Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

OturanBoğa

Yönetici
Konular
678
Reaksiyonlar
1,351
MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ
Resmî Gazete Tarihi: 28.09.2021 Resmî Gazete Sayısı: 31612

Orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespiti
MADDE 6 - (1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ile geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendinde belirtilen orta ve (b) bendinde belirtilen hafif düzeyde çalışma gücü kaybının tespitinde hastalık listesi esas alınır.
(2) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz.​

Bu şu anlama geliyor arkadaşlar, artık emeklilikte balthazard formülü yok. %40 + diye bişey yok. Varsa yoksa Hastalık Listesi

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olan, o bağlamda vergi indirimi ile emekli olan/olacak kişiler bu yeni düzenlemeden etkilenmeyecek.

1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olan ve/veya emekliliği 5510 28'e göre gerçekleştirecek olan (yani memurlar (4c), bağkurlular (4b), ssk'lılar (4a)) kişiler bu yönetmeliğe tabii olacaklar.

OturanBoğa

Bülent Bey,yönetmeliği okuduğumda orta ve hafif çalışma gücü kaybı başlığı dikkatimi çekti.

Anlamamız gereken 5510 sayılı kanunun 28. Madde 5. fıkrasına ve -veya 5510 sayılı kanun geçici 4. maddesine tabii rapor alacak her kişiyi mi kapsıyor sizce.

Saygılar.

MESTAN

Yönetmelik içerik yönünden bağlayıcılığı olması ile birlikte SGK kurumunun iç yazışmaları (Kurum içi Yazı veya Tebliğ) ile durum netleşecektir.

Saygılar.

oturanBoga abi normal engelli raporları içinde geçerli mi bu

OturanBoğa

Bülent Bey, aslı durum itibari ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesi 5. fıkrası ve geçici 4. maddesine tabii uygulanır durumda olduğunu düşünerek acaba 506 sayılı mülga kanunun 60. maddesi ile emekli olacaklara da nasıl bir yaklaşım sergilenir bu düşündürücü olacaktır.

Birde birden fazla hastalık ile emekli olan kişilerin kontrol muayenesi sonucu ilk aldığı rapor tarihindeki hükümler kullanılacak ancak balthazard formülü sayesinde ulaşılan % 40 ve yakın oranların durumu nasıl olacak?

Bu durumların açıklığa kavuşturulması gerektiğini düşünüyorum.

Saygılar.

tek rahatsızlık bracial pelxus goremedım hastalıkların lıstesınde neye tabı oluyor

arkadaslar merhaba,

benim kulaktan 20 kardiyoloji 20 ortapedi 20 oranım var nasıl olacak anlamadım

UnFeeLinq fasfor

Merhaba,resmi gazete okuduğunuz madde metinleri içeri açısından birbirinden farklı konuları içermektedir.Sizin bahsettiğiniz 55 yaş kuralı 5510 sayılı kanunda başında beri vardır ve bahsettiğiniz emeklilikle uzaktan yakında alakası yoktur.

55 yaş kuralı farklı bir emeklilik şekli olan erken yaşlanma ile emeklilik şartına tabii kişilerde uygulanan yaş şartıdır.

Engelli emekliliği,Engelli Vergi indirimi ile emeklilik ve malulen emeklilik şartlarının tek ortak noktası yaş şartının olmamasıdır.Bu durum hala devam etmektedir.Yönetmelikte başka konu başlığı altında yazan metinleri lütfen dikkatli okuyup öyle paylaşım arkadaşlar.

Yazdığımız her şey başka arkadaşlarımızı telaşlandırıp başka noktalara çekliebilmektedir.

55 yaşın başlığı Erken Yaşlanma ile Emeklilik ile ilgidir.Aşağıda metni paylaşıyor olacağım.

Resmi gazeteden okuyun lütfen.Herkes kanun madde veya metinleri okuyabilirse veya inceleyebilirse asıl olan bizler kazanabiliriz.

Saygılar.

28.09.2021 tarihli 5. madde ;

Erken yaşlanma tespiti ile Emeklilik değerlendirme yöntemi hakkında madde

MADDE 8 – (1) Yaşlılık aylığı bağlanması için Kanunda öngörülen yaş şartı dışındaki diğer şartları taşıyan ve 55 yaşını dolduran sigortalılardan; dikkat, algı, bellek, kavrama ve soyutlama gibi işlevlerin kaybı olan bilişsel yaşlanma ile fizyolojik ve psikolojik yaşlanma hali tayin ve tespit edilenler, erken yaşlanmış sayılır.

(2) Bu tespitlerde; nöroloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları ve kardiyoloji başta olmak üzere ilgili branşlarca düzenlenen sağlık kurulu raporları esas alınır.

Bilgi Hazinedir

cok tesekkur ederım aydınlatmanız ıcın vallahı her yenı cıkan kanunda usulde hakkımıza bı zarar gelecek dıye korkar olduk

fasfor

Aslında kanun veya yasal metinlerin okunması adına hukuk okuryazarlığı dersi tüm okullarda verilmesi gerekiyor.

Ülkemizde zaten çok karışık bir kanun düzenlemesi modeli uygulayan bir yasama organımız varken bir yayınlanmış yeni maddeleri yorumlamak çok güçleşiyor.

Saygılar.

