Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Anayasa mahkemesi 2022 maaşlarının SYDV'na bağlanmasını iptal etti!

mirhat

Yasaklı Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
12 Nisan 2013 Güncel: Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü bir duyuru yayınlayarak 2022 maaşı işlemlerinin yine SYDV’ler tarafından yürütüleceğini bildirdi.

3 Nisan 2013 tarihli Anayasa Mahkemesi toplantısında 2022 maaşı ve SYDV’leri ilgilendiren kararlar alındığını 2022 Maaşları SYDV’den Alınıyor Mu? haberimizde belirtmiştik. Anayasa Mahkemesi 662 Sayılı KHK ile 2022 Sayılı Kanun’da yapılan bazı değişiklikleri anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile iptal etmişti. Konuyla ilgili Sosyal Yardımlar Genel Müdür Vekili M. Cengiz Yücedal imzalı bir duyuru yayınlandı.
Yapılan duyuruda Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara atıf yapılarak kararın 9 ay sonra yürürlüğe gireceği, bu 9 aylık süre zarfında 2022 maaşlarının yine SYDV’ler tarafından bağlanacağı ve tüm işlemlerinin SYDV’lerce yerine getirileceği, iptal edilen KHK maddelerinin yetki kanununa aykırı olarak şekil yönünden iptal edildiği, 2022 maaşı işlemlerinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yürütülmesinin önünde hiç bir kanunsal engel bulunmadığı, geçecek olan 9 aylık süre zarfında 2022 maaşları ile ilgili ve 2022 maaşlarının SYDV’ler tarafından yürütülmesine olanak sağlayan kanun çalışması yapılacağı bildirilmiştir.
Kısaca 2022 Sayılı Kanun’a göre verilen maaşlar yine SYDV’ler tarafından verilmeye devam edecek, 2022 Sayılı Kanun’da yapılan değişikliklerin şekil yönünden anayasaya aykırı olması nedeniyle 2022 maaşları için yeni bir kanun yazılarak işlemlerin esas olarak vakıflar tarafından yürütülmesine devam edilecektir. Yeni kanun çalışması Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından iptal kararının yürürlüğe gireceği 9 aylık süre zarfında gerçekleştirilecektir.

2022 Maaşları SYDV’de Devam Edecek

Arkadaşlar sosyal yardımlar internet sitesinde bi haber okudumda kafam fazla almadı sizde bi okusanız bi yasa iptal edilmiş 2022 yle ilgili bi yasa heralde. Bu ne anlama geliyor? Bizler için iyi mi kötü mü?:

"CHP’nin 116 milletvekili ile birlikte “662 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname”nin bazı yönleriyle anayasaya aykırı olması nedeniyle açtığı iptal davası 3 Nisan 2013 günü Anayasa Mahmekesi’nde görüşüldü. Anayasa Mahkemesi tarafından 2022 Sayılı Kanun’da yapılan bazı değişikliklerin iptaline karar verildi.
[...]
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları‘nın kamu tüzel kişiliğine sahip olmadıkları; ve 2022 Sayılı Kanun gereği verilen bir kamu hizmetiyle ilgili muhtaçlık kararı alınmasında, 6223 Sayılı Kanun kapsamında bulunmadıklarından ilgili KHK’da yapılan bu değişikliklerin anayasaya aykırı olduğu hüküm altına alınmıştır.

İptal yürürlüğe girdiğinde 662 Sayılı KHK ile yapılan değişiklikler geri alınacak ve 2022 sayılı yasa kapsamındaki muhtaçlık kararları artık SYDV’ler tarafından alınamayacaktır.

sosyalyardimlar.net "​

yönetmeliğin değişmesi lazım. benim anladığım kadarıyla muhtaçlık tespitini sydv değilde bilmem ne heyeti yapacakmış. yani ahmet değilde mehmet yapacakmış. :D

Haklarımızı mahkemeden başka alamayacağımızı öğrendik, bir yerlere mail atmakla veya medyayla, mitingle olmuyormuş.

mert ata eğer ki dediğin gibi bir mahkeme kararı ise hiç bir anlamı yok bence hangi kurumda olduğu önemli değil 119 tl kişi başı kriter olması saçmalık yanlız bu 119 tl kriteri değişse yine yeter ama ama anladığım pek değişen birşey yok gibi

İptal yürürlüğe girdiğinde 662 Sayılı KHK ile yapılan değişiklikler geri alınacak ve 2022 sayılı yasa kapsamındaki muhtaçlık kararları artık SYDV’ler tarafından alınamayacaktır. (süper oldu bu ) :D

