Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yıllık polis memuruydum. Psikotik depresyon hastalığımdan dolayı GİH sınıfına..?

merhaba hemşerim ben adıyamanda 2 yıllık polis memuruyum . sana bir sorum olacaktı hocam benim heyecanlandığım zaman konuşamıyorum takılıyorum bir olaya giderken amirle müdürle konuşurken sürekli takılıyorum kekeme gibi yani doktora gittim majör deprasyon ve taşıkardı teklifi koydu doktor buda emniyet sağlık yönetmeliğine göre  d dilimi yani gih memuru oluyormuş bu konu hakkında bilginiz varmı? prosüdür nasıl işleyecek süreç nasıl olacak bilmiyorum

GİH Memuru olmak için tam teşekküllünün hastanenin verdiği teşhis ankara ya gidiyor orada sağlık daire başkanlığı bir iki ay içinde kararını veriyor ya emekli ol ya da gih ol diyorlar tabii ki sen iki yıllık olduğun için gihi tercih ediceksin

merhaba serkan abi bende adıyamanda 2 yıllık polis memuruyum bende heyecanladığım zaman konuşmamda tutulmamar başlıyo ve konuşamıyorum bir olayda iken elim ayağım titriyo kendimi kaybediyorum. amirle müdürle konuşurken sürekli kekeliyorum. özel bir doktora gittiğimde ise bana "major deprasyon ve taşıkardı " diye bir teşis koydu ve bunun emniyet sağlık yönetmeliğinde ""c"" dilimine girdiğini söyledi bende biraz araştırdım psikolojik rahatsızlıklarda "c" dilimi "d" dilimi olarak kabul edilirmiş doğrumu ?

adıyaman
sen GİH memuru olmak istiyormusun.istiyorsan eğer git c dilimi raporunu al ve kadron GİH olarak değişsin. bence GİH ol .daha mesleğin başındasın.en azından bundan sonra düzenli yerleşik bir hayatın olur. maddi açıdan arada fazla bir fark yok artık.bende şark görevinde adıyamandaydım.samsatta.
şunu unutma devrem.hayatta hiç bir şey sağlığından önemli değildir.

c dilimi d dilimimi kabul ediliyormuş ?? bunu bilmiyordum bildiğim tek şey gih olmak çokta kötü değil bence çok rahat hatta ancak kararsızım gih mi kalayım yoksa 10 yılı doldurunca malülen emekli mi olayım şu sürücü ehliyeti konusu beni rahatsız ediyor sanırım çalışmaya devam edeceğim allah ömür verdikçe ya da ileride %40 rapor alıp erken emekli olacağım zaten %60 rapor almam zor çok ta kötü değil durumum sadece gereksiz şeyleri çok takıyorum

Bu konudaki deneyimlerinizi paylaşmaya devam edin lütfen. Başkaları için de öğretici olacaktır.

Bülent bey ben %60 rapor alırsam ehliyete de güle güle demem gerekir değil mi?? peki %40 rapor alıp erken emekli olursamda mı ehliyet gider acaba

sayın sokrates, umarım yardımcı olur sorunuza

[FONT=Tahoma]Sürücü Belgesi ile İlgili İşlemlerde Psikiyatrik Muayene Yönergesi[/FONT][FONT=Tahoma]
Gerekçe
Sürücü belgesi alacakların, resmi veya özel sağlık kuruluşlarında İç Hastalıkları, Ortopedi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz, Nöroloji ve Psikiyatri uzmanları bulunan Sağlık Kurulunca, yönetmelikte belirtilen esaslara göre "Sürücü Olur" raporu almaları gerekir (2918 sayılı trafik kanunu). Ancak bu muayenelerde psikiyatrik yönden nelerin değerlendirileceği ve hangi durumlarda "sürücü olamaz" kanısına varılacağı tanımlanmamıştır.

Öte yandan sürücü belgesi aldıktan sonra psikiyatrik hastalığa yakalananların, sürücü olma yetileri geçici ya da kalıcı olarak ortadan kalktığı halde bu kişilerin sürücü belgelerine nasıl bir işlem yapılacağı belirlenmemiştir.

Amaç
Sürücü Belgesi almak isteyenlerin ruhsal muayenesi ve sürücü belgesi olup da aynı zamanda ruhsal hastalığı olan ya da bu tür hastalıklar nedeniyle tedavi görenlerin sürücü belgesi için yapılacak işlemleri belirlemek.[/FONT]
[FONT=Tahoma]Bölüm I: Genel Özellikler[/FONT][FONT=Tahoma]Sürücü ehliyeti ile ilgili psikiyatrik görüş verilirken tüm psikiyatrik hastalıkları taramaya yönelik psikiyatrik muayene ve gerekli psikiyatrik testler ile kişi değerlendirilmelidir. Psikiyatrın bulunmadığı durumlarda psikolog ya da nörolog rapor sürecinde yer alamaz.

