Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 vakıf uygulama kılavuzu yayınlandı 01.02.2013

Inş mertata

Mart maaşını alcaz gibide haziran nolcak bakalım

119 tl gerçekten o kadar komik bir rakam ki, engelli insanlarla dalga geçer gibi

kalem abla merhaba 2012 eylül ayında 2022 maaşı almaya başladım evde ben birde abim yaşıyoruz abim asgari ücret alıyor başka ek bir gelirimiz yok evimiz kira 400 tl veriyoruz acaba yeni çıkan 2022 düzenlenmesine göre maaşım bu şartlarda kesilirmi. geçen benzer bir soruyu sormuştum yardmcı olmuştunuz yeni yapılan düzenlemeye göre maaşım keserlermi acaba ?

1) 18 yaşüstü özürlü bireyin aylık hiçbir geliri yok.üzerine kayıtlı menkul ve gayrimenkulde yok.%100 özürlü. Babasına ait evde ailesiyle birlikte yaşıyor. Baba işçi emeklisi ve 800 TL maaş alıyor. hanede 4 kişi yaşıyor.

ŞİMDİ: (a) Baba kanuninen bakmakla yükümlü müdür?Hayır. Baba nafaka yükümlüsü müdür?evet.

Sorun burada başlıyor. Vakıf mütevelli heyeti babayı nafaka yükümlüsü olarak görürse, babasından aylık 100 TL nafaka alabileceği, bu miktarın muhtaçlık ölçütünün altında olduğu anlaşıldığından muhtaç olduğuna karar verebilir. Ya da hane bazlı değerlendirmeye sokup; 800/4=200 TL kişi başına düşen gelir var der, miktarın muhtaçlık ölçütünün üzerinde olduğundan muhtaç olmadığına karar verebilir.

Başvuru sahibinin hiç geliri yok, hane geliri toplayıp, kişi sayısına bölüp değerlendiriyoruz.

Başvuru sahibinin 120 TL geliri var, hanede 4 kişi yaşıyor, başka gelir yok, başvuru sahibinin geliri hane sayısına bölmüyoruz.

Yönetmeliğin kanuna aykırı olduğu yönünde biri dava açarsa bu yönetmelik yürürlükten kalkar yada gerekli yerlerde değişiklikler yapılır. neden derseniz, 2022 sayılı kanunda 3294 sayılı kanuna hiç bir atıfta bulunulmuyor. hane bazlı değerlendirmeden bahsetmiyor.

Bir fikrim var. kanunu örnek alalım, istediğimiz gibi yorumlayalım.

Başvuru sahibinin hiç geliri yok, hane geliri toplayıp, kişi sayısına bölüp değerlendiriyoruz.

Başvuru sahibinin 120 TL geliri var, hanede 4 kişi yaşıyor, başka gelir yok, başvuru sahibinin geliri hane sayısına bölmüyoruz.

Yönetmeliğin kanuna aykırı olduğu yönünde biri dava açarsa bu yönetmelik yürürlükten kalkar yada gerekli yerlerde değişiklikler yapılır. neden derseniz, 2022 sayılı kanunda 3294 sayılı kanuna hiç bir atıfta bulunulmuyor. hane bazlı değerlendirmeden bahsetmiyor.

Bir fikrim var. kanunu örnek alalım, istediğimiz gibi yorumlayalım.

sayın fatih aslan benim sorduğum soruyada siz mümkünse cevap verebilirmisiniz yukarda belirtiğim şartlara göre benim maaşım kesilirmi ?

Fatih Arslan o dediklerine katılıyorum. Zaten o konularda hukuki yolların hepsini öğrenip burada paylaşacağım.
Ona göre davaysa dava.
Bu konuda kesinlikle susmayacağız emin ol.
ÇÜnkü senin de gördüğün gibi benim de yer yer bahsettiğim gibi
hak sahipliği konusunda 7. maddeye bakılması gerekiyor öncelikle.

Buna göre de 7. Madde 2c nolacak? Atlanacak mı? dediğin gibi? Bu degerelndirilmeden hane bazlı gelir testi mümkün mü?

bu konuyu masaya yatıracağız avukat arkadaşla.

Kaldı ki 2022 Sayılı Kanun çok açık bu konuda. BU Kanun'a atıfta bulunmuş Yönetmelik de.

Tanımlar kısmında ne demek istediğini anlatmış Kanun'un.