:) hele bi dereyi görelim sonra paçaları kaldırırız hayırlı olur inşaallah

su an SYDV de calısanların bır cogu bu konularda yeterlı bılgıye sahıp degıllerdı. benım 2012 şubat ayındakı 2022 basvurum Ankara dan SYDV baglı bulundugum kuruma gelmıs fakat bır turlu sonuclandıramıyorlar. bunun nedenını sordugumda da Ankara dan yazı bekledıklerını soyluyorlar. bakalım sonu nereye varacak.

tolga han 119 tl kriterinin değişmesi için tabiri caize kendimizi yırtsak 119 tl ilk değişiklikte 150 olur veya bir kaç lira fazlası. çünkü 3 sene önce 98 tl idi. dirhem dirhem yükseliyor her sene. öyle bir çırpıda 300 küsür artırmaz mahkeme. bence 119 tl kriteri değişmesi yerine asgari geçim giderlerinin eve giren gelirden düşürülmesi. örnek veriyorum 1000 tl geliri varsa hanenin 300 tl mutfak 100 tl sağlık 150 tl faturalar üstüne birde eğitim için 100 tl gider düşürüldüğünde 1000-650 = 350 tl eder.evde 3 kişi bile yaşıyorsa 119 faktöründen kurtulmuş olacak engelli. fakat gel görki yönetmelikde giderler gelirlerden hiç bir şekilde çıkartılamaz ibaresi var.

Destny07 arkadaşım kurum önemli değil önemli olan kriterler hangi kurumda olduğu beni ilgilendirmez beni ilgilendiren tarafı kriterlerdir inşallah bir an önce yeni ve işe yarar bir 2022 yönetmelği çıkarda hepimiz biraz olsun rahat ederiz

Mert Ata haklısın gerçektende biraz hayelcil düşünüyoruz gelri kriterini 119 tl den 140 çıkarır böylece mahkeme kararıda boşa çıkmış olur 1 haksızla 2 hırsızla başa çıkılmazmış bir şekilde kılıfına uyduracaklardır herşeyi zaten mahkemelerde ellerinde istediği gibi ayarlarlar
DURMAK YOK İNCE AYARLARA DEVAM...

tamam işte bu yönetmeliğin uygun olmadığı için iptal edilmiş yerine daha iyi bi yönetmelik getirmeleri muhtemel

destny yönetmeliğin iptali söz konusu değil. muhtaçlık karar alınmasındaki sydv yetkileri bu kanun değişikliği ile ellerinden alınıp eskisi gibi başka bir heyete verilmiş. bunun içinde vakıfa 9 ay süre vermiş. önceden muhtaçlık tespitini maliye yapıyordu sanırım yine maliye yapacak. şuda var 9 ay süre zarfında 2022 maaşlarının sydv lerce görülmesine imkan vermeyen anayasa maddesi değiştirilip uygun hale getirilebilir. böylece sydv mevcut yönetmeliğe göre işlem yapmaya devam eder. hoş mevcut yönetmeliğede uymadıkları açıkça ortada. sürekli raporu olanlardan tekrar rapor istiyorlar. bu yeni yönetmeliğe aykırı ama yapıyorlar.

söz konusu akp ise yapar. sırf chp ye inat olsun diye sydvlerce yapılacak kardeşim diyede diretir.

oda doğru chp'ye inat herşeyi yaparlar olan engellilere olur .yada iptal edilirse 2022 maaşları eski yönetmelikle devam edecek maliye ve sgk dan

valla benim zerre güvenim kalmadı bu hükümete. mitin meydanlarında kamera karşılarında söylenenlerle yapılanlar çok farklı. daha geçen sene bu yönetmelik değişmeden önce bile fatma hanım sosyal yardımlara ayrılan bütçenin %60 arttırıldığını müjdelemişti. çok değil bir kaç ay sonrada yeni yönetmelik yayınlandı her gün birilerinin maaşı kesilmeye devam ediyor. bir daha oy alabilirlermi senden benden?

peki arkadaşlar muhtaçlık kararını sdyveler almıyacaksa kim alacak mahkeme onu niye temin etmemiş il içegenel kurullarıda kaldırıldı ben bu mahkemeden hiç bir şey anlamadım

Bu ne ya bir sene devir işlemleri var diye bekledim tam maaş bağlandı ödeme haziranda olur dediler şimdide bu mahkeme kararı çıktı gene devir olur gene beklerim. Bu sefer sen çalışıyorsun atanan olmuş derler biz bu toplu parayı alamayız gibi geliyor. Allahtan hayırlısı.

