Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 vakıf uygulama kılavuzu yayınlandı 01.02.2013

İçim rahat etmedi.
Fatih Arslan. 18 yaş altı çocuğu adına engelli yakını aylığı için başvuran kişi babaysa, yani bu baba başvuru formunu doldurmuş ve imzalamışsa o da sigortalı çalışansa aylık hak sahipliği yok demektir. ve dosyası reddedilir.
Aksi durumda siz aylık baglarsanız o babaya daha sonra SYDV farkettiğinde ki farkeder sistem uzwerinden gorulur. aylığı keser ve o babaya borç çıkartır. ustelik kanuni faiziyle birlikte.
Vatandaş bu sorunu bilmez bile. aylığı baglanmıiş hatayı nereden bilsin.
Burada ona desek ki git mahkemeye.
Suçlu siz de olmazsınız.
Vatandaş bildirim yukumlulugunden dolayı yersiz ödemeye konu olur ve borç istenir ondan.

Evet acı çok. Sigortalı çalışan oldugunda gelir testini de geçemezler zaten. bugün bu konuda yazı yazdım ben zaten....
nereden baksanız bakın tutar dal bırakmadılar.

Ama bu rezalete de sessiz kalmayacagız elbette!

kalem hanım şimdiye kadar böyle bir karar vermedik, sadece konuyu tartışıyoruz. bilesiniz ki mağdur etmeyiz. zaten 2022 sayılı kanunun ruhunda bu olay yatıyor. yönetmelik çıkınca kafamızı karıştırdı. acaba dedik, bize vatandaş odaklı birşeylerden mi bahsediyor. ki bahsetse idi zaten yönetmelik kanuna aykırı olamaz..

18 yaşını doldurmuş bir birey sigortalı babası ile kalıyorsa o zaman gelir testine tabi olur. burda bile sıkıntı var. önceden böyle bir olaya girmezdik. hak sahipliği yok babasından da kanuni bmiktarın altına nafaka alabilri diyip muhtaçlığa karar alabilir yorduk. evide arabayı da pek hesaba katmazdık. şimdi durum içler acısı.

sayın kalem ve sayın fatih arslan;

benim engelli kardeşim '' aylık alamayacaklar'' listesindeki her şarta uyuyor..yani buna göre kesinlikle alıyor-almaya devam ediyor.. takıldığım nokta şu..HANE GELİRİ...

enişteye ait evde yaşıyor engelli .. % 90 ağır zeka özürlü..çocuğu yok,eşi yok,baba yok hayatı boyunca hiç çalışamamış,okur yazarlığı yok..vs..anne var bi 82yaşında o da felçli..
soyadı aynı olmayanlarla yaşayan engelli ne olacak..aynı haneden mi sayılacak

adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki adresleri aynı ise hanede yaşayanların gelirine bakılacak. bir engeli var ise adres değişikliği yapması gerekir. hane ziyaretlerinde bu kayıtlara geçmemeli, sistem sorgulamalarına enişteye bakmayız. diyeceğim hane ziyaretinde çıkar. o zaman durumuna bakabiliriz.

aslında birazda bakmakla yükümlü kimsesi midir. buda ayrı bir soru işareti. bir şemsiye düşünürsek şemsiyenin altında ise bakılabilir. enişte o ailede işsiz güçsüz, bakıma muhtaç biri olsa hanede gelir tespitinde geliri hane sayısına bölerken enişteyide dahil ediyoruz. aynı çatı altında yaşadığı için.