(Gölge)

Merhaba,az önce başka bir arkadaşımıza belirttim.Bu durumun netleşmesi için sağlık bakanlığı ve SGK kurumu kurum yazışması ve tebliğ yöntemleri ile resmi belge ve yayınlarla durum netleştirecektir.

Beklemek ve durumu resmi yazılardan okuyarak anlamaktan başka yapılabilecek bir durum gözükmüyor ne yazık ki

Saygılar.

OturanBoğa abi 8. Maddede 55 yaş şartımı getirlimiş engelli emkliliği için yoksa benmi yanlış okudum

2. Sorumda şu abi. Paylaşmış olduğunuz hafif orta ağır engellilik durumu engelli emkliliğindede geçerlimi yani bize oran vermiceklermi artık. Benim hastalık şizofreni tedaviyle kısmen işlevsel. Orta ağırlıkta görünüyo.

1. Şizofreni ve alt tipleri
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Tedaviye rağmen kısmen çalışma olanağı veren

yani malulen emeklilik raporu gibi olmuş oran olmayacak teşşsiz yazacak sadece artık

bende tip1 diabet + tiroid + kalp damar hastalıkları mevcut. Rapor oranı 84. Bu duruma göre ben emekli olamayacak mıyım şimdi onu çözemedim ?

mehmet_ea

Merhaba, 55 yaş şartı başka bir emeklilik sistemidir.Emeklilik sisteminin adı Erken Yaşlanma nedeni ile emekilik sistemdir.1964 yılında beri var olan bir yapıdır.Orada okurken lütfen başlığına dikkat ediniz.Erken yaşlanma olara belirtilmiştir.

Burada emekli olmak için bekleyen veya emekli olan arkadaşlarımız Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik,Malulen Emeklilik veya Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emeklilik (Engelli Emekliliği- 5510 sayılı kanun) seçenelerinden birini tercih edenlerdir.

Erken Yaşlanam ile emeklilikte yaş sınırı vardır ve 55 dir.Ancak yukarıda saydığım engelli sağlık kurulu ve maluliyet emekliliği için hepsinde ortak şart yaş olmamasıdır.

55. yaş Konusunun bu forumda bulunan arkadaşlarımızla bir ilgilisi bulunmamaktadır.

Saygılar.

OturanBoğa

tsunami_

Merhaba,yaptığım araştırmada Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik yönetmeliği ile Malulen Emeklilik ve 5510 sayılı kanunla emekli olacak (28. Madde 4. ve 5. fıkra ,Geçici 4. Madde) balthazard formülü konusunda ayrılıyor.

Yazılanlar Engelli Vergi indirimi ile emeklilileri ilgilendirmiyor(506 sayılı kanunla emekli olacak,engelli vergi indirimi belgesi emekli olacak ve sigorta ilk başlangıç tarihi 01.10.2008 tarihinden önce olanlar)

Saygılar.

Bir günde mutlu haber alalım ya,
Şimdi ben 2001 girişli sonradan vergi indirimi almış bir memur olarak %65 raporum var
Ben 5510 sayılı kanunun geçici 4.maddesine tabi oluyorum diye biliyorum, rapor tüm hastalıkların ortalaması ve en yüksek oran 35
Yılbaşında dilekçe vermeyi düşünüyordum.

Bu durumda benim emeklilik işi yattımı şimdi?

Makiyato

Merhaba, bu yönetmeliğe göre sizde mevcut olan Engelli sağlık kurulu raporu içeriğinde hastalıklarınızdan en yüksek olanı seçilerek yeni bir sağlık raporu ile tek hastalık üzerinden emeklilik hakkı tanınacağı sonucuna varıyoruz.

Ancak yeni çıkmış bir yönetmelik ile ilgili daha öncede belirtiğim gibi uygulama esaslarını belirten ve SGK kurumu tarafından yayınlanacak genelge,kurum iç yazı ve tebliğleri beklemekte fayda görüyorum.Durum netleşmeden sadece okuduğumu bir cümle üzerinden yorum yapma herkese haksızlık olacaktır.

Buna bağlı olarak yeni bir engelli sağlık kurulu raporu alınacak mı? Bu konu aslında hepsinden önemli duruyor.Takip kalmak ve kurumdan gelecek bilgilendirmeleri izlemekte yarar görüyorum.

Saygılar.

Anladım teşekkürler cevap için,
Bizi kapsasın kapsamasın yine engellilerin hakları ellerinden bir şekilde sessiz sedasız alınıyor sanırım...

artık yok arkadaşlar ilk rahatsızlığınızın oranı geçerli, açıklama net.

Cevabınız için çok sağolun birdeKardeş benim oran orta ağırlığa giriyo şizofreninin. Benim oran 50-59 arası olarakmı değerlendirilecek. Yani hani rapor oranlarına göre emeklilik yaş ve prim sayısı var ya.benim mesela 2012 giriş sgk

hala net birşey yok 30+27 rapor var hesaba göre 47 oluyor şimdi biz emeklilikte sıkıntı mı yaşayacağız

haydaaaa,
nasıl ya benım yarın randevum var,baltazar olmayacakmı sımdı tansıyon,bel fıtıgı,skolyoz,polıo sekelı
bunları hesaplamayacaklarmı lanet olsuuun

Ben tek hastalıktan vergi indirimiyle emekli oldum rapor ve vergi indirmi süresiz şimdi benden kontrolmu isticekler yoksa yanlışmı anladım

Üst Alt