Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%80 şizoafektif bozukluk, 2800 prim günüm 2004 giriş ile emeklilik şartlarım nedir?

Konular
6
Reaksiyonlar
0
Herkese selam
Forumu uzun bi süredir takip ediyorum bilgisi olan arkadaşlardan tecrübelerinden faydalanmak isterim.

21 05 1980 doğum tarihim
2800 prim günüm
2004 ssk girişim bulunmaktadır.
01 08 2018 yeni tarihli raporum mevcuttur.

rapor oranım %80 şizoafektif bozukluk tedavi ile çalışma olanağı olmayan.Rapor sürekli.
vergi indirimi için müracaat ettim henüz bir cevap yok.

buna göre emeklilik şartlarım nasıl olur.

herkese geçmiş olsun

Son düzenleme:
Rapor noranınız 1. derece vergi indirimi sınırında bir oran. Bu yüzden emeklilik şartlarınız maliyenin onaylayacağı orana göre değişiklik gösterir. Aynen %80 olarak onaylanırsa 1. dereceden vergi indirimi hak edersiniz ve 15 yıl 3600 günle emekli olabilirsiniz. Oran %80 altına düşer de 2. derece vergi indirimi tesis edilirse bu sefer emeklilik şartlarınız 18 yıl 4000 gün olur.

Ufukalp
Teşekkür ederim kardeşim
Dediginiz gibi %80 1.dereceden onaylanırsa vergi indirimim 3600 gün gerekli,benim sigorta primim 2800,bu durumda askerliğimide saydırmış olursam sigorta girişim olan 2004 biraz daha geriyemi alınmış olur.bir diger sorumda vergi dairesi sevki ile almış olduğum şizoaffektif bozukluk tedavi ile çalışma olanağı olmayan %80 olan raporumu vergi dairesinin düşürme durumu varmı.

@34şaşkın66 bu rahatsızlıkta sadece 0,%45 ve %80 oranlar veriliyor ve bu oranları kolay kolay düşüremezler.

ozgurluk
Teşekkür ederim cevabın için,bişey daha sormak istiyorum müsadenizle benim hastaneden almış olduğum rapor sürekli,buradan takip ettiğim kadarıyla psikiyatri raporu olanları süreli veriliyormuş
benim raporumdamı süreli olur.

Sgk arkadaşı süreli emekli yaparmı, olurmu öyle birşey

Psikiyatrinin bütün teşhislerimi süreli oluyo acaba,yoksa sürekli olan belli bi teşhisleride varmı ? Varmı bi düşüncesi olan.

@34şaşkın66
Askerliğinizi fiili olarak yaptı iseniz borçlanarak emekliliğinizi daha erkene çekebilirsiniz.

Ancak sadece prim gün sayısı mı, yoksa sigorta başlangıç tarihi yönünden de avantaj sağlar mı sorusunun cevabı askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce ya da sonra yapmış olmanıza göre değişir.

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış iseniz hem sigorta priminiz borçlandığınız gün kadar artar, hem de sigorta başlangıç tarihiniz borçlanılan gün kadar geriye gider.

Psikiyatri hastalarının genellikle süreli emekli edilmesinin en büyük sebebi; psikolojik bulgular için raporun genellikle süreli verilmesidir. Raporunuz sürekli olduğundan sizi süre kısıtlaması olmaksızın sürekli emekli de edebilirler. Tabi kesin bir şey söylemek mümkün değil.

OturanBoğa
Bülent abi saygılar senin çok iyi takipçinim abi
Bişey danışmak istiyorum tecrübelerine dayanarak müsadenle.abi vergi dairesi sevki ile almış olduğum %80 şizoaffektif bozukluk tedavi ile çalışma olanağı olmayan raporu aldım bu rapor Ankara vergi dairesine gonderildi sonuç henüz gelmedi,asıl sormak istedigim ben bundan bi kaç sene önce madde tedavisi gördüm,benim bu aldığım şizoaffektif raporumu madde kullandığıma bağlayıp red kararı gelirmi üstadım.saygılar
Başka düşünceleri olan arkadaşlar cevap bekliyorum.
Ufukalp

@34şaşkın66

Sistemde raporuna olumsuz etki edecek bir kayıt olsa idi, elinizdeki raporu alırken de karşınıza çıkardı. Maliye sağlık kurulu, raporları ekindeki tetkikler ışığında tanı ve oran yönünden denetler. Çelişki, balthazard hatası, verilen oranın cetvele uyumsuzluğu gibi durumları gözden geçirir. Hasta takibi için sağlık bakanlığı kayıtlarından farklı bir sistemleri yoktur.

Kısaca; sağlık bakanlığı kayıtlarında o raporu almana engel teşkil edecek bir sorun çıkmadığına göre sonuç beklerken kendi kendinizi yiyip bitirmeniz için bir sebep göremiyorum.

