Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

89 sigorta girişim ve primlerim emeklilik için yeterli mi?

muratoto

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar herkese merhaba.
01.01.1971 doğumluyum.
1989 sigorta girişim olup 45 günüm var.
1999 02 den 2002 01 e kadar 984 günüm var.
10.04.2003 den beri bağkurluyum.

Erken Yaşlılık Emekliliği için yeterlimidir.

Emeklilik için şu tabloya tabisiniz:

bagkur.PNG

Şartlar oluştuğunda 5510 28. madde kapsamında erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız. Sizi hastaneye sevk edecekler. Verilecek orana göre prim ve süre de tamamsa, erken Yaşlılık emekliliğiniz onaylanacak.

Hocam forumdan okuduğum kadarıyla bağkurlu olduğumdan direk sevk almam gerekiyor diye biliyorum. Sevk için SGK ya başvurdum. Sevk yazısına 5510 sayılı kanunun 95 inci maddesi gereğince sağlık kurulu raporunun düzenlenmesi gerekmektedir. Diye yazıldığını görünce 5510 nun 28. maddesi diye ısrarla belirtmeme rağmen düzeltmediler. Bende başka bir görevliye durumu anlattım oda başkasına yönlendirdi. O yönlendiğim başkasına gönderdi. Neyse son kişi 5510 nun 28-5 maddesi olması gerekir dedi. Sevk yazısının adres kısmının altındaki Not kısmına elle 5510 sayılı 28-5 madde tespiti diye not düştü. Sevk yazısı uygun olurmu. Bu durumda bişey yapabilirmiyim.

muratoto kardeşim, 1999.02 tarihinde başlayan sigorta girişin, toplamda 5399 prim günün bulunmaktadır.

5510 sayılı yasanın 28. maddesi gereğince sigortalılığa esas faaliyete son vermek şartıyla, Yaşlılık emekliliğine hak kazanmış durumdasın.
Şayet %40 ve üstü raporun varsa, 5510. 28. madde kapsamında erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvurabilirsin.
Yoksa Bülent beyin dediği gibi, sizi hastaneye sevk ederler verilecek oran %40 ve üstü olursa süre de tamam olduğuna göre, inşallah erken Yaşlılık emekliliğiniz onaylanacaktır. bundan sonraki işlemlerin için kolay gelsin diyorum:)

algaNihat kardeşim ilgine tşk. İkinci msj bi göz atarmısın. Sevk yazısına 5510 sayılı kanunun 95 inci maddesi yazıldı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile çalışma gücündeki kayıp oranları %40 ila %59 arasında olan sigortalılara,
yaş şartı aranmaksızın 16-18 yıl sigortalılık süresi ve 4320- 4680 gün prim ödemiş olmak kaydıyla yaşlılık aylığı bağlanma imkanı getirilmiştir.

Bağ-Kur, yani 4/b lilerin erken emekliliği için kuruma başvurarak, Kurum sevkiyle ''Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşundan'' %40 ve üstü işgücü kaybı olduğunu belirtir rapora sahip olmak gerekiyor.

95. madde sevki düzenler. bir sorun olmaz.

OturanBoğa

Gut var. Omurilik kanal daralması - Tansiyon - Şeker - Bel fıtığı - En az % kaç rapor oranı alabilirim. Yani en düşük verilen oranları düşündüğümüz taktirde % 40 alabilirmiyim.

Birde sevk evrağının belli bir süresi oluyormu.

Bülent bey 5510 28. madde kapsamında erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız demişsiniz yukarıda ancak sevkte ben bunu yazdıramadım. 95. maddeye istinaden maluliyet yazıyor. Ne yapabilirim.

Klasik bağkur eziyeti o! En baştan 28. maddeden sevk etmiyorlar. Önce malulen diye sevk edileceksiniz, sonra "malul durumda değilsiniz, o yüzden sizi malulen emekli etmiyoruz" diye başvurunuzu reddedecekler. Sonra siz" ulan ben zaten malul olmadığımı biliyorum ve size Yaşlılık emekliliği için başvurdum, siz beni malul diye sevk ettiniz" diyeceksiniz, onlar da "bizde böyle" diyecekler. Sonunda lanet okuya okuya "başvurumun 28. madde kapsamında Yaşlılık emekliliği şeklinde işleme konmasını arz ederim" diye dilekçe vereceksiniz ve bu sefer işlemler Yaşlılık emekliliği şeklinde yapılacak.

Ne olmuş olacak? İşte vatandaş bi güzel süründürülecek, kamu kurumları gereksiz yere bir sürü işlemle hantaldan daha hantal olarak iş yapamaz halde olmaya devam edecek, geçen sürede birkaç maaş vermemek devletin yanına kar kalacak, oooh!

Hocam doktorlar kontrolden sonra yazıyorlar ama oran yazmıyorlar neden acaba. Birde uyku bozukluğu var bende. Uyku apnesinden şüphelenip başka hastaneye kontrol için sevk ettiler. Bu hastanede en az 3 - 4 ay sonra kontrol edebileceklerini söylediler. Ne yapmamı önerirsiniz.

Üstatlar ne dersiniz bu duruma.

muratoto

Maalesef hastane sürecini olabildiğince hızlı şekilde halletmekten başka yol yok.

Üstatlar 3 - 4 ay beklemeden bu sevki iptal edebilirmiyiz.

Hocam alabildiğim oranlarla şansımı deneyim diyorum.

