Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

benım anladıgım malulen emklılıkte gecerlı galıba iş kazalarında yada meslek hastalıklarında iş gucu kaybını hesaplamak ıcın tek bı oran kullanacaklar

Sayısal oran olayı komple kalktı dimi şimdi? Tek hastalık ağır etkimemeli,yada üç orta etkili hastalık olacak vsvs gibi bisey olmuş yani yüzde kırk olayi komple bitti ?

tamda benim dedıgım gıbı arkadaslar,telaslanmanıza gerek yok benım fıkrım,
iş kazası , meslek hastalıgı ve calısma gucu kaybını ilgilendiriyor bu madde ve bunda baltazar kullanılmayacak sadece,normal engelli raporu alırken baltazara devamke :)
İKİNCİ BÖLÜM

Malullük ve Çalışma Gücü Kaybı Oran Tespiti

Sigortalının ağır düzeyde çalışma gücü kaybı tespiti

MADDE 5 – (1) Sigortalının çalışma gücünü ağır düzeyde kaybedip kaybetmediğinin tespitinde hastalık listesi esas alınır.

(2) Sigortalılık süresi içinde;

a) Hastalık listesinde belirtilen hastalıkların meydana geldiği,

b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, hastalık listesinde belirtilen seviyelere yükseldiği,

c) Çalışma gücünü ağır düzeyde kaybetmiş haliyle ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık nedeniyle çalışma gücünü ağır düzeyde kaybettiği,

ç) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalının vazifesini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği veya vazifesini yapamayacak derecede hastalığa uğrayanlardan personel kanunlarına tabi olanların hastalıklarının kanunlarında tayin edilen sürelerden fazla devam ettiği, olmayanların ise hastalık sebebiyle malul sayılmasına esas alınacak hastalık süreleri hakkında kendi özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun hastalık iznine ilişkin hükümleri uygulanmak suretiyle bu süreleri doldurduğu,

Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır.

(3) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünü ağır düzeyde veya vazifesini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engeli sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz.

(4) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz.

şöyle anlatayım daha acıklayıcı olur mesela adam iş yerinde ayağına bişey dustu ve ayagı kırıldı bu adamın malulen emeklı olabılmesı ıcın yuzde 60 rapora ıhtıyacı var,fakat ayagından dolayı yuzde 55 oran verıldı,ama adam çalısma hayatında bıde tansıyon hastalıgına yakalandı dıyelım,yuzde 10 da tansıyon oluyor,al sana yuzde 60 baltazarla,işte burdaki baltazar sistemi iptal oldu ,sadece 55 sayılıyor oran olarak.

diye anladım ben

ekol

Hayır, sadece iş kazası ile ilgili değil. Artık 5510 sayılı yasa çerçevesindeki hiç bir emeklilik işleminde balthazard formülü kullanılmayacak.
Yeni yönetmelik bu konuda çok net:

Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılanların maluliyet, çalışma gücü kaybı ve erken yaşlanma durumları ile bunların bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarının maluliyet ve başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engellilik durumlarının tespitine ve bu tespitlerde esas alınacak sağlık kurulu raporlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun;
a) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların hangi hallerde ağır düzeyde çalışma gücünü kaybettiğine,
b) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünü ağır düzeyde veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiğine ve vazifelerini yapamayacak derecede hastalığa uğrayanlardan personel kanunlarına tabi olanların hastalıklarının kanunlarında tayin edilen sürelerden fazla devam ettiği, olmayanların ise hastalık sebebiyle malul sayılmalarına esas alınacak hastalık süreleri hakkında kendi özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun hastalık iznine ilişkin hükümleri uygulanmak suretiyle bu süreleri doldurduğuna,
c) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile 60 ıncı maddesi kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının hak sahibi veya bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının hangi hallerde çalışma gücünü ağır düzeyde kaybettiğine,
ç) 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ve geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasına göre yaşlılık sigortası kapsamında, sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünü orta veya hafif düzeyde kaybettiğine,
d) 28 inci maddesinin yedinci fıkrasına göre yaşlılık sigortası kapsamında, sigortalıların hangi hallerde erken yaşlanmış olacaklarının tespitine,
e) 28 inci maddesinin sekizinci fıkrasına göre yaşlılık sigortası kapsamında kadın sigortalı çocuğunun, hangi hallerde başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli sayılacaklarının tespitine,
f) Maluliyet, çalışma gücü kaybı, erken yaşlanma ve başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engellilik tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesine,
g) Malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmış sigortalılar ile malul sayılan veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli sigortalı çocuğunun kontrol muayenelerine,
ilişkin usul ve esasları kapsar.

sayın oturanboga kısaca iyimi kötümü ben mesela vergi indiriminden emekliyim tek hastalıktan kontrol idticeklermi şimdi yada hastalığın çalışmana engelmi diye kontrolmu isticekler

PANEL76

Zaten emekli olanları etkilemiyor. 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olan ve bu nedenle emekliliği vergi indirimine bağlı olan kişileri bu yeni durum bağlamıyor.