Tabi bu bir şahsi yorumdur, hiç bir şeyin garantisinin olmadığı günümüz Türkiye'sinde kesin bir şey söylemek de zor.

Ufukalp
Saygıdeğer üstadım yaptığınız yorumu dikkatlice okudum,herşeyden ziyade sizin görüşleriniz çok önemli,size sormamdaki sebep mutlaka benim gibi sıkıntılara düşmüş kişilerden bilginiz olmasıdır.buradan aldığım bilgiler sayesinde bu işe kalkıştım çok şükür şimdilik herşey yolunda,bi tek kalan vergi indirimim kaldı,kafama takilan bi tek bu konu kaldı bunuda kendime çok sorun ettim,sayenizde biraz olsun rahatladım.3 ay oldu vergi indirimimden hala bi cevap yok.

Rapor düşme gibi bir durum olmayacak, daha önce de söylediğim gibi bu rahatsızlıkta 0-45 ve 80 oranlar var sadece, çalışabilir olanlara 45 verirler, raporunda çalışabilir yazar. Sizde çalışamayan yazıyor bunun oranı 80dir. 70 ya da 60 gibi bir durum yok. sizin tanınız tek bu var. Ek bir rahatsızlığınız olmadığından da üstte Ufukalp arkadaşın dediği balthazard hatası da olmayacak. Vergi indiriminiz onaylanırsa direkt 80 olarak onaylanacaktır. 3 aydır devam etmesi normal bu arada.

ozgurluk
Kardeşim teşekkür ederim
Farklı bi tanı filan yok,tek bi rahatsızlık.benim asıl kafama takilan mesele yukarıdada bahsettiğim gibi bundan bi kaç sene önce madde tedavisi gördüm bu bi sıkıntı yaratırmı düşüncesi var,sağolsun Ufukalp abimiz düşünceleri ni aktardı biraz olsun kafamdaki sıkıntılar azaldı.bakalım gelirse olduğu gibi %80 yada kocaman bi sıfırmı gelir hayırlısı olsun.hepinizin işi günü rast gitsin.

İstesen bile o yüzde 80 oranı düşürmek zordur. Madde tedavisi görmenizin de bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Zaten raporunuzda da yazmıyor değil mi madde tedavisi gördü diye bir şey. O yüzden bunu da dert etmeyin.

@ozgurluk
Yok kardeşim madde tedavisi ile ilgili biseyler yazmıyor,benim korkum geçmişe dönük ilaç kontrolü yaparlarmı acaba.

İlaç kontrolü yapsalarda bile bi sorun olurmu.

Yapacaklarını sanmıyorum. Yapsalar bile ne olacak ki? Sen bu ilacı kullanıyorsun ya da kullanmadın sana vergi indirimi vermeyeceğiz mi diyecekler? Hiç sanmıyorum. Sizin bir raporunuz var sürekli ve %80, heyet raporu ve de yeni tarihli. Onlar için bu yeterli. Bu kadar takıntı yapmayın sağlığınız için

ozgurluk
Kardeşim baş tacısın,senide çok yordum kusura bakma.dedigin gibi takıntılarımda çok ayrıntılara çok giriyorum bunları düşünmekten kafamı kaldiramıyorum.vergi dairesi ile salı günü konuştum bugün kurula giriyo senin raporun pazartesi günü ara sonucunu ogren dediler,inşallah hayırlısı olsun.dediginiz gibi balthazar hesaplama fazladan oran verilme gibi noktalara bakıyolarsa bendede oyle bi farklı rahatsizliklarda yok teşhis sade psikiyatri.

@ozgurluk

Kardeşim az once vergi dairesini aradim aynen gittigi gibi %80 olarak onaylanmiş sürekli dedi tlf da konuştugum kişi,dedigin gibi boşu boşuna sitres yapmişim.hastaligimdan olsa gerek.allah herkesin gonlune gore versin.verdigin bilgiler için teşekkur ederim,işin gücün rast gelsin.

@Ufukalp
Abim seninde işin gücün rast gelsin hep bilgilerinden faydalandik,teşekkur ederim allah razı olsun.

@Ufukalp
Allah razı olsun abi
Benim eksik gunlerimi hesaplarmisin bi zahmet.

Dogum tarihi.1980
Ssk girişim 24 09 2004
Ssk prim 2821
Askerlik borclanmasi 540 gun yapabilirim.
Ayrica kalan gunlerimi istege bagli odeyebilir miyim

1.derece vergi indirimi %80 rapor ile emeklilik şartlarım nasil olur.herkese geçmiş olsun.