Şevkete ablası, baban ayrı hanede oldugu için gelir testine tabi tutulmaz.
İkametgah adresin ayrı çunku senin.
Yine Adrese dayalı nufus kayıt sistemine göre aynı ikametgahta mı gorunuyorsunuz diye bir baktır. Adresiniz ayrı olsun kesinlikle.
Bir de oturdugun ev babana ait. Kira vermiyorsan da versen de iş sıkıntılı. Dolayısıyla o oturdugun yerin rayic degerini ögrenip bir ara bana yaz lutfen.
hanede kişi başına düşen aylık geliri etkiliorsa aklımda başka bir çözüm var buna.
Sen bana şunları ogren ablam:
1. oturdugun katın rayic bedelini öğren sonra bana özel mesajla yaz..
2. İkametgah adresinle babanla aynı adeste mi gorunuyorsunuz? Adrese dayalı nufus kayıt sisteminden sorgulat bunu.

kalem anlamadığım bişi var..şevkete'nin babası gelir testine tutulmuyor .( ayrı hanede olduğu için )

ama nafaka yükümlüleri ayrı hanede oturmasına rağmen gelir testine tutuluyor??

bakmakla yükümlüler arasında. sizde gelir testine girersiniz. babanızın size nafaka yardımında bulunması için, ilgili vakıfın yapacağı tespit aynen şöyledir. babanızın aylık geliri bulunur. yaşadığı yerin ekonomik koşullarıda dikkate alınarak zaruri ihtiyaçlarını (gıda, giyim, kira, eğitim, sağlık, vb.) tespit eder. gelirden gideri çıkarır. gelir giderden diyelim 200 tl fazla çıktı, bu durumda oğluna 50 tl aylık nafaka verebilir der. bu tamamen vakıf mütevelli heyetin takdirinde.. vermezde diyebilir. 200 tl de verebilir der.

kalem hanım nafaka yükümlüsü olarak değerlendirme yapılır, aynı adreste otormuyorsa, birde ev iki katlı diyor. baba adına olmalı bu ev. ki öyledir. kira vermeden oturuyorum diyebilir. bir engel olmaz. evin rayiç bedelini de alsanız babanın nafaka verip vermeyeceği durumu ile alakalıdır.

Mikado, ablam şurada senin sorunun cevabına yönelik verdiğim bir örnek var: Fatma örneği:http://www.engelliler.biz/forum/202...aclik-hesaplamalari-tartisma.html#post1248792

B maddesinin altındaki 1. örnek.
Bu vakalarda yani 7. madde gereği aylık alamayacak olanlardan (nafaka alması mumkun olanlar) ile geçici 1. madde yani hane gelir testi uygulamalarında uygulama farklılıkları bekliyorum ben.

Buna yönelik çalışıyorum zaten. henüz tamamlanmadı. Yani biliyorum olayları da nasıl aşabiliriz, hukuki neler yapabiliriz vs hesaplamam gereken çok şey var. o yuzden avukat yardımı alacagım.
Şimdilik sen verdiğim linki oku.
Ben en kısa surede zaten sorularınızı cevaplamaya başlayacagım. Hem bazı eksikliklerimi (hukuken) tamamlamak istiyorum hem de bu arada yönetmelikle ilgili yapılacak mantıklı bir hamle için yol haritası arıyorum. Bu konu bizleri aşan bir konu. yoksa hep birlikte elbette düşünürdük. ama akademik destek almamız şart.
O yuzden uzman yardımı alacagım.

Fatih Arslan şevkete olayını nafaka yakınları açısından zaten araştırıyorum.
lakin babasına ait olan kat kira vermiyorsa bu yonde tespit ya da beyan yoksa bu durumda rayic bedelinin 240'da biri gelir olarak dikkate alınacak.

Bakınız geçici madde 1'e:
[FONT=Arial]2) Hanenin; mülkiyeti hane bireylerinden birine ait olan ikamet ettiği konutu ile mülkiyeti başka birine ait olmakla birlikte kira ödemediği konutu için konutun (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri,[/FONT]

Kısacası bu Yönetmelik butun engellileri çember içinne alıyor.
Bu çember oyle bir çember ki bir hendekten atlasan başka hendek var.

