merhaba
Babamdan yetim aylığı almak istiyorum.Başvurdum şöyle bir gerekçeden dolayı yetim aylığı bağlamadılar.
5434 sayılı Kanunun 74. maddesinin 7. paragrafı "Ölüm tarihinde iyileştirilmesi olanaksız hastalıklarının veya sakatlıklarının çalışmalarına engel olduğu Sağlık Kurulunca onaylanacak raporla tespit edilenlere muhtaç olmaları şartı ile, ölüm tarihindeki yaşları ne olursa olsun ölüm tarihini izleyen ay başından, sonradan bu şekilde malul ve muhtaç duruma düştükleri anlaşılanlara kendileri veya veli veyahut vasileri tarafından Sandığa müracaat tarihlerini takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.
Aylık almakta iken yukarıdaki bent kapsamına girdikleri aynı şekilde anlaşılanların aylıkları, yaşları dolayısıyla aylıklarının kesilmesi gereken tarihte kesilmeyerek ödenmeye devam edilir." hükmünü amirdir.
Buna göre; yukarıda açıklanan Kanun maddesi gereğince erkek yetimlerde malul ve muhtaç olma şartı aranmaktadır.
İlgi dilekçeniz ekinde göndermiş olduğunuz 5/01/2026 tarihli Sağlık Kurulu Raporu, Kurumumuz Sağlık Kurulunca incelenerek, "5434 sayılı Kanunun 74. madde kapsamına girmediğine" şeklinde karar verilmiştir.
Amir hüküm gereği, malul olmadığınıza karar verildiğinden babanızdan dolayı tarafınıza yetim aylığı bağlanmasına kanunen imkan bulunmamaktadır.
Bu karara itiraz ettim.İtirazımı da kabul etmezlerse ne yapmalıyım?