Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022'de gelir hesabı nasıl yapılır?

Ben ve esimde engelliyiz babamdan kalan arsam vardi syvd yazılı basvurdum kabul ettiler 1sene icinde yapıp teslim ettiler bu kadar

Arkadaşlar Barınma Yardımları ile ilgili mevzuatta değişiklik olmuştur ve olmaktadır.
Bulunduğunuz evin tapusu size ait olmasa dahi 7.500 TL'ye kadar onarım yardımı da yapılabiliyor bunun da kısaca şartı; Öncelikle yardıma muhtaç olduğunuzun mütevelli heyeti ile takdiri. Daha sonra o yerde son 5 yıldır oturduğunuza dair muhtardan aldığınız onaylı dilekçe ve Nafaka yükümlüsü olmamak.

Bunun haricinde ; Ev yapımı talepleri için; 25.000-TL
-Prefabrik ev yapımı talepleri için; 20.000-TL
-Ev onarımı talepleri için 15.000-TL

hazırlamış olduğum sayfada bununla ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=qw2wornPzng&t=14s

Az önce eve geldiler evin tapusu bizde değil annemin hanım ev bizim demiş olumsuzluk çıkarmı 7 aydır çalışamıyorum 66 rapor ile müracaat etmiştim

Geliri asgari ücretin 1/3 fazla oldugu için 2022 maaşı bağlanmaz.

adanalı01
hane gelirin uygunsa 2022 aylığı baglanır tabi.

GSS gelir testinde g1 çıkman 2022 aylığına engel değil.
önemli olan hane gelirinin uygun olması.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 609,67 TL altındaysa sana 2022 aylığı baglanacaktır.
lakin 2022 aylığı baglandıktan sonra 60/c 3 GSS (yeşil kart) kapsamında sağlık güvencen olacak.
prim ödeyerek 60/g GSS kapsamında olman mümkün değil.

UYARI:
2022 aylığı gelir hesabında hane, GSS gelir hesabında "aile" dikkate alınır.
yani 2022 engelli aylığında hanede kalan herkes dikkate alınırken, GSS gelir testinde sadece "aile"den sayılanlar dikkate alınır.
2022 aylığı gelir hesabındaki muhtaçlık sınırı ile GSS gelir hesabındaki muhtaçlık sınırı farklıdır.

Gss1

cikan kisiye engelli maasi baglanir mi kac kere sordum kimsw cevaplamadi

adanalı01

hane gelirin uygunsa 2022 aylığı baglanır tabi.

GSS gelir testinde g1 çıkman 2022 aylığına engel değil.
önemli olan hane gelirinin uygun olması.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 609,67 TL altındaysa sana 2022 aylığı baglanacaktır.
lakin 2022 aylığı baglandıktan sonra 60/c 3 GSS (yeşil kart) kapsamında sağlık güvencen olacak.
prim ödeyerek 60/g GSS kapsamında olman mümkün değil.

UYARI:
2022 aylığı gelir hesabında hane, GSS gelir hesabında "aile" dikkate alınır.
yani 2022 engelli aylığında hanede kalan herkes dikkate alınırken, GSS gelir testinde sadece "aile"den sayılanlar dikkate alınır.
2022 aylığı gelir hesabındaki muhtaçlık sınırı ile GSS gelir hesabındaki muhtaçlık sınırı farklıdır.
Kalem. Vermiş cevabı

tesekur ederim

bunu bir arkadas sormustu ozaman engelli maasi baglinir dimi

adanalı01
gSS gelir testinde G1 çıkması/ 60/g kapsamında olması 2022 aylığının baglanmasına engel değil.
önemli olan hanede kişi başına düşen aylık gelirin 609,67 TL altında olması.
hane geliri bu sınırın altındaysa 2022 aylığı baglanır. 2022 aylığı baglandıktan sonra da 60/c 3 GSS'lı (yeşil kart) olur.

2022 maaşı hakkında

bi yakınımın durumunu aktarayım anne yaşlılık maaşı alıyor aynı zamanda kocasından dolayı bakım maaşı alıyor koca %80 engelli 2022 engelli maaşı alıyor.
1 çocuk var 18 yaş üssü %80 raporu var 2022 engelli maaşı alıyor bu durumda maaşları almaya uygunmu sonradan ceza gelmesinde
@Kalem