Böyle işgüzarlık yapmışlar.
Üstelik bazı yerlerde Kanun'a aykırı yönler var.
Tartışılacak çok yönü var hukuken yani.
Ama artık tartışmayı da aştı bu rezalet.

Hukuken ne varsa peşine düşmek gerekecek kısacası yönetmelik için.

evet buda var, nafa yükümlüsü içinde aynı şey aylığa başvuru yapan içinde aynı şey. ne talihsiz bir durum.

Yazıklar olsun bu yasayı çıkaranlara. Babam 970 tl maaş alıyor ve evde 3 kişi yaşıyoruz.Benim ve benim gibi bi çok kişinin maaşı kesilicek bu durumda

Benim durumum nolcak kalem abla
annem babamın hiç bi geliri malı mülkü hiç bişi yok

3 kişyiz evde

babam emekli 950 tl maaş alıyor evde 4 kişiyiz başka gelir yok ev kira sanırım benim de kesilecek. Artık buna alışmaya çalışıyorum o değilde maaş kesilince bir de yersiz ödeme diye geçmiş dönem maaşlarını faiziyle geri isterler mi birde korkum ondan. Mart maaşını almak bile istemiyorum bu yüzden.

Icemaker, hayır yersiz ödeme konusu yapamazlar. Çünkü muhtaç olmadığın gerekçesiyle red söz konusu olacaktır. Bu durumda yersiz ödeme söz konusu olmaz. Mart dönem aylıgına kadar sizlerin durum incelemesini yetiştiremezler. Dolayısıyla Mart dönem aylığını alabileceğini umuyorum. Aksilik olmazsa gönül rahatlığıyla Mart dönem aylığını çek.
Çünkü eviniz kiraysa ve sadece babanın bahsettiğin miktarda aylığı varsa ve başka geliriniz yoksa bunun için zaten çalışma yapıyorum. Baban aynı zamanda senin nafaka yükümlüsü yakının çünkü.
Aslında bu haliyle senin aylık hak sahipliğinde sorun yok. gayet yasal bir durum. Şimdiki yönetmelikte aykırılık var. Bu problem için hukuken bazı eksikliklerimi gidermeye çalışıyorum.
Zaten buradayız şükür. Hele Mart dönemi gelsin bi. Güncellerim bilgileri yine sana ablası oldu mu?
Şimdilik canınızı sıkmayın.
Bu arada ben de kılavuzu da baştan sona bir okuyayım. Sinirden fazla okuyamadım.
Ama şimdilik sakın bildirim yapma oldu mu?

Mirhat, bir ara bana haneninizin aylık harcalama ortalamasını özel mesajla söyler misin?
Varsa başka gelirlerinizi?

Şevkete, ablam evet ikametgah adresiniz ayrı bu durumda.

Bir ara oturduğun katın rayic degerini öğrenip soyler misin?

Buyuk ihtimalle senin olayında hane bazlı gelir testi yaparlar. nafaka yukumlusu yakının olarak babanı dikkate almayabilirler. çünkü baban zaten sana hiç bakmıyor ve çevren de bunu biliyor. Bu anlamda vakıf çalışanları
hane bazlı gelir testinde karar kılarlar senin için. Ama yine de en ufak olayda haberim olsun ablası oldu mu? Vakıf çalışanları vs geldiğinde.

İcemaker. İçin rahat etmesi için şöyle anlatayım sana. Aylık hakkı olmayanlar eger bu bildirimi vaktinde yapmazsa ve aylık almaya devam ederlerse yersiz ödeme iddiasına konu olurlar. Senin hak sahipliğinde sorun yok. Senin aylık almanı etkileyecek doğrudan bir gelirin, sigortan, vs yok. Sadece muhtaçlığın incelenecek ve muhtaç olmadığın yönünde karar verdiklerinde aylığın kesilecek. Borç tahsil edilmeyecek bu konuda rahat ol. O yüzden bildirimde sakın bulunma.