Bu kişiler herhangi bir sebeple yeni rapor almak zorunda kalırsa ötv siz araç için vs,o zmn durum nasıl olacak.

MESTAN

Emekliliğe temel olan raporun alındığı tarihte geçerli olan mevzuata göre kontrole tabi olacaklar.

Emekli değilim ama bu yonetmelik öncesi süresiz raporum var.Bu durumda ben yeniden mi rapor alacağım boyle bi adaletsizlik olamaz .Kontrol muayenesinde sırf önce emekli oldu diye mesela benle aynı hastalığa sahip adam normal oran alacak ise bak ya

Bide bu olaya sevinen arkadaşları görmekte ayri üzücü.adamamin farklı birden çok engeli olacak sırf ağır değil diye sağlıklı insanlarla eşit sürede ve koşulda çalışması istenecek ne güzel

Bülent bey sizinde dikkatinizi çekmedimii o zaman neden 40-59 arası baltazar formülü kullanılmıyor,toplam 61 olursa baltazar kullaniliyomu yani

Ekol ne demek istedin nerde yaziyor tam açiklarmisin

PANEL76

Zaten emekli olanları etkilemiyor. 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olan ve bu nedenle emekliliği vergi indirimine bağlı olan kişileri bu yeni durum bağlamıyor.

2008 den sonrakı sıgortalılar ıcın de bu kural baglayıcımıdır benım tek engelım var ama en azından bılgı amaclı ogrenmek ısterım yardımlarınızı ıcın tesekkur ederım

Engelim şizofreni orta derece engele giriyo
Engelli emekliliği olamıcammı yani ben

Kafa karıştırıcı oldu bu şimdi, bahsettiğiniz şey;
- sadece malulen emeklileri mi ilgilendirmektedir. 2008 sonrası ekpss ile atananları kapsar mi yoksa çalışırken engelli olanları mi kapsar..
Bu sorulara toplu bir şekilde cevap alabilmeniz mümkün mü

Merhaba arkadaşlar benim 3. Derece sürekli vergi indirim var 4 yıl sonra emekli olamaya hak kazanıyorum yeni çıkan yönetmelik benim durumumu etkilermi

Merhaba arkadaşlar ben %42 ile vergi indiriminden faydalanıp engelli emekli oldum seneye kontrol muayenem var
hastalıların %35 uyku apnesi ve %10 göz tembelliği baltazar hesabı %42 rapor ve vergi indirimi aldım emekli oldum

bu yeni yasa benimle bir ilgisi yok diye anlıyorum (Malulelen emekli olacakları kapsıyor) doğru mu sizde? cevaplar için şimdiden teşekkür ederim

Neyse yazılacak başkada birşey kalmadı aslında.

Kendimde bu grubun içinde olduğum için yazmıyorum ama çoğu farkında değil ama net bir şekilde engellilerin bir hakkı daha sessiz sedasız ellerinden gasp edildi.

Şöyle örnekleyeyim mesela diyelim bir adamın rakamları atıyorum 20 puan şeker,20 puan apne, ve 35 puan kalp rahatsızlığı var ve yine atıyorum %60 raporla bu yönetmelikten önce emekli oldu bu adam emekliliğini devam ettirecek,Kontrol muayenesine çağırılsa bile hastalıkları değişmediyse eski sistemden oran alacak
Ancak
Diyelim aynı hastalıklar bende var ve aynı oranlı aynı hastalıklar bende de var . Bende emekli olmak istediğimde dur sen olamazsın senin en yüksek oranın 35 bu olmaz diyecekler. Olay bu kadar basit.

Düşünsenize senle aynı rahatsızlıklara sahip adam emekliliğin tadını çıkarırken sen sağlıklı insanlarla eşit süre ve koşulda çalışmaya devam etmek zorunda kalacaksın.

Keza diyelim elinizde süresiz birkaç hastalıktan 65 üzeri rapor var. Artık oda çöp.

İnsanlar bunun net farkına vardığında buralar yangın yeri olacak,

Gönül isterdi ki bu sabah bütün engelli dernekleri, sivil toplum kuruluşlar vs vs ortalığı yıksın ama nerde... Saçma sapan kaldırım kontrolü,piknik organizasyonu ile meşguller,

Ha bide bu sayede daha az engelli emekli olacağından maaşlarının yükseleceğini düşünüp sevinen arkadaşlar var ki onları hiç bahsetmiyorum.

Yapacak birşey yok dediğim gibi. Allah çıkış yolu olmayanlara tek çaresi mevcut işleri olanlara yardım etsin.

@zeynep ünal
@Göktepe58
@Engel sorun mu?

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olan, o bağlamda vergi indirimi ile emekli olan/olacak kişiler bu yeni düzenlemeden etkilenmeyecek.

1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olan ve/veya emekliliği 5510 28'e göre gerçekleştirecek olan (yani memurlar (4c), bağkurlular (4b), (4a)) kişiler bu yönetmeliğe tabii olacaklar.