I. Sürücü Belgesi Almak İçin İlk BAaşvuru'da Yapılacak Psikiyatrik Muayenenin Özellikleri
1. Sürücü belgesi almak için başvuranların psikiyatrik muayene öncesi bir belge doldurup imzalamaları zorunlu tutulmalı. Bu belgede kişi;[/FONT]
  1. Öfke nöbetleri, öfkelendiğinde kendini tutamayıp istemediği şeyler yapma, uyku ya da epilepsi nöbetleri (daha eklenebilir) olup olmadığını;
  2. Herhangi bir ruhsal hastalığı olup olmadığını, varsa hastalığın adını;
  1. Herhangi bir ruhsal hastalığın tedavisi için ilaç kullanıp kullanmadığını,kullanıyorsa ilacın adını ve ne düzende kullandığını belirtmeli.
  2. Sürücü belgesi aldıktan sonra bir ruhsal hastalık geçirirse, bunun tedavisi için bir sağlık kuruluşuna başvuracağını ve hastalık ve tedavinin sürücü belgesi yönünden yasal ve tıbbi gereklerini yerine getireceğini taahhüt etmeli.
  3. Sürücü adayının yalan ya da yanlış bilgi verdiği saptanırsa sürücü belgesinin süreli alınacağı ya da iptal edileceği uyarısı bu belgede yer almalı.
[FONT=Tahoma]
(Gerekçe: Sürücü belgesi alanın sürücülüğe engel bir hastalığı olup olmadığı yalnızca psikiyatri uzmanının sorumluluğunda olmamalı. Kişi de bildirimde bulunma sorumluluğunu taşımalı. Çağımızda bu tür sorumlulukların paylaşılması temel ilkedir).
2. Psikiyatri uzmanı muayene öncesi bu belgeyi incelemeli ve muayenede bu belgede yer alan bilgileri değerlendirmelidir. Bunun yanında sürücülük için gerekli temel özellikler başta olmak üzere tam bir psikiyatrik muayene uygulamalıdır. İmzalanması zorunlu belgede, anamnez, gözlem ve muayenede sürücülük için gerekli temel ruhsal özelliklerle ilgili bilgi ya da kuşku durumunda tıbben gereken biyolojik ve ruhsal incelemeleri yaparak karar vermelidir.

Bir sürücüde bulunması gereken temel ruhsal özellikler:[/FONT]
  1. Normal ve üstü zeka düzeyinde olmak.
  2. Bunamış olmamak.
  3. Kas gücü ve koordinasyonu, dikkat ve bilinci, duygu ve heyecanı, düşünceyi bozan bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olmaması.
[FONT=Tahoma]Yukarıda sıralanan temel özelliklerin bazıları hiç bir şekilde sürücülükle bağdaşmaz durum ve hastalıklardır (zeka geriliği ya da bunama gibi). Ancak bazı hastalık ya da durumlar dönemsel özellikte olabildiğinden ya da farklı tedavi yanıtı gösterdiğinden uygun koşullar sağlandığında sürücülük belgesi almaya sürekli engel olmaz.

İlk başvuruda geçirilmiş dönemsel bir hastalığı olanlar ile kronik ama tedavi altında bir ruhsal hastalığı olanlara baştan denetimli sürücü belgesi verilmesi yönünde rapor düzenlenir. Bu raporda kontrol muayenelerinin süresi belirtilir. Psikiyatri uzmanı gerekli bilgileri ve tıbbi verileri toplayarak karar vermelidir.

Psikiyatri uzmanı dönemsel özellik gösteren hastalıklar söz konusu olduğunda süre konusundan daha önemlisi hastalığın ne olduğu, prognozu, kişiyi ne kadar etkilediği, sürücü olmak için gerekli yetileri ne kadar bozduğu üzerine düşünmelidir.
[/FONT]
[FONT=Tahoma]II. Sürücü Belgesi Olan Kişilerin Ruhsal Hastalığı Saptandığında Yapılacak Olanlar [/FONT][FONT=Tahoma]
1. Özel ya da resmi hastaneler kayıt sistemlerine psikiyatrik hastaların sürücü belgesi olup olmadığına ilişkin bilgi sorgusu eklemelidir.

2. Ayakta ya da yatarak tedaviye başvuran, sürücü belgesi olduğu öğrenilen ve yukarıda sıralanan "sürücüde olması gereken temel ruhsal özellikleri" geçici ya da kalıcı olarak bozulmuş kişiler tedavi eden hekim tarafından hastane yönetimine bildirilir. Bu bildirimde sürücü belgesinin alınmasını gerektirir tıbbi gerekçe (hastalık ya da durum), sürücü belgesinin kalıcı ya da geçici olarak alınması kararı, geçici alınma kararı verilmişse süre belirtilir.