Neden iptalm etmek istiyorsunuz ki?
Kuruma bilgi verirsiniz şu tarihe randevu verdiler diye, ya sorun yok olsun derler, ya da olmuyorsa hastane randevusu yaklaştığında tekrar sevk verirler.
Siz neden iptal etmek istiyorsunuz,nihayetinde size oran kazandırabilecek bir rahatsızlık.

3- 5 ay beklemek yerine aldığım oranları değerlendireyim diyorum yetmezse 2. defa sevk alıp o zaman bu hastalığı değerlendirsek olmazmı.

Uyku bozukluğundan oran verileceği kesin değil. Oran verilmezse boşunabeklemiş gibi olacağım. Özelde yaptırayım dedim kabul etmediler.

Ama onu hesaba katmadan yeterli oranı alıp alamayacağınız da belli değil.

Hocam belli değil ama en azından belli olup olmayacağı sanırım yaklaşık iki ayda belli olacak. Diyelimki yeterli oran alamadım tekrar sevk alıp önce uyku bozukluğu için randevu alıp diğer hastalıkları ondan sonra kontrole giderim diye düşünmüştüm.

Ufukalp Hocam benim sevkte maluliyet tespiti yazıyor. Sevk yazısına 5510 sayılı kanunun 95 inci maddesi gereğince sağlık kurulu raporunun düzenlenmesi gerekmektedir. Diye yazıldığını görünce 5510 nun 28. maddesi diye ısrarla belirtmeme rağmen düzeltmediler. Düzelttiremedim bir türlü. Neyse şimdi uyku bölümüne gideceğim. Eğer uyku apnesi çıkarsa oran sanırım yüksek çıkabilir. Hastalıklarımdan dolayı şeker tansiyon uyku apnesi yüksek oran olursa örneğin 50 55 60 gibi beni malulen emekli etmezler değilmi.

Sanmam, sgk zaten malulen emeklilik için birden fazla rahatsızlık durumunda en büyük orana sahip rahatsızlığı baz alıyor diğerlerini değerlendirmiyor. Malulen emeklilikte balthazard formulü yok yani.
Size büyük ihtimal maluliyet sevkine istinaden red cevabı gelecek, siz de bu cevaptan sonra raporumun 5510/28. maddeye göre değerlendirilmesi ve tarafıma yaşlılık aylığı bağlanması şeklinde bir dilekçeyle başvuru yapacaksınız.
Devlet bu illa dolandıracak, eziyet edecek.

Ufuk hocam bu süre zarfında bağkur devam etmesi gerekiyormu.

muratoto

Hayır, emeklilik için süre ve prim şartları tamamsa, bağkurluluğu sürdürmeye gerek yok

1. Hocam konunun başında bilgilerimi yazdım. Sanırım süre ve prim tam. Yaklaşık 25 yıl süre yaklaşıkda 5500 günüm var. Bağkurlu olanlara vergi indirimi olmadığına göre bağkuru kapatırsak nerden sevk alacağız.
2. Diyelimki ben bugün emekli olmuş olsam 5500 gün üzerindenmi emekli işlemleri yapılıyor.

Yaklaşıkda olsa bi hesaplama yapabilirmisiniz.
01.01.1971 doğumluyum.
1989 sigorta girişim olup 45 günüm var.
1999 02 den 2002 01 e kadar 984 günüm var.
10.04.2003 den beri bağkurluyum.

muratoto

En son hangi statüde çalışlmışsa emeklilik işlemleri için kuruma o şekilde başvuracaksınız. Yani, emeklilik başvurusu için o anda çalışıyr olmak gibi bir şart söz konusu değil

Bağkur işin içine girince maaş hesabı çok daha imkansız oluyor benim için. Düşük primle sigortalılık olmuşsa, 900-1000 tl maaş ancak olur gibi geliyorbana

1. Hocam aktif bağkurlu çalışan emekli olabilmek için işyerini kapatmak zorundamıdır. İşyeri devam edemezmi.
2. Emekliliği hakedip haketmediğimiz hangi aşamada belli oluyor.

muratoto

1- Emeklilik başvurusu için evet, kapatması lazım. Ama bunun pratik bir çözümü var mıdır, varsa nedir, onu bilmiyorum.

2- Primler tamamsa, hastaneye sevk ediyorlar. Hastane rapor hazırlayıp sgk'Ya gönderiyor, sgk karar veriip size bildiriyor. Ancak bu son aşamasında sonuçtan haberdar olabiliyorsunuz

Psikiyatriden oran almakmı almamakmı mantıklı acaba.

Riske girerek Psikiyatriden oran almadım. İnşallah oranım %40ı geçer.

muratoto

Kontrol olmaması açısından almamak daha iyi tabii. Olumsuz sonuç çıkarsa, itiraz edersiniz, bu sefer psikiyatrik değerlendirmeyi de ekletirsiniz...

OturanBoğa inanki forumdan okuduğum kadarıyla beklediğim cevabı verdin. Sırf Kontrol olmaması açısından Psikiyatriden oran almadım.

muratotodurumun nedir abi bende senin gibi sevk yaptılar [FONT=sans-serif]Sevk yazısına [/FONT]5510[FONT=sans-serif] sayılı kanunun 95 inci maddesi gereğince sağlık kurulu raporunun düzenlenmesi gerekmektedir. Diye yazıldığını görünce [/FONT]5510[FONT=sans-serif] nun 28. maddesi diye ısrarla belirtmeme rağmen düzeltmediler. ne yaptın emeklilık durmun nedeir bilgi verirsen seevinirim[/FONT]

Üst Alt