Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%80 şizoafektif bozukluk, 2800 prim günüm 2004 giriş ile emeklilik şartlarım nedir?

deathless
Aynen öyle kardeşim, aynı kanıdayım ve mesajlarımda da bunu kendi görüşüm olarak ifade ettim.
Konu tamamen arkadaşımızın kendi tercihi olduğu için, ben mümkün olduğunca mevzuatı, içinde bulunduğu şartlar ile gerekli şartların karşılaştırmasını, farklı çözüm alternatiflerini sunarak elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.
Tabi ki son söz kendisinindir.
Allah yardımcısı olsun, gerçekten üzüldüm durumuna.

deathless
Ufukalp
Degerli yorumlarınız mutlaka hayatıma yön verecektir,inşallah dogru yoldan gideriz.biz yaziyoruz ama boşuna diye degerlendirmeyin hepineze saygi duyuyorum baş tacisınız.geceniz guzel olsun.

Ufukalp
Abim merhaba
Bişey daha danismak istiyorum musadenle,benim durumumu biliyosun abi bu kalan 8 ayı eger istege bagli odersem askerligide odersem hangi statuden emekli olurum.yani askerlik ssk mı sayilir bağkurmu.
Tesekkur ederim.

34şaşkın66
Askerlik borçlanması emekli olunacak kurumu belirleyen son 7 yıl hesabına dahil edilmez.
Aslında böyle ince elemeye de gerek yok.
Hangi kurumdan emekli olunacağını belirleyen kriter son 2520 günlük primdir. Fazlası hangi statüde ise oradan emekli olunur.
Sizin bu ana kadarki 2800 kusur priminizin tamamı 4A SSK statüsünde ödenmiş.
Askerlik borçlanması ve isteğe bağlı Bağ-Kur toplamda 540+240=780 gün yapar.
Bu rakam son 2520 günlük prim içinde çoğunluk sağlamadığı için Bağ-Kur'a bile sayılsa siz yine SSK dan emekli olursunuz.
Bir de şu var:
Kırsalda yaşadığınızı söylemiştiniz daha önce.
Tarım ve ormancılık işleriyle uğraşanlar isteğe bağlı ek 5 tarım sigortası ödeyebilmektedir. Ek 5 tarım sigortası primleri Bağ-Kur değil 4A kapsamında SSK ya ödenmektedir.
Bu şekilde yaparsanız Bağ-Kur kaydı açtırmanıza da gerek olmaz, aklınız da karışmaz, emeklilik zamanı hizmet birleştirme işlemleri de olmaz.

Ufukalp
ufuk abi bu istege baglıda bagkur oluyor bide tarım bagkuru var şu an bunlarda ödeyemedigimiz zaman paramız olmadı diyelim borç birikiyor degilmi borçlanma oluyor degilmi?

KAPATTI!
Bir isteğe bağlı Bağ-Kur var, bir de isteğe bağlı ek 5 tarım sigortası var. Birincisinde primler 4B Bağ-Kur statüsünde, ikincisinde 4A SSK statüsünde sayılmaktadır.
Normal Bağ-Kur'da ödenmeyen aylar, hizmet sildirme işlemi yapılmadıkça prim borcu olarak birikir.
Ama isteğe bağlıda bu yoktur. İsteğe bağlı sigortada primler üç ay peşpeşe ödenmediği takdirde dosya kapanıp sigortalılık sonlandırılır.
Geriye dönük borçlanma ise, sadece askerlik, doğum, yurtdışı, avukatlık stajı, memurların aylıksız izinleri gibi durumlarda mümkündür. Geçerli bir borçlanma nedeni olmadan geriye dönük prim ödemek mümkün değildir.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Aklınıza yatmayan hususlar olursa çekinmeden sorabilirsiniz.
İyi günler.

Abi bi yakınımız öyle emekli oldu. Bana numaranı mesaj olarak at bu haftasonu öğrenip sana yazarım. Benim annemde hasta yüzde80 şizofrenionun için bu konuyu konuşacaktım senin içinde konuşurum

Ufukalp

benim bi yakınım tarım bagkuru yatırıyor 5510 yasaya göre 8 yıldır 3 yıldan beri yatıramıyor borç birikiyor geçenlerde sgk ya gittik baya bi borç cıkardı bi ara yapılandırmada çıktı yapılandırabilirsiniz de demişlerdi borcu
ama siz borçlanma yok diyorsunuz anlamadım yani

2 ci sorum normal bagkur hangisi oluyor
borçlanma olan

5510 için konuşuyorum

KAPATTI!
Mesajınızın başında isteğe bağlı yazdığın için, ben isteğe bağlıyı soruyorsun sandım ve isteğe bağlı ek 5 tarım ve isteğe bağlı Bağ-Kur'u anlattım.
Sizin dediğiniz tarım bağkuru isteğe bağlı sigorta kapsamında değil. Aynı normal Bağkur dediğim esnaf Bağkuru ile aynı şartlara tabi. İkisinde de oda kaydı mevcut. Esnaf Bağkurunda Esnaf ve Sanatkarlar Odası, tarım bağkurunda ise Ziraat Odası kaydı şarttır. Bunların tescil tarihinden itibaren ödemedikleri primler borç olarak birikir. Hatta oda kaydı olduğu ispat edildiğinde geriye dönük tescil bile mümkündür.
İsteğe bağlıda ise primlerini üç ay peşpeşe ödemeyenin dosyası kapatılıp sigorta sonlandırılır.
Bir de prim borcu ile borçlanma aynı şey değildir.
Borçlanmanın hangi durumlarda olduğunu yukarıda açıkladım.

