alınacak Harcama= 1.000- 734 = 266 TL (Evde bakım aylıkları değerlendirme dışıdır.)
Kişi Başına Ortalama Harcama= 266/ 4 = 66,50 TL 12

Aylık Ortalama Gelir (83,75 TL) aylık ortalama harcamadan (66,50 TL) fazla olduğu için kişi başına aylık ortalama gelir 83,75 TL olarak gerçekleşmektedir. Muhtaçlık sınırından (119,62 TL) daha az gelire sahip olan kişi muhtaçlık şartını sağlamaktadır.

_______
2.Örnek
8 kişilik bir hanenin özellikleri
1. Başvuran: 27 yaşında, %40 özürlü sosyal güvencesiz, şahsi hiçbir geliri ve malvarlığı bulunmamakta, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş.
2. Eşi: 25 yaşında, sosyal güvencesiz, şahsi hiçbir geliri ve malvarlığı bulunmamakta, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş.
3. Çocuklar: 2 ve 4 yaşlarında 2 çocuk.
4. Baba: 62 yaşında SGK emeklisi, aylık ortalama 800 TL maaş almakta, 10.000 TL bedelli bir araç sahibi (bedeller Mütevelli Heyeti tarafından takdir edilmiştir)
5. Anne: 57 yaşında, ev hanımı, sosyal güvencesi ve herhangi bir geliri, malvarlığı bulunmamakta, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde eşinin sağlık güvencesinden faydalanmakta, %70 özürlü kızı nedeniyle evde bakım aylığı almakta.
6. Kız Kardeş: 21 yaşında, sosyal güvencesi ve herhangi bir geliri, malvarlığı yok, % 90 özürlü, 2022 sayılı Kanun kapsamında “başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede özürlü aylığı” (% 70 ve üzeri) almakta.
7. Büyükanne: 85 yaşında, 2022 sayılı Kanun kapsamında yaşlılık aylığı almakta, 500 m2 ve 5.000 TL bedelli bir arsa sahibi (arsa kullanılmamaktadır)

Değerlendirme
Aylık Ortalama Gelir : 800 TL
Aylık Sosyal yardım : 1.236,39 TL (Hesaba katılmayacak)
- Evde Bakım= 734 TL (Hesaba katılmayacak)
- % 70 ve üzeri 2022 aylığı= 376,79 TL (Hesaba katılmayacak)
- Yaşlılık Aylığı= 125,60 TL (Hesaba katılmayacak)
Malvarlığı : 79,16 TL
- Araç= 7.000/120= 58,33 TL
- Arsa =5.000/240= 20,83 TL
Toplam Hane Geliri= 800 + 79,16 = 879,16 TL
Kişi Başına Aylık Ortalama Gelir = 879,16 / 8 = 109,90 TL

Sosyal İncelemede Tespit Edilen Hane Harcaması = 2.100 TL
Değerlendirmeye alınacak Harcama= 2.100-1.236,39= 863,61 TL (Evde bakım ve 2022 aylıkları değerlendirme dışıdır.)
Kişi Başına Ortalama Harcama= 863,61/ 8 = 107,95 TL

Aylık Ortalama Gelir (109,90 TL) aylık ortalama harcamadan (107,95 TL) fazla olduğu için kişi başına aylık ortalama gelir 109,90 TL olarak gerçekleşmektedir. Muhtaçlık sınırından (119,62 TL) daha az gelire sahip olan kişi muhtaçlık şartını sağlamaktadır.

_______
3.Örnek:
1. Başvuran: 25 yaşında, %80 özürlü, sosyal güvencesiz, günübirlik işlerde çalışıyor, aylık ortalama 200 TL gelir beyan etmiş, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş,
2. Eşi: 18 yaşında, sosyal güvencesiz, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş,
3. Anne: 62 yaşında, ev hanımı, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş, Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım programından faydalanıyor.

