Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 vakıf uygulama kılavuzu yayınlandı 01.02.2013

septik40 çok doğru devlet engelliye diyor senin rıhat yaşamaya hakın yok sen birine muhtaçsın evin varsa maaş alamasın ya kirada kalıcan ya maaşı alıcan e ben kirada olsam maaş kiraya gider kendi evimde otursam o maaş'ekmek alıcam...ya aç kalıp kira vericem yada bir evim olucak ama maaş olmicak devlet acaba bize dilencilik yapınmı diyor?başka bir çare yok evin varsa para yok para olursa evin olmicak

septik40;

neyi nasıl düşünürsen düşün, bu benim görüşlerim. ben önüme gelen dosyaya bu gözle bakarım, varsa çözülecek bir durum çözmeye çalışırım. engelli vatnadaşı yönlendiririm. görevim bu değil ama görevimin dışına da çıkarım.

sana bir örnek vereyim. aktif bağkurlu baba, borcu var bağkura 18 yaşaltı özürlü aylığına başvurdu. bu durumda muhtaç değil. kendisine eşin başvusun derim. bir hal çare ararım.

yönetmeliği savunduğumu nerden çıkardın. elimde olan yönetmelik bu ve bu doğrultuda konuşuyorum. savunduğum falan yok.

septik40;

neyi nasıl düşünürsen düşün, bu benim görüşlerim. ben önüme gelen dosyaya bu gözle bakarım, varsa çözülecek bir durum çözmeye çalışırım. engelli vatnadaşı yönlendiririm. görevim bu değil ama görevimin dışına da çıkarım.

sana bir örnek vereyim. aktif bağkurlu baba, borcu var bağkura 18 yaşaltı özürlü aylığına başvurdu. bu durumda muhtaç değil. kendisine eşin başvusun derim. bir hal çare ararım.

yönetmeliği savunduğumu nerden çıkardın. elimde olan yönetmelik bu ve bu doğrultuda konuşuyorum. savunduğum falan yok.

bakıma muhtaclık

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre; 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında 01.09.2012 tarihi dönemi itibarıyla toplam 1.232.972 Vatandaşımıza aylık ödenmektedir.
Ödenen aylıkların dağılımı ise şu şekildedir:

1- 683.724 kişisi yaşlı ve muhtaç aylığı almaktadır.

2- 549.051 kişisi engelli-bakıma muhtaç-özürlü yakını aylığı almaktadır.

3- 197 kişisi silikosiz hastasıdır.
Muhtaçlık aylığı hesaplamasında köklü değişiklik yapıldı
25 Ocak 2013 tarihli ve 28539 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Özürlü Ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik"in geçici 1 inci maddesinin yürürlüğe girmesiyle binlerce fakirin aylığı kesilecektir. Sayın Fatma ŞAHİN'in bundan haberinin olup olmadığını bilmiyoruz. Şayet haberi yoksa şimdi haberi olmuştur.
Bu konuyu biraz açacak olursak şunları söyleyebiliriz. 1620 * 0,073837 = 119,62 TL aylık gelir çok düşük bir gelirdir. Bir kişinin bu rakamın bir TL dahi üzerinde aylık gelire sahip olması halinde muhtaç aylığından yararlanması mümkün değildir. Aşağıda yer verilen geçici maddeye baktığımızda binlerce muhtaç aylığı alan fakirin aylıklarının kesileceğini düşünüyoruz. Ya katsayı değiştirilmelidir ya da hesaplama değiştirilmelidir.

Yukarıda belirtilen hesaplamaya göre yüz binlerce muhtaç aylığı almakta olan fakirin almakta olduğu aylığın kesilmesi halinde sosyal patlama olması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle bu konunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu konuyu daha önce gündeme taşımış olmamıza rağmen şuana kadar herhangi bir açıklama gelmemiştir. Ne diyelim kendi düşen ağlamaz.

slm arkadaşlar evde 3 kişi yaşıyoruz evimiz kira babam emekli 920 tl maaş alıyo acaba benim 2022 maaşım kesilrmi çünkü habersiz kesip daha sonra faiziyle geri alınmasından korkuyorum

bu durumdan sayın başbakan ve sayın fatma şahin in haberi olduğunu sanmıyorum bu işin sorumlusu hesaptan anlamayan hayatı kolay zanneden.. maaşlarını az bulunca sokağa çıkıp maaşımız yetmiyor açız diyen iş güzar memurlar.. sonrada buraya gelir ahkam keserler.. örnek fatih arslan olduğu gibi.. ne deyelim Allah hakkımızda hayırlısını versin vijdanları rahat edecekse kessinler.. acaba bu 119 tl kararını veren memurlar kendileri ayda ne kadar para harcıyor...?

Yazık sanaada banada kalem melek hanım düştük tuzağa nedenmi son yönetmeliğe gmöre cevap veriyoruz

imQ;
Arkadaşım birleşiyoruz mahkemeye başvuracağız herkes kalan son parasıyla yardımcı olsun da bir avukat bulalım

Durakoglu;
Yönetmeliğin altında Fatma Şahin yazıyori onun haberi olmadan yürür mü işler

aykiz;
10 yıldır hiç hesap sormadan engellilere maaş veren Tayyibin belki haberi yoktur, bence bundan Fatma Şahin sorumlu, o kadını o masadan kaldırmak boynumuzun borcudur, Bimere atabildiğiniz kadar e-mail atın arkadaşlar

aykiz;
talimat verende memur ne fark eder...

hatac;
bire bir anlatıldığını sanmıyorum fatma şahinle birde biz konuşalım.. bakalım imza atarmı bu klavuza

ben kafayı yiyeceğim???? ailede 5 kişiyiz annemin emekli maaşı varrr. kişi başına düşen gelir 120 tlyi geçiyor şu an 2022 den maaş alıyorum geçen hafta sydveye gittim. durumum hakında bilgi almak için?TC kimlik numaramı girdi kabul edilmiştirr dediii mart ayındaki maaşını alabilirsin dediiii.ordaki görevli memur neye istinaden bunu söylediii

azad alacaksın merak etme maaşını. ama tehlikede tüm maaşlar . her sene incelenecek. ne zaman incelemeye başlarlar bilinmez

aykiz;

Bakanın haberi olmadan yayınlanmaz böyle birşey, ben her yerden olayı paylaşıyorum Türkiye de olay ne kadar çabuk yayılırsa o kadar iyi olur çünkü görülmemiş bir rezillik bu her evde mutlaka bir çalışan vardır ya da emekli ya da bağkurlu engelli insanın bunda suçu nedir? 10 yıldır sorun yoktu da şimdi mi akıllarına geldi emekli babamız olduğu, birileri devletin kasasındaki paraları kendi kasasına aktarmak için böyle yapıyorlar, rehabilitasyon merkezlerini kapatıyorlar, koşullar kötüymüş, koşullar kötüyse düzelt kardeşim, sen hangi hakla engellinin rehabilitasyon merkezini kapatıyorsun. Rehabilitasyon merkezi kapatıldığı zaman masraf ortadan kalkacak paralar Fatma Hanım'In ve efradının kasasına girecek olay budur

MertAta;
Bunlar neyi inceleyecek ayda verdikleri 300 tl için utanmadan kapıya mı gelecekler, işin en iğrenç tarafı da bu zaten

azad21;
Biz de ailede 3 kişiyiz, babamın bağkuru var, kişi başına düşen gelir eski hesaba göre yani giderler gelirden çıkarılırsa hiç bir şekilde kişi başına 119 tl yi geçmez. Ama bunlar maaş vermemek için artık giderleri gelirden çıkarmadan direk ne kadar para giriyorsa eve kişi başına bölüyorlar, ya bunlar da vicdan falan yok insan değil bunlar babamın 755 tl bağkuru var bizim evin gideri 500 tl diyelim peki geriye kalan 255 tl ile biz üç kişi ne halt edeceğiz, zaten o da adamın kendi parası ben 30 yaşından sonra adamdan para mı istiyeceğim, bizim toplanıp mahkemeye başvurmaktan başka çaremiz yoktur

Durakoglu;
sen ne kadar cahil bir adamsın. fatma şahinin haberi yokmuş, başbakanın haberi yokmuş, sen nerde yaşıyorsun. biz de daha memur deyiliz.bilesin. sizin maaşlar gibi bizim maaşlarda mütevelli heyetin iki dudağının arasında. boş boş konuşacağına biraz çözüm üret, etrafına yardımcı ol.

kişi başı geliri geçmeyen ev yoktur ne bütün engellilerin maaşını bir anda kesicekler mi çok saçma

3 ayda bir veriyolar onda gözleri kalıyo kesmeye çalışıyolar

tolg@;
Gİderler çıkartılmadan hesaplanacakmış, yani eskiden giderler çıkartılıyordu ama artık çıkartılmayacak, zaten bu yüzden her evde artık kişi başı gelir geçilmiş oluyor, bu öyle saçma bir olay ki resmen sosyal patlama millet sokağa dökülür ya

DÜnyanın gelmiş geçmiş en büyük utanmazlığıdır bu olay, bunlar hangi yüzle Obama'nın yanına gidiyorlar, bir de başbakan bilmem hangi ülkelere seyahate gidiyormuş, milyonlarca insanın oylarını kaybettikten sonra sen nah gidersin seyahate biz kendimiz yaptık bunlara oy vererek kendimiz yaptık

13 yıldır tedavi görüyorum bir haftadır piskolojim alak bulak 2 çocuk okutuyorum.vala maaşım kesilirse bir çılgınlık yapmayı düşünüyorum? benzin alıp sydvenin veya diyarbakır valiliğinin önünde kendimi yakarım bunu göze aldımmm

Durakoğlu yazını yeni gördüm. memurları suçlamışsın üstelik Fatih Aslan'ı şu muhtaçlık sınırı olan 119 lira konusunda. gel bakalım bu muhtaçlık sınırıyla ilgili sorumlular kimler?
1. İlk sorumlu 2022 sayılı Kanun'u hazırlayıp sunanlar, Meclis'te kabul edenler, bu kanunu onaylayan Cumhurbaşkanı ve yayınlamakla görevli Resmi gazete.

2022 sayılı Kanun der ki:
"...300 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır"

Şimdi buna göre diğer sorumlulara bakalım:
2. Kanun'da belirtilen gösterge rakamı her yıl Bütçe kanunu ile belirlenir. Bu yıl Bütçe Kanunu ile bu gösterge sayısı 1620 olarak belirlendi neredeyse 3 senedir aynı. Yine bu Kanun da Meclis'ten geçti.

3. memur kat sayısına gelince. bakanlar kurulu ile sendikalar anlaşamayınca bunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu karar aldı ve belirledi. Hakem Kurulu'nun kararına göre de enflasyon düşünülerek maliye tarafından enflasyon farkı da düşünülerek yeniden düzenlendi.

4. gelelim gösterge sayısı ve memur katsayısı belli mi? Şimdi hesabı yapalım hade:

2022 sayılı kanun Ykarıda kopyaladığım yerde ne diyordu? Bütçe kanununa göre belirlenmiş gösterge sayısıyla memur katsayısının çarpımı sonucu elde edilen tutarda aylık baglanır diyordu. Bu bahsedilen şey muhtaçlık sınırıdır işte.
hade çarpalım:
Gösterge sayısı 1620
memur katsayısı 0,073837
1620 x 0,073837 = 119,61594 bunu da yuvarlayalım 119,62 lira muhtaçlık sınırıdır.
buna yüzde 5 ek ödeme eklenir. yaşlılık aylığı ortaya çıkar.
ve bunlara gore de diğer maaşlar Kanun2a göre hesaplanır.

söyle şimdi bunda kimin payı varmış?
bu hesaplar kanunla düzenlendi! Kanun!

Şurada bu gösterge sayısı ve memur katsayısı belli olunca maaşları hesaplamıştım. Niye yanlış değil.? Çünkü Kanun gereği anlatılan hesaba uygun hesap yapmıştım. sadece yuvarlamaları yapmamıştım:http://www.engelliler.biz/forum/202...-2022-maas-tutarlari-ve-muhtaclik-siniri.html

Arkadaşlar Yönetmelikte bahsedilen puanlama formulü gelene kadar, Gecici 1 inci maddeye göre muhtaçlık tespiti yapan vakıf çok büyük yanlışlıklar yapar. hane bazlı muhtaçlık tespitin zorlukları hakkında gerekli yazışmaları yapacağız. 18 yaşını doldurmuş bireyin babası emekli maaşı alıyor, asgari ücretle çalışıyor diye muhtaçlık tespitine tabi tutmak akıl mantık işi değil. 2022 sayılı kanuna da aykırı. baba olsa olsa nafaka yükümlüsü olarak değerlendirilir.

Mevcut aylık sahiplerinin muhtaçlık durumlarının ve sağlık kurulu raporlarının yenilenmesi söz konusu olmayıp sosyal incelemelerinin her yıl yenilenmesi suretiyle işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
 Bildirim Yükümülülüğü Aylık almakta olanlar veya aylık sahiplerinin eş anne, baba, vasi, kayyum, veli veya vekilleri, aylıları kesilmesini gerektiren durumlarını üç ay içinde Vakfa bildirmekle yükümlüler. Bu yükümlülük nedeniyle vatandaşların mağdur olmaması için Vakıf tarafından gerekli hatırlatma ve bilgilendirmenin yapılması faydalı olacaktır.

nasıl yani??? onlar kesmeden mi bildirilecek..örneğin 119 lirayı geçiyorum mu diyeceğiz...
ya da eski kanuna göre aylık bağlanmış. hala da gelirde değişiklik yok.. aynı...ama yeni kanuna uymuyor..
???

mikado456;
Neden gidip bildireceğiz hacize mi gelirler? Evdeki eşyalarıda mı istiyorlar?

Yönetmeliğin 7 inci maddesinde belirtilen aylığa hak kazanamama durumları ile ilgili. 18 yaşaltı engelli bireyin babası aktif sigortalı ise, engelli aylığı alıyorsa bildirsin gibi. Nafaka bağlanmışsa mahkemece bildirsin gibi, engelli aylığı alırken ssk kapsamında çalışmaya başlamış ise, v.b. Diğer hususlar muhtaçlık değerlendirmesi ile ortaya çıkar, evim var bildireyim gibi değil.

hatac ben fatih arslan a sordum..'' bildirim yükümlülüğünü '' net anlayamadım..

ama haklısın, bu gidişle evdeki eşyalar da riskte !!!

anladım fatih arslan teşekkür ediyorum.bir konuda görüşünüzü almak isterim.2022 aylığında eski kanuna göre '' nafaka yükümlüsü '' maddesi yok muydu.eğer var idi ise..aylık bağlanan onca kiiye hiç sorulmadı.zaten sorulsa çoğu kişi alamazdı diye düşünüyorum..3 kardeş -anne- baba olsa 30 ar lira verseler maaş olmazdı..
kişiye

mikado456;

BAkın arkadaşın biri kendimi yakarım diyor, ben de intihar edebileceğimi söyledim, çünkü benim hiç bir yerden gelirim yok, eğer maaşımı keseceklerse önce bana iş vermeliler, ya ben çocuk muyum 35 yaşından sonra "Baba bana para versene ekmek alıcam marketten" mi diyeceğim? Yan ben ne yapıcam ya ben kendimi öldürürüm ya 10 yıldır sorun yoktu da şimdi mi sorun çıktı

mikado456;

Önceden nafaka yükümlülüğü vardı. 3 kardeş dört kardeşte sigortalı çalılşan olsa, hepsi evli olsa, asgari ücret olsa emekli maaşı olsa farketmezdi. gelirden harcamalar düşerdi. nafaka yükümlülüğünde. şimdiki yönetmelikte de nafaka yükümlülerinin gelirlerinden giderler düşüyor.

burada sıkıntı nafaka yükümlülüğünde değil, aynı hanede oturan nafaka yükümlüünde sorun...

Arkadaşlar lütfen konunun anlatımı için çok gerekmedikçe alıntı yapmadan yazarsak sevinirim...

slm benim raporum yükseldi raporumu 8.9 ay önce ankaraya yolladım yanlız bir netice alamadım sanırım yönetmelik değişmiş ankaralık bir durum kalmamış bulunduğun ilin kurumları ilgileniyormuş artık benim bulun duğum ilden tekrar baş vuru yapmam gerekirmi bu arada raporumun aslınıda ankaraya yollamıştım tşk şimdiden.

Üst Alt