Siz diyelim verdiğin örnekteki vatandaşa 7. Madde 2c'ye göre işlem yaptınız. Babanın ayda şu kadar yardım yapabileceğini tespit ettiniz ve mütevelli heyeti bunu karara bagladı.

E bu iş Kanun'a uygun.
Ama siz bunu atlar gelir testi yaparsanız dayanagınız ne peki?
Hangi Kanun'a göre bunu dayanak aldınız?
Soular sorular.
Hukuken sorgulanacak çok şey var yani.

Koray26:

1-hane bazlı inceleme yaparlarsa muhtaç olmadığınıza karar verilir.

2-hane bazlı değerlendirmeyip, sadece sizin durumunuza bakılırsa, abiniz nafaka yükümlüsü, refah içerisinde değil, 400 tl'de abiniz kira veriyor. Abiniz size nafaka yardımında bulunamaz kanaati ile muhtaçlığınıza karar verilebilir. şu an bu iki durumda sıkışmış durumdayız.

peki fatih bey teşekür ederim umarım ikinci seçenek geçerli olur kimsenin maaşı kesilip mağdur edilmez..

Ve Fatih Arslan'ın sıkışmışız dediği olayda ben de aynı düşünüyorum.

Uygulama kılavuzunda buna yönelik bir uygulama örneği yok.
Nafaka yukumlusu dememiş hepsini geçmiş gelir testine tabi tutmuş.
versene bu konuda bir örnek kardeşim uygulama kılavuzunda.

Aylığa hak kazanmayanlar demiş 7. madde hukumlerini saymış.

Ama gelir testine geçince 7. maddeyi atlamış.

eskiden istege baglı sigorta bile yatırılıyordu yönetmenlikte akp hükümeti geldi bunuda kaldırdı iyi olması gerekirken daha kötüye gidiyor yönetmenlik

Vakıflar napacak şimdi?
Uygulama akılavuzunda en önemli kısımları atlamış açıklama yapmamışlar.
ÇÜnkü işgüzarlık yapılmış belli.

BUnun yükünü de Vakıflara atmışlar.
Vakıflar napsın şimdi?

Yönetmelik bu kadar tutarsızsa vakıf çalışanlarıda kendi insiyatifini kullanır olur biter.

Şurada Fatma örneği vermiştim:http://www.engelliler.biz/forum/202...rumu-ve-muhtaclik-hesaplamalari-tartisma.html

"Örnek 1:
Fatma, 18 yaşını doldurmuş, % 60 özürlü raporu olan bir gençtir. Ailesiyle yaşamaktadır. Fatma’nın hiçbir geliri yoktur. Babası 950 Lira emekli aylığı almaktadır. Evleri kiradır. Hanede 2 kardeşi ve annesiyle birlikte 5 kişi yaşıyorlar. Hanede babanın emekli aylığından başka bir gelir yoktur. 2 Kardeşi de okumaktadır. Çevre ekonomik ve sosyal durumuna göre zor geçinmekteler. Fatma, babasından harçlık almamak için 2022 aylığına başvurmuştur.

Fatma örneğinde Vakıflar arasında uygulama farklılıkları olacaktır:

Uygulama Örneği 1:

Fatma’nın doğrudan kendisine ait bir geliri yoktur. Babasının sağlık güvencesinden yararlanmaktadır. Dolayısıyla hak sahipliğine engel olacak bir durumu yoktur. Buna göre Geçici 1. Madde hükümlerine göre muhtaçlık sorgulaması için hane geliri, hane harcamaları ve hane serveti hesaplanacak ve 7. madde 8. fıkra hükmünce hanede kişi başına düşen aylık miktara göre işlem yapılacaktır.

Bu hesaplama sonucunda;
Hanenin aylık gelir toplamı, hanedeki kişi sayısına bölündüğünde kişi başına düşen aylık miktar muhtaçlık sınırı olan 119,61 Lira’yı geçtiğinden Fatma’nın aylık talebi reddedilir. ( Bu hesap ilgili Kanunlara göre yasal değildir.)