Değerlendirme
Aylık Ortalama Gelir : 200 TL
Aylık Sosyal yardım : 250 TL
- Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım = 250 TL
Toplam Hane Geliri= 200+250= 450 TL
Kişi Başına Aylık Ortalama Gelir = 450/3= 150 TL

Sosyal İncelemede Tespit Edilen Hane Harcaması =500 TL
Kişi Başına Ortalama Harcama= 500/ 3 = 166,67 TL

Aylık Ortalama Gelir (150 TL) aylık ortalama harcamadan (166,67 TL) az olduğu için kişi başına aylık ortalama gelir 166,67 TL olarak gerçekleşmektedir. Muhtaçlık sınırından (119,62 TL) daha fazla gelire sahip olan kişi muhtaçlık şartını sağlamamaktadır.

Fatih Arslan Uygulama Kılavuzunu buradan yayınlamanız mümkün mü?

Verdiğiniz örnekte 2022 aylığına başvuran kişinin 119;61 Lirayı geçen bir geliri oluyor ama hane bazlı gelir testine tabi olmuş.
Peki bu çalışan sigortalı çalışansa?
Ya da aylık 150 lira nafaka baglanmış bir kadınsa da aynı mı?

Anlaşılan güya kurtarmaya çalışmışlar batmışlar daha beter! Bu örnek bile kafi rezalete!
tebrikler Ankara!

Teşekkürler tanery.

Yönetmeliği zaten baya inceledim. Bu kılavuz hiç yanıltmadı beni. Zaten hepsi Yönetmelikte anlatılmıştı.
Uygulama farklılıkları olmasın diye kılavuz yayınlanmış.

Kalem;

150 tl nafaka alıyorsa da gelir kişi sayısına bölünür, bu amaçla iyi

Fatih Arslan okudum O kısımla ilgili olanları. Aylıktan yararlanamayacaklar kısmına bak bi istersen.

Nafaka alan biri kanun gereği 2022 aylıgı alamaz zaten. Dolayısıyla kılavuzda da oyle anlatılmış.
Ayrıca başka örnek de verilmiş.
Eşi vefat eden kadınlara baglann dul aylıgı mesela.
Bu aylık devamlı bir gelir mi? Evet.
Peki başvuran kişi bu aylıktan alıyorsa 2022 aylıgı alabilir mi? Hayır.
Ya 2022 aylıgını tercih edecek ya da dul aylıgını!
Siz şimdi bunu hane gelir testine mi tabi tutacaksınız dul aylıgı alırken?
hayır, gelir testine tabi tutamazsınız. . Çünkü kılavuz ne yapılacagını anlatmış.
Ya dul aylıgından feragat edeck oyle alacak ya da 2022 aylıgı alıyorsa dul aylıgı istiyorsa 2022 aylıgından feragat edecek.
Ayrıca bu iş sorumlulugu vakıflarda.
yanlış hesap yapsanız merkezi sistem uzerinden durum farkeidldiğinde düzeltmeniz istenir sizden.

Vakıflar sadece sigortasız devamlı olmayan merkezi sistemd egorulemeyen bir engellinin geliri varsa hane testine tabi tutabilir.
Zaten verdiğin ilk örnek de buna yönelik.
Verilen örnekte 2022 aylığına başvuran kişi gunubirlik çalışıyormuş. yani sürekli bir gelir değil. ayrıca başvuran kişi sigortasız.
Sigortalı çalışsa zaten aylık başvurusu reddedilmelidir.

Gelirlerden giderler çıkatılıp öylemi hesaplamı yapılmış benmi yanlış gördüm. Eğer öyleyse babamın aldığı 800 tl evde 4 kişiyiz giderler çıkarılınca 119 tl aşmaz ve maaşım kesilmez?

muhtaçlık hesaplamasına baktığımızda bu durum söz konusu değil. bütün değerlendirmeleri geçici 1. inci maddeye göre yapacağız. kişi 150,00 TL nafaka bağlanmışsa tek kişi yaşıyorsa sın-kıntı yok talebi red edilebilir ama iki kişi yaşıyorsa başkada menkul ve gayrimenkulü, aracı yoksa aylığa hak kazanır.

Geçici 1 inci maddedin (a) bendinin 1 inci fıkrası

muhtaçlık hesaplamasına baktığımızda bu durum söz konusu değil. bütün değerlendirmeleri geçici 1. inci maddeye göre yapacağız. kişi 150,00 TL nafaka bağlanmışsa tek kişi yaşıyorsa sın-kıntı yok talebi red edilebilir ama iki kişi yaşıyorsa başkada menkul ve gayrimenkulü, aracı yoksa aylığa hak kazanır.