Son düzenleme:
@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM nasıl yani bunlar ailecek engellimi herkes maaşmıalıyor evde iki kişi olunca bakım maaşıalınıyorsa engelli maaşı verilmiyor eğer evde üçkişiyse bir bakım bir engelli maaşı verilir

kalem abla

engelli maasi gelire dail edilirmi mesela 3engelli var ev kira nasil bolup carpiyoz abla

adanalı01

2022 başvurularında sadece gelirlere alıosanız ebmlerıde eklıceksınız başvuru ettıgınnız 2022leri değil başvuru ebm için olacaksada tam tersi gelirlerinize alıosanız 2022leri dahil edeceksınız başvuru ettıgınız ebmleri değil
örnek gelrınızı 500 lira olarak ele alalım

1- 500 lira geliriniz var ve o 3 kişi için 2022 ye başvuracaksınız ve ebm almıonuz tüm gelrınız o 500 lira bu durmda o 500 lirayı hane kişi sayısına böleceksınız.

2- 500 lira geliriniz var ve o 3 kişi için 2022 ye başvuracaksınız ve ebm de alıyonuz kaçtane ebm alıyosanız o ebmler +500 lirayı toplayacaksınız ve hane kişi sayısına böleceksınız.

3-500 lira geliriniz var ve o 3 kişi için ebm ye başvuracaksınız ve 2022 almıonuz tüm gelrınız o 500 lira bu durmda o 500 lirayı hane kişi sayısına böleceksınız.

4-500 lira geliriniz var ve o 3 kişi için ebm ye başvuracaksınız ve 2022de alıonuz kaçtane 2022 alıyosanız o 2022ler +500 irayı toplayacaksınız ve hane kişi sayısına böleceksınız.

merhaba Melek hanım. Kalem sizin gibi bilgili birinden yardım alabilirsem çok memnun olurum.

kaynanam diyaliz hastası ve %100 ağır engelli raporu mevcut.

evde eşi, çocuğu,damadı ve 2 torunuyani toplam 6 kişiler

gelirleri : kendisi engelli maaşı(720tl) eşi ona baktığı için ebm(1305tl) ve 65 yaş maaşı(600tl) toplam 2600tl

gider ise ev kirası 1100tl

araba almak isteniliyor. ne kadarlık alınırsa bu 3 maaş kesilmez. sydv ayrı ebm veren yer ayrı söylüyor.

iyi günler dilerim.

2022 maaşı gelir

Merhaba 2022 maaşı için hane gelir ne kadar olması gerek? evde 3 kişi yaşıyor ama bir tanesi akrana vs değil ev arkadaş (ikametgah aynı evde değil) biri ben biri ablam ablamın sadece 1250 TL babamdan yetim aylığı alıyor. Ev kira. başvursam alabilir miyim ?
Birde üzerimde hem benim hem ablamın hisseli 3 ev var. 4/1 benim 4/1 ablamın sorun olur mu ?

Asgari ücretli çalışanım. toplam 5 kişiyiz.
kızım engelli. engelli aylığı alabilir miyiz.

Celalshnn.

aü den başka herhangı bi gelır var mı ev sizinmi kıradamsınız aracınız var mı
aü :2020
2022 s: 609
hks: 5
2020 / 5 : 404 eğer başka heç bi gelırnız yoksa 609 tl olan 2022 sınırnı geçmedıgnız için raporda en az %40 ise 2022 baglanır

aü den başka bir şey yok.
Bilgileriniz için Çok teşekkürler.

Celalshnn.

yukarıda -mka arkadaşımızın verdiği bilgiler 18 yaş üstü için geçerli. eger kızınız 18 yaş altında ise bu durumda hane gelirine bakılmaz, aylık başvurunuz bile alınmaz.

18 yaş altı engelli çocuklar için ebeveynine ödenen engelli yakını aylığında anne ve/veya babanın sigortalı olmaması şarttır. anne ve babadan biri bile sigortalı olduğu takdirde 2022 engelli yakını aylığı baglanmaz, başvurusu bile alınmaz. isterse hane geliri uygun olsun.

Abla eminmisiniz?
Çünkü tespitli,ispatlı alan arkadaşım var.
arkadaşta değil. hatta akrabam.
bizzat şahidim.
vakıf asgari ücretli çalıştığını ve kişi başına düşen geliri aşmadığını hesapladığı için bağlandı.
şuna bugün itibariyle yararlanmakta.
saygılarımla..

Celalshnn.
tabi ki eminim ablası.

benim dayanağım olan arkadaşım da çok sağlam. vakıf ya da arkadaşın bu dayanağım karşısında hükümsüz kalır.
seni arkadaşım 2022 sayılı Kanun'la baş başa bırakayım... kendisi doğrudan olaya müdahil olmaktan yana.