Mikado, sen daha önce bir yerde yazmıştın ayrıntıları unuttum ablam. kardeşlerin nafaka yukumlusu sayılmaları ancak refah içinde yaşamalarına baglıdır. Dolayısıyla kardeşinin ablasının ya da diğer kardeşlerinin refah içinde yaşadığını sanmıyorum. Dolayısıyla kardeşin, aynı hanede eniştesiyle yaşadığı için hane bazlı gelir testine tabi tutulur.
Ki işte burası da benim çalışmasını surdurdugum konuya dahil. Hukuki destek alacagım bu konuda.

degerli melek (kalem)hanım ben yuzde 92 engelliyim aynı zamada evliyim eşimde engelli eşimde 90 engelli ikimizde 2022 engelli maaşı alıyoruz ve annem benim bakım paramı alıyor ve ayrıca babam işci emeklisi toplam evde 4 kişiyiz ev babamın üzerine benimde bir aracım var bizim maaşlarımızda bir sıkıntı olur mu? ne yapmamız gerekiyor vereceğiniz bilgilerden dolayı şimdi den teşekkür eder şükranlarımı sunarım

şevkete ablam, rayic bedeli farklı şeydir. Şimdilik sorun yok ablam senin için. Sen vakıf çalışanları gelirse sorun olursa bana buradan haberdar edersin. Aylıgını kesmezler senin. Bahsettiğin daire de yaşadığın çevrede seni zora sıkacak bir miktar değildir. 57.280 Liralık bir ev olursa sorun çıkar ancak. dairen o kadar etmez senin.

Belsin, ablası babannın emekli aylığı kaç lira?
Aracın kasko/rayic bedeli kaç lira?
Bir de ablam evin Rayic bedeli kaç liradır? Vakfa bırakmadan bu bedel beyanını siz öğrenin. sizin beyanınız da geçerli. Bunları söylersen yardımcı olabilirim ablası.
Evde bakım aylıkları ve 2022 aylıkları gelir ve harcama hesabına dahil edilmeyecek onlarda sorun yok.

sana tüm kalbimle kolaylıklar ve başarılar diliyorum melek hn. REFAH İÇİNDE yaşamak çok göreceli..hangi gelir baz alınıyor.fatih arslan işadamı-vekil vs..olan kardeşlerden söz etmişti..
evde bakımda evli abla nafaka yükümklüsü değil,2022 de nafaka yükümlüsü..aykırılık yok mu..

şimdi kardeşimin 10 kuruş bile geliri yok. biz aldık eşimle 20 yıldır bakıyoruz.( son 4 yıldır 2022 alıyoruz) yani maaş için bakılmaya başlanmadı...kardeşim her türlü maaşın ötesinde..tek üzüntüm maaşın kesilmesi değil,sağlık güvencesinden olmak

Mikado evde bakım aylığında hiç olmazsa TMK 364. maddeye atıf yapılmamış. O konu da aklımda dayanak aldıkları noktayı bir türlü bulamadımdı.
Lakin 2022 Sayılı kanun ve bu yeni yönetmelikte 364. maddeye atıf var dayanak alınmış. Lakin dediğim gibi olayda destek alacağım. Bununla ilgili nafaka davalarını vs döküman gormeliyim. hangi şartlarda refah içinde oldugu belirleniyor vs? Bu gibi konularda TMK açısından deneyimli bir arkadaşla çalışacagız. Şu an ne desem boş. Bu konuda eksiklerim var şu an. Haftaya inşallah degerlendireceğiz bunları. siz demeseniz de ben zaten tum yonleriyle 364. madde üstünde çalışacagım.

çok sağolun melek hn.. birde şu durum var.araştırırsanız sevinirim.. vasisinin ve eşinin ikametinde kalan engelliler ne olacak. ben kardeşimin vasisiyim..ev eşimin üstüne.

bütüne bakarsak her vasi akraba değil..vasi alıp evinde baksada geliri test olur mu-olmalı mı

saygılar...