34şaşkın66
1Ekim 2008 öncesi sigorta girişi olan 1. derece vergi indirimi sahiplerinin tamamı 15 yıl ve 3600 prim gün sayısı şartlarıyla emekliliği hak ederler.
Askerliğinizi borçlandıktan sonra 2821+540= 3361 prim gününüz oluyor.
Geriye 3600 - 3361 = 239 gün eksik prim gününüz kalıyor.
Elbette bu 239 günü isteğe bağlı olarak ödeyebilirsiniz, gün sayısı 1.260 ın altında olduğu için bu sizin emekli olacağınız kurumu da değiştirmez.
Ama neden isteğe bağlı ödemek istiyorsunuz onu anlamadım.
Acaba siz isteğe bağlı sigortayı yanlış anlamış olabilir misiniz ?
İsteğe bağlı bazı kısımlara ayrılır.
Bağ-Kur
Ek 5 Tarım
Ev Hanımları gibi.
Tarım ve ormancılık işleriyle uğraşmıyorsanız ek 5 Tarım sigortası size olmuyor zaten.
Ev Hanımları adı üstünde bayanlara mahsus.
Siz sadece Bağ-Kur'a isteğe bağlı prim ödeyebilirsiniz.
Bağ-Kur isteğe bağlı aylık primler 650 lira civarındadır. Yılbaşından sonra 800 liraya yaklaşması kaçınılmaz.
Neden 8 ay daha çalışmaya devam etmek yerine her ay bu tutarı cebinizden ödemeyi seçiyorsunuz ?
Acaba diyorum isteğe bağlıyı da borçlanma gibi toptan ödeme sanıyor olabilir misiniz ?
Toptan ödeyip hemen emekli olmak gibi bir düşünce gelmişse aklınıza, öyle bir şey olmadığını bilmenizi isterim.
Bence 8 ay daha çalışmaya devam edin ve prim gün sayınız tamamlanınca emeklilik başvurusunda bulunun.
Süre olarak zaten askerliği borçlanınca sigorta başlangıç tarihiniz 540 gün geri gideceğinden süre sorununuz olmayacak.
Tüm bilgileri verdim, bundan sonrası sizin tercihiniz.
Aklınıza takılan bir şey olursa her zaman sorabilirsiniz.
İyi akşamlar.

Ufukalp
Abim teşekkür ederim
Bana sormam için hiç bir şey birakmamissiniz.alakanız için ayrıca teşekkür ederim.kısaca anlatayım kırsal bi bölgede yaşıyorum iş bulma imkanım çok kısıtlı birde rahatsizligimi biliyorsunuz.dediginiz gibi emeklilik için fazla bi günümde kalmadı 2022 maaşıda alıyorum iş bulabilsem 8 ay rahatsizligimada katlanıcam ama yok bilmiyorum abim bana bi yol gösterin bu durumda nasıl bi yol izleyeyim.durum bundan ibaret.sizden acil cevap bekliyorum.anlattiklarimdan sonra nasıl yapıyım.saygılarımı sunarım.
ozgurluk
Teşekkür ederim kardeşim
Allah işini gücünü rast getirsin.

34şaşkın66
Anladım kardeşim.
Ben halen çalışmaya devam ettiğinizi düşündüğümden o şekilde yazdım.
Gerçekten üzüldüm durumunuza.

Durumunuzu maluliyet yönünden tekrar inceledim.
Rapor oranınız %80 yani uygun.
Rahatsızlığınız tedavi ile düzelmeyen şizoafektif bozukluk, bu da uygun gibi görünüyor.
Sigorta süresi ve prim gün sayınız yeterli.
O zaman sizin durumunuzu malulen emeklilik yönünden masaya yatıralım ne dersiniz ?
Böyle olursa ne askerlik borçlanmasına ne de isteğe bağlı ödemeye gerek kalmaz.
Bunun için size öncelikle bir sorum olacak.
Sigorta başlangıç tarihinden önce bu rahatsızlığınız var mıydı?
Sigorta başlangıç tarihinden önce alınmış herhangi bir raporunuz var mı ?
Yine bu tarihten önce hiç tedavi gördünüz mü ?
Bu soruları cevaplar mısınız ?

Ufukalp
Teşekkür ederim
Abim rahatsizligim önceden yoktu sonradan başladı.sizinde dediğiniz gibi malulen emeklilik için bi başvuru yapmıştım bana farklı bi hastaneden tekrardan kontrol muayenesi istedi.çok ugraştiracaklari belliydi bulunduğum şehirde başka bir hastanede olmadığından şehir dışında bi hastaneden tercihte bulunmamı istediler.sonrasında sgk da memurun bi tanesi bu yolu tercih etmemden bahsetti öylesiyle kabul ettim.bilmiyorum abi iyimi yaptım kötümü yaptım.allah yüzüme baktida vergi indirimim kabul oldu.ama askerlik hariç 8 ay eksik günüm var.çok kötü çıkmazdayım abi.kendini benim yerine koy gerçekten hiç iyi değilim.yorum senin.