2022 sayılı Kanun der ki:
[SIZE=1]"Nafaka bağlanan veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun gelir veya aylık hakkından yararlanan durumunda ya da uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışan durumunda kendisine bakmakla yükümlü bir yakını bulunan engelli çocuklar hariç olmak kaydıyla; Türk vatandaşı olan, 18 yaşını tamamlamamış ve ilgili mevzuatı çerçevesinde alınacak sağlık kurulu raporu ile engelli oldukları kanıtlanmış durumundaki engelli yakınlarının bakımını üstlenen Türk vatandaşlarından, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden daha az olan ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilenlere muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe ve bakım ilişkisini fiilen gerçekleştirmeleri kaydıyla, (3.240) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır."

[/SIZE]

ayrıca bu kanun doğrultusunda çıkartılan ilgili yönetmelik de der ki:
[SIZE=1]"ç) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Nafaka bağlanan veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanan durumunda ya da uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışan durumunda kendisine bakmakla yükümlü bir yakını bulunan engelli çocuklar hariç olmak kaydıyla; Türk vatandaşı olan, 18 yaşını tamamlamamış ve ilgili mevzuatı çerçevesinde yetkili hastanelerden alınacak sağlık kurulu raporu ile toplam olarak en az % 40 oranında engelli oldukları kanıtlanmış durumundaki engelli yakınlarının bakımını fiilen yürüten Türk vatandaşlarından, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden daha az olduğu ya da aynı tutardan fazla gelir sağlamasının mümkün olmadığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından tespit olunarak muhtaçlığına karar verilenleri,[/SIZE]

Vakıf da arkadaşın da 2022 sayılı kanun karşısında hükümsüzdür.
engelli aylıkları ve 18 yaş altı aylığı olarak bilinen engelli yakını aylıkları 2022 sayılı kanun kapsamında ödenen aylıklardır.
senin arkadaşının çocuğu 18 yaşın altında ise, anne ve/veya babası sigortalı çalışan ise, üstelik buna ragmen engelli yakını aylığı baglanmışsa bu işlem kanuna aykırıdır. üstelik hukuki işlem gerektirecek kadar kanuna aykırıdır. bu şekilde aylık bağlama işlemi, yersiz ödeme konusudur. kanuna aykırı olarak ödeme yapılmaktadır. eger senin anlattıgın gibiyse tabi.
böyle bir şeyin olmasına sistem izin vermez. ama bir şekilde baglanmışsa (ki böyle bir şey mümkün olamaz ama sen "şahitim" diyorsun) kanuna aykırı olarak ödeme yapıldığından ödenen aylıkların geri istenmesi söz konusu olacaktır. bilginiz olsun.

@Kalem hanım. @Celalshnn. kastettiği ''Devlet, 5 milyon engelli vatandaşa engel durumuna göre maaş desteği sağlıyor. Bunun şartları ise 1) Gelir kriterlerinin uygun olması, 2) Bakıma muhtaçlık kriterinin olması, 3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporunun bulunması gerekiyor. Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil.

Gelir kriteri ocak itibarıyla 1219 lira olarak uygulanıyor. Örneğin; 4 kişilik bir haneye ayda 4876 liranın altında gelir giriyorsa bakım maaşı için başvuru yapılabiliyor. Muhtaçlıkta ise yeme, içme, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getirmediğine bakılıyor.'' olabilir. bu şekilde maaş alabilirler...

abla dediğin doğrudur, haklısındır.
fakat inan ben de en az sizin kadar haklıyım.şaşkınım açıkcası.
neyse bugünlerde bizzat kendim Vakfa gidip durumu tam netleştiricem.
burdan sizle paylaşırım..

selim Bey,merhaba.
konuştuğumuz 2022 engelli aylığıyla ilgili emine abla beni gayet iyi anladı.
evde bakım ödemesiyle ilgili değildi sorum.
evde bakım zaten aşırı zengin olmasan her türlü bağlanabiliyor.
yani şartlar esnek.
ama 2020 engelli aylığı baya sancılı.
Allah'a Emanet

Celalshnn.

aynen ayrıca ebm için gelen heyettekıler ile 2022 gelen heyettekılerın tutumlarıda çok farklı.
2022 de her türlü gelir işleme tabii oldugu için işi sıkı tutuolar ve bızlerde içlerınde nadırende olsa kıl olanlar oldugu için tamamını kötü bellıyok
ebm de ki esneklık hemen fark edılıyor

Celalshnn.

hayırlısı olsun. çözebilmenize sevindim. ancak şartlar müsaitse her iki aylığı da alabimeniz mümkün. selamlar...

Üst Alt