Geçici 1 inci maddedin (a) bendinin 1 inci fıkrası

giderler çıkılmıyor.

Fatih Arslan, bir uyarı yapılmış Vakıflara denmiş ki: 3294 sayılı kanun muhtaçlık gelir testiyle karıştırmayın 2022 gelir testi farklıdır demiş.

Şimdi aylıktan yararlanamayacaklar kısmını okur musun lütfen?

yok ben yanlış görmüşüm harcamalardan gelir çıkarılmış maalesef. yönetmelikle uygulama birbiriyle örtüşüyor

Şurayı okuyun lütfen:
Aylıktan yararlanamayacak olanlar:
"Hangi ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler dâhil olmak üzere sosyal güvenlik kurumlarına uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olmayı gerektirecek şekilde bir işte çalışanlar, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar (Provizyon sorgusu sonucu kapsamı 60/g olarak görülenler),
 Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde nafaka bağlanmış veya bağlanması mümkün olanlar,
 Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde mahkeme kararıyla veya bir mevzuat gereği bağlanmış devamlı bir geliri bulunanlar,
 Herhangi bir şekilde muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde devamlı gelir sağlayan ya da sağlaması mümkün olanlar,
 Kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dâhil olmak üzere sürekli bakımı yapılan veya yaptırılanlar (Huzurevi, Bakım Merkezi vb),
 Malları ve gelirleri devredilerek bir sözleşmeyle gerçek veya tüzel kişilerce kendilerine bakılanlar, Uyarı- 5

bu yönetmeliğin en sıkıntılı tarafı 119,62 tl olan muhtaçlık sınırıdır. bu kabul edilemez. hangi paramatlereler göz önüne alınarak bu muhtaçlık sınırını belirlemişler hiç anlamıyorum. bundan 37 yıl önceki yaşam şartları ile şuanki yaşam şartları aynımı. örnek veriyorum eski adıyla yeşilkart yeni adıyla genel sağlık sigortasında primin devlet tarafından karşılanması için muhtaçlık sınırı :326,20 TL sosyal güvencesi buluanan bir kişiniN sydv' den yadrım alabilmesi için hane içindeki gelir kişi başı :233,53 TL fakat yaşlı ve engelli aylıklarında 119,62 bu hiç adil değil. bence üzerinde durulması gereken en önemli konu budur. günümüz şartlarında böyle bir muhtaçlık sınırı olamazz.

Üstelik asıl sorun nedir biliyor musun? Vakıflar bu aylıktan yararlanamayacaklarla ilgili hatalı işlem yapsa bile bu konularda tesbit işlemi merkeze ait.
Yani siz dul aylıgı alana gelir testi yaptınız bagladınız SYGM bunu farketti gerekli işlemi yapar düzeltme ister.
Siz sigortalı birine hade gelir testi yaptınız muhtaç buldunuz hade olur ya.
SyGM bunu tesbit ettiğinde gerekli işlemi yapr. ÇÜnku bu konularda aylık hak kazanma durumunun olup olmadıgı tespiti yetkisi ( 7. madde a ve b için mesela) SYGM'da!

BUNların hepsine kaç gündür çalışıyorum ben.

Hepsi Yönetmelikte yazıyor.

Kılavuzu yayınlamışlar çunku 3294 sayılı yasa kapsamındaki gelir testiyle karıştırılacagını biliyorlar. O yüzden.
Karıştırılmasın diye bu kılavuzu yayınlamışlar.

Kalem hanım değerlendirme geçici 1 inci maddeye göre yapılacak muhtaçlık testiyle yapılacak. sizin dediğiniz gibi olsa 150 tl nafa bağlanmış bir insan vakfa geldiğinde hiç boşa uğraşma dememiz lazım.

anladım anladım kalem hanım, keşke anlamaz olaydım.
(aylıktan faydalanamayacaklar arasında sayılmayan) ibaresi varmış...üzüldüm.