Ancak, 2022 Sayılı Kanuna göre özürlü aylığı talebinizle ile ilgili olarak Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi üzerinden yapılan incelemede, ikametinizin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından 08/02/2013 tarihinde "Muhtaç Olmama" nedeniyle aylık talebiniz reddedilmiştir. Bu nedenle konuyla ilgili olarak ikametgahınızın bağlı bulunduğu İl/İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmanız gerekmektedir. ee benim maaşımı sydv baglamadı nolcak şimdi ama ben 15.03.2012 tarihinde basvurmustum 2022ye yaa varya ortalık karıstı gitti cıldırcam yaa

Mehmet 2012 de başvuru yapanlara vurdu bu piyango benim bağlandı da ne oldu haziranda dediler şimdi de tekrar devir olacak sanırım ölme eşeğim ölme.

yaaa eşref kardeşim biz napcaz yaa valla cıldırmamak elde degil napalım hergun hastalgımızın ilerlemesini bekleyip ölmeyi beklicez bu devlete yazıklar olsun

peki hangi kuruma devir olacak bilen varmı

bu konuyu bilse bilse melek hanım bilir ne olduğunu

ozaman onu bir kanunla sonsuza çevirirler ve sydvde kalır yönetmelik iptal olmadığı sürece maaşlardaki tehlike geçmez

walera sydv ye geçmesi artık zor bence.. zaten sydv de olduğu için iptal edildi.

9 aydan bahsediliyor 9 ay sdyveler hala görevi yürütücekse onlar bir kanun yaparlar sdyvelere bağlarlar hiç merak etmeyin 9 ay azbir zamanmı başka bi kurula devredileceğini düşünmüyorum çünkü il idare ilçe idare meclislerini kapattılar daha önce muhtaçlık kararını onlar alıyordu e bu kurumlar kapalı olduğu için yüce devletimiz bu kurumları yenidende açmaz onlar bir formül bulup sydvlere bırakırlar bu işi

Bence sorulması gereken soru şu Chp Milletveklileri Anayasa Mahkemesine hangi gerekçeyle başvuruda bulundu. Sadece sydv nin yetkisiz kurum olduğuna ve değişmesi gerektiğinimi?

Peki mantıksız olan diğer konuların dışında reşit birey sayılmamayı yanlız yaşasanız dahi evin rayiç bedelinin gelir sayılamayacağını 119 Tl nin güncellenmesi gerektiğini gibi asıl gerekli olan konularda bir iptal veya değişiklik istenmedimi?

Zaten hükümet sydv nin alt yapısını hazırlamış ve 1 yıllık süre vermiş yeni müracatları ve önceden maaş almakta olanları kontrolden geçirecekti 9 ay gibi uzun bir sürede zaten yapması gerekenleri yapacaktır peki bu durumu Anayasa mahkemesi göremedimi?

Ayrıca Anayasa mahkemesi kararında çelişkili bir durumda var.
Hem sydv nin muhtaçlık kararı veremeyecğini ve iptaline karar veriyor.
Hemde 9 ay daha bu usulsuzluğe ve kanuna aykırı duruma devam etmesini istiyor.
Nerede yaşıyoruz kimlerin eline düştük buyrun siz karar verin.

Belki bu durum bizler için fazla birşey ifade etmiyor olsa dahi hükümetin boş durulmadığını görmesi açısından iyi, yinede bizler elimizden geldiğince baskıya herdurumu değerlendirerek her platformda konuyu gündemde tutmaya devam etmeliyiz.

arkadaşlar anayasa mahkemesinde açılan davada en alt bölümde şöyle yazıyor
yönelik iptal istemleri, 3.4.2013 günlü, E.2011/142, K.2013/52 sayılı kararla reddedildiğinden, bu maddelere, fıkralara, bentlere, bölüme, ibareye, değişikliklere ve eklemeye ilişkin yürürlüğün durdurulması istemlerinin REDDİNE,
bunu anlıyan varmı sanki açılan konuların hepsine red vermiş mahkeme

mahkemenin likide bu burdan anlıyan yazarsa iyi olur
T.C. Anayasa Mahkemesi

bütün konulara red diyor

Haklısın aykız 119 tl lik gelir kriterini 130 yaparlar kanun aynen dewam eder :)))

onada itiraz edip iptal ettirmek lazım doğru düzgün bi düzenleme gelene kadar uğraşmak lazım ama nerdee

arkadaşlar zate boşuna sevinmeyin chp engelli kordinasyonu başkanıyla konuştum bu mahkemeyi bu mahkeme 2011 yılında açılmış torba kanunla alakalı olarak fakat hükümetimiz bu olaydan sonra bu kararı değiştirmiş yani şuan bu mahkemenin hiç bi hükmü yok sdvylere aynen devam zate mahkemeye baktığınız esas sayısı 2011/142 artık bunun hükmü kalmamış bilginize boşuna sevinmeyin

Üst Alt