@Makiyato
Nankörlük yapma! 🤪😜😱

@Engelli52
Evet, kontrol muayenesinde güncel cetvele göre işlem yapmak gibi hukuksuz ve haksız bir tutum içindeydi sgk, bu konudaki davaları kaybetmeyi sürdürünce, yeni düzenleme ile bundan vaz geçmişler. Hakkın kazanıldığı (rapor) tarihi neyse, o zaman geçerli olan yönetmelik/cetvel geçerlidir deniyor bu yeni düzenlemede.

AYNEN OturanBoğa KARDEŞ AYNEN SÖYLENECEK ÇOK ŞEY VARDA NEYSE........1.5 YILDIR HAYATIMIZ BUNLARI ÇÖZMEYİ UĞRAŞMAKLA GEÇTİ ....

OturanBoğa açıklama için teşekkür ederim.

lakin bu durum çok saçma o dönemde o hak verildiği için birden fazla branş toplamında verildi raporlar ne yani beyin cerrahiyi ilgilendiriyor rahatsızlık ama bununla birlikte ortopedi ve fizik tedavi bölümünü de ilgilendiriyor bir bütün olarak ele alınması gereken bir rahatsızlıkta tek branşta değerlendirmek te ne bileyim yani... :confused:

zeynep ünal

Şu tür bir örnek belki soruya yanıt olabilir:

SGK Hastalık Listesi:

1. Multiple skleroz

Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması
a) Ağır düzeyde ¹efektif ambulasyonun veya ağır düzeyde ²üst ekstremite ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması
b) EDSS 5,5 ve üzeri olması

Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
a) Orta düzeyde ¹efektif ambulasyonun veya orta düzeyde ²üst ekstremite ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması
b) EDSS 4 ila 5 arası olması

Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
a) Hafif düzeyde ¹efektif ambulasyonun veya hafif düzeyde ²üst ekstremite ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması
b) EDSS 3 veya 3,5 olması

¹ EFEKTİF AMBULASYON SAĞLAYAMAMA:
Efektif ambulasyon, günlük yaşam aktivitelerini devam ettirebilmek için yeterli bir mesafeyi makul bir yürüme hızıyla sağlayabilme yeteneğine sahip olmayı ifade eder. Efektif ambulasyon sağlayamama, yürüme yeteneğinde ciddi kısıtlanma olduğunu ve genellikle her iki alt ekstremitenin yetersizliği sonucu kullanılan yardımcı cihaz/cihazlar ile her iki üst ekstremite fonksiyonun limitlendiğini gösterir
Aşağıdakilerle sınırlı kalmamak üzere, efektif ambulasyonu sağlayamama şu örnekleri içerir.
• Tekerlekli sandalye düzeyinde olmak,
• İki baston, iki kanadyen, yürüteç v.b. mekanik destek ve/veya yardımcı cihaz olmadan yürüyememek,
• Tek el desteğine rağmen yardım olmaksızın yürüyememek, standart toplu taşım araçlarını kullanamamak, rutin aktiviteleri sürdürememek v.b.
• Ankiloz, diz kalça ve ayak bileğinin kontraktürü, ileri düzeyde kas hastalıkları, Parkinson v.b. (Evde yardımcı cihaz kullanmadan bağımsız yürümek, ambulasyonu efektif sağladığı anlamına gelmemektedir.)

Fonksiyonel ambulasyon sınıflamasına göre:
Alt Ekstremite;
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:
Fonksiyonel ambulasyon sınıflamasına göre 0, 1, 2
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Fonksiyonel ambulasyon sınıflamasına göre 3
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:
Fonksiyonel ambulasyon sınıflamasına göre 4

hallaç pamuguna dönderdiler her yıl degişiyor sistem

Yeni hastalık listesi tüm branşlarda fonksiyonelliği ön plana çıkarmış,en büyük sıkıntı 3 grup engellilerde.
Alt extremitede eski sisteme göre kısa yürüme cihazı tek baston kullanmak zorunda olan kişinin tek gözündede görme kaybı varsa hatta üstüne birde hafif işitme kaybı varsa bu fonksiyonellik nasıl değerlendirilecek,uygulama nasıl olacak .
Birkaç engeli olan birey zaten iş yaşamında oldukça dezavantajlı durumda,fonksiyonellik değerlendirmesi çok can yakacak kanaatimce.

zeynep ünal

SGK HAstalık listesi

R. ORTAK HÜKÜMLER
1. Mevcut hastalık listelerinde tanımlanmayan ancak tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı hastalıklar ağır düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir.
2. Birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı durumlar, ağır düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir.
3. Bu hastalık listesine göre birden fazla hafif düzeyde çalışma gücü kaybına neden olan durumlar, orta düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir.

Yani, X hastalık nedeniyle bir çok farklı etkilenim/tutulum varsa, bunlar sgk hastalık listesinde "hafif" olarak kategorize edilen sınıftaysa, bu "hafif"ler birden fazla ise, bu durumda bu hafifler "orta" olarak kayda geçer.
Ama burada rahatsızlık "hafif" bile değilse, o zaman bunlar dikkate alınmaz. Yani rahatsızlık bu cetvelde yoksa, hükümsüzdür.

Üst Alt