İşte benim gunlerce çalışırken hesaplamaya çalıştıgım en buyuk sorunlardan birisi de böyle bir şey.
Siz nafaka alan jkadına gelir testi yapıp baglayacaksınız başka vakıf baglamayacak.
Çünkü onun yaptıgı işlem dogru olacak.
Sizin yaptıgınız da işlerine gelirse ya görmezden gelinir ya da düzeltme istenir sizden.

Şİmdi şurayı okuyunuz kılavuzda yazan:

Yaşlılık aylığı;
 65 yaşını doldurmuş olan,
Aylıktan faydalanmayacaklar arasında sayılmayan,
 Hane içinde kişi başına düşen geliri, 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutardan (2013 Ocak-Haziran dönemi için 119,62-TL) az geliri olan
kişilere bağlanır.

Şimdi de aylıktan yararlanamayacak olanlar kısmını oku lütfen:
Hangi ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler dâhil olmak üzere sosyal güvenlik kurumlarına uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olmayı gerektirecek şekilde bir işte çalışanlar,
 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar (Provizyon sorgusu sonucu kapsamı 60/g olarak görülenler),
 Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde nafaka bağlanmış veya bağlanması mümkün olanlar,
 Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde mahkeme kararıyla veya bir mevzuat gereği bağlanmış devamlı bir geliri bulunanlar,
 Herhangi bir şekilde muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde devamlı gelir sağlayan ya da sağlaması mümkün olanlar,
 Kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dâhil olmak üzere sürekli bakımı yapılan veya yaptırılanlar (Huzurevi, Bakım Merkezi vb),
 Malları ve gelirleri devrediler

Kalem hanım 18 yaşaltı özürlü bireyin babası sigortalı çalışıyorsa, aylık asgari ücret alıyorsa gelir testine tabi olmadan red mi edilmeli

İsterse kılavuzda yazmasın. nereden biliyorum bunu? 2022 sayılı Kanun nafaka alan ya da alması mümkün olanlara 2022 aylıgı baglanmaz der. Haks ahipliği yok yani bu durumda olanların.
Bu emri Kanun veriyor çünkü.

Ama bu Kanun'u nasıl yorumlamışlar? Olayı işimize geldiği gibi çevirelim demişler ayrı konu!

Batmışlar tek kelimeyle!

elimde bir dosya var. kayıtlı 100 küçükbaş hayvanı var. 18 yaşaltı özürlü aylığına başvurmuş oğlu için, evde 7 kişi yaşıyorlar. aylık 1235 TL gelir var. gelir testinden mi red, yoksa 7 inci maddenin d fıkrasına göre mi red.

Evet Fatih Arslan.
Zaten yanlış da yapsanız siztem uzerinden SYDV bunu farkettiğinde aylığı keser ve acı olan ne bir de o garibana borç tahsil eder yersiz ödemeden dolayı!
İşin içinde yersiz ödeme borcu olmasa endişe duymam.
Ama borç vatandaşa yansıyacak!

haklısınız kalem hanım 2022 sayılı kanun daha açık, yönetmeliğe hiç gerek yokmuşta. kanunun değiştirilmesi gerekir.. başka care yok

Eger çocuğu adına başvuran kişi babaysa ve o sigortaşşı çalışansa 7. madde 1a dan red çunku hak sahipliği yok. ama o aileye şöyle uyarı yapın. anne başvursun. bu duurmda anne sigortalı çalışan olmadıgı için hak sahipliğine engel durum olmaz.

hem fikiriz. doğru olan bu. belkide uygulamayı deleriz. kanaat deriz:)

güzel yöntem. vatandaşı bu yönde uyaralım.

Tüm vbakıf çalışanlarından rica ediyorum. BU hak sahipliğine engel bir durumda yanlışlıkla aylık baglanırsa o kişinin durumu tespit edildiğinde o kişiye yersiz ödemeden dolayı borç tahsil edilir. Sonuçlarını vatandaş çekecek.
İnanın bu olay olmasa yanlış olsun aman vatandaş aylık alıyor der rahatlarım.
Ama borç varken rahatlayamam işte.
Böyle bir durumda vatandaşın hakkını arayamayız.
Çunku bildirim yukumlulugu derdi var.