Uygulama Örneği 2:

a. Fatma’nın babası nafaka yükümlüsü yakınıdır. Dolayısıyla 7. Madde 2c’ye göre durumu değerlendirilmelidir. Buna göre Babasının aylık olarak Fatma’ya verebileceği yardım miktarı tesbit edilmeye çalışılır. Bu inceleme sonucunda:
Babasının zorunlu giderleri düştüğünde kalan vesair parasından aylık olarak Fatma’ya aylık 100 Lira ancak verebileceği tesbit edilmiştir. Bu miktar, muhtaçlık sınırı olan 119,61 Lirayı geçmediğinden Fatma 7. Madde 2c’ye göre hak sahibi kabul edilir ve bundan dolayı yani nafaka yükümlüsü yakınlarından alabileceği yardım tutarı tesbit edildiğinden dolayı ayrıca muhtaçlık sorgulamasına lüzum kalmamıştır. Böylece Fatma’nın aylık talebi kabul edilir. ( Bu hesap ilgili Kanunlara göre yasal bir işlemdir.)

b. Fatma’nın babasından aylık olarak 100 lira yardım alabileceği tesbit edilmiştir ve bu da muhtaçlık sınırının altındadır. Dolayısıyla Fatma!nın doğrudan kendisinin 100 Lira geliri oldugu kabul edilir ve 7. Madde 8. Fıkra hükmünce (Değerlendirmeler sonucu hane içinde kişi başına düşen geliri muhtaçlık sınırının altında olanlara aylık bağlanır.) hane içinde kişi başına düşen geliri tesbit edilir.
Bu hesap sonucunda Fatma’nın geliriyle babanın geliri toplanır. Hanedeki kişi sayısına bölünür. Kişi başına düşen aylık miktar, muhtaçlık sınırı olan 119,61 Lirayı geçtiğinden fatma’nın aylık talebi reddedilir. ( Bu hesap yasal açıdan yanlıştır. İlgili Kanunlara aykırı bir işlemdir.)

Sadece Fatma’nın olayında vakıfların muhtaçlık hesaplamasında kullanacakları birçok uygulama örneği verebilirim.
Fatma’nın örneğinde hanede kişi başına düşen miktar, Geçici Madde 1’in diğer hükümleri işletilmeden ve babasından alabileceği yardım miktarı hesaplanmadan bile aylık almasını imkansız kılar.
Fatma bu şartlarda sadece 7. Madde 2c’ye göre degerlendirildiğinde ve hanede kişi başına düşen aylık gelir hesaplanmadığında bu aylığı alabilir.

Diğer hükümlere göre Fatma’nın aylık alabilmesi, 2022 sayılı kanun gereği hesaplanmış muhtaçlık sınırı hükümlerinin değiştirilmesine bağlıdır. Yani muhtaçlık sınırı olan 119,61 lira ile Fatma 7. Madde 2c dışında bu Yönetmeliğie göre hiçbir şekilde aylık alamaz.

Kalem;

başvuru sahibinin aylık geliri yok, sgk ya tabi değil, kanunen nafa almıyor, alması da mümkün değil, uzun vadeli sigorta kolları kapsamında da değil, aylık zirai gelir yok, araç yok, daire yok, arsa yok, iş yok güç yok, ` özürlü. 60/g kapsamında da değil, makemece bağlanmış bir aylıkta yok, ibadesi ve iaşesi ait bir kurumdan da bakımı yapılmıyor yaptırılmıyor.

Şimdi bu durumdaki vatandaşa gel sen diyosun. bu aylığa başvuru hakkın var. adam geliyor başvuru yapıyor. yukarıda saydıklarımın hepsi aynen doğru çıkıyor. ama diyorlar sen babanla birlikte kalıyorsun. yaşın onsekizi doldurmuş, baban sana nafaka yardımında da bulunamamış yada bulunması mümkün değil, ancak kendisi emekli ve 800 tl maaş alıyor. 1 katılı bir evi var, bir arabası var, hanede siz 4 kişi yaşıyorsunuz. kişi başına düşen gelir muhtaçlık ölçütünün üzerinde kusura bakmayın muhtaçlığınız uygun bulunmadı diyorsunuz. yazıklar olsun..

Pazartesi günü kaymakam beyle durumu paylaşacağım. aynı hanede yaşasada yaşayanları nafaka yükümlüsü olarak değerlendiriceğiz.

evde 4 kişi kalıyoruz ev kira babamın 1000 lira emekli maaşı var %90 zihinsel özürlü hem bakım aylığı hem 2022 alıyor üstüne araçta var ötv düşük olmayan kasko bedeli 36 bin lira görünüyo ama martta yei kasko var düşecektir tabi kasko bedeli araçtan dolayı korkuyorum 3. senesine giriyorum aracın

Yönetmeliğin geçici maddesi 18 yaşüstü bir bireyin babasıyla birlikte yaşaması sonucu hane bazlı gelir testi. YANLIŞ.