Ufukalp

yani ek 5 tarım bagkuru olmuyormu pirim boçlanması
biliyorum borçlanmadan kastım pirim borçlanmasını kastettim bende

YANİ İSTEGE BAGLI TARIM SİGORTASI BİRDE TARIM SİGORTASIMI VAR ODA KAYDI OLAN AYRIMI OLUYOR PİRİM BORÇLANMASI OLAN

KAPATTI!
Evet ikisi farklı.
İsteğe bağlı ek 5 tarım sigortası zaten Bağkur değil 4A kapsamında SSK ya ödenir. 3 ay prim ödenmezse sigorta sonlandırılır, o yüzden prim borcu birikmesi söz konusu değildir.
Tarım Bağkuru ise esnaf Bağkuru ile aynı statüde oda kaydı ile sigorta tescil edilir. Primler 4B statüsündedir.
Tescil tarihinden itibaren ödenmeyip birikmiş prim borçları geriye dönük ödenebilir.

ek 5 tarım sigortası hala varmı ssk kapsamında bence bu dediginiz 2008 öncesinde vardı sonradan kanun degişti 5510 getirildi

KAPATTI!
Tamam güzel kardeşim, siz öyle diyorsanız öyledir, inanıp inanmamak tabi ki sizin tercihiniz.
Israr etmek anlamsız.
Sadece şu kadarını söyleyip çekiliyorum:
2008 öncesi isteğe bağlı SSK idi ve kaldırıldı.
Şimdi ise isteğe bağlı SSK statüsünde prim ödeyebilmek ek 5 tarım sigortası ile mümkün.
İyi geceler.

Ufukalp
Tesekkur ederim
Abi dedigin gibi ek-5 tarim sigortasini siz dedikten sonra ufak bi araştirma yaptim şartlari nedir istedigi evraklar nedir diye,bana sikıntı yaratacak hiç bişey yok yani bana müsait bi durum.tarim mudurlugune evrak onaylatmam gerekiyomuş bi sıkıntı çikacagini sanmiyorum,ayrica dediginiz gibi bagkura hiç karişmamiş olurum.abi ek-5 de bi sıkıntı olursa istege bagli odersem yine sgk dan olacagimi soylüyosun zaten.şöyle bişey diyebilirmisin bana abi 8 ay eksigini tamamlarken son 1 ay mutlaka sgk lı görün.buda benim için geçerlimi takip ediyorum herkes bişey diyor yanlış bişey yapmak istemiyorum.
Allaha emanetsin.

34şaşkın66
Öncelikle her söylenene itibar etmeyin, kafa karıştıracak hiç bir şey yok.
Ek 5 tarım sigortası zaten 4A statüsünde SSK ya ödenir.
Bağ-Kur'a bile ödeseniz emekliliğiniz yine de 4A statüsünde olur dedim evet.
Çünkü;
Emekli olunacak statüyü son 2520 günlük prim belirler. Fazlası hangi statüde ise o statüden emekli olunur.
Sizin tüm priminiz 2800 kusur ve hepsi 4A statüsünde.
3600 e tamamlamak için ödeyeceğiniz primler 2520 nin yarısı olan 1260 a ulaşmayacağı için emekli olacağınız statüyü değiştirmez, yine 4A lı olarak SSK dan emekli olursunuz.
Ben ek 5 tarımı, Bağ-Kura hiç bulaşmamak için bir alternatif olarak sundum.
Hayır son ay illa SSK diye bir şart yok.
Sadece malulen emeklilikte en son tabi olunan statüden emekli olunur. Siz malulen değil erken emekli olacaksınız.
Ek 5 tarım sigortası için form doldurulur, muhtara imzalatılıp ilçe tarım müdürlüğüne onaylatılarak SGK ya verilir.
Zaten kırsalda oturduğunuz ve tarım işleriyle uğraşamayacak derecede bedensel bir engeliniz olmadığndan bir sorun çıkacağını sanmıyorum.
Keşke KAPATTI! arkadaşımız da hiç araştırmadan "yok öyle birşey" deyip kestirip atmasaydı.
İyi günler.