18 yaş altı çocuğu olanlar için sigortasız olan ebeveyni önerin. başvuru yapan sigortasız olsun muhakak. Aylıga engel durumu olmasın 7. madde kapsamında.
18 yaş ustu bir başvuran varsa sigortalı işten çık denemez ki. BUna nasıl çözüm bulunur daha bulamadım.

Ama ben Kanun'a aykırı yönlerine yogunlaşıp hukuki alana taşımanın yolunu arıyorum yönetmelik için.

bu duruma istemiye istemiye uymaya çalışacağım. ama isteyerek değil.

hep vatandaş odaklı düşünmeye çalışıyorum, acaba yanlış mı anlıyorum diyorum ama hep beni düzeltiyorsunuz. ben yaşlı ve özürlülerden yanayım. hep vicdanım şu dosyaları incelerken rahatsız oluyor.

Fatih Arslan sizi gayet iyi anlıyorum. Bakın şimdi elinizdeki dosyayı vatandaşın iyiliği için olumlu degerlendirdiniz diyelim bakalım sonuçlarına.

Baba sigortalı çalışan. Sigorta primi ödeniyor. Çocugu adına engelli yakını aylığı istiyor. Siz gelir testine tabi tuttunuz. Hade muhtaç bulundu diyelim oldu ya. Bagladınız aylıgı.
BUNu SYDV farkettiğinde aylığı durdurur. Çunku 7. madde a ve b bendlerinin tespiti zaten ona ait.
Sonra da yersiz ödemeye konu olmuş mu bakar.
Bakmış vatandaş aylık almış.
Sonra da yersiz ödeme iddiasıyla vatandaşa borç çıkartır.
Vatandaş hakkını aramaya mahkemeye gitse tapu gibi "bildirim yükümlüğü" hukmunden dolayı hakkını da arayamaz.

Anlatabildim mi?
Bunun güvencesini gormeden vatandaşa yanlış işlem yapmayın lütfen.
O verilen aylıkları da kustura kustura ondan alırlar çunku.

yayınladıkları örnek bile yanlış 4 kişilik haneyi baz alıyolar 3 kişiyi hesaplıyolar yorumsuz aartık_______
3.Örnek:
1. Başvuran: 25 yaşında, %80 özürlü, sosyal güvencesiz, günübirlik işlerde çalışıyor, aylık ortalama 200 TL gelir beyan etmiş, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş,
2. Eşi: 18 yaşında, sosyal güvencesiz, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş,
3. Anne: 62 yaşında, ev hanımı, Gelir testi sonucunda G0 kararı verilmiş, Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım programından faydalanıyor.

Değerlendirme
Aylık Ortalama Gelir : 200 TL
Aylık Sosyal yardım : 250 TL
- Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım = 250 TL
Toplam Hane Geliri= 200+250= 450 TL
Kişi Başına Aylık Ortalama Gelir = 450/3= 150 TL

Sosyal İncelemede Tespit Edilen Hane Harcaması =500 TL
Kişi Başına Ortalama Harcama= 500/ 3 = 166,67 TL

Aylık Ortalama Gelir (150 TL) aylık ortalama harcamadan (166,67 TL) az olduğu için kişi başına aylık ortalama gelir 166,67 TL olarak gerçekleşmektedir. Muhtaçlık sınırından (119,62 TL) daha fazla gelire sahip olan kişi muhtaçlık şartını sağlamamaktadır.

Fatih Arslan bahsettiğim şey kanaat değil.
Başvuran kişi aylık almaya engel durumları ustunde taşımayacak. Kılavuz da yazıyor.
başvuru formunu dolduran aylıga başvuran kişi hak sahipliği kriterlerine uyacak.
Dolayısıyla başvuran kişi babaysa formu değiştirtin aileye tabi muhtaçık kriterleri tutuyorsa.
Başvuran kişi anne olmalı yani. Formu dolduran imzalayan vs.

kalem hanım, eşi başvursun diye yorumladım. bu seferde gelir testine takıldı. acı durum benim için. neyse artık. kanun bu yönetmelik bu elden bişey gelmiyor.

Üst Alt