65 yaşında yaşlı karı koca birlik yaşıyor, evde iki kişi var. aylık gelir, 70 tl, tarım geliri bu, traktör yok, evin rayiç bedeli 10.000/240=41,66 Toplam gelir : 111,66 TL. oğullarından alabileceği nafaka miktarı 100 TL. Toplam gelir etti sana 221,66 TL böl ikiye:110,83 MUHTAÇ MI değil aslında miktarın altında olsada (119,62). çünkü kişinin aylık zirai geliri 70 devamlı bir gelir, 100 tl de aylık nafaka bağlanması muhtemel. 7 inci madde. 170 devamlı geliri olduğundan maylığa hak kazanamaz. gelir testine hiç geçemezsiniz. allahım kafam çok karıştı.

soner07;
hane bazlı değerlendirilir ise muhtaç olmadığınıza karar verilir. kişi başı düşen gelir 325 tl'dir. muhtaçlık sınırının üzerinde hane bazlı değerlendirilmez ise babanızdan 100 tl nafaka alabileceği bu miktarın kanuni miktarın altında olduğu kanaati ile muhtaçlığınıza da karar verilebilir. bekleyip görelim. önlem almak için geliri düşük bir akrabanızın yanına ikametgahınızı almanız iyi olabilir.

Melek ablacım Allah razı olsun. Sayende bu karmaşık yasanın aklımızı karıştırmasına izin vermiyorsun , bizleri aydınlatıyorsun çok teşekkür ederim. Fatih Arslan sizede teşekkür ederim bir vakıf çalışanısınız ama bizi de bilgilendiriyorsunuz size de en içten teşekkürlerimi iletiyorum.

soner07;
hane bazlı değerlendirilir ise muhtaç olmadığınıza karar verilir. kişi başı düşen gelir 325 tl'dir. muhtaçlık sınırının üzerinde hane bazlı değerlendirilmez ise babanızdan 100 tl nafaka alabileceği bu miktarın kanuni miktarın altında olduğu kanaati ile muhtaçlığınıza da karar verilebilir. bekleyip görelim. önlem almak için geliri düşük bir akrabanızın yanına ikametgahınızı almanız iyi olabilir.

araç özürlü kişi adına alındı ben sigortalı olarak çalışmıyorum evde benim olmam bi sorun teşkil etmez hehrlade

Burdan 2022 aylığı alan tüm arkadaşlara sesleniyorum,kimileriniz mart ayı maaşı alabilecekmiyiz die sormuş?merak etmeyin hiç bir vakıf çalışanı şimdiden evinize muhtaçlık tespiti için gelmez ve gelmemelidir,gelirse bilgisizliğinden ve cahilliğinden gelmiş olur...bu konu hakkında uygulama kılavuzunda sayfa 22 de açık bir şekilde açıklaması yapılmıştır..şöyle denilmiştir:Mevcut aylık sahiplerinin muhtaçlık durumlarının ve sağlık kurulu raporlarının yenilenmesi söz konusu olmayıp sosyal incelemelerinin her yıl yenilenmesi suretiyle işlem tesis edilmesi gerekmektedir^

Peki fatih arslan bey yada kalem hanım sizlere bir sorum olacak cvplarsanız sevinirim...

Ya zaten ben memura sordum eve gelceklermiş dedim
hayır yeni başvuranların evine gelincek dedi

Kimliğimi aldı baktı bi sıkıntı yok maaşında dedi

matandberenice;

Okuduklarımdan dolayı kafam karıştı. Böyle demiştim ama kimisi de demiş ki "aile geliri değil engellinin geliri önemli."

Kardeşimin hiç geliri yok. Üstüne kayıtlı menkul ve gayrımenkul de yok. Üstelik ev kirada ve 800 lira kira gideri var. Bu durumda aylık geliri de yok ve 120 TL'nin altında doğal olarak.

Bu durumda kardeşimin maaşı kesilecek mi yoksa almaya devam mı edecek? Geliri 1800/3=600 TL mi yoksa 0 TL mi?