3. Geçici süreyle sürücü belgesi alınmış kişiler bu süre sonunda psikiyatrik muayeneye gönderilir.

i. Sürücü belgesi alabilir durumu saptanan kişilere "sürücü belgesinin geri verilmesi" yönünde rapor düzenlenir. Bu durumda yeniden muayene gerektiği kanısına varılırsa süre ve aralık da raporda belirtilir.

ii. Sürücü belgesinin geri verilmesi koşullarının henüz oluşmadığı belirlenirse yeniden muayene zamanı raporda belirtilir.

iii. Sürücü belgesinin kalıcı olarak alınması yönünde kanaat oluşmuşsa bu yönde rapor düzenlenir.[/FONT]
[FONT=Tahoma]4. Sürücü adayı önceden bir hastalık geçirmişse, sürücü olur raporu tedaviyi yürüten kurumca verilmelidir. Bunun yapılamadığı durumlarda muayene eden psikiyatri uzmanı rapor düzenlemek için, tedavi eden kurumdan epikriz ya da başka tıbbi belgeleri isteyebilir.

5. Kontrol muayeneleri ilk raporu veren özel ya da resmi sağlık kurumunca yapılmalıdır. Bunun olamadığı durumlarda, ilk kurumun verdiği raporun kişinin sevk edildiği sağlık kurumuna gönderilmesi zorunludur. Kontrol muayenesini yapan hekim ilk rapor örneği olmadan sürücü olur raporu düzenlememelidir.

6. Sürücü belgesi olduğunu gizlemiş kişilerin, gizledikleri ortaya çıktığında sürücü belgeleri en az 1 yıl süreyle alınır, davranışın yinelenmesi durumunda iptal edilir.

III. İtiraz[/FONT]
  1. Ruhsal bozukluk nedeniyle sürücü belgesi geçici olarak alınan ya da iptal edilen kişiler işleme temel olan rapora itiraz edebilir.
  2. Kişi itiraz dilekçesini sürücü belgesi işlemlerinin sürdürüldüğü Emniyet Müdürlüğü'ne verir. Emniyet Müdürlüğü itiraz eden kişiyi ve hakkındaki raporu, başka bir resmi sağlık kurumuna göndererek kişinin muayenesi ve raporun incelenmesi sonucu kişinin sürücü belgesi hakkında sağlık kurulu raporu düzenlenmesini ister. İkinci kez itiraz edildiğinde kişi ve hakkındaki raporlar bir üniversite hastanesi psikiyatri kliniği ya da bir eğitim-araştırma hastanesine gönderilerek durum hakkında sağlık kurulu raporu düzenlenmesi istenir. Bu son rapora itiraz edilemez.
[FONT=Tahoma]Bölüm II. Yönerge[/FONT][FONT=Tahoma]Herhangi bir psikiyatrik rahatsızlık öyküsü olmayan ve şu anki durum muayenesinde de psikiyatrik rahatsızlık saptanmayan kişiler ile psikiyatrik rahatsızlık öyküsü olmasına karşın son 5 yıldır belirtisi olmayan kişilere sürücü olur raporu verilir ve 2 yıl sonra psikiyatrik muayene tekrarı önerilir.[/FONT][FONT=Tahoma]Şu anki durum muayenesinde saptanan ve aşağıda belirtilen tanıları olan hastalar ve sürücü olur durumu;