Son düzenleme:
Mesaj çift gitmiş moderatör arkadaşlar bunu silerse sevinirim

yok öyle bişey demedim Ufukalp sadece şaşırdım yeni duydum yani sizden ögrendim size saygım sonsuzdur degerlisiniz:cool::cool::cool::cool:

kısaca anlamışmıyım ek 5 tarım ve istege baglı bagkurda borçlanma olmuyor
normal bagkurda esnaf ve tarım bagkurunda borçlanma oluyor pirim borçlanması

2 ci sorum normal istege baglıyı anlıyorumda ek 5 tarım ve normal tarım bagkuru arasında ne fark var 2 side tarım diye geçiyor

KAPATTI!
kim bilir bilmediğimiz daha neler var,ikiside tarimla ilgili ama çok farklı kollar.kendi adıma söylüyorum doğru diye bildiğim bi çok şey alakası bile yokmuş.burada emegi geçen herkesten Allah razı olsun,kimse birbirini tanımadan yardimci olmaya çalışıyor varsa tecrübelerini paylaşıyor.bi avukat tutsak desek bide para versek buradan aldığımız bilgileri zannetmiyorum alacağımızı.
O zaman ne diyoruz Ufukalp abi daha sana çok işim düşecek,işin rast gelsin.

KAPATTI!
Önemli değil kardeşim, amacım sadece yardımcı olmaya çalışmak.
Öncelikle şunu açıklığa kavuşturalım; anlattığımız konu borçlanma değil prim borcu ödemedir. Borçlanma farklı bir konu.
Evet isteğe bağlılarda geriye dönük prim ödemek mümkün olmaz, çünkü 3 ay peşpeşe primini ödemeyenin dosyası kapatılır.
4B tarım bağkuru ve esnaf bağkurunda bu mümkün.

İkinci sorunuz:
Farkları su şekilde açıklayayım size.
4B tarım bağkuru adı üstünde Bağ-Kur statüsündedir.
Ek 5 tarım sigortası ise 4A SSK statüsünde.
4B tarım bağkuru aynı esnaf bağkuru gibi mecburidir. Ziraat odalarına kayıtlı olarak tarımsal faaliyette bulunan üretici çiftçileri kapsar.
Ek 5 tarım sigortası ise üretici çiftçilerin arazilerinde süreksiz olarak çalışan tarım işçilerini kapsar.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
İyi akşamlar.
34şaşkın66 kardeşim, her zaman, elimden geldiğince, memnuniyetle...

34şaşkın66
Evet kardeşim, belirli süreli iş sözleşmesi olmayan tarım ve ormancılık işlerinde çalışanlar bu kapsamda değerlendirilir.

denizsantalu
Kardeşim bundan sonra nasil bi yol izlemem gerektiğini Ufukalp abim izah etti,alakan için tesekkür ederim.tamamlamam gereken 8 ay var bunu bi şekilde kapatmam gerek hangi statuden olursa olsun emekliligim 4 a olacağını anladım.şimdilik başka bi sorun gorünmüyor.

Ufukalp
Abi bişey danışmak istiyorum müsadenle,bugün sgk ya gittim bana memurun söylediği seninki 1.derecede olduğu için sadece askerliği borçlanırsın gün olarak geri almaz 1.derecede olsa 15 yıl doldurman gerek dedi.ben yanlışmı biliyomuşum abi bilgilendirirsen memnun olurum.
Ssk girişim 24.09.2004
Askerlik yıl 2000
Ssk prim 2820
Saygılar

@34şaşkın66
Halt etmiş o memur..!
Askerlikl borçlanmasında kural şudur :
Askerlik, sigorta başlangıç tarihinden sonra yapılmışsa, borçlanma ile sadece ödenen gün kadar prim gün sayısı eklenir.
Askerlik, sigorta başlangıç tarihinden önce yapılmışsa hem prim gün sayısı eklenir, hem de sigorta başlangıç tarihi borçlanılan gün kadar geriye çekilir.
Bunun vergi indiri,mi ile yakından uzaktan hiç bir ilgisi yoktur.
Durum böyle olmakla beraber, sizin prim gün sayısı yönünden emeklilik şartlarınız oluştuğunda sigorta başlangıcınızı geriye çekmenize çok da gerek kalmıyor.
540 gün askerlik borçlansanız da 2820+540=3360
3600-3360=240 gün prim gün sayınız açık kalıyor.
30/240=8 ay yapar.
Siz bu 8 ayı ödeyip bitirene kadar tarih ağustosa gelir. Normal olarak 15 yılı doldurmanıza da sadece 1,5 ay kalmış olur.

Ufukalp
Teşekkür ederim
Memur bişey bilmediğinden konuşmuş o zaman,dediğiniz gibi zaten 8 ay daha çalışmış olsam primimi dolduracağım vakte kadar zaten 15 yıl bitmiş olur.bugün işkura gittim rica minnet 8 ay olsun bana bi iş dedim inşallah abi çagırırlar en azından 8 ayı bu şekilde kapatırım.kendim yatırmaya kalksam 20 bin tl lazım oda bu durumumda çok zor.inşallah hayırlısı olsun.
Saygılar

Ufukalp bi soru daha soracam yakınım tarım bagkuru yatırıyor 3 yıldan beri yatıramıyor 7 yıldır girişli tarım bagkurlu aynı zamanda yakınım engelli pirimleri durumu zayıf ödeyemiyor zor durumda borç birikiyor saglıktanda yararlanamıyor şu an engelinden dolayı pirimleri düşük fiyat olarak ödeme ihtimali varmı cevabınız için şimdiden çok teşekür ederim

Üst Alt