34şaşkın66
Keşke malulen emeklilik başvuru sürecini yarım bırakmasaydınız.
Rahatsızlığınız da maluliyet cetveline uygun görünüyor.
Aşağıda maluliyet cetvelinin konuyla ilgili hastalık türleri var.
3. madde sizin rapor tanınızı tam olarak karşılıyor.

1. (IQ 50 ve altı) Zeka gerilikleri*
2. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizofreni ve alt tipleri
3. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizoafektif bozukluk*
4. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen sanrısal bozukluklar*
5. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen atipik veya başka türlü sınıflandırılamayan psikozlar
6. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen progresyon gösteren ve çalışma olanağı vermeyen bipolar bozukluk
7. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen beyin hasarı, beyin işlev bozukluğuna bağlı davranış bozuklukları (organik kişilik ve davranış bozukluğu, frontal lob sendromu, v.b.)
8. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen psikotik özellikli kronik obsesif kompulsif bozukluk, kronik travma sonrası stres bozukluğu ve komorbiditesi*
9. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen beyin hasarı, beyin işlev bozukluğu ve bedensel hastalıklara bağlı ruhsal bozukluklar (organik bipolar tiplerini içerir, organik sanrılı bozukluk, demansiyel ve amnestik v.b. tablolar)
10. Yaygın gelişimsel bozukluklar (otistik bozukluk, asperger v.b.)

Maluliyet sizin için daha iyi olacaktı bence.
Çünkü malulen emeklilik için sigorta süresi de, prim gün sayısı da tamamlanmış durumda.
Vergi indirimi ile erken emeklilik için ise yukarıdaki mesajlarımda belirttiğim gibi hem askerlik borçlanması, hem de isteğe bağlı ödeme gerekiyor.
540 günlük askerlik borçlanmasının asgariden ödemesi bile 11 bin lirayı geçiyor.
5 bin lira civarı da bugünün tutarları ile 8 aylık isteğe bağlı prim ödemesi tutuyor.
Toplamda 16 bin liranın üzerinde para çıkacak sizden.
Malulen emeklilikte ise bunların hiç birine gerek olmayacaktı.
Tüm ayrıntıları anlattım.
Şimdi önünüzde iki seçenek var.
1- Malulen emeklilik başvurusu yapmak.
2- Vergi indirimi ile erken emeklilik sürecini takip etmek.
Evet malulen emeklilik süreci zorludur, sabır ister, uzun sürer.
Ama ikinci şıkkı seçseniz de zaten eksik gün sayınızdan dolayı 8 ay beklemek zorundasınız.
Vergi indirimi ile erken emeklilik için o 8 ayı bir şekilde ödeyip prim gün sayınızı tamamlamanız şart.
İsteğe bağlı ödeyebileceğiniz gibi, karışık prosedürlere hiç girmeden, tanıdık bir işyerinde sigortalı görünüp 8 ay priminiz ona cebinizden ödeyebilirsiniz.
Sen olsan ne yapardın derseniz, malulen emeklilik derim.

@@Ufukalp
Abim çok kalbi ve tamamen vicdanını koyarak yazdığını hissediyorum.yüreğine sağlık.dediğin gibi bi tanıdık yanında sigortalı göstermenin maliyeti nasıl olur bi araştırmasını yapsam durumu ona göre degerlendirsek ve ortak bi fikre baglansak.gereği neyse uygulasak abim.

34şaşkın66
Tamam kardeşim, öyle anlıyorum ki malulen emekliliğe çok sıcak bakmıyorsunuz.
Umarım çevrenizde, yakınlarınız arasında istihdama uygun bir esnaf vardır. Sorun, size maliyetini öğrenin.
Sigorta primleri, işsizlik fonu, gelir vergisi, damga vergisi gibi ödemeler ile tahminim o ki yine en az isteğe bağlı kadar, hatta belki ondan daha fazla tutacaktır.
Şunu da belirtmek istiyorum:
Bu seçeneği her yerde dillendirmeyin.
Yasal değil çünkü, hatta yasalara göre suç teşkil etmektedir. Tespiti halinde bu yolla ödenmiş primler iptal edilmektedir. Bunu en başından söylemek zorundayım.
Siz araştırın, düşünün, taşının, yine konuşuruz.
Her şey istedikleriniz doğrultusunda gerçekleşir inşaallah.
İyi akşamlar.

başından beri okudumda,bence de arkadaşımız için en uygunu malulen emeklilik..belki uzun bir hastahane sgk heyet arası süreç olacak ama en azından diğer prim doldurma sürecinden daha iyi ve daha garantili olur...ama tabi hayat kendisinin hayatı biz anca öneri sunabiliriz kendine..kolay gelsin..

Üst Alt