1. Sürücü oluru sürekli olarak verilemeyecek psikiyatrik rahatsızlık ya da durumlar:[/FONT]
  1. Zeka geriliği (IQ düzeyi 70’in altı)
  2. Bunama
  1. Kas gücü ve koordinasyonu, dikkat ve bilinci, duygu ve heyecanı, düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olması.
[FONT=Tahoma]2. Sürücü oluru geçici olarak verilemeyecek psikiyatrik rahatsızlık ya da durumlar:
Bu yönergede önce işlem tanımlanmış, hastalıklar ya da hastalık olmasa bile bazı ruhsal durumların kavramsal olarak tanımlanması yolu seçilmiştir. Bütün hastalık ya da ruhsal durumların sıralanması olanaksız olduğundan örnekler olarak yer alacaktır[/FONT]
  1. Psikotik bozukluk: Akut alevlenme dönemlerinde sürücü belgesi alınır, patolojinin düzelmesi ya da tedaviye yanıtın oluşması için tıbben makul bir süre (en az 3 ay) sonra yeniden muayene koşulu konur. Bu sürenin sonunda durumu sürücü olmaya uygunsa 6 ayda bir kontrol koşulu ile sürücü belgesinin geri verilmesi önerilebilir. Şizofreninin tedavi yanıtı düşüklüğü ve kronikleşme eğilimi göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
  1. İkiuçlu mani, ikiuçlu depresyon, major depresyon durumlarında da hastanın durumuna göre akut dönemlerde sürücü belgesi alınır. Subakut ve remisyon durumlarında sürücü belgesi kontrol muayeneleri koşuluyla geri verilir. Kontrol muayenelerinin süre ve aralıklarının raporda belirtilmesi gerekir.
  1. Yaygın anksiyete, panik, fobi vb. bozukluklarda hastalığın şiddeti, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliğine göre sürücü belgesi alınmayabilir ya da belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır.
  1. Yaygın gelişimsel bozukluklarda hastalığın şiddeti, gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır. Otizm gibi tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilim göstermesi gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
  1. Dürtü denetimi bozukluğu: Parlayıcı dürtü bozukluğu, sınır kişilik (dürtüsellik yüksekse), antisosyal kişilik (dürtüsellik yüksekse) bozukluklarında kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
  1. Dikkat eksikliği olan ya da dikkati, uyanıklığı azaltan bir ilacı kullananlarda etkilenme süresince belgenin alınması kararı verilebilir.Bu dönemde kişinin araç kullanmaması gerektiği bildirilmeli. Ayrıca kişiden bu dönemlerde araç kullanmayacağını taahhüt ettiğini belirten imzalı bir belge alınmalı.
  1. Epilepsi, uyku apnesi, narkolepsi gibi nöbetler halinde gelen, bilinci bozan bir hastalığı olan hastalarda hastalığın şiddeti, gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır. Tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilim göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
  1. Koordinasyon bozukluğuna yol açan beyin hastalıklar (Parkinson vb. nörolojik ya da psikiyatrik hastalığı) ya da koordinasyon bozukluğuna yol açan bir ilaç kullanan (Tipik antipsikotik vb). hastalarda hastalığın şiddeti, gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır. Tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilimi göstermesi gibi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
  1. Alkol-madde kötüye kullanımı ya da bağımlılığı olan hastalarda remisyon ölçütleri karşılanana kadar (en az 6 ay) sürücü belgesi alınır. Remisyon sonrası hastalığın gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre kontrol süresi belirlenir. Tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilim göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.

http://www.engelliler.biz/forum/oze...i-emekli-olursa-ehliyeti-iptal-edilir-mi.html

Aslında merak ettiğim malülen emekli olursam sürücü ehliyetime el konur mu konusu ...ben zaten %60 rapor alamam en fazla alacağım %40 rapor bu durumda ehliyet gider mi acaba onu merak ettim yine de bilgi için saolun

dostum
sen bilgi alabileceğin kurumda kendin çalışıyorsun.yenişehirde trafiği ara en doğru cevabı oradan alırsın.veya bilgi edinme yoluyla egm ye sor.burda bizim yaptığımız yorumlar varsayımdan öte geçemez.

%40 rapor erken emeklilik

Arkadaşlar bipolar duygulanım bozukluğundan %40 ve üzeri rapor alsam ne zaman emekli olurum ..memuriyet başlangıcım 2006 yılı

Sonradan %40-50 işgücü kaybı oluşan memurlar 5510 geçici 4. maddeye tabidirler emeklilk için:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

Bülent bey bipolar bozukluk teşhisiyle 5 yılda emekli olmam mümkün mü ?? çalışmakta çok zorlanıyorum ne yapmalıyım raporlamı tamamlayayım kalan süreyi 2006 memurluk girişim ,18 ay askerlik ve 1 yıl 6 ay yıpranmam var ayrıca 2 yıl 4 ay ssk çalışmışlığım var sizce ne kadar daha çalışmam lazım malülen emeklilik için nolur cevap verin

serkan kardeşim ben sana daha önce yazmıştım, yazın mail adresime düşmüş öyle gördüm, bifiil 5 yıl çalışmışlığın varsa malulen emekli olabilirsin fakat bir çok hakkında olmayacak bunuda bil, maaşın çok düşük olacak bu bir, senin vefaatından sonra bütün hakların ölecek yani ailenin maaşı kesilecek ayrıca sosyal güvenliğin tamamen sonlandırılacak, yani çocukların eşin veya bakmakla yükümlü olduğun kim varsa sigortadan düşecek, senin bütün haklarını elde etmen için bifiil 10 yıl çalışmış olman lazım, yani memurlukta 10 yıl görev yapman gerekiyor, yani şu an emekli olabilmen bana göre çok zor, bu kadar basit olsaydı emin ol ki teşkilatta adam kalmazdı, bu konuda kanunun açıklarını bile bulamazsın, devlete birşey vermeden birşey alabilmen çok zor

birde hesaplarını yaparken daha önce çalışmışlığın, yıpranma ve askerlik hesaba katılmıyor, 10 yıl çalıştıktan sonra bunlar 10 yılın üzerine ekleniyor

Eyvallah abi saol ..inan emniyette bile bu konuda yoğun bir bilgi kirliliği var herkes farklı konuşuyor kafam kazan gibi oldu ..bence de senin dediğin gibi 10 yıl şart yani 4 yıl daha sabretmek gerekli sanırım ..