Örnek:
4 kişilik bir hanEyi ele alalım....
1. Mevcut aylık sahibi: 30 yaşında, %80 özürlü, sosyal güvencesiz, günübirlik işlerde çalışıyor, aylık ortalama 55 TL geliri var ve 2022 aylığı almakta..
2. Eşi: 25 yaşında, sosyal güvencesiz, çocukları için Şartlı Eğitim Yardımı alıyor. Eşi nedeniyle evde bakım aylığı alıyor
3. Çocuk: 9 yaşında okuyor
4. çocuk : 12 yaşında okuyor... Değerlendirme:
Aylık Ortalama Gelir : 55 TL
Aylık Sosyal yardım : 35 +30=65TL
- Şartlı Eğitim Yardımı = 65 TL
- Evde Bakım=734 TL (Hesaba katılmayacak)2022 aylığı=376TL(hesaba katılmayacak)
Toplam Hane Geliri= 55+65= 120 TL
Kişi Başına Aylık Ortalama Gelir = 120/4= 30 TL
Sosyal İncelemede Tespit Edilen Hane Harcaması = 700 TL
Değerlendirmeye alınacak Harcama= 734+376=1110-700 = 410TL bakım aylığı ve 2022 aylığından artan para (Evde bakım aylıkları ve 2022 aylıkları değerlendirme dışıdır.)
bu örnekte Kişi Başına Ortalama Harcama= 0 TL Mİ OLUYOR ?BU DURUMDA NE OLUR???

Aylık Ortalama Gelir (30TL) aylık ortalama harcamadan (0 TL Mİ OLUYOR?ÇÜNKÜ BAKIM VE 2022 AYLIĞINDAN HARCAMALAR ÇIKILMIŞ,410 TL ARTMIŞ) fazla olduğu için kişi başına aylık ortalama gelir YOK olarak gerçekleşmektedir. FATİH BEY BU DURUMDA NE YAPARSINIZ?? YADA KALEM HANIM NE DÜŞÜNÜYORSUN?

Bütün bu saçmalıklar neden şimdiye kadar yoktu da 10 yıldır ben sorunsuz alıyordum da neden şimdi çıktı bu saçmalıklar ben bunu anlayamıyorum, Sosyal politika dedikleri engellilerin maaşlarını mı ellerinden almaktı bu mudur yani sosyal politika arttıracaklarına ellerinde olanı da istiyorlar

Ozgur_ bedenler;

kişi başına düşen harcama: -410 /4= -102,50 tl'dir. Aylık kişi başına düşen gelir aylık harcamadan fazla olduğu için 30 tl hane aylık geliridir.

Ayrıca 2022 aylığına 3 aylık miktarı koymuşsunuz. Oysaki aylık 2022 geliri 125,33 gibi bir rakamdır.

Hanenin aylık kişi başına düşen geliri 30 tl'dir.

Beyan edilen harcama 700-859,33 = -159,33 tl,

bu durumda da bir şey değişmez hanenin kişi başına düşen geliri 30 tl olduğundan muhtaçlık ölçütünün altındadır. Kabul yani.

yada şöyle yorumlarsınız. gelir kişi başına 30 TL, harcama 0 TL kişi başına düşen harcama 0 TL, arta kalan bakım ve 2022 aylığı zaten gelire eklenmez. gelir giderden fazla olduğu için gelir ele alınacak 30 tl kişi başına düşen gelirdir.

hangi yöntemi uygularsanız uygulayın sonuç muhtaçlığa kapı açar.

merhaba bilgi verirseniz sevinirim aylem başka bir ilde ben başka bir ildeyim ikametkah yerlerimiz ayrı onların geliri benim maaşımı etkilermi onların gelirinden faydalanmıyorum abimle yaşıyorum.tşk

imQ;

öncelikle sizin durumunuzu anlatın, başka ilde yaşıyorsunuz. evde kaç kişisiniz. durumnuz nedir.

bakmakla yükümlü nafaka yönünden kimler vardır. anne baba kardeş v.s. ayrıntılı bilgi verirseniz yardımcı oluruz.

ben ebimle yaşıyorum abim evlidir abim ve ben bide abimin eşi ama abimin eşi bazen memlekete gidiyor...hiç gelirimiz yok abim bazen inşşaata çalışıyor bazen sigortasını yatırıyorlar bazen yatırmıyorlar nerde iş bulursa orda çalışıyor....abim adıma evde bakım maaşı alıyor bende 2022 maaşı alıyorum raporum %80 kiradayız..

not bu sorumun cevabınıda verrseniz sevinirim yeni 2022 reziliğini hepimiz biliyoruz..tam biraz rıhatlicam derken farklı engeller çıktı..ben aylemden ayrı abimle yaşıyorum abim evili abim adına 15 bin tl değerinde araba var benim adıma evde bakım maaşı alıyor arabanın olduğunu sosyal hizmetlere bildirdik bişey olmaz dediler.benim üzerimde hiç bir şey yok.banka kıredisiyle 50,bin tl değerinde ev adıma alsam ne gibi sorunla karşılaşırım maaşa bişey olurmu kiradayım 400 tl kira veriyorum ordan burdan biiriktirip birazda banka kıredisiyle ev alamak istiyorum inşallah maaşları kesmezler..cevap verirseniz çok sevinirim evde kendim oturucam evin bir geliri olmicak...

kısa kısa cevap vereyim. kafanız karışmasın.

1. örnekleme: 50.000 tl değerindeki evde yanlız yaşıyorsunuz. geliriniz yok. 50.000 TL / 240= 208,33 TL gelir kabul edilir. hanede tek kişi yaşadığınız için bu durumda aylık geliriniz muhtaçlık sınırının üzerinde olur. bu durumda aylığa hak kazanamazsınız.

2. örnekleme: 50.000 tl değerindeki evinizde abiniz ve abinizin eşi ile birlikte 3 kişi kalıyorsunuz. abiniz refah içerisinde yaşamadığı için nafaka yükümlüsü değildir. gelir testi yapılır hakkınızda.

aynen şöyle: ev sebebiyle: 208,33 TL gelir. arabadan 125,00 TL gelir. abiniz aktif sigortalı ise asgari ücret alması lazım, kanunen. asgari ücreti tam bilmiyorum şu an ama net 734 TL kabul edelim. bu durumda hanede kişi başına düşen gelir 355 tl'dir. bu durumda aylık alamazsınız.

ne kadar saçma devlet ila diyor kendi evinde oturma hakın yok ben o maaşa güvenip evlamayı düşünüyorum banka kıredisiyle bide abimle aynı evde yaşıcaz abimin sigortası yok yani hiç gelirimiz yok abim serbes iş bulursa çalışıyor

Sayın Fatih Aslan bin özür fakat sizin aşırı iyi niyetili görünmeniz son yönetmelik hakkındaki uygulamalrdaki naif söz ve açıklamalarınız beni düşündürmeye başladı açıkça bu mantık ve ahlak veya hak hukakla ilgisi olmayan bir uygulamanın neyini savunduğunuzu da merak etmeye başladım görevim bu kısmına hiç sığınmaya çalışmayın hem engelliyi haklı görüp hemde şöle yaparsak şu olur sa gibi saçmalıklarlada bizleri oyalamayın bu yönetmelik resmen yani hukkuken bizlri yok saymaktır başta reşit birey olamadığımızı sonrasındada ailemize yük edilmeye çalışılan bir guruh görünümüne giriyoruz laf salatasına hiç gerek yok Önceleri Avrupa insan haklarını kabul eden ülkemiz artı insan hakları ihlalinde ön sıraya oturduğunu fark edince anayasa bireysel müracatları onayladı utanç tablolarını içerde tutmaya çalışmak için bakınız biz engelli olabiliriz ama asla aptal değiliz ve her sorumuza cevap isteriz tabi öle olursa böle olur şaklindeden ziyade net ve cesurca cevaplar bu yönetmelik ne kadar savvunma gayretinde olursanız olun rezilliğin resmidir siizn bölgeniz sizin düşüncenizi bu gün için uygulasa dahi benim bölgemdeki sydv lar farklı düşüne bilir yani keyfi uygulama o zaman neden bahsediyoruzki

Ya bakarmısınız ev villa annemin üzerine ve yanlız yaşıyorum o evde değeri ne olursa olsun han gi mantık evin karın doyurduğunu gösterir hangi mantık anemin o evi benim için yaptığını gösterir hangi akıl reşit biyerin engelli olması sebebiyle o evde yaşadığı için yeterlilik sınırın üstünde görür Sokakalarda mı sürtmemiz gerekiyor

Üst Alt