Ablam, sen vasi olsan da kardeşsin bu ayrı konu. Vasi olarak hukuki sorumlulukların var sadece. Kardeşini hukuken temsil ediorsun ve bakım borcun yok.
Hatta 18 yaş üstü bir zihinsel engelli için anne ve babasının bile bakım borcu yok.
Lakin anne babanın nafaka yukumluluğu var.
Kardeşlerin de refah içinde yaşamalarına baglı bu.
fBu yöndeki dava kararlarına da bakmak istiyorum. Ayrıca bu tespitin nasıl yapıldıgını. Bunları ögrenmek istiyorum. tek konu da bu değil zaten.
Ciddi sorunlar var. Haklarımızı nasıl arayacagız? Belki mahkeme önrecem. Bir sürü şey var detay. Bunları ancak uzman yardımıyla çözebilirim. hazırlıklı olmalıyızz yani. Yönetmelik berbat, ciddi sorunlar beklior bizi...
Sonuçta kim gitsin avukata sorsun dursun? Zaten onca kurum peşinde koşmaktan, sıkıntıdan millette hal mı kaldı? Her avukat 2022 olayını bilmior ayrıca. Oysa teknik bilgi de önemli.. Ben bu işleri biliorum avukat da hukuki yönleri, tamamlayacagız birbirimizi.
Sonuçta avukat arkadaşlarım var. Bir kaybım yok. para vermeyeceğim. bende boyle bir imkan var ve ogrenip burada paylaşacagım.
Sonuçta derdimiz sorunlarımıza çözüm bulmak ve haksızlıklara dur demek.
Öyle sessizlikle karşılanacak gibi değil bu yönetmelik.
O yuzden her hakkımızı bilmek ve takip etmek çok önemli.
Hepimiz bu işin parçasıyız.
Ayrıca ben burada sizler sayesinde ögrendim her şeyi. Siz yaşayıp koşturup anlatmayıp sormayıp dursanız ne bilecem? Sorun nedir bile bilmem. Ama siz zaten yaşamı getiriyorsunuz önümüze koyuyorsunuz. Hepimiz boyle bir şekilde bir paylaşım içindeyiz yani.
herkesin emegi var ve olacak inşallah.

Slm Melek abla bende 2022 maaşı alıyorum dün sdyv yi aradım. Bu hafta yeni başvuru yapanların hanelerini ziyaret edicez, gelecek haftada maaş alanların önce muhtarlıktan sonra komşularınızdan bilgi alıcaz dedi. Ben şuan kontrol için İstanbuldayım kontrolüm bitmeden memlekete dönmem imkansız benim bu durumda ne yapmam gerekiyor bilgilendirirsen minnettar olurum şimdiden tşk ederim.

Geçmiş olsun Ablam. sen sağlığınla ilgilen. sağlığına bak. İşlerin bitince gidersin memlekete. Gitmedin evde yoksun diye bir sorun çıkmaz. gelen gelir, işlemini yapar gider. Evde yoksun diye evde bakım aylıgındaki gibi sorun olmaz bu.
Durumun yeniden incelendiğinde aylık hakkın devam ediyorsa muhtaç oldugun yönde karar çıkarsa aylıgın devam eder. Aksi durumda keserler...

Gelecek haftaya maaş alanların komsularina rezil edecekler yani vay be ne dusuncesizlik

Tşk ederim Melek abla benim maaşım babamın son intibak zammından sonra kesin kesilir maaşı 970 ve evde 3 kişiyiz. Benim %51 Agır engelli ve sürekli raporum var bu raporla,bu durumda evde bakım maaşı alabilirmiyim, iki yıl önce 2022 maaşı için işlem yaptırırken evde bakım maaşıda alabilecegimi söylemişti mal müdürlüğünde çalışan biri zamanında biz yaptırmadık saflık yapıp. Evet destiny07 komşulara rezil edicekler gelecek haftaya bizi, lanet olsun bu yasayı çıkaranlara hiçmi ellerini vicdanlarına koymadılar. Referandumda basbas bagırıyolardı evet oyu verin engelliler için yok şöyle olacak böyle olacak diye buymuş demek engelliler için olacagı şeyler yazıklar olsun.

mrh kalem hanım beni sorum olacak size evde 6 kişi var diyelim biri okuyan kişi ve engeli % 50 raporlu var calışmıyor hicbirşeyi yok ailesinin yanında diyelim daima evde kardeşlerinde ve anesinde para almıyor sadece 3 ayda aldığı maaşla idare ediyo kendisini maaş kesilerbilirmi bu konuda kardeşleri calışıyo okuyan ise uzakta okuyo anesi ise vefat eden eşinin maaşı alıyor okuyan kız kardeşi ile birlikte bu maaşı alıyor engelinin maaşı kesilirmi

şey kalem abla
320 kira 35 elektrik 25 su 140 150 doğalgaz
annem babamın resmi bi geliri yok sigorta emeklilik falan
ablam 500 yolluo ayda birazda babamın parası var işte anca geçinioz
özel mesaj yollamayı bilmiom burdan yazdım

119 tl muhtaçlık kıstası çok saçma bence ankaranın bunu düzeltmesi gerekir

Benim de bu konuda aklıma takılan bir şey var.

%90 zihinsel engelli kardeşim var. Ailede sadece annem emekliydi. Kardeşim evde bakım aylığı ve 2022 sayılı yasa gereğince aylık alıyordu.

Babam bu yaz emekli oldu. (350 TL 2022 sayılı yasa maaşı + 900 TL X 2 emekli maaşları). Evde bakım ücreti kesildi.

Annem 2022 sayılı yasa gereği ödenen maaşın kardeşime engelli olduğu için ödendiğini ve aile geliri ile alakası olmadığını söyledi. Biz de SYDV'ye babamın emekli olduğunu bildirmedik. Bildirmemiz gerekir mi? Bildirirsek eğer kardeşim maaş almaya devam edebilir mi?

Bu maaş kardeşime %90 ağır zihinsel engelli olduğu için mi veriliyor yoksa aile geliri için mi? Maaş bağlandığı sırada sadece annemin emekli maaşı vardı ve ailede 4 kişiydik. Şu anda babam da emekli ve ben amcamlarda kalıyorum. Oturduğukları yerde 3 kişi görünüyorlar.

Kafamız çok karışık. Yardımcı olan herkese şimdiden çok teşekkürler.

bildirmeniz gerekir aksi halde aldığınız maaşları faizi ile geri alırlar bu maaşı engelli olduğu için artı yoksul olduğu için veriyorlar yani engelli olmak yetmiyor

bu 119 tl saçmalığını düzeltilirse bütün sorunlar çözülür ; mesalabilmem neyin nesi olan 119 tl yerine bürüt asgarı ücretin 2/3 ve ya hiç olmasa 2/4 alınsa hiç olmasa maddi bakımdan bir rahatlama olabilir

abla sana sorum yönetmelik karışık babam emekli 1100 alıyor. evde kişi sayısı 5 kira 375 ablam %80 ağır özürlü 38 yaşında maaşı kesilir mi?

Babam dün kimliğimi aldı gitti sydv ye. oğlum baya bi tedirgin yeni yönetmelik ve uygulamaya göre maaşının kesilmesinden demiş. tc numaramla sorgulamışlar. öyle kolaymı maaş kesmek korkacak hiçbirşey yok inanmasın öyle şeylere içi rahat olsun demişler babamda çıkmış gelmiş. apartmanda oturuyorum ev bizim babam emekli 800 küsür maaşı var evde 4 kişiyiz. azda olsa içim rahatladı ve hemen paylaşmak istedim.

Üst Alt