öyle tabi serkan kardeşim, ileriki zaman ne gösterir bilemezsin, gerçekten hiçbirşey kolay değil, sabırla insanlar neler aşmaz ki, mücadeleni bırakma şimdilik devam et, allah yardımcın olsun

Umarım 10 yıl dolunca malülen emekli olma konusunda sıkıntı yaşamam

serkan kardeşim yarının ne olacağını allahtan başka kimse bilemez, benim durumumla senin durumun karşılaştırma götürmez, beni çok fazla düşünmeden emekli yaptılar hatta isteğimin dışında oldu diyebilirim, benim sırf 7 yılım dağlarda geçti ve hep teröre karşı çalıştım, biz ekip olarak emekli olduk, o an bile emekli olmak istemedim, daha önce yazdığım gibi devlet senden birşey almadan birşey vermez, henüz erken senin için, daha çok zamanın var. benim söyleyebileceklerim bukadar allah yardımcın olsun.

malülen emeklilik konusunda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.ben 13 yıllık polis memuruyum.yaklaşık 10 yıldır nazal polip denen burun ameliyatını tam 12 kez oldum.bunun çaresi yokmuş tekrar eden bir hastalık.şuan yine ameliyat diyorlar.ayrıca şeker,HT,kronik astım,emniyet hekimliği bana sadece göğüs hastalıklarından ve kardiyolojide 10 yatmışdım.damarda X pıhtılaşma var.bu duruma C dilimine girer diye rapor verdiler.şu an rapor aldırılmak üzere tam teşekkülü bir hastaneye sevk edildim.kısacası ben malülen emekli olmak istiyorum.nefes almada ciddi sorunlar yaşıyorum.tansiyon hep yüksek.neredeyse her sene üç yada dört ay raporlu geçiyor.teşkilattımızdaki BAZI arkadaş yada amirlerim sanki doktor onlarmış gibi hüküm veriyorlar.yani neredeyse utanmasalar bana reçete bile yazacaklar.gerçekden ben canımla uğraşırken bu tür insanların ön yargısına maruz kalabiliyorum.bu durumda nasıl hareket etmeliyim.gerçekten çok bunaldım.yardımcı olursanız sevinirim.:confused:

Burada sorun şu aslında illerde bulunan SGK müdürlükleri bünyesinde SSK ve bağkur konusunda yetkili ve net cevaplar verebilecek uzmanlar var iken illerde bulunan SGK müdürlüklerinde devlet memurlarına hizmet verecek ve mevzuatı bilen memurlar yok . Gelelim devlet memurları için kurumlarda bulunan özlük ve personel şube müdürlüklerine ; hiçbir konuda ama hiçbir konuda bilgileri yok ve ukalalar .

Ben size durumumu anlatayım okuyun : 15 yıl 2 aylık memurum (öğretmen) askerlik hizmeti buna dahil 1 gün daha fazladan çalışmak istemediğim için ve devletteki işleyişi bildiğim için yedek subay okulunda geçen 3 ay 20 gün süreyi borçlanayım dedim ve 2012 temmuzda okuluma dilekçe yazdım 14.12.2012 de cevap geldi 1.620.00TL (nerede ise 1 maaş ) başvururken sorduğumda 300-500 birşey olur demişlerdi , sonrada bana bu çok çıkmış 1 ay itiraz etme hakkın var itiraz et yatırma 4 ay fazla çalış dediler)))) gecikme faizi oranı yüde 20 yazıyor devletele uğraşamam dedim ve aynı gün yatırdım . . .

Sonra MEB il müdürlüğünde tahakkuk bölümüne geçtim ve ben yüzde 60 sürekli özürlüyüm ve 10 ay sonra 16 yıl 5760 günüm doluyor.Benim müracat aşamam ve gerekli olan evraklar hakkında bilgi verir misiniz ? Odada bulunan 3 kişi başladılar konuşmaya ama her konuştukları boş ben buradan okuduğum kadarı ile yanıtladım dedim ki benim dilekçemi emekli sandığına gönderdikten sonra SGK beni sevk etmesi lazım vs . . . İdda ediyorlar elindeki raporla olursun rapora gerek yok falan . . . Neyse oradan çıktım ÖZLÜK ŞUBE geçtim orada bulunan bayan bana ben yenı atandım bilmiyorum dedi . Bende özlük şube müdürüne çıktım odada özlük bürodan bir memurla çalışıyorlarmış anlattım durumumu , başladılar konuşmaya ikisi ben dayanamadım mevzuat nedir dedim var mı kanun bana ona göre cevap verebilir misiniz ? Dedim çıt yok . . . Bilmiş özlük memuresi , biz seni dilekçe yazdığın gün MEBBİS sisteminden düşmemiz lazım yoksa işlemlerini başlatamayız dedi ondan sonra vali seni emekli edecek dedi DAYANAMADIM , vali dr deil , nereden bilecek benim durumumu dedim sustu . . . Yine tekrarladım KANUN - YÖNETMELİK - GENELGE var mı bu konuda elinizde dedim sustu ?

İŞTE DURUM BU ? 3 AY 20 GÜN İÇİN 1620 LİRA ÖDE . 1 GÜN DAHA ÇALIŞMAYAYIM DİYE VE TATMİNKAR CEVAP ALAMA----SİZ SİZ OLUN ASKERLİK BORÇLANMASINI EMEKLİ SANDIĞI MENSUBU İSENIZ YAPMAYIN . . .

NOT : SONRADAN SAKATLANAN VE YÜZDE 60 SÜREKLİ RAPORLUYUM (KALP RAHATSIZLIĞI)

Bu konuda merak ettiğim şu ben 10 ay sonra günüm dolduğunda değilde şimdiden başvursam (Devlet kurumları arasındaki en kısa yazışma 1 ay ---yan yana iki kurum arası oda) ve rapordur yazışmadır bu arada tamamlasam ve emekliliği hak etsem ve günüm dolduğunda ayrılsam sorun olur mu?

Malülen ve erken emeklilik konusunda sitede de emekli sandığı ile ilgili başlıklar çok cılız ve yardımlaşma yok . İŞİ BİTEN GİDİYOR . . . gelişmeleri herkes yazarsa sorunların aşılmasıda kolay olur

Bu konuda sitede daha önce emekli olmuş bir kaç arkadaşın olduğunu site içi aramada buldum (mehmetekrem) gibi ama ne online gördüm ne de özel msj yanıt aldım . . . İŞİ BİTEN GİDİYOR . . .)))

Birde bu konudaki tecrübeleri bir arada toplamak için bence sabit bir başlık açmak lazım en azından daha sonra bu konuda bilgi lazım olan arakdaşlar bizim çektiklerimizi çekmezler . . .

Deneme yanılma yöntemi ile gitmenin kimseye bir faydası yok . . .

Burayı yeni gördüm. Her şey birbirine karışmış.
Maluliyet cetveli, Emniyet Teşkilatı personelinin maluliyet işlemleri için esas alınmaz ilgili mevzuat gereği.
Emniyet Teşkilatı personelinin maluliyet işlemleri için düzenlenecek sağlık raporu, Emniyet Teşkilatı Personeli Sağlık Şartları yönetmeliği esaslarına göre düzenlenir.

Emniyet teşkilatı personeli eger Emniyet Teşkilatı Personeli Sağlık Şartları Yönetmeliği esaslarına göre düzenlenmiş uygun raporu alırsa ve diğer şartları da taşırsa malulen emekli edilir.

hakan Bey rahatsızlığınızın maluliyet gerektirip gerektirmediğini bahsettiğim yönetmelikten bakabilirsiniz:EMNYET TEKLATI SALIK ARTLARI YNETMEL
...
NOT:
Emniyet teşkilatı Sağlık şartları Yönetmeliği der ki:
"
Kapsam Madde 2 - Bu Yönetmelik, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim-öğretim kurumlarına öğrenci alımında, öğrencilikte, Emniyet Teşkilatına ilk atamalarda, memuriyette, idari polisliğe geçişlerde, hizmet sınıfı değişikliklerinde ve atamalarda, Emniyet Teşkilatı personelinde aranacak sağlık şartları, sağlık kurulu raporu alınması ve bu raporlara göre yapılacak işlemlere ilişkin hususları kapsar."

NOT: Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendindeki sigortalıların çalışma gücü kaybı tespiti için ÇALIŞMA GÜCÜ VE MESLEKTE KAZANMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİT İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ madde 13'ü okuyunuz.

oncelikle saygilar,dogru olarak bildigimi dusundugum bir hususu sokeates ismindeki beyefendiye murat-hn ismindeki beyefendiye atfen yazmak istedim.Malulen emekliligin sart 10 sene fiili hizmettir. Bu hizmete yipranma dahildir. Ornegin 4-1 yipranmasi olan bir iste calisiyorsaniz 8 sene calismaniz yeterlidir. Bir de okudugunuz yuksek okul yada lisans ogreniminde emekli sandigina odeme yapildiysa bunlarda fiili hizmete dahil ancak yipranmasizdir. Ornegin 4 sene okul 4 sene calismis birinin 1 senede yipranmasi olacagindan fiili hizmeti 9 sene olacaktir.Tesekkur ederim.

Benzer deneyimi olup bu konuda Hakan beye ve thomas'a fikir verebilecek kimse yok mu?

Malülen emekli olabilir miyim ?

Polisken psikotik depresyon rahatsızlığımdan dolayı gih sınıfına geçirdiler ..SSK gün toplamım 849 şuan memurum ve 2006 memuriyete başlangıcım yani 6,5 yıllık memurum. 1,5 yılda yıpranma payım var .ben bu şartlarda malülen emekli olabilir miyim ?yoksa memuriyette 10 yıl çalışmış olmam mı gerekli ...

Serkan, sana Murat-hn o kadar anlatmış ama halen malulen emekli olabilir miyim diye soruyorsun ve malulen emeklilik için de % 60 işgücü kaybını syleyip duruyorsun.
Olayları birbirine karıştırıyorsun ayrıca anlatamıyorsun.

Başlardaki mesajında "D" diliminden dolayı GİH sınıfına aktarıldıgını yazmışsın. Bu aşamayla ilgil detaylara yönelik sorularım olacak sana.
Ama önce daha önemli gördüğüm bir bilgiyi vereyim sana. Senin maluliyet tespitin Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre yapılır.

Psikiyatrik hastalıklarda "D" dilimine girenler hakkında vazifesini yapamaz kararı veriliyor.

"D" dilimindeki psikiyatrik hastalıklar şunlar:

" D) 1) Antisosyal, paranoid, borderline, şizotipal, şizoid kişilik bozuklukları.
2) Nevrotik bozukluklar, psikosomatik hastalıklar, ileri derecede konuşma bozukluğu.
Açıklama: Bu maddeye girenlerin ruhsal bozukluklarının çeşitli tedavilere rağmen iyileşmemiş olması, kronik ve devamlı bir nitelik kazananması gerekmektedir.
3) (Değişik madde: 27/10/2010 - 27742 S.R.G. Yön./32. md.) Psikotik bozukluklar. (sanrısal bozukluk, tek psikotik atak, kısa psikotik bozukluk, başka türlü adlandırılamayan psikotik bozukluk, (BTA) bipolar bozukluklar, psikotik özellikli depresif bozukluklar, siklotimik bozukluk, başka türlü adlandırılamayan bipolar bozukluklar)
4) (Değişik madde: 27/10/2010 - 27742 S.R.G. Yön./32. md.) Madde bağımlılığı, kronik nitelik kazanmış alkol bağımlılığı
Açıklama: Bu bozukluklarının tedaviye rağmen iyileşmeyerek kronik ve devamlı bir nitelik kazanmış olması gerekmektedir.
5) Psikoseksüel bozukluklar. (homoseksüalite, transseksüalite, transvestitizm)
Açıklama: Bu maddeye gireceklerin seksüel davranış bozukluklarının belirgin olması, bu durumlarının iş ortamında bilinerek sakıncalara yol açması gereklidir.
6) Organik nedenlere bağlı ileri derecede kişilik bozuklukları, kronik organik ruhsal bozukluklar.
7) (Ek madde: 27/10/2010 - 27742 S.R.G. Yön./32. md.) Kendisi ve çevresindekiler için tehlike oluşturmayan çalışmasını ileri derecede bozan kronik seyirli Travma sonrası stres bozukluğu.
8) (Ek madde: 27/10/2010 - 27742 S.R.G. Yön./32. md.) İntihar (suisidal) girişimleri."

Sen Emniyet Hizmetleri sınıfındaydın ve polistin. Polisken rahatsızlandın.

ilgili Yönetmelik 17. maddenin şu fıkrası şöyle diyor:

" Emniyet Hizmetleri Sınıfında bulunan personel için, psikiyatrik hastalıklarda Hastalık Branşlarının Sınıflandırılmasındaki B veya C diğer hastalıklarda B,C veya D dilimi sağlık şartlarına sahip olanların idari polisliği, Psikiyatrik hastalıklarda D diğer hastalıklarda E dilimi sağlık şartlarına sahip olanların ise görevlerini yapamayacağı,"

Senin hastalığın "D" diliminde tespit edilmişse bu fıkraya göre hakkında "görev yapamaz" kararı verilir. Bu da bu durumda senin malul ya da vazife malulü için esas alınan sağlık şartını taşıdığın anlamına gelir.

Çünkü Çalışma Gücü Ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği bu konuda şöyle diyor:

Madde 13 - (1) Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları sağlık kurullarınca düzenlenen sağlık kurulu raporlarına istinaden, sigortalıların ilk defa çalışmaya başladığı tarihten sonra vücutlarında oluşan arızaları veya tedavi edilemeyen hastalıkları nedeniyle, çalışma gücünün en az %60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiğini Kurum Sağlık Kurulu tespit eder.
(2) Söz konusu maluliyet kararı verilirken;
...
c) İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personel için, 4/8/2003 tarihli ve 25189 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği,
...
esas alınır."

E sen de Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre "D" dilimindesin ve bu dilime göre de "vazifesini yapamaz" durumdasın. Bu anlamda malul sayılırsın.

Sadece rapor üstünden konuşuyorum bunu. Şimdilik 10 yıllık meselesine girmiyorum.

Gelelim Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin şu hükmüne:
"Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünce hakkında vazife malullüğü kararı verilenlerden;
a) Emniyet Hizmetleri Sınıfında bulunan personelden;
1) Vazife malullüğü ile birlikte idari polislik görevi yapabileceğine karar verilen personelin talebi halinde Genel Müdür onayı ile idari polis görevine aktarılırlar. (Psikiyatrik hastalıklarda Hastalık Branşlarının Sınıflandırılmasındaki D dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar idari polislik görevine aktarılmazlar.)
İdari polisliğe aktarılan personelin bağlı olduğu birimin ilgili Daire Başkanlığının uygun görmesi halinde çalıştığı birimde, diğer hallerde Personel Daire Başkanlığınca genel hizmet statüsünde çalıştırılırlar.
İdari polisler, büro görevlerinde ve sivil olarak çalıştırılır ve kendi istekleri olmadan ikinci bölge (şark) hizmetlerine atanamazlar.
İdari polis olarak görev yapanlar emeklilik talepleri halinde vazife malulü olarak emeklilikle ilgili işlemleri yapılır.

2) Vazife malullüğüne karar verilenlerden;
Hastalık Branşlarının Sınıflandırılmasındaki E dilimi sağlık şartlarına haiz olduğuna karar verilenler,
Psikiyatrik hastalıklarda Hastalık Branşlarının Sınıflandırılmasındaki D dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar,
İdari polislik görevini talep etmeyenler
hakkında vazife malulü olarak emeklilikle ilgili işlemleri yapılır."

Şimdi benim anlayamadığım şunlar.
Sen "D" dilimindesin. Vazifesini yapamayacak durumdasın. Boyle bir rapor alınmış. Durumun SGK'ya intikal ettirildi mi? vazifeni yapamayacagına dair bir karar var mı?

Sen zaten vazife malullüğü şartlarını taşıyorsun. Şimdi istesen bile bu mümkün. Fakat bu konuda Murah-hn arkadaşımız acele etme 10 seneyi bekle demiş. parası düşük olacagını belirtmiş.

Sen bana "D" dilimi ile ilgili rapor aşamasıyla birlikte tüm detayları baştan anlatır mısın? Tam olarak sınıfın şu an GİH mi? Kurum adlarını özellikle belirt.
Bir seçenek olarak mı sunuldu sana GİH sınıfı? Emniyet Hizmetleri sınıfında değilsin yani. Şu süreci detaylarıyla tam anlatsana?

Benim verdiğim bu bilgileri çok dikkatli oku.

Ayrıca murat-hn arkadaşımız da şu an aynı hastalıktan emekli olmuş biliyorsun. BU verdiğim bilgiler ışığında onun da ilk mesajlarını oku.
Daha iyi durumu kavrayacak ve gerekli bilgileri buradan verebileceksin bana.

"% 60 alamam" diyim durmuşsun çoğu mesajında. Seni % 60 işgücü kaybı ilgilendirmiyor. seninle hiçbir ilgisi yok. Senin Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre hangi dilimde oldugun önemli.
"D" diliminde olman önemli.

Hakkında yapılan tüm işlemleri anlatır mısın?

Malülen emekli olabilir miyim ?

Polis iken gih memurluğuna alındım psikolojik rahatsızlığım nedeni ile ...2000-2002 yılları arasında asteğmen olarak görev yaptım ,2002-2005 yılları arasında 849 gün ssk günüm var .şuanda memurum 2006 yılından beri yani 6,5 yıllık memurum 1 yılda yıpranma payım var .personel şube sağlık işleri ile görüştüm bana malülen emekli olabilirsin ve olursan da 1100 tl. maaş alırsın dedi .benim merak ettiğim şey bu bilgi doğru mu acaba ben malülen emekli olabilir miyim ??

Serkan bey, yukarıda yazılanları okudunuz mu?

Okudum bülent bey ancak izmir deki personel şube sanırım beni yanlış bilgilendirdi malülen emeklilk konusunda bana günlerin yeterli dedi ancak ..bugün emniyet müdürlüğü ankara sağlık daire başkanlığını aradım bana 10 sene memurluk yapman şart emekli olman için dediler sizce hangisi doğru bülent bey inanın kafam çok karışık ...KALEM arkadaşımız güzelce açıklamış özetlemiş olayı aslında ancak bizim emniyette her kafadan bir ses çıkıyor ..izmir deki personel şube emekli olursun 1.100 tl. maaş alırsın dedi . ankara yı aradığımda 10 yıl memurluk yapmadan olamazsın dedi ayrıca ben D dilimindeyim ancak rapor oranımı inanın bilmiyorum yanı psikotik depresyon tanısı kondu ancak hangi yüzdelik diliminde bilmiyorum siz biliyor musunuz bülent bey ..saygılarımla ..

Üst Alt