Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 yılında emekli aylıklarına ne kadar zaman gelecek?

Hakan Bey'e @hozgul verdiği güzel cevaplar ve nazik yaklaşımları için kendi adıma teşekkür ederim
Nezaketiniz için asıl ben teşekkür ederim.

Burada konuştuklarımızla ticaret yapmıyoruz. Yani üstüne kar koymuyoruz, olanı söylüyoruz. Engellilerin tüm dünyada daha dezavantajlı olduğu bir hakikattır. Bunu ben söylemiyorum, Dünya Sağlık Örgütü söylüyor. Yine Türkiye'deki bağımsız araştırmacılar, aydınlar, akademisyenler ve STK'lar da eldeki verilere göre bu minvalde görüş birliğindedir. Emeklilerin durumu ortadadır. Alım gücü sert bir şekilde düşmüştür. Başka bir platformda yazdıklarımı şurada tekrar edeyim. Zira soyut değil çok bariz, somur bir tespittir.

2017'de emekli oldum.
1 USD = 3,53TL (TCMB, 2 Mayıs 2017)
2022'de 1 USD = 13,42TL (TCMB, 3 Ocak 2022)

Emekli aylığım, (son zam da dahil) yaklaşık 5 yılda, "dolar bazında" %38,62 değer kaybetti. Yani 5 yılda artık en az %38,62 alım gücüm düştü. (ABD'deki enflasyon hariç elbette)

Çıldırmamak elde değil! Yıllarca çalışarak SGK pirimi ve gelir vergisi vs. ödedim. Yıllarımızın emeğini bir kalemde silip attılar! RTE'nin aşkı bizi öldürüyor!

Ben şuan aldığım maaş 1071 tl gözüküyor. Ama 1500 tl alıyordum.
Şimdi 2500 tl oldu.
Peki ben zam alamayacak mıyım 6 ayda bir ?
Aldığım maaş en düşük maaş olana kadar senelerce 2500 tl mi alacağım?

@P_A_L_A
Tespitiniz doğru, 6 ayda bir gelen zamlarla oluşacak rakam 2.500 TL'yi bulmadıkça zam alamayacaksınız ve uzun bir süre 2.500 TL almaya devam edeceksiniz, maalesef.

Kesin bilgi mi

Bu yıl olacakmış temmuz ayında
Yani sadece ocak 2.500

Meclisten geçecek

Yani duzenleme gelecek

kosovali önceden seyyanen zamlar nedeniyle maaşlar yükseltilmişti ve 6 aylık enflasyon zamları yansıtılmamıştı . Yansıtılır diye beklentiye girilmişti beklentiler boşa çıkarılmıştı .

Kaynak , tarih tekerrürden ibarettir .

@Şahin93 Bismillah ocak ayına yeni girdik , dün açıklandı maaş zamları :) SSK ve BAĞKUR maaşları ayın 12 - 15 de e devlete yansıtılmaya başlanıyor .

Ek ödeme nedir ?

Eskiden alışveriş fişlerini zarfa toplayarak % hesabı ile doldurduğumuz KDV beyanı ile alınan iade parasıdır . Şimdi ki sistemde bu Vergi İade Zarfı iptal edilerek geri ödenecek bedelin yarısı maaşlara ek ödeme olarak yansıtılmıştır .

Eskiye göre kıyaslanırsa vergi iade ödemesinden hayli miktarda zarardayız .

@ercan 34 net maaşını (ek ödeme dahil ) 100 e böl 25. 46 ile çarparsan alacağın zam miktarı , bu sonucu aralık maaşı üzerine toplarsan ocak ayı maaşın ortaya çıkar .

ercan 34

Yukarıda -DORLION- 'un söylediğinin kısayolu benim söylediğim.. en son maaşınızı 1.2546 ile çarpın
Ek ödeme dahildir

Ayrıca maaşı 2500 olanlar için değil, maaşına "yüzde 25 zam olanlar" için yazdım bu formülü

benim maaşım 1627 ek ödeme 81 tl toplam 1708 tl
peki nasıl olacak şimdi

1627 nin yüzdesi 16,27yapar 16,27ile verilen zam oranını carpın çıkan sonuç ile 1627 yı toplayın maaşınız çıkar ortaya

kosovali

Merhaba bu kesin bir bilgi kelimesi ne yazık ki konumuzla uyuşmamaktadır.

Bu uygulama 2 yıl önce en az emekli maaşı 1.000 TL yapıldığında başladı.Akabinde bu tutar 1.500 TL'ye yükseltildi.Ve hepimizin malumu olan bu aydan itibaren 2.500 TL en emekli maaşı olarak devam etmektedir.

Yani anlayacağınız 2 yıldır bu sistem mevcuttur.Hatta etrafınızda emekli maaşı 1.500 TL'ye yükseltilmiş kişilere sorabilirsiniz.Çünkü e devlet sisteminde emekli dökümünün en altında 5510 EK MADDE19 ÖDEME şeklinde bir açıklama 2 yıldan beri mevcuttur.5510 sayılı kanunun EK 19 Maddesi ile yapılan Hazine tarafında karşılanan bir ek ödemedir.Yani gerçek maaşı bir katkıdır.Bu sebeple zamlardan etkilenmez.

Emeklilerimizin gerçek emekli maaş tutarları en az alınabilen(artık 2.500 TL oluyor) emekli maaşına ulaşana kadar sürekli 2.500 TL alacaktır.

Yani emeklimizin e-devlet sisteminde emekli maaşı dökümünün en altında bulunan 5510 EK MADDE 19 ÖDEMESİ ne zaman sıfırlanırsa işte o aydan itibaren emekli maaşı en az verilen emekli maaşının üstüne çıkacaktır.

Şu durumda eğer 2.500 TL uzun yıllar devam eder ve yükseltilmez ise ortalama 1,5 veya 2 yıl zam 2.500 TL en emekli maaşı alan büyük bir kısımda bulunan vatandaşımıza zam gözükmemektedir.

Saygılar.

Not:

T.B.M.M. meclisine Plan ve Bütçe Komisyanına sunulacak kanun teklifinde aşağıda belirtmiş olduğum madde yazılacaktır.Yani ilgili kanun teklifindeki ilgili madde de diyecektir ki ;

"5510 sayılı Kanunun Ek 19. Maddesine bulunan "1.500 TL" tutar "2.500 TL " olarak değiştirilmiştir.

Yani var olan bir hala devam eden bir sistemde 1.500 TL olan en az ödenen emekli maaşıi 2.500 TL 'ye yükseltilecek ve bahsetmiş olduğum 2 yıldan uzun zamandır devam eden hazine yardımı sistemi tüm sonuçları ile yine devam edecektir.

Saygılar.

ercan 34

Yüzde olarak kaç ek ödeme alıyorsanız ya yüzde 4 tür yada 5 tir hangisi ise 16,27 ile verılen zam oranın çarpıp çıkan sonucun yüzdesini alıp ek ödeme kaç alıyorsanız onunla carpın çıkan sonuç maaşınız

ercan 34

Merhaba,
Ocak ayında alacağınız ilk maaşınız en son emekli maaşınızın %25,47 oranında artılırlması sonrası 2.500 TL ye eksik kalan tutar Hazine desteği ile tamamlanacak ve siz Ocak ayında itibaren 2.500 TL emekli maaşı alacakasınız.

E-devlet sisteminde emekli maaşınız gösterge,abo ve ek ödemenin göründüğü maaş dökümünün en altına "5510 EK MADDE 19 ÖDEME" adında bir hane açılacak ve bu haneden gerçek emekli maaşınıza devlet hazinesinden ne kadar destek yapıldığınu göreceksiniz.

5510 EK MADDE 19 tutarını 2.500 TL tutarından çıkarırsanız gerçekte almakta olduğunuz emekli maaşına ulaşırsınız.

Saygılar.

ercan 34

2143 TL olacak görünüyor yeni zamlı maaşınız.

E-Devletten ayın 15'inden itibaren kontrol ediniz

Şahin93

Bu durum her ay oluyor ne yazık ki .SGK sisteminin alt yapısının hala e- devlette tam entegre olamaması ile ilgili olduğunu bir arkadaşım tarafından bana iletilmiştir.SGK bu durumu çözemediği ve bilgilerinizi güncelleme yapamadığı için her ay sürekli olarak bilgilerinizi tekrar yüklüyor bildiğim kadarıyla.

Tam manasıyla sistemsel bir alt yapı sorunu olduğunu ifade edebilirim.

Saygılar.

kosovali

Merhaba,szi yazdıklarımı okuyormusun anlayamıyorum.Sizden ricam bir önceki yazdığım metni dikkatlice okurmusunuz.

Sorduğunuz sorunun cevabını daha önceki yazımda vermiştim.

2022 Ocak ayında aldığınız zam ile birlikte gerçek maaşınız ne kadar ulaştı ise devlet bunu 5510 sayılı kanunuun EK MADDE 19 ile hazineden destek vererek 2.500 TL ye tamamlıyor.Yani gerçek maaşınıza devlet hibe para veriyor.

Bu 5510 EK MADDE 19 ödemesi e-devlette emekli maaşı dökümü bölümünün en sonunda görünüyor ve aynen 5510 EK MADDE 19 ödemesi adı altında devletten en kadar destek aldığınız yazıyor.Bu destek ne zaman sıfırlanır yani o yazı e-devlette emekli maaş dökümünde artık yazmamaya başlar ise o zaman zam alabileceksiniz.

Gerçek maaşınız bilsem size tahmini hangi tarihten itibaren zam alabileceğiniz söyleyebilirdim.Ancak aralık emekli maaşınızı bilmiyorum.

Cevap yukarıda yazdığım gibi e devlet dökümünde 5510 EK MADDE 19 ÖDEMESİ ile hazine desteği bitene kadar enflasyon zamlarını yani yılda ocak ve temmuz aylarında emekli yapılan zamları alamayacaksınız.

Saygılar.

Not:

Bir öncelki yazımda 5510 EK MADDE 19 ile emeklilerimizin en az emekli maaşı tutarı uygulamasının 2 yıldan uzun süredir devam ettiğiniz ve emeklilerimize her 6 ayda bir yapılan enflasyon zammının emeklilerimizin gerçek maaşları 2.500 TL tutarına ulaşıncaya kadar sürekli 2.500 TL alacağını belirtmiştim.

Bu durumu siz T.B.M.M. kanun teklifi verilip verilmediği hakkında bir soru ile genel sormuştunuz.Yazımda genel bir cevap olarak kanun teklidinde bir madde ile şu kelimeler yazacak demiştim.Şimdi önceki yazımdan alıntı yapıyorum.

"T.B.M.M. meclisine Plan ve Bütçe Komisyanına sunulacak kanun teklifinde aşağıda belirtmiş olduğum madde yazılacaktır.Yani ilgili kanun teklifindeki ilgili madde de diyecektir ki ;

"5510 sayılı Kanunun Ek 19. Maddesine bulunan "1.500 TL" tutar "2.500 TL " olarak değiştirilmiştir.

Bugün T.B.M.M. plan ve bütçe komisyonuna kanun teklifi verildi.Bu yazımın sonunda ilgili kanun teklifinin resmi linkini paylaşıyor olacağım.

İlgili kanun teklfinin 13. maddesi benim sizlerle paylaştığım metinin aynısı olarak belirtimiştir.

Teklif ile gelen 13. Madde(emekli maaşlarının en az 2.500 TL olması hakkında değişiklik);

"31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun EK 19. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "1.500" ibaresi "2.500" şeklinde değiştirilmiştir."

Sizlere bahsetiğim ilgili kanun teklifinin T.B.M.M. resmi sitesinde bulunan metnin linki;

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-4058.pdf

Saygılar.

Maaşiniz 2500 liranin altinda ise direkt olarak 2500 oldu..
Bagkur emeklisi yuzde 25
Sigorta emeklileri yuzde 28 civari zam aldi..
Ornek éger 2500 liradan aşşaği maas alan bir bir emekli varsa,bu yuzdeligi eklediginde maasi 2000 yada 2300 olmuşsa o kadar değil 2500 alacak..simdiye kadar 2500 liranin ustunde alanlar zaten bu yuzdeligi ekleyecek ona gore maas alacak..yalniz baska bir durum var.
Bugun 1500 liradan direkt 2500 liraya yukseltilen emeklilerin maaslari 6 ay sonraki zamlardan şöyle faydalanir..eğer simdi yapilan yuzde 25 yada 28 lik zamlarla maasiniz 2500 lirayi gecmisse temmuz ayindaki zammi alirsiniz..ancak
Şimdi maasiniz 1500 lira iken yuzde 25 zam ile 1875 olurken devlet maasinizi direkt 2500 yapmissa temmuzda zam alamazsiniz aynen 2500 liradan alacaksiniz..gelecek yil ocak ayinda yine zammi geldi..simdi hesaplayalim yuzde 25 zam geldi orneğin..1875 liraya yuzde 25 ekleyin.450 lira gibi birşey..toplam 1875+450=2325 olacak..siz yine normal şartlarda 2500 lirayi gecmediginiz icin zam almayacaksiniz..kisacasi devlet 2500 liranin altindaki maaşlara enflasyon orani değil maas duzenlemesi yapip..o maasin her 6 ayda bir yapilan zam oranina gelene kadar 2500 liradan pesin odeme yapacak..zorda olsa umarim anlasilir..

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sağlıklı insanlara bu hayat yeterince zor iken,biz neyin mücadelesini veriyoruz ?
Sadece nefes almanın,hayatta kalmanın !
Son 2 yılda yaşanan fiyat artışları 2-3 katından fazla,elektriğe %127 zam,emekliye %25 zam !
İnsanca yaşamak mı,hadi ordan.
Devlet "kene" olmuş,vatandaşın kalan son kanını emiyor...

kosovali

Merhaba,ben sizin beklentinizi çok iyi anlıyorum.Çünkü bende aynı beklenti için olanlardan biriyim.

En düşük emekli maaşı uygulaması 2 yıldan uzun süren bir sistemdir.Size belirtiğim gibi SGK kurumu gerçek yani bizlere verdiği düşük maaşları artıramadığı yani kasasında yeteri kadar para bulunmadığı için devlet hazinesinden destek alarak ödeme yapılıyor.

İleride bir düzenleme olsa keşke ama olması mümkün gözükmüyor.Eğer ileride bir düzenleme olsa ilk önce biz her emekliye ek % 40-%50 zam konusunu konuşurduk ama SGK kasası müsait değili.

İleride bir düzenleme olma ihtimali olsa biz sizinle en emekli maaşı olan 2.500 TL tutarına Temmuz 2022 ayında ne kadar zam gelirdi diye bir konuşma yapıyor olurduk.

Ancak tekrar belirtmek gerekirse emekli maaşlarımızı ödeme konusunda şu an SGK (çalışanların emekli sayısına oranı) hesaplamaları nedeni ile mümkün gözükmüyor vede bu sebeple devlet hazinesinden yardım yolu ile 5510 EK MADDE 19 adı altında en düşük emekli maaşı alan arkadaşlarımıza destek ödemesi yapılıyor.

Hepimizin hakkında hayırlsı olsun İnşAllah.

Saygılar.

emekli taban aylıgı 2500 mü oldu

arkadaşlar ssk bagkur emekli taban aylıgı 2500 mü oldu süreç nasıl olacak

Taban aylık 2500 lira..
Eğer 2 gun once yapilan zamla maaş 2500 liranin ustune cikmissa, bundan sonra yapilacak zamlarin tamamini alirsiniz..ancak olay şu: şimdi maaş 1500 liraydi diyelim..maasa yuzde 27 enflasyon zammi eklerseniz 400 lira zam olur ve maaş toplam 1900 oluyordu.. 2500 olmadi diyelim. ama hukumet direkt olarak tabani olarak 2500 yapti..işte hukumet size gelecek 6 ay sonraki zammi hatta gelecek yilki ocak ayinin zamminida simdiden verdi..siz 6 ayda bir yapilacak zamlarla simdiki 1500 liradan 2500 liraya ne zaman cikarsaniz iste o zaman yeni zam alirsiniz..hesap yapalim.
Simdi 1500 yuzde 27 zam ile oldu 1900
Gelecek temmuz ornek yuzde 25 zam old.
Hesap 1900 arti yuzde 25 zam maaş toplami 1900 arti 475 toplam oldu 2375 lira..
Yani siz temmuz zammi yuzde 25 bile olsa yine 2500den yukarisini almsyacaksiniz.simdi gelecek yil ocak zammina bakalim..
Örnek yüzde 20 zam olacak..ve temmuzda maaş 2375 olmusken siz 2500 aliyorsunuz.
2375 arti yuzde 20 zam diyelim..
2475 arti yuzde 20 zam olursa (475)lira eder..toplam maaş 2375+475=2850 olacak..işte siz gelecek yıl 2500 liranin ustune çiktiginiz icin normal zammi aliyorsunuz..kisacasi arkadaslar
Maasi simdiye kadar 2500 liranin üstunde olanlar gelen zamlarin hepsini alirlar..
Maasi 2500 liranin altinda olanda gelen zamlarin hepsini alacak ancak maas zamla beraber 2500 den yukari ise zaten sorrun yok..eger maasiniz bu zamla beraber 2500 den asşagi kaliyorsa size 2500 verecem ama 6 ay sonraki zammi sana 2500 üzerinden degil simdiki maasin üzerinden hesaplayacam